Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

Sopivan yritysmuodon valinta riippuu usein liiketoiminnan laajuudesta. Omapajassa saat apua yritysmuodon valintaan.
18.4.2024 11:40Lukuaika 22 min

Yrityksen perustaminen - Opas vaihe vaiheelta

Yrityksen perustaminen - Opas vaihe vaiheelta
41:24

Yrityksen perustaminen voi vaikuttaa aluksi monimutkaiselta prosessilta, mutta oikean tiedon avulla voit helposti aloittaa oman yritystoimintasi. Ensimmäinen askel on miettiä, millaista liiketoimintaa haluat harjoittaa ja millaisia tavoitteita sinulla on. On tärkeää tehdä perusteellinen markkinatutkimus ja selvittää, onko liikeideallasi kysyntää markkinoilla.

Seuraavaksi sinun tulee valita sopiva yritysmuoto. Suomessa yleisimpiä yritysmuotoja ovat toiminimi, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja osakeyhtiö. Jokaisella yritysmuodolla on omat etunsa ja haasteensa, ja sinun tulee valita se, joka sopii parhaiten tarpeisiisi ja liiketoimintasuunnitelmaasi.

Kun olet valinnut yritysmuodon, sinun tulee rekisteröidä yrityksesi kaupparekisteriin. Tämän jälkeen sinun tulee hankkia tarvittavat luvat ja ilmoittaa yrityksesi toiminnasta verohallinnolle. Muista myös laatia liiketoimintasuunnitelma, jossa kuvataan yrityksesi toiminta, tavoitteet ja resurssit.

Oman yrityksen perustaminen voi tulla ajankohtaiseksi, kun huomaat esimerkiksi harrastuksen myötä oppineesi taitoja, joille on kysyntää.

Oman yrityksen perustaminen voi tulla ajankohtaiseksi, kun huomaat esimerkiksi harrastuksen myötä oppineesi taitoja, joille on kysyntää.

1. Kaikki lähtee liikeideasta

Mikä on liikeidea? Liikeidea saa alkunsa intohimosta ja unelmista. Parhaat ideat syntyvät uskosta omaan itseensä ja vahvasta halusta menestyä. Onnistuneelta liikeidealta vaaditaan kykyä tunnistaa ja täyttää asiakkaiden tarpeet sekä löytää potentiaaliset asiakkaat. On fiksua kehittää ideaa kasvaville markkinoille, joilla tuotteelle on selkeä markkinarako.

Hyvä liikeidea on ainutlaatuinen ja erottuu kilpailijoista. Se keskittyy tiettyyn osaamisalaan ja erikoistuu tarjoamaan tiettyä palvelua tai tuotetta tietylle kohderyhmälle. Panosta siis vahvuuksiisi ja keskity niihin. Analysoi kohderyhmää huolellisesti ja tarjoa heille parempaa palvelua kuin kilpailijasi.

Liikeidean kehittäminen on jatkuva prosessi koko yrityksen elinkaaren ajan. Menestyvä yritys kehittää jatkuvasti ideaansa. Kehitystyö ei lopu koskaan, vaan yritys haastaa itsensä jatkuvasti kehittäessään tuotteitaan.

Testaa liikeidea

Liikeidean testaaminen kannattaa tehdä heti yritystoiminnan alussa. Tämä vaihe on erittäin tärkeä, vaikka oma idea saattaisi tuntua aluksi täydelliseltä. Todellisuudessa liikeidean testaaminen antaa sinulle arvokasta tietoa siitä, onko markkinoilla tilausta tuotteellesi tai palvelullesi. Näin voit varmistua siitä, että investoimasi aika ja raha lähtevät liikkeelle oikealla pohjalla.

Oikea testaus auttaa sinua myös kehittämään liikeideaa entisestään. Saat palautetta potentiaalisilta asiakkailta ja voit huomioida heidän tarpeensa paremmin. Näin varmistat, että tuotteesi tai palvelusi vastaa markkinoiden tarpeita ja erottuu kilpailijoistaan. Älä siis jätä liikeidean testaamista väliin, vaan tee se heti alussa varmistaaksesi menestyksesi liiketoiminnassa.

Miten ja mistä liiketoiminnan testaaminen kannattaa aloittaa?
  1. Kun suunnittelet liiketoimintaa, on tärkeää kiteyttää, tiivistää ja täsmennä liikeideasi selkeään ja lyhyeen muotoon. Näin varmistat, että idea on helposti ymmärrettävissä ja napakka. Voit myös laatia liiketoimintasuunnitelman, joka auttaa sinua hahmottamaan tarkemmin, miten aiot toteuttaa ja kehittää liikeideaa käytännössä. Liiketoimintasuunnitelma toimii myös suunnan antajana ja auttaa sinua viemään liikeideasi konkreettiseen toimintaan.
  2. Mieti tarkkaan, kuka on se asiakas, joka herättää suurimman kiinnostuksesi ja innostuksesi. Keskity häneen ja pyri ymmärtämään hänen tarpeitaan ja toiveitaan syvällisesti. Vaikka tavoitteesi on tavoittaa mahdollisimman laaja asiakaskunta, on tärkeää tunnistaa se yksi keskeinen kohderyhmä, johon haluat erityisesti panostaa. Kun pystyt kiteyttämään tämän halutuimman asiakkaasi profiilin, se auttaa sinua määrittelemään liiketoimintasi suunnan ja viestinnän tehokkaasti. Tiedostaminen, mitä todella haluat, luo selkeyttä ja uskottavuutta liikeideassasi.
  3. Oman nettisivun perustaminen ja tuotteen tai palvelun selkeä esittely sosiaalisessa mediassa ovat tärkeitä askeleita menestyksekkään liiketoiminnan rakentamisessa. Kun varmistat, että tuotteesi ja palvelusi ovat helposti löydettävissä, voit myös seurata tarkasti niiden vastaanottoa ja saada arvokasta palautetta asiakkailtasi. Tämä mahdollistaa liikeideasi jatkuvan kehittämisen ja parantamisen, jotta voit tarjota entistä parempaa palvelua ja vastata asiakkaiden tarpeisiin entistä paremmin. Joten kuuntele tarkasti potentiaalisia asiakkaitasi ja hyödynnä heidän palautettaan liiketoimintasi menestyksen edistämiseksi.
  4. Houkuttele asiakkaita tarjoamalla ainutlaatuinen tarjous palvelustasi tai tuotteestasi. Ennakkotilausten avulla voit testata tuotteesi tai palvelusi haluttavuutta ja saada arvokasta palautetta ennen virallista julkaisua. Näin varmistat, että tarjoamasi tuote tai palvelu vastaa asiakkaiden tarpeita ja odotuksia täydellisesti. Älä missaa tilaisuutta luoda menestyksekäs lanseeraus ennakkotilausten avulla!
  5. Mainosta tuotteitasi ja palveluitasi aktiivisesti eri kanavissa ja seuraa tarkasti, miten asiakkaasi reagoivat tarjouksiisi. Kerää heiltä palautetta ja kuuntele, mitä he sanovat tuotteistasi. Näin voit parantaa tarjoustasi entisestään ja varmistaa, että se tavoittaa kohdeyleisösi tehokkaasti. On tärkeää selvittää, tarttuvatko asiakkaasi tarjoukseesi ja miten voit tehdä siitä vielä houkuttelevamman heille. Jatka vuorovaikutusta ja kehitä tarjouksiasi asiakkaiden palautteen perusteella. Tällä tavoin voit varmistaa, että tarjouksesi vastaavat asiakkaiden tarpeita ja toiveita parhaalla mahdollisella tavalla.
  6. Mittaa tuloksia säännöllisesti ja syvennä analyysiäsi. Aseta selkeä tavoite siitä, kuinka monta tilausta sinun tulisi saada saavuttaaksesi kannattavuuden. Liiketoiminnan menestyksen ydin on voitollinen toiminta, joten seuraa aktiivisesti tilausten määrää. Jos tilauksia on liian vähän, paneudu tarkemmin markkinointiin ja asiakasviestintään. Kehitä tarjoustasi houkuttelevammaksi ja ole valmis kokeilemaan erilaisia lähestymistapoja menestyksen saavuttamiseksi. Jatkuva oppiminen ja joustavuus ovat avainasemassa liiketoiminnan kehittämisessä.

 

Liikeidean kehittäminen

Kun suunnittelet yrityksen perustamista, on tärkeää tunnistaa omat vahvuutesi ja osaamisesi, joihin voit nojata liiketoiminnan kehittämisessä. Erityisosaamisesi voi olla peräisin aiemmasta koulutuksestasi tai työkokemuksestasi, mutta myös intohimoinen harrastus voi toimia osaamisesi lähteenä. Ennen kuin ryhdyt toteuttamaan liikeideaa, on hyvä arvioida omat valmiutesi alalle, jolla aiot toimia. Jos koet, ettei ammattitaitosi vielä riitä, kannattaa harkita osaamisen vahvistamista ennen yrityksen perustamista.

Keskity aluksi alaan, jossa sinulla on vahvimmat taidot, tiedot ja resurssit. Liikeidean kehittämisessä on olennaista ymmärtää myös ne keskeiset tehtävät ja toimenpiteet, jotka luovat pohjan liikevaihdon syntymiselle. Huolellinen valmistautuminen ja oman osaamisen tunnistaminen auttavat rakentamaan vahvan perustan menestyksekkäälle yritystoiminnalle.

Liikeidea voi syntyä monista eri lähtökohdista, mutta useimmiten se pohjautuu omaan vahvaan ammattitaitoon ja osaamiseen. On tärkeää tunnistaa markkinoiden tarpeet ja varmistaa, että liikeidealle on todellista kysyntää ja ostovoimaa. Vaikka uuden yrityksen perustaminen voi vaatia aikaa ja resursseja, se voi myös tarjota mahdollisuuden luoda innovatiivisia ratkaisuja olemassa oleviin ongelmiin.

Toisaalta, liiketoiminnan ostaminen voi olla nopeampi tapa aloittaa yritystoiminta. Se voi sisältää vaihtoehtoja, kuten valmiin yrityksen tai sen osan ostamisen. Tärkeintä on kuitenkin varmistaa, että valittu liikeidea on kestävä ja potentiaalisesti kannattava.

Kun olet valmistellut kattavan liiketoimintasuunnitelman ja tunnet liikeideasi läpikotaisin, voit hakea rahoitusta sen toteuttamiseen. Liikeidean esittely sijoittajille tai rahoittajille on tärkeä osa prosessia. Älä epäröi tuoda esille vahvuuksia ja mahdollisuuksia, joita liikeideasi tarjoaa. Oikean rahoituksen avulla voit saada uuden yritystoiminnan käyntiin ja luoda menestyksekkään liiketoiminnan.

Ota avuksi SWOT-analyysi

Jos olet suunnittelemassa uuden yrityksen perustamista tai haluat laajentaa toimintaasi uudelle markkina-alueelle, saattaa olla viisasta ensin saada selkeä käsitys markkinatilanteesta ennen kuin ryhdyt toimiin. Yksi hyödyllinen työkalu tähän tarkoitukseen on SWOT-analyysi, joka auttaa tunnistamaan yrityksen vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat. Tämän nelikenttäisen analyysin avulla voit arvioida markkinoiden kokonaiskuvaa ja suunnitella strategioita tehokkaamman toiminnan varmistamiseksi.

On tärkeää hankkia monipuolisesti tietoa, jotta analyysi perustuu vankkaan pohjaan. Jos teet SWOT-analyysin ryhmässä, kannattaa pyytää kaikkia osallistujia valmistautumaan etukäteen ja tuomaan omat näkemyksensä ja ideansa pöytään. Ryhmätyöskentelyllä varmistetaan, että jokaisen tiedot ja kokemus hyödynnetään, mikä tekee analyysista entistä tarkemman ja monipuolisemman.

  • Vahvuudet
    Yksi tärkeimmistä sisäisistä vahvuuksista on tiimimme monipuolinen osaaminen ja sitoutuminen laadukkaaseen työhön. Meillä on vahva yrityskulttuuri, joka korostaa avoimuutta, yhteistyötä ja jatkuvaa kehittymistä. Erityisesti meitä yhdistää intohimo asiakaspalveluun ja halu tarjota asiakkaillemme parasta mahdollista kokemusta. Tuotteissamme arvostetaan erityisesti niiden innovatiivisuutta ja laadukasta toteutusta, mikä on saanut asiakkailtamme runsaasti kiitosta. Olemme ylpeitä siitä, että voimme tarjota jotain sellaista, joka todella tekee vaikutuksen asiakkaisiimme.
  • Heikkoudet
    Yksi sisäinen heikkous voi olla myös organisaation kommunikaation puutteet. Jos tiedonkulku on hankalaa tai epäselvää, se voi hidastaa päätöksentekoa ja aiheuttaa väärinkäsityksiä tiimin sisällä. Lisäksi, jos tiimin jäsenillä on erilaisia tavoitteita tai näkemyksiä, se voi johtaa konflikteihin ja heikentää yhteistyön tehokkuutta. On tärkeää tunnistaa ja korjata nämä sisäiset heikkoudet, jotta voidaan varmistaa organisaation menestys ja kestävä kasvu.
  • Mahdollisuudet
    Ulkoisen ympäristön arvioinnissa on tärkeää tunnistaa markkinoiden tarjoamat mahdollisuudet liikeidealle tai palvelulle. Tässä vaiheessa voi antaa mielikuvituksen lentää ja unelmoida suuremmista mahdollisuuksista. Voisiko toimintaa laajentaa esimerkiksi luomalla uusia yhteistyökumppanuuksia tai verkostoitumalla muiden alan toimijoiden kanssa? On myös hyvä pohtia, onko jokin potentiaalinen kohderyhmä jäänyt kilpailijoiden huomaamatta ja miten voisi tavoittaa heidät paremmin. Ulkoisen ympäristön tarkastelu avaa usein uusia näkökulmia liiketoiminnan kehittämiseen ja menestyksekkääseen kasvuun.
  • Uhat
    Ulkoisten uhkien tunnistaminen ja niihin varautuminen on olennainen osa liiketoiminnan riskienhallintaa. Maailmantalouden tilanteen muutokset voivat vaikuttaa merkittävästi yritysten toimintaan, erityisesti raaka-aineiden hintojen kallistuessa. Paikalliset haasteet, kuten kilpailu samankaltaisten yritysten kesken, voivat luoda painetta liiketoiminnan kannattavuudelle. On tärkeää seurata näitä ulkoisia tekijöitä ja varautua niihin joustavasti, jotta yritys voi säilyä kilpailukykyisenä ja menestyä muuttuvassa toimintaympäristössä.

2. Liiketoimintasuunnitelma antaa suunnan

 

Liiketoimintasuunnitelman laatiminen ja käytännön toimet

Liiketoimintasuunnitelma on tärkeä työkalu yrityksen perustamisessa ja sen toiminnan suunnittelussa. Seuraavassa käymme läpi, miten voit laatia liiketoimintasuunnitelman ja mitä käytännön toimia sinun tulee tehdä:

  1. Liiketoimintasuunnitelman laatiminen:
    Liiketoimintasuunnitelma kuvaa yrityksen toimintaa, tavoitteita, markkinointia ja taloutta. Sen avulla voit suunnitella yrityksen toimintaa ja arvioida sen kannattavuutta. Liiketoimintasuunnitelmaan kannattaa sisällyttää myös tietoa kilpailijoista ja markkinatilanteesta.
  2. Rekisteröinti:
    Kun liiketoimintasuunnitelma on valmis, voit rekisteröidä yrityksesi kaupparekisteriin. Rekisteröintiä varten tarvitset muun muassa yrityksen nimen, toimialan ja omistajien tiedot. Lisäksi sinun tulee hankkia tarvittavat luvat ja ilmoittaa yrityksen toiminnasta verohallinnolle.
  3. Käytännön toimet:
    Kun yrityksesi on rekisteröity, voit alkaa toteuttaa liiketoimintasuunnitelmaa käytännössä. Tämä voi sisältää esimerkiksi markkinoinnin ja myynnin aloittamisen, sopimusten tekemisen ja tuotteiden tai palveluiden toimittamisen asiakkaille. Muista myös seurata ja arvioida yrityksesi toimintaa säännöllisesti ja tehdä tarvittaessa muutoksia suunnitelmaan.
 

Yritysidean ja tavoitteiden määrittely

Yrityksen perustaminen voi vaikuttaa aluksi monimutkaiselta prosessilta, mutta oikean tiedon avulla voit helposti aloittaa oman yritystoimintasi. Ensimmäinen askel on miettiä, millaista liiketoimintaa haluat harjoittaa ja millaisia tavoitteita sinulla on. On tärkeää tehdä perusteellinen markkinatutkimus ja selvittää, onko liikeideallasi kysyntää markkinoilla.

Tässä vaiheessa voit pohtia seuraavia asioita:

- Mitä tuotteita tai palveluita aiot tarjota?
- Mihin kohderyhmään pyrit?
- Millaisia kilpailijoita sinulla on?
- Mitkä ovat tavoitteesi lyhyellä ja pitkällä aikavälillä?

Kun olet määrittänyt yritysidean ja tavoitteesi, voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

Liiketoimintasuunnitelma

Yrittäjälle liiketoimintasuunnitelma on kuin luotettava opas tulevaisuuteen.

Se ei ainoastaan ohjaa yrityksen polkua oikeaan suuntaan, vaan myös varmistaa yrittäjän toimeentulon. Suunnitelma auttaa pohtimaan mahdollisuuksia, riskejä, tavoitteita ja keinoja niiden saavuttamiseksi.

Hyvässä liiketoimintasuunnitelmassa kohtaavat omat unelmat ja asiakkaiden tarpeet. Ei tarvitse lähteä vaeltamaan yksin yrittäjänpolulla tai kivuta yksin näköalatorniin, sillä voit aina kääntyä meidän puoleemme. Omapajassa haluamme auttaa sinua kehittämään liiketoimintaasi ja päivittämään suunnitelmaasi.

Valmis liiketoimintasuunnitelma tarjoaa perustetulle yritykselle vankan pohjan, joka toimii kuin opasteet tiellä. Sen avulla on helppo tarkastella menneisyyttä ja tulevaisuutta, ja tarvittaessa suunnitelma ohjaa oikealle polulle, jos suunta on hukassa.

Liiketoimintasuunnitelma on askel kohti menestyksekästä yritystoimintaa. Yrityksen rakentaminen lähtee vahvasta liiketoimintasuunnitelmasta, jossa kiteytyy koko yrityksen toiminta-ajatus. Se toimii myös esityksenä ja mainoksena yrityksellesi, auttaen sinua lähestymään rahoittajia ja yhteistyökumppaneita.

3. Yrityksen perustaminen

 

Mitä yrityksen perustaminen vaatii?

Ilman asianmukaista opastusta ja oikeaa tietoa yrittäjyys voi olla haastavaa. Kannattaa muistaa, että yrityksiä perustavat ja menestyvät tavalliset ihmiset. Kevytyrittäjän polku yrittäjäksi on usein helpompi kuin tyhjästä aloittavan, sillä valmiina on jo asiakaskuntaa, verkostoja ja arvokasta kokemusta yrittäjyydestä.

Vältä ansat ja laadi huolellinen liiketoimintasuunnitelma. Suunnittele liiketoimintasuunnitelma ensisijaisesti oman kehityksesi ja yrityksesi menestyksen tueksi. Kaikki lähtee liikeidean hahmottelusta. Kirjoita yksityiskohtainen kuvaus siitä, mitä aiot tehdä yrittäjänä ja miten ratkaiset asiakkaallesi tärkeän ongelman. On suositeltavaa sisällyttää suunnitelmaan myös kilpailijoidesi ja alan kilpailutilanteen analyysi. Ilman markkinointia on vaikea saada asiakkaita, joten sisällytä liiketoimintasuunnitelmaasi myös markkinointisuunnitelma.

Yrityksesi nimen rekisteröiminen Patentti- ja rekisterihallituksessa on tärkeä askel. Nimen tulisi erottua selkeästi muista yrityksistä, tuotteista ja tavaramerkeistä. Mahdollisen nimen vaihtamisen on myös mahdollista, toki maksua vastaan. Starttiraha voi olla avuksi yrittäjän toimeentulon turvaamisessa lupaavassa mutta vielä tuloksellisuudestaan epävarmassa vaiheessa, jolloin muut tulot eivät kata tarvittavaa elintasoa.

Viisi keskeisintä askelta yrityksen perustamisessa

Ideointi ja markkinaselvitys:
Ensimmäinen askel on liikeidean kehittäminen. Tässä vaiheessa on olennaista pohtia yrityksen päämäärää ja millaisia tuotteita tai palveluita se tarjoaa asiakkailleen.

Liiketoimintasuunnitelma:
Liiketoimintasuunnitelma on avainasemassa auttaessaan yritystä saavuttamaan asetetut tavoitteet ja menestymään markkinoilla.

Yrityksen rekisteröinti:
Yrityksen virallinen rekisteröinti on suoritettava Patentti- ja rekisterihallituksessa, jossa vahvistetaan yrityksen nimi ja toimiala. Rekisteröinnin jälkeen on tärkeää avata pankkitili helpottamaan maksuliikennettä, kirjanpitoa ja talouden hallintaa.

Vakuutukset ja luvat:
On olennaista hankkia tarvittavat luvat ja sopimukset, kuten toimilupa tai vuokrasopimus tilojen käyttöön. Lisäksi on tärkeää varmistaa yrityksen tarvitsemien vakuutusten kuntoon laitto.

Toiminnan käynnistäminen:
Kun kaikki tarvittavat luvat ja sopimukset ovat kunnossa, on aika aloittaa yrityksen toiminta. Tässä vaiheessa on tärkeää panostaa markkinointiin ja asiakkaiden hankintaan. Brändin luominen, joka erottuu kilpailijoista, on myös tärkeää.

Yrityksen perustamisessa on paljon kuluja

Yritystoiminnan aloittaminen voi olla haasteellista riippuen siitä, millaisesta toiminnasta on kyse. Luovan alan yrittäjä, joka pystyy aloittamaan toimintansa kotitoimistosta käsin, voi säästää merkittävästi kuluissa verrattuna esimerkiksi fyysisen liiketilan tarvitsevaan yrittäjään.

Tärkeimpiä kustannuksia yrityksen perustamisessa ovat rekisteröintimaksut ja yritysmuodon valintaan liittyvät kulut, kirjanpito- ja tilitoimistokulut sekä vakuutuskulut. Lisäksi ohjelmisto- ja laitekustannukset sekä toimialakohtaiset luvat ja lisenssit voivat muodostaa merkittävän osan perustamiskuluista. On tärkeää huomioida myös pankkipalveluiden ja myynti- sekä markkinointikulujen vaikutus yrityksen alkupääomaan.

Jokaisen yrittäjän kannattaa tehdä huolellinen suunnitelma ja budjetti ennen yritystoiminnan aloittamista, jotta mahdolliset kustannukset eivät pääse yllättämään.

Starttiraha on arvokas tuki aloittajalle

Yrittäjä voi aloittaessaan hakea starttirahaa, joka on avainasemassa toimeentulon turvaamisessa yritystoiminnan alkuvaiheessa. Alkuperäinen starttiraha myönnetään kuuden kuukauden ajaksi, mutta sitä voi jatkaa toisen kuuden kuukauden jakson ajan. Yhteensä rahaa voi saada enintään 12 kuukauden tarpeisiin.

Kannattaa pitää mielessä, että starttiraha on suunniteltu tukemaan yrittäjän toimeentuloa liiketoiminnan alkuvaiheessa, jolloin liiketoimintaa rakennetaan ja vakiinnutetaan markkinoilla. Se ei kata kaikkia kuluja ja elinkustannuksia, joten on tärkeää suunnitella taloutta huolellisesti ja varautua mahdollisiin tulonlähteisiin tarvittaessa.

Starttirahaa voi hakea aloittaessaan oman yritystoiminnan, ja se tarjoaa tukea toimeentulon turvaamiseksi yrityksen alkuvaiheessa. Yrittäjän starttiraha on arvokas tuki, joka mahdollistaa keskittymisen liiketoiminnan kehittämiseen. Tärkeää on täyttää starttirahan saamisen ehdot, ja muistaa, ettei sitä myönnetä, jos toimeentulo on jo turvattu esimerkiksi palkkatuloilla tai muilla etuuksilla.

Starttiraha on tarkoitettu yrittäjän toimeentulon tukemiseen yritystoiminnan alkuvaiheessa, eikä sitä voi käyttää henkilökohtaisiin menoihin tai lomamatkoihin.

Pienyrittäjän ensimmäiseksi hoidettavat asiat

Pienyrittäjiksi kutsutaan laajaa joukkoa erilaisia yrittäjiä. Tähän joukkoon mahtuvat niin itsensä työllistäjät kuin yrittäjät, joiden palveluksessa työskentelee jopa 50 henkilöä. Näiden pienyrittäjien kirjo on laaja, ja jokaisella on oma tarinansa ja intohimonsa liiketoiminnan takana.

Menestyvän yrityksen takana on toimiva liikeidea. Sen määrittelyn ei tarvitse olla monimutkaista, vaan siinä mietitään kolmea asiaa: Mitä myydään, kenelle myydään ja miten tuote tai palvelu toimitetaan asiakkaalle. Pitää ymmärtää kohderyhmänsä tarpeet ja löytää ainutlaatuinen tapa ratkaista ne.

Kotisivujen tekoon kannattaa myös panostaa, sillä ne ovat nykyaikaisen asiakashankinnan tärkeimpiä foorumeita. Kotisivu luo uskottavuutta ja antaa yrityksestäsi luotettavan kuvan. Muista, että ensivaikutelma on tärkeä, ja hyvin suunnitellut kotisivut voivat erottaa yrityksesi kilpailijoistaan.

Kirjanpito kuntoon

Yrittäjälle on suuri helpotus, kun monimutkaiset verotus- ja talousasiat voi luottavaisin mielin jättää ammattilaisen hoidettavaksi. Kirjanpitäjä varmistaa parhaan mahdollisen lopputuloksen. Yksin pähkäilemisen sijaan on viisainta antaa asiantuntijan hoitaa talousasiat, sillä vaikeudet ja kysymykset voivat muuten aiheuttaa turhaa stressiä ja unettomia öitä.

Vaikka kirjanpidon voi ulkoistaa tilitoimistolle, jokaisen yrittäjän tulisi silti ymmärtää oman yrityksensä talouden perusteet. On tärkeää tietää, missä menee raja yrityksen varallisuuden ja pankkitilillä näkyvän summan välillä. Jos ei tiedä tarkalleen, mihin rahat menevät laskujen, verojen tai palkkojen suhteen, voi olla vaikea pitää talous hallinnassa. On myös hyvä selvittää, tarvitaanko yrityksessä kahdenkertaista vai yksinkertaista kirjanpitoa.

Yhdenkertainen ja kahdenkertainen kirjanpito

Yhdenkertainen ja kahdenkertainen kirjanpito eroavat toisistaan merkittävästi kirjanpitomenetelmän ja tarkkuuden suhteen. Yhdenkertaisessa kirjanpidossa taloudelliset tapahtumat kirjataan vain kerran yhteen tiliin, kun taas kahdenkertaisessa kirjanpidossa ne kirjataan aina vähintään kahteen vastakkaiseen tiliin, mikä mahdollistaa tapahtumien tarkan seurannan.

Yhdenkertainen kirjanpito on helppotajuinen ja yksinkertainen tapa seurata yrityksen taloutta, mutta se tarjoaa vain rajoitetusti tietoa liiketoiminnan tilanteesta. Toisaalta kahdenkertainen kirjanpito tarjoaa syvällisen ja kattavan kuvan yrityksen taloudesta. Jokaiselle tilitapahtumalle tehdään vastakirjaus, mikä varmistaa virheiden havaitsemisen ja taloudellisten tapahtumien tarkan seurannan.

Kahdenkertainen kirjanpito sisältää myös lisätietoja, kuten välittömät ja välilliset verot sekä omaisuuden arvon muutokset, jotka ovat olennaisia liiketoiminnan kannalta. Yhdenkertainen kirjanpito soveltuu usein pienille yrityksille, kun taas kahdenkertainen kirjanpito on yleisempää suurissa ja keskisuurissa yrityksissä, joissa tarvitaan tarkempaa taloudellista seurantaa ja raportointia.

Mikäli yritystoimintasi on pienimuotoista valmistus- ja myyntitoimintaa, on toiminimi usein järkevin vaihtoehto.

Mikäli yritystoimintasi on pienimuotoista valmistus- ja myyntitoimintaa, on toiminimi usein järkevä vaihtoehto yritysmuodoksi.

Eri yritysmuodot ja niiden erot

Suomessa on useita eri yritysmuotoja, joista voit valita oman yrityksesi perustamiseen. Seuraavassa käymme läpi yleisimpiä yritysmuotoja ja niiden eroja:

  1. Toiminimi
    Toiminimi on yksityisen elinkeinonharjoittajan yritysmuoto. Tämä tarkoittaa, että yritystoiminta ja henkilö ovat samassa juridisessa asemassa. Toiminimellä ei ole erillistä oikeushenkilöä, joten omistajan vastuu on rajaton. Toiminimellä voi harjoittaa lähes mitä tahansa liiketoimintaa, ja sen perustamiskustannukset ovat yleensä alhaiset.
  2. Osakeyhtiö
    Osakeyhtiö on erillinen oikeushenkilö, joka perustetaan osakkeenomistajien toimesta. Osakeyhtiön perustaminen vaatii enemmän byrokratiaa ja kustannuksia kuin toiminimen perustaminen, mutta se tarjoaa myös enemmän suojaa omistajilleen. Osakeyhtiö sopii erityisesti suuremmille yrityksille tai sellaisille, jotka suunnittelevat kasvua ja sijoittajien hankkimista.
  3. Avoin yhtiö
    Avoin yhtiö on yhteisyritys, jossa vähintään kaksi yhtiömiestä harjoittaa liiketoimintaa yhdessä. Avoin yhtiö ei ole erillinen oikeushenkilö, joten yhtiömiehet vastaavat henkilökohtaisesti yrityksen veloista ja vastuista. Avoin yhtiö sopii erityisesti sellaisille yrittäjille, jotka haluavat harjoittaa liiketoimintaa yhdessä toisen henkilön kanssa.
  4. Kommandiittiyhtiö
    Kommandiittiyhtiö on myös yhteisyritys, mutta siinä on vähintään yksi vastuunalainen yhtiömies ja yksi äänetön yhtiömies. Vastuunalainen yhtiömies vastaa henkilökohtaisesti yrityksen veloista ja vastuista, kun taas äänetön yhtiömies vastaa vain sijoittamastaan pääomasta. Kommandiittiyhtiö sopii esimerkiksi sellaisille yrittäjille, jotka tarvitsevat sijoittajia, mutta haluavat säilyttää enemmän päätösvaltaa.
 
Ketterä kevytyrittäjä vai erilaisten osaajien osuuskunta – vaihtoehtoja riittää

Yleisimmät yritysmuodot ovat osakeyhtiö ja toiminimi. Toiminimi on kevyt vaihtoehto, joka soveltuu moniin eri tarkoituksiin. Kevytyrittäjyys puolestaan tarjoaa mahdollisuuden myydä omaa osaamista yrittäjämäisellä tavalla ilman yrityksen virallista muotoa.

Kevytyrittäjänä voit ketterästi testata liikeideoitasi ja aloittaa yrittäjyyden joko sivutoimisesti tai täysipainoisesti. Toiminimellä toimiminen on joustava tapa harjoittaa liiketoimintaa ja se on suosittu tapa myydä omaa osaamistaan. Toiminimen perustaminen on nopeaa ja helppoa Omapajan avulla.

Osakeyhtiö on hyvä valinta, kun halutaan laajentaa yrityksen toimintaa ja on enemmän kuin yksi osakas. Nykyään osakeyhtiön voi perustaa ilman sidottua osakepääomaa, mikä on kasvattanut sen suosiota.

Myös avoin yhtiö on henkilöyhtiö, jossa on useampi perustaja. Yhtiössä on tärkeää, että kaikki perustajat luottavat toisiinsa, sillä he ovat yhteisvastuussa yrityksen veloista ja velvollisuuksista.

Kommandiittiyhtiö perustetaan kirjallisella sopimuksella, jossa yksi perustajista toimii äänettömänä yhtiömiehenä. Hän ei osallistu yhtiön hallintoon, vaan toimii enemmän sijoittajana.

Osuuskunta tarjoaa mahdollisuuden yhdistää erilaisia osaajia ja kokeilla yrittämistä ryhmässä, pitäen samalla perustamiskulut alhaisina. Osuuskunta on hyvä vaihtoehto niille, joilla ei ole tarpeeksi resursseja tai halua toimia yksin.

Yritysmuodon valinta

Yrityksen toiminnan luonne vaikuttaa olennaisesti siihen, mikä yritysmuodoista on paras vaihtoehto. On tärkeää pohtia, kuinka monta perustajaa yrityksessä on, sillä se vaikuttaa päätöksentekoon ja vastuiden jakamiseen. Lisäksi on hyvä selvittää, millaisia riskejä, vastuita ja velvoitteita on valmis ottamaan, jotta voidaan valita yritysmuoto, joka parhaiten sopii näihin tarpeisiin.

Pääoman tarve on myös merkittävä tekijä, sillä se vaikuttaa siihen, millainen rahoitusmalli yritykselle on paras. Samoin on tärkeää miettiä, miten voitto tullaan käyttämään ja jakamaan yrityksessä. Yritysmuodon verotuksellinen asema on myös keskeinen seikka, joka kannattaa ottaa huomioon päätöstä tehtäessä. Kaikki nämä näkökulmat yhdessä auttavat valitsemaan juuri oikean yritysmuodon yrityksen tarpeisiin.

Aputoiminimi käyttöön

Kun yrityksesi laajentuu tai kehittyy uusille liiketoiminta-alueille ydinliiketoiminnastasi poiketen, harkitse aputoiminimien käyttöönottoa päätoiminimen rinnalle näiden erityisten palveluiden tarjoamiseksi.

Tämä auttaa selkeyttämään liiketoimintaa ja erilaisten palveluiden markkinointia, kun kaikki palvelut eivät ole saman nimen alla. Se on hyödyllinen myös tilanteissa, joissa yritystoimintasi laajenee toiselle paikkakunnalle ja tarvitset uudelle toimipisteelle sopivan nimen.

Oletko jo siinä vaiheessa, että kaipaat apua uuden nimen keksimisessä? On tärkeää muistaa muutamia vaatimuksia, joita Patentti- ja rekisterihallituksella on uudelle nimelle. Nimen tulee olla sellainen, ettei sitä voida sekoittaa vahingossa toiseen yritykseen. Uniikin nimen keksiminen ei aina ole helppoa. Lisäksi nimen ei saa olla liitettävissä mihinkään olemassa olevaan tavaramerkkiin, mikä supistaa vaihtoehtoja entisestään.

Omapajan kevytyrittäjäksi

Haluatko aloittaa kevytyrittäjyyden ilman suurta byrokratiaa ja paperisotaa? Omapaja tarjoaa sinulle mahdollisuuden keskittyä täysillä työhösi ilman huolta kirjanpidosta ja muista ylimääräisistä tehtävistä. Voit helposti ottaa käyttöösi Zettle-maksupäätteen asiakkaittesi maksuja varten ja luoda ilmaiset kotisivut markkinointisi tueksi. Emme ole suurin toimija alallamme, mutta panostamme enemmän henkilökohtaiseen asiakaspalveluun. Ja mikä parasta, jos tarvitset YEL-vakuutuksen, hoidamme sen puolestasi. Aloita kevytyrittäjyys helposti ja huolettomasti Omapajan avulla!

Verotuksen vaikutus eri yritysmuodoissa

Eri yritysmuodoilla on erilainen verotus ja verovelvollisuus. Seuraavassa käymme läpi, miten verotus vaikuttaa eri yritysmuodoissa:

  1. Toiminimi:
    Toiminimellä ei ole erillistä verovelvollisuutta, vaan yrittäjä maksaa tuloveroa oman palkkansa perusteella. Toiminimellä voi myös olla arvonlisäverovelvollisuus, jos sen liikevaihto ylittää tietyn rajan.
  2. Osakeyhtiö:
    Osakeyhtiön tulosta maksetaan yhteisövero, ja osakkeenomistajat maksavat osingoistaan osinkoveroa. Osakeyhtiöllä on myös arvonlisäverovelvollisuus, jos sen liikevaihto ylittää tietyn rajan.
  3. Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö:
    Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö ovat verotuksellisesti läpinäkyviä, eli niiden voitto lasketaan yhtiömiesten henkilökohtaisiin tuloihin. Yhtiömiehet maksavat tuloveroa voitostaan omien veroprosenttiensa mukaan. Yhtiöillä voi myös olla arvonlisäverovelvollisuus, jos niiden liikevaihto ylittää tietyn rajan.


Lyhyesti verotuksesta

Jokaisen on velvollisuus maksaa veroja, riippumatta tulojen suuruudesta. Verot määräytyvät eri tulolajien perusteella, esimerkiksi palkkatuloja verotetaan eri tavalla kuin sosiaaliturvan etuuksia.

Suomen tuloverotusjärjestelmä on progressiivinen, mikä tarkoittaa sitä, että suuremmista tuloista maksetaan enemmän veroja. Veron lopulliseen määrään vaikuttavat tekijät kuten asuinpaikka, kirkkoon kuuluminen ja perheen koko.

Ennakonpidätys on tarkoitettu varmistamaan verotulojen kertyminen valtiolle, ja sen määrä perustuu arvioon. Verokortissa näkyvä veroprosentti lasketaan edellisvuoden tulojen ja vähennysten perusteella.

Arvonlisäveroa maksetaan lähes jokaisesta hankinnasta. Se on kulutukseen liittyvä vero, jonka maksaa asiakas ja myyjä tilittää summan Verohallinnolle.

Arvonlisäverokantoja on useita, yleisin niistä on 24 %. Alennettu 14 % alv-kanta koskee ravintolapalveluita, elintarvikkeita ja rehuja. On myös 10 % alv-kanta, joka koskee esimerkiksi kirjoja, lehtiä, lääkkeitä ja liikuntapalveluita.

Joissain tapauksissa sovelletaan nollaverokantaa, kuten EU:n ulkopuoliseen kauppaan ja jäsenlehtien myyntiin yleishyödyllisille yhteisöille. Lisäksi on toimintaa, joka on vapautettu arvonlisäveron maksusta, kuten terveydenhoitopalvelut, tekijänoikeuspalkkiot ja postipalvelut.

Liikevaihto on yrityksen rahavirta, josta on vähennetty arvonlisäveron osuus. Se vaikuttaa yrityksen kirjanpitovelvoitteisiin.

Yrityksen todellinen liikevoitto saadaan, kun liikevaihdosta vähennetään kaikki kulut. Tästä summasta on vielä vähennettävä verot ja rahoituskulut, jotta saadaan nettotulos.

Työhön liittyvät kulut voi vähentää verotuksessa, kuten tietokoneen hankintakulut. Työhuoneen kulut voi myös vähentää, jos tila on työkäytössä kotisi yhteydessä.

Kevytyrittäjän verovähennykset

Kevytyrittäjän verovähennykset voivat aluksi vaikuttaa monimutkaisilta ymmärtää, koska niihin ei ole yhtä selkeää ohjetta. On tärkeää huomata, että vaikka joitakin verovähennysoikeuksia saattaa jäädä kevytyrittäjän ulottumattomiin, on olemassa myös muita vähennysoikeuksia, jotka voivat hyödyttää sinua taloudellisesti.

Kun käytät laskutuspalvelua kevytyrittäjänä, verot menevät henkilökohtaisen veroprosenttisi mukaisesti ennen kuin saat palkkasi laskutuspalvelun kautta. Kevytyrittäjän verovähennykset perustuvat tulonhankkimisvähennyksiin, jotka voivat kattaa monia erilaisia kuluja. Näihin kuuluvat esimerkiksi matkakulut, tietokoneet ja tietoliikenneyhteydet, työkalut, työhuoneen ja -asunnon kulut, opiskelu- ja koulutusmenot, työmarkkinajärjestöjen maksut, markkinointi- ja puhelinkulut, toimistotarvikkeet, parturi-kampaajien työtuolivuokrat sekä muut vuokrakulut. Pidä kirjaa näistä kuluista ja varmista, että hyödynnät kaikki mahdolliset verovähennysoikeutesi.

Kevytyrittäjyys vs. toiminimi vs. osakeyhtiö - Mikä sopii sinulle?

Kevytyrittäjyys, toiminimi ja osakeyhtiö ovat kaikki erilaisia tapoja harjoittaa liiketoimintaa. Seuraavassa vertailemme näitä eri yrittämisen muotoja:

  1. Kevytyrittäjyys:
    Kevytyrittäjyys on hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat aloittaa oman yrityksen ilman suuria riskejä ja sitoumuksia. Kevytyrittäjä voi laskuttaa asiakkaita ilman omaa yritystä ja hoitaa laskuttamiseen ja verotukseen liittyvät asiat palvelun kautta. Kevytyrittäjyys sopii erityisesti freelancereille ja pienimuotoista työtä tekeville.
  2. Toiminimi:
    Toiminimi on hyvä vaihtoehto yrittäjille, jotka haluavat harjoittaa liiketoimintaa omalla nimellään ja ovat valmiita ottamaan henkilökohtaista vastuuta yrityksen veloista ja vastuista. Toiminimellä on myös enemmän mahdollisuuksia kasvaa ja kehittyä kuin kevytyrittäjyydellä.
  3. Osakeyhtiö:
    Osakeyhtiö sopii parhaiten suuremmille yrityksille tai sellaisille, jotka suunnittelevat kasvua ja sijoittajien hankkimista. Osakeyhtiö tarjoaa omistajilleen suuremman suojan ja mahdollisuuden jakaa osinkoja. Osakeyhtiön perustaminen vaatii enemmän byrokratiaa ja kustannuksia kuin toiminimen perustaminen, mutta se voi olla kannattava vaihtoehto pitkällä aikavälillä.

 

Osakeyhtiön perustaminen

Osakeyhtiöpalvelumme on suunnattu yrittäjille, jotka tavoittelevat kasvua ja vaurastumista. Voit luottavaisin mielin keskittyä omaan työhösi, kun annat Omapajan hoitaa yrityksesi kirjanpidon puolestasi. Aloita osakeyhtiön perustaminen varaamalla maksuton opastus kanssamme.

Osakeyhtiön perustamisilmoitus on tärkeä asiakirja, joka tulee toimittaa Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH). Siinä tulee ilmoittaa olennaiset tiedot, kuten yrityksen nimi, sijainti, toimiala ja osakkaiden lukumäärä.

Rekisteröinti tapahtuu toimittamalla perustamisilmoitus PRH:lle, ja prosessin kesto on yleensä 1-2 kuukautta. Voit seurata käsittelyn etenemistä helposti Virre-palvelussa.

Aiemmin osakeyhtiön perustamiseen tarvittiin 2500 euron alkupääoma, mutta nykyään se ei ole enää pakollista. Mikäli haluat kuitenkin perustaa osakeyhtiön alkupääomalla, se onnistuu paperilomakkeella. Jatkossa alkupääoma merkitään nollana euroina kaupparekisteriin.

Jokaisella osakeyhtiöllä tulee olla oma pankkitili. Jos perustat osakeyhtiön ilman alkupääomaa, suosittelemme avaamaan pankkitilin vasta rekisteröinnin jälkeen.

Toiminimen perustaminen

Yhdenkertainen kirjanpito on hyvä vaihtoehto toiminimen kirjanpidoksi, mutta sen hallinnointi voi olla haastavaa ilman asianmukaista osaamista. Siksi on suositeltavaa ulkoistaa kirjanpito ammattilaiselle, joka varmistaa, että kirjanpito on oikein hoidettu. Vaikka ulkoistatkin kirjanpidon, olet silti lopullisessa vastuussa sen oikeellisuudesta.

Kun perustat toiminimeä eli yksityistä elinkeinonharjoittajaa, ensimmäinen askel on valita yrityksellesi sopiva nimi. Tämä nimi tulee ilmoittaa perustamisilmoituksessa, jonka toimitat PRH:lle. Nimen tulee olla ainutlaatuinen ja PRH:n hyväksymä, jotta saat käyttöösi haluamasi yrityksen nimen.

Tilikausi on yleensä kalenterivuosi, mutta se voi vaihdella riippuen yritystoimintasi alkamisajankohdasta. On tärkeää huomioida tilikauden pituus, joka voi olla enintään 18 kuukautta. Esimerkiksi jos aloitat yritystoimintasi keskellä vuotta, ensimmäinen tilikautesi voi olla lyhyempi ja seuraavat tilikaudet noudattavat kalenterivuotta.

Kaikki eri toimialat ovat listattuina Tilastokeskuksen sivuilla, josta voit valita yrityksesi toimialan. Muista myös ilmoittautua kaupparekisteriin, jotta yrityksesi tiedot ovat virallisesti rekisteröityjä. Tämä auttaa pitämään yritystoimintasi selkeänä ja virallisesti tunnustettuna.

Kevytyrittäjyys soveltuu erinomaisesti keikkatöihin ja palvelun myymiseen. Se on myös alaikäiselle turvallinen tapa kokeilla yrittäjyyttä.

Kevytyrittäjyys soveltuu erinomaisesti keikkatöihin ja palvelun myymiseen. Se on myös alaikäiselle turvallinen tapa kokeilla yrittäjyyttä.

Kevytyrittäjyys vai toiminimi?

Kevytyrittäjyys ja toiminimiyrittäjyys ovat molemmat erinomaisia vaihtoehtoja aloittelevalle yrittäjälle, jotka tarjoavat kevyen tavan aloittaa yritystoiminta. Vaikka nämä kaksi yrittäjyyden muotoa muistuttavatkin toisiaan, niissä on myös merkittäviä eroja. Mutta kumpi sitten on kannattavampaa, kevytyrittäjyys vai toiminimiyrittäjyys?

