Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

17.6.2020 19:19Lukuaika 4 min

Liikeidean kehittäminen – älä junnaa paikallaan

Liikeidean kehittäminen ja liikeidean esittely ovat keskeisiä asioita yritystoiminnan alussa. Jos haluaisit alkaa yrittäjäksi, mutta et vielä tiedä, mistä lähteä liikkeelle, niin lue tämä artikkeli ja poimi vinkit talteen. Olennaisinta yritystoiminnan alussa on, että sinulla on toimivat liikeidea. Mistä sitten tietää, että se on toimiva? Mistä tietää, että se on hyvä? Miten liikeideaa kehitetään?

Mistä kaikki lähtee liikkeelle?

Kun alat suunnitella yrityksen perustamista, sinun on aivan aluksi pohdittava, miten voisit hyödyntää omaa osaamistasi yritystoiminnassa. Yritystoimintasi perustana oleva erityisosaamisesi voi olla kehittynyt muun muassa koulutuksesi tai työkokemuksesi pohjalta. Osaamisesi voi siis perustua ammattitaitoosi – tai vaikka tietotaitoon, joka on syntynyt intohimoisen harrastuksen myötä.

Kokeile ja kehitä liikeideaasi käytännössä, älä paperilla!

Lataa ilmainen liikeideaopas!

Keskity siis kunnolla miettimään omia vahvuuksiasi, taitojasi ja intohimosi kohteita. Mistä innostut? Mikä sinua motivoi? Jos valinta olisi kaikin tavoin täysin sinun tahtosi vallassa, millaista työtä tekisit mieluiten? Millainen työ pitää mielenkiintosi ja innostuksesi yllä pisimpään? Tämä kaikki pohdinta on erittäin tärkeää. On nimittäin niin, että menestyvien yritysten taustalla on aina vahva ammattitaito, osaaminen ja intohimo sitä palvelua tai tuotetta kohtaan, jota tuotetaan tai myydään.

Kun liikeidean kehittäminen on sinulle ajankohtaista, mieti siis tarkkaan, millaiset ovat henkilökohtaiset valmiutesi sille alalle, jolle suunnittelet yritystä. On olennaisen tärkeää tiedostaa, millaista oma osaaminen on. Jos ammattitaitoa ei vielä ole riittävästi, kannattaa yrityksen perustamista siirtää vähän tuonnemmaksi ja vahvistaa omaa osaamistaan ensin.

Sinun kannattaa ensin erikoistua siihen, mihin sinulla on parhaat taidolliset, tiedolliset ja taloudelliset edellytykset. Jo näin alkuvaiheessa liikeidean kehittämisessä on tärkeää tunnistaa myös omaan yrittämiseen ja liikeideaan liittyvät keskeiset tehtävät ja toimenpiteet, joiden kautta syntyy liikevaihtoa.

Tukitoimia yritystoiminnan alussa

Tiedätkö, millaisia tukiprosesseja kuuluu liikeidean kehittämiseen? Muun muassa taloushallintoon, kirjanpitoon, yrityskuvaan ja markkinoinnin suunnitteluun liittyvät asiat ovat tällaisia. Näiden asioiden hoito kannattaa usein ulkoistaa alan ammattilaisille – paitsi jos oma osaamisesi liittyy juurikin näihin aloihin.

Jos erityisosaamisesi on muualla kuin taloushallinnossa ja markkinoinnissa, ulkoista ne. Tällöin voit täysin keskittyä omassa yritystoiminnassasi oleelliseen, eli omaan erityisosaamiseesi ja keskeisen liikeideasi kehittämiseen.

 

Yksi hyvä keino testata liikeidean toimivuutta on kevytyrittäjyys.

 

Omapajassa sinulla on mahdollista testata liikeideaasi käytännössä. Kevytyrittäjänä voit käyttää aikasi ja energiasi omiin vahvuuksiisi. Laskutuspalvelu huolehtii paperityöt puolestasi. Se auttaa sinua tarvittaessa myös liikeidean kehittämisessä ja liikeidean esittelyssä.

Jo yritystoiminnan alussa kannattaa kiinnittää huomiota myös oman ajan aikatauluttamiseen. On hyvä miettiä ja selvittää tarkoin se, miten paljon oma yritystoimintasi kysyy sinulta aikaa, ja paljonko pystyt aikaasi siihen laittamaan. Yrittämisesihän voi olla muun muassa sivutoimista päätoimisen palkkatyön ohessa, mutta se voi olla myös kokopäivänen pääelinkeinosi.

Huomioitahan, että varsinkin alussa myös sivutoiminen yrittäminen vaatii paljon aikaa. Tämä johtuu muun muassa siitä, että jo se kysyy aikaa, että oman alasi markkinoilla olevat asiakkaat oppivat tuntemaan yrityksesi. Heidän tulee siis olla tietoisia yrityksesi palveluista ja tuotteista, jotta ylipäätään löytäisivät ne, ja osaisivat ostaa ja käyttää niitä.

Liikeidean kehittäminen – voiko liikeideoita jaotella jotenkin?

Liikeidea on useimmiten lähtökohtaisesti omaan ammattitaitoon ja osaamiseen perustuvaa yritystoimintaa. Jotta se olisi kannattavaa, siihen tulee olla markkinoilla kysyntää, ja siihen pitäisi kohdistua ostovoimaa. Tämä on yleisin lähtökohta liikeidean kehittämiselle ja yritystoiminnalle. Liiketoiminnan voi kuitenkin myös ostaa. Tällöin vaihtoehtoina on joko kokonaan ostaa toimiva yritys, sen liiketoiminta tai osia yrityksestä.

 

Liikeidean kehittämisessä on tärkeintä tarkoin miettiä niitä keinoja, miten onnistuisit erottumaan muista saman alan yrityksistä.

 

Eri vaihtoehdot yritystoiminnan aloittamisessa eivät sulje pois toisiaan. Kaikilla tavoilla voi menestyä. On itsestäsi kiinni, mikä sinua kiinnostaa ja motivoi – ja miten hyvin hoidat yritystoimintaasi. Sekä oman liikeidean kehittämisellä että ostetulla liiketoiminnalla voi yrittäjänä päästä pitkälle.

Tiedosta markkinatilanne ja keskity luomaan kontakteja

Liikeidean kehittämisessä on tärkeintä tarkoin miettiä niitä keinoja, miten onnistuisit erottumaan muista saman alan yrityksistä. Mieti muun muassa seuraavia asioita:

  • Millainen on oman alasi markkinatilanne?
  • Millaisia kilpailuetuja sinun yritykselläsi on?
  • Mikä on juuri sinun yrityksesi kilpailukyky markkinoilla?
  • Mitä lisäarvoa yrityksesi tuo asiakkaillesi ja koko alasi markkinoille?

Parhaimmillaan uusi yritysidea tarjoaa uusia ratkaisuja markkinoilla oleviin ongelmiin. Yrityksen voi perustaa myös tällaiselta pohjalta. Voit perustaa yrityksen täysin uuden tuotteen tai keksinnön kaupallistamiseen. Tämä tapa kysyy usein aikaa ja rahaa. Jos yritysideasi kuitenkin on hyvä ja käyttökelpoinen, ei kannata kuitenkaan lannistua.

Kun olet tehnyt hyvän liiketoimintasuunnitelman ja tunnet liikeideasi perusteellisesti, voit kokeilla, saisitko rahoitusta yritystoimintasi aloittamiseen. Liikeidean kehittäminen ja liikeidean esittely kulkevat tässä kohtaa käsi kädessä. Kun sinulla on käyttökelpoinen liikeidea, mutta tarvitset rahoitusta toiminnan käynnistämiseen, esittele liikeideasi sellaisille tahoille, jotka voisivat antaa rahoitusta yritystoimintasi aloitukseen.

Ole luova ja uudista markkinoita!

Jos et halua kehitellä täysin uutta yritysideaa palveluineen ja tuotteineen, voit hyvin perustaa yrityksen myös olemassa olevien yritysideoiden pohjalta. Voit hyvin hyödyntää markkinoilla jo olevaa palveluiden ja tuotteiden käytönkulttuuria, eli asiakkailla valmiiksi jo olevaa tarvetta joihinkin palveluihin ja tuotteisiin.

 

Kun tiedät, mitä haluat, ja olet toiminnassasi sinnikäs, pystyt mihin vain.

 

Toteuta oma liikeidean kehittäminen kuitenkin tässäkin tapauksessa olemassa olevaa tarjontaa uudistaen. Tee jotain sellaista, että asiakkaat saavat tuotteistasi tai palveluistasi jotain lisäarvoa jo olemassa olevaan tarjontaan verrattuna.

Tuota siis tuotteita tai palveluja jollain uudella ja ainakin vähän erilaisella tavalla. Yksi tapa on myös se, että vie oman yritysideansa sellaiselle markkina-alueelle, jossa tuotteille ja palveluille on selkeästi suurempi kysyntä kuin tarjonta.

Liikeidean kehittäminen ja liikeidean esittely – mitä lopulta opimme kaikesta? Sen, että kaikessa keskeisintä on oma motivaatiosi, usko itseesi ja omaan liikeideaasi. Kun tiedät, mitä haluat, ja olet toiminnassasi sinnikäs, pystyt mihin vain.

Kiinnostaisiko myös nämä?