Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

Maksuhäiriömerkintä ei estä kevytyrittäjyyttä
22.8.2023 7:59Lukuaika 4 min

Maksuhäiriömerkintä ei ole este yrittäjyydelle

Edellisessä elämässä syntyneet rahaongelmat eivät välttämättä ole esteenä yrittäjyydelle! Maksuhäiriömerkinnästä huolimatta ura Omapajan kevytyrittäjänä on mahdollista ja omaa taloudellista tilannetta pääsee kohentamaan itsenäisin keinoin.

Mikä on maksuhäiriömerkintä?

Maksuhäiriömerkintä on kiusallinen merkintä luottotiedoissa. Merkintä tarkoittaa, että lasku tai velka on jätetty maksamatta. Se voi syntyä monestakin syystä: huonosta talouden organisoinnista, yllättävien menojen seurauksena tai nuoruuden töppäilyjen vuoksi.

Aina merkintä maksuhäiriöstä ei ole edes omaa syytä. Maksuhäiriö paitsi hävettää, myös vaikeuttaa monen arkisen asian, kuten vuokra-asunnon saantia. Suurimmat hankaloittavat tekijät lienevät kuitenkin työllistymiseen ja yrittäjyyteen liittyvät ongelmat, joihin luottohäiriömerkintä vaikuttaa.

Vakava maksuhäiriömerkintä ei estä kevytyrittäjyyttä

Yrittäjyys on keino työllistää itsensä. Usein se vaatii kuitenkin perinpohjaista tutustumista yritysmaailman sääntöihin. Yrityksen taloudenpitokaan ei ole aivan yksinkertainen ensikertalaiselle. Siksi yrittäjäksi ryhtyminen vaatii usein koviakin ponnisteluja ennen kuin yrittäjyyteen liittyvät seikat ovat selkeitä ja hyvin hallinnassa.

Opettelu vie aikaa varsinkin silloin, jos henkilökohtainen taloudenpito on ollut syystä tai toisesta huonosti hoidettu ja verottaja tai jokin muu taho on karhunnut saataviaan perinnän tai ulosoton kautta.

Jos mielii yrittäjäksi ilman luottotietoja, verohallinto voi olla suostumatta lisäämään yritystä ennakkoperintärekisteriin. Se puolestaan voi hankaloittaa muun muassa laskutusta. Maksuhäiriömerkintä ei kuitenkaan estä Omapajan kevytyrittäjäksi ryhtymistä!

Henkilökohtaiset maksuhäiriömerkinnät tai ulosottovelka ei ole rasittamassa kevytyrittäjän yritystoimintaa, sillä Omapaja huolehtii kaikesta rahaliikenteestä, vakuutuksista ja verotuksesta. 

Milloin tulee maksuhäiriömerkintä?

Maksuhäiriömerkinnän kanssa ei olla yksin, se on nykyään yhä useamman suomalaisen vaivana. Usein merkintä syntyy odottamattomien menojen kautta, joita on koitettu paikata muun muassa ottamalla pikavippejä yli oman maksukyvyn. Lopulta laskun synnyttämän ahdistuksen vuoksi pelkkä postilaatikolle meno on tuntunut ylivoimaiselta.

Maksuhäiriömerkintä syntyy, kun tuomioistuin lähettää velalliselle maksutuomion tai velallinen todetaan ulosotossa varattomaksi. Merkinnän voi saada muun muassa, kun maksun myöhästyminen on yli 60 päivää eräpäivästä. Myös yrittäjänä toimiminen on saattanut aiheuttaa merkinnän, sillä yrittäjän verovelka siirtyy helposti ulosottoon.

Maksuhäiriömerkintä kesto

Maksuhäiriömerkintä on voimassa keskimäärin 2 - 4 vuotta, vaikka kyseinen velkasumma olisikin saatu maksettua. Usein tuo aika tuntuu merkinnän saaneesta ihmisestä todella pitkältä. Rahatilanteeseen helpotusta saattaisi tuoda yrittäjyys, mutta oman yrityksen perustaminen ei onnistu juuri merkinnän vuoksi.

 

Omapaja ei tarvitse luottotietojasi - älä anna maksuhäiriön estää unelmaa yrittäjyydestä!

 

Omapaja ei tarvitse sinun luottotietojasi mihinkään. Hoidamme puolestasi kevytyrittäjyyteesi liittyvän byrokratian sekä rahaliikenteen. Näin ollen maksuhäiriömerkinnän saaneen on mahdollisuus toimia ja tehdä töitä sekä saada mahdollista ulosottovelkaa maksettua pois tienaamillaan rahoilla. Kevytyrittäjänä voit siis toimia yrittäjämäisesti, eikä tarvitse odottaa, että merkintä poistuu

Mistä tulee maksuhäiriömerkintä?

Maksuhäiriömerkintä ei ole kenellekään riemun aihe mutta sen ei tarvitse merkitä myöskään maailmanloppua. Elämä jatkuu, vaikkakin hiukan haasteellisempana. Merkinnän ei pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä. Luottotietorekisteriin ei tule merkintää ilman, että kuluttaja saa siitä etukäteen varoituksen ja ilmoituksen.

Maksuhäiriömerkintä on seuraus maksamattomasta laskusta tai velasta. Ennen merkintää kuluttajalle tarjotaan aikaa kuitata velka pois tai etsitään sopiva maksusuunnitelma. Maksumuistutus ei vielä aiheuta merkintää. 

 

Maksuhäiriömerkintä on seuraus maksamattomista laskuista tai veloista.

 

Onko minulla maksuhäiriömerkintä?

Usein kuitenkin saattaa käydä niin ikävästi, että maksuhäiriömerkintä ehtii tulla, vaikka itsellä olisi halu saada maksut ajoissa maksettua. Jotkut velkojat ovat muita tiukempia ja ehdottomampia velan takasin saamisessa, joten merkinnän saattaa saada kohtuullisen helposti.

Mikäli merkintä maksuhäiriöstä on uhkana ja maksaminen tuntuu toivottomalta eikä velkojan kanssa päästä sopimukseen maksuajoista, kannattaa rohkeasti kääntyä oman kunnan tai pankin talous- ja velkaneuvojan puoleen. Heiltä löytyy usein hyviä ratkaisuja tilanteen laukaisemiseksi.

Milloin maksuhäiriömerkintä poistuu?

Maksuhäiriömerkintä on määräaikainen, joten onneksi se ei rajoita loppu elämää. Merkinnän säilytysaika on kolme vuotta, mutta merkintä on käytännössä voimassa vain kaksi vuotta, mikäli velka on maksettu eikä uutta synny. 

Raha-asioista ja laskun maksusta kannattaa merkinnän aikana pitää huolta, jotta velka ei siirry enempää ulosottoon, sillä se pidentää merkinnän olemassaoloa. Suppeasta ulosotosta ei menetä mainettaan lopullisesti -  maksuhäiriömerkintä poistuu, kun velat on hoidettu.

Vaikka maksuhäiriömerkintä rajoittaa elämää jonkin verran, sen saaminen ei ole kuitenkaan esteenä työnteolle. Jotkut työnantajat, etenkin talous- ja rahoitusalalla, karsastavat hiukan maksuhäiriömerkinnän saanutta työnhakijaa, mutta kevytyrittäjänä on mahdollisuus toimia myös niillä aloilla.

kahvilatyontekija-kevytyrittaja

Kevytyrittäjällä on huolia vähemmän, kun Omapaja pitää kirjanpidon kunnossa ja ajantasaisena.

Yrityksen maksuhäiriömerkintä

Myös yritykselle syntyy maksuhäiriömerkintä, mikäli se ei maksa maksujaan muistutuksista ja kehotuksista huolimatta. Yrityksen maksuhäiriöt etenevät samalla periaatteella kuin yksityisenkin. 

Yrityksen luottotiedoilla on selvä merkitys firman maineeseen. Merkintä mustaa yrityksen julkisivun ja hankaloittaa velan saantia tai sopimusten solmimista. Myös asiakkaat voivat kieltäytyä myymästä laskulle, mikäli yrityksellä on maksuhäiriömerkintä.

Maksuhäiriömerkinnän poistuminen työtuloilla

Maksuhäiriömerkinnän aikana voi toimia laskutuspalvelun kautta kevytyrittäjänä eikä merkintä vaikuta työntekoon. 

Laskutuspalvelun kautta laskuttava työntekijä katsotaan työntekijäksi, jolloin laskutuspalvelu pidättää palkasta sovitun summan ulosmitattavaksi. Ulosmittauksen osalta on säädetty helpotuksia, ettei palkasta ulosmitattava osuus ole tilanteeseen suhteutettuna liian korkea.

Kevytyrittäjällä on hyvä mahdollisuus saada ulosottovelkansa maksettua omilla työtuloillaan ja näin ollen hänellä on hyvä tie päästä maksuhäiriömerkinnästä eroon.

Maksuhäiriömerkintä tarkistus

Omat luottotiedot voi tarkistaa kerran vuodessa ilmaiseksi Suomen Asiakastieto Oy:n sekä Bisnode Finland Oy:n sivuilta. Edellä mainituilta sivuilta voi tilata Ref-merkinnän, eli tositteen siitä, että kaikki velka on saatu maksettua ja luottotiedot ovat puhtaat. 

 

Voit tarkistaa luottotietosi ilmaiseksi kerran 12 kuukauden aikana.

 

Luottotiedot eivät ole julkista tietoa, joten esimerkiksi tuttava tai naapuri ei voi tarkistaa ilman pätevää syytä toisen luottotietoja. Yleisin luottotietojen tarkistus tapahtuu esimerkiksi autokauppoja tehdessä tai asuntoa vuokratessa.

Rekisteriin on mahdollista toimittaa myös selvitys maksuvaikeuksien syystä, esimerkiksi jos velkaantuminen johtuu lainan takauksesta tai pantin antamisesta. Tällöin rekisteriotetta tiedusteleva taho saa tietoonsa, ettei maksuhäiriömerkintä ole samalla tavalla itse aiheutettu kuin esimerkiksi taloudellisesta huolimattomuudesta johtuvat merkinnät.

Kevytyrittäjyys sopii kaikille

Kevytyrittäjänä työntekijän ei itse tarvitse huolehtia byrokratiasta. Siksi kevytyrittäjyys on helppo keino toimia itