Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

etätyö, joustava työaika, kuntoilu
29.10.2018 13:11Lukuaika 4 min

Etätyö - Laita edut ja haasteet puntariin!

Etätyö on viimeistään koronan myötä tullut yleiseksi monille aloille. Etätyökokemuksia on nykyisin yhä useammalla ja myös työnantajat ovat siihen paljon aiempaa myönteisempiä.

Kevytyrittäjälle etätyö on ollut tuttuakin tutumpi tapa tehdä töitä. Olisiko sinunkin mahdollista ryhtyä tekemään töitä kotoa. Sekä etätyö, että kevytyrittäjyys on jo tätä päivää ja myös tulevaisuutta.

Herätyskello pirauttaa kauniin melodian kahta tuntia ennen työn alkua. Kiireellä ylös, aamupesut, aamukahvit, puurot (kinastelua), lapsille päiväkotivarusteet päälle (kinastelua), auton tuulilasin rappaaminen kylmän yön jäljiltä, lapset autoon (kinastelua) ja kiireellä päiväkodin kautta työpaikalle. Tässä vaiheessa työpaikan hississä ehdit vilkaista itseäsi peilistä ja näet kiireestä kireät kasvot. Samalla muistat kotiin unohtuneen pukukaapin avaimen.

Aamut voivat kulua toisinkin: Heräät oman biologisen kellosi mukaan, venyttelet, keittelet kahvit, käynnistät tietokoneen lukeaksesi aamun uutiset, hiippailet hiljaa kotona, etteivät lapset herää. Kun aamukahvi on saanut aivot heräämään kunnolla, avaat työsähköpostin ja tutkit alkaneen päivän töitä. Työpäivän voit aloittaa halutessasi heti tai sitten, kun olet vienyt hyvin levänneen lapsesi päivähoitoon.

Mitä on etätyö?

Etätyö on työtä, jota tehdään kiinteän toimiston ulkopuolella. Etytyötä voidaan tehdä kesämökillä, lomamatkan yhteydessä tai vaikkapa junassa matkustaessa. Yleisimmillään se on kuitenkin kotona tehtävää työtä. 

Useat työntekijät kokevat etätyön ja kotona työskentelyn tehokkaammaksi tavaksi työskennellä verrattuna toimistotyöskentelyyn. Kotona häiritseviä tekijöitä on vähemmän kuin usean työntekijän toimistossa.

Mitä voi tehdä etätyönä?

Mikäli osaat käyttää tietokonetta ja teet sillä  töitä jo nyt, niin etätyö voi olla mahdollista sinulle hyvinkin mahdollista. Etätyön tekemisestä on tullut viime vuosina itsestäänselvyys. Sinulla on mahdollista tehdä monenlaista etätyötä kotona esimerkiksi päätyön tain opiskelun ohessa. Omaa osaamista ja asiantuntijuutta voi hyödyntää mm. näin:

 • Bloggaaminen
 • Graafinen suunnittelu
 • Web design
 • Sisällöntuotanto
 • Digimainonta
 • Hakukoneoptimointi
 • Kuvankäsittely
 • Videoeditointi
 • Verkkokurssit
 • Tilitoimistopalvelut
 • Tubettaminen
 • Myynti- ja buukkauspalvelut

Kotitoimisto voi olla paras työpaikka

Etätyöläiselle voi kotona olla erillinen työhuone, jossa työntekoon pystyy rauhoittumaan paremmin kuin olohuoneessa tai keittiössä. Ilman kotona olevaa työhuonetta pärjää myös hyvin, jos haluat tehtä töitä esimerkiksi keittiön pöydän äärellä.

Kotona töitä tekevä voi laittaa pyykinpesukoneen käyntiin tai tehdä työn lomassa muitakin kotiaskareita. Pienet kotityöt eivät hiljennä työtahtia vaan antavat päivään hyvän muutaman minuutin mittaisen tauon. Monesti etätyön suosio pohjautuu rauhalliseen työskentelytapaan, sillä työpaikan sosiaalinen ilmapiiri voi häiritä keskittymiskykyä.

Kotona työskentely voi helpottaa etenkin perheellisten työntekijöiden arjen pyörittämistä, sillä kotiaskareita pystyy tekemään työtyön lomassa. Perhe-elämän, kodin ja työelämän yhteensovittaminen helpottuu etätöiden ansiosta.

Etätyön merkitys työntekijälle

Taloussanomien tämän syksyiseen kyselyyn vastanneista lähes 37 prosenttia on tehnyt etätöitä ainakin silloin tällöin. Kyselyyn vastanneiden reilun 4000 työntekijän osuus vastaa hyvin puolen vuoden takaisia Työ- ja elinkeinoministeriön työolobarometrin mukaisia tuloksia. Siihen osallistuneista vastaajista 35 prosenttia kertoi tehneensä etätöitä viimeisen vuoden aikana.

Monet työntekijät kokevat työpaikan kellokortilla säännöstellyn ajan ahdistavaksi ja tuntevat etänä tehtävän työn henkisesti vapauttavammaksi tavaksi työskennellä. Etänä työskenteltäessä työntekijä on vastuussa itselleen sekä työnantajalleen sovituista töistä, eikä työn kulkuun tarvitse muiden puuttua.

Yksin puurtaessa sosiaalinen kanssakäyminen on vähäisempää kuin usean ihmisen toimistotiloissa. Monille tällainen yksin tekeminen ja puurtaminen sopii kuitenkin paremmin, sillä työpaikan ulkoiset ärsykkeet häiritsevät työntekoa.

Työkaveriin ja -yhteisöön on nykyaikana helppo pitää yhteyttä puhelimitse ja videopalavereilla. Myös vapaa-ajalla työkaverit voivat olla mukava lisä ystäväpiirissä, sillä saman alan ihmisten kanssa tulee monesti hyvin toimeen ja ajatuksia sekä kokemuksia työstä on hyvä vaihtaa ajoittain.

 

Itsenäisesti tehtävästä työstä työntekijän tulee osata ottaa vastuu ja huolehtia, että sovitut tehtävät tulevat ajallaan suoritetuiksi.

 

Työpaikan ulkopuolelle tapahtuva työ vaatii työntekijän ja työnantajan välistä luottamusta. Itsenäisesti tehtävästä työstä työntekijän tulee osata ottaa vastuu ja huolehtia, että sovitut tehtävät tulevat ajallaan suoritetuiksi.

etatyo_tyorauha

Useat etätyön tekijät kokevat, että kotona pystyy keskittymään varsinaiseen työn tekemiseen paremmin kuin vilkkaassa toimistossa.

Jos etänä työskentely on säännöllistä ja pitkäkestoista, kannattaa työnteosta tehdä niin ajankäytöllisesti kuin palkan kannalta tarkka kirjallinen sopimus työnantajan kanssa. Tällöin ei pääse syntymään konflikteja erilaisesta työnkuvan käsityksestä. Työntekijä voi sopia työnantajansa kanssa muun muassa tietokoneen, maksullisten ohjelmien sekä verkkoyhteyden kustannuksista

Etätyö haastaa ajankäytön suunnitteluun

Etätyössä ajankäyttö saattaa tuottaa hankaluuksia silloin, jos tehtävä työ on projektiluontoista. Työhön saattaa uppoutua niin syvästi, että ajan kulkua ei huomaa. Kiinteässä työpaikassa ovat yleensä työkaverit ja kollegat ”tauottamassa” työntekoa, sillä heidän liikehdintänsä ja työpisteeltä poistumisensa koetaan kahvi- tai ruokatauon merkiksi. Kotona tätä muiden ihmisten tuottamaa tauottamista ei välttämättä ole, joten työntekijän tulee itse ottaa huomioon riittävä työn tauottaminen.

Vaikka työpaikan ulkopuolinen työ koetaan rentouttavaksi työtavaksi, sen haasteellisuus saattaa olla juuri työajoissa. Työhön uppoutuminen saattaa viedä liiaksi aikaa, eikä silloin huomaa ajankulkua samoin kuin työpaikalla. Työaikana on tärkeä välillä poistua työpisteeltä, jotta keho saa hieman liikuntaa ja ravintoa. Myös oman mielen virkistykseksi on hyvä ajatella välillä muitakin kuin työasioita.

Ajoittainen ajatusten nollaaminen työpäivän aikana pitää virkeänä, jolloin työhön pystyy keskittymään rentoutumisen jälkeen paremmin.

Etätyön ajankäytössä mukava puoli on työajan vapaus. Oman hammaslääkäriajan voi ottaa työpäivälle tai lasten harrastuksiin viemiset onnistuvat työn lomassa. Etenkin perheelliset kokevat työnteon joustavuuden hyvin tärkeäksi, sillä lasten kanssa voi tulla helposti yllättäviäkin tilanteita eteen.

Etätyön mahdollisuudet

Etätyötä tehdään ylivoimaisesti eniten asiantuntijatehtävissä, toimisto- sekä tietoaloilla. Myös taide-ja luovanalalla tehdään suuremmissa määrin töitä kotoa käsin. Työntekijöille tällainen työ mahdollistaa asumisen muualla kuin työpaikkakunnalla.

Maaseuduntulevaisuuden (4.02.2018) mukaan etänä tehtävästä työstä povattiin helpotusta haja-asutusalueiden työllisyyteen, mutta eniten sitä tehdään kuitenkin pääkaupunkiseudulla. Tämä johtunee siitä, että asiantuntijatehtävät keskittyvät pääsääntöisesti kehäkolmosen sisäpuolelle.

Etänä, eli usein kotona työskentely vähentää erityisesti pitkien työmatkojen kuluttamaa aikaa. Moni kokee myös työmatka-autoilun vähenemisen tärkeäksi ympäristöteoksi. Taloudelliseksi säästöksi voidaan lukea myös työnantajalle koituvat säästöt. Työntekijä ei ole kuluttamassa työpaikan sähköä eikä taukohuoneen kahvia. Mikäli kaikki tekevät töitä etänä, voi toimisto olla suljettuna koko päivän.

Usein myös kevytyrittäjät harjoittavat kotoa käsin tehtäviä töitä. Kevytyrittäjyys mahdollistaa mutkattoman ja toimistosta riippumattoman työskentelyn. Kevytyrittäjyys ja etätyö on helppo yhdistää.

Kiinnostaisiko myös nämä?