Yksiselitteistä vastausta ei ole, sillä paras valinta riippuu omasta toiminnan laajuudesta, yrityksen liikevaihdosta ja siitä, kuinka paljon haluaa panostaa aikaa ja vaivaa byrokratiaan. Onneksi kevytyrittäjäksi voi ryhtyä kokeilemaan ilman suurta sitoutumista, kun taas toiminimen perustaminen vaatii hieman enemmän aikaa ja resursseja.

Kevytyrittäjänä voi tehdä keikkaa silloin tällöin ilman jatkuvia kuluja, kun taas toiminimiyrittäjänä on maksettava kiinteitä kustannuksia ja pidettävä kirjanpitoa säännöllisesti, riippumatta yritystoiminnan tuloksista. Joten valinta riippuu omista tavoitteista ja resursseista.

Eroja kevytyrittäjyyden ja toiminimen välillä

Toiminimiyrittäjä vastaa itse kirjanpidostaan tai voi turvautua tilitoimiston apuun, kun taas kevytyrittäjällä ei ole velvollisuutta pitää kirjanpitoa.

Toiminimiyrittäjän tulee arvioida tulojaan ja maksaa niiden perusteella ennakkoveroa, kun taas kevytyrittäjä maksaa kaikista tuloistaan ansiotuloveroa samalla tavalla kuin palkansaaja.

Sekä toiminimiyrittäjä että kevytyrittäjä voivat vähentää verotuksessaan tulonhankkimisesta aiheutuvia kuluja, kuten matkakustannuksia ja YEL-maksuja. Myös laskutuspalvelun palvelumaksut voidaan sisällyttää verovähennyksiin.

Sekä yrittäjä että kevytyrittäjä maksavat YEL-vakuutusmaksuja (yrittäjän eläkevakuutus). YEL-vakuutus on pakollinen, mikäli bruttopalkka ylittää 9 010,28 euroa vuodessa (vuonna 2024) ja toimeksiannon kesto on yli neljä kuukautta. YEL-maksut ovat investointi tulevaisuuteen, sillä ne kerryttävät eläkettä tulevaisuudessa.

Pienimuotoista yritystoimintaa tukevan alarajahuojennuksen voi saada ainoastaan toiminimiyrittäjä, jolla on Y-tunnus.

Kuluvertailussa kevytyrittäjyys ja toiminimi

Kevytyrittäjyyden ja toiminimiyrittäjyyden kustannuksia vertaillaan usein keskenään. Tämä vertailu on haastavaa, koska kevytyrittäjän palvelumaksuihin sisältyy monia palveluita, joista toiminimiyrittäjän täytyy pulittaa reippaasti enemmän.

Monet yksinyrittäjät hoitavat laskutuksen mieluummin laskutusohjelman avulla kuin tilitoimiston kautta. Laskutusohjelma pitää automaattisesti huolen eräpäivistä, muistutuksista, ostoista, suorituksista ja arkistoinnista. Nämä laskutusohjelmat voivat vaihdella kuukausittaisista kuluista laskukohtaisiin, kiinteähintaisiin tai vuositasolla maksettaviin paketteihin.

Monet palvelut mainostavat "ilmaisia" laskutusohjelmia, mutta todellisuudessa niihin saattaa sisältyä paljon piilokuluja tai maksuja, jotka alkavat juosta esimerkiksi kuukauden velattoman käytön jälkeen. Vaikka laskun voisi periaatteessa askarrella itse, arkistointi, alv:in laskeminen, myynnin kokonaisvaltainen seuranta sekä maksumuistutukset täytyy silloin hoitaa käsin.

Kevytyrittäjä saa laskutuspalvelun kautta apua ja palvelua, jotka muutoin hankittuna voisi aiheuttaa suuria kustannuksia. Omapaja tarjoaa yksilöllistä neuvontaa ja raportteja vuoden menoista, tuloista ja muista kustannuksista.

Voiko toiminimen lopettaa?

Toiminimen lopettaminen voi olla monimutkainen päätös, mutta se voi olla välttämätön askel yrittäjälle, joka kohtaa haasteita tai muutoksia elämäntilanteessaan. Vaikka yritys olisi menestyvä, on tärkeää tunnistaa milloin on aika sulkea toiminimi esimerkiksi terveydellisten syiden vuoksi tai perheen tarpeiden takia. Toiminimen sulkeminen ei kuitenkaan tarkoita lopullista loppua yrittäjyydelle, sillä kevytyrittäjyys tarjoaa mahdollisuuden jatkaa työskentelyä ilman suurta hallinnollista taakkaa.

Kevytyrittäjänä voit keskittyä olennaiseen ja unohtaa kirjanpidon ja verotuksen huolenaiheet. Kun toiminimi on suljettu, voit aloittaa uuden vaiheen kevytyrittäjänä ja keskittyä omaan työhösi ilman ylimääräistä byrokratiaa. Toiminimen lopettaminen ei myöskään vaadi erillisiä lupia tai hyväksyntöjä, ja prosessi on usein nopea ja vaivaton.

Jos sinulla on kysyttävää toiminimen sulkemisesta tai kevytyrittäjyydestä, kannattaa ottaa yhteyttä ammattitaitoiseen tilitoimistoon, joka voi auttaa sinua kaikissa verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Muista, että toiminimen lopettaminen voi olla uuden alku ja mahdollistaa paremman tasapainon työn ja muun elämän välillä.

Kun yritystoiminta päättyy, on tärkeää huolehtia veroilmoitusten ajallaan antamisesta. Verohallinto voi määrätä seuraamuksia myöhästyneistä tai laiminlyödyistä ilmoituksista, joten on parasta olla tarkkana määräaikojen suhteen. Veroilmoitukset arvonlisäverosta, työnantajasuorituksista ja muista veroista on annettava jokaiselta verokaudelta, vaikka yritystoiminta olisikin jo päättynyt.

Myöhästyneistä ilmoituksista peritään maksuja, ja kokonaan tekemättä jätetty veroilmoitus johtaa arvioverotukseen ja mahdollisiin veronkorotuksiin. On tärkeää myös tarkistaa ja ilmoittaa ennakkoveron määrä oikein Verohallintoon, jotta vältetään liialliset tai puutteelliset maksut. Viimeisen verovuoden ennakkoverot on maksettava ajallaan, ja ennakkoveron maksueriä saattaa olla vielä elinkeinotoiminnan päättymisen jälkeenkin.

Yrittäjän on myös säilytettävä tarkasti viimeisen tilikauden kirjanpitokirjat ja tilinpäätös pitkään. Tilitoimiston avulla tämä voi sujua helpommin, sillä he huolehtivat yleensä tietojen säilyttämisestä. Muista myös säilyttää tilikauden tositteet tarvittavan ajan, jotta kaikki asiat ovat kunnossa mahdollisten tarkastusten varalta.

Kiinnostaisiko myös nämä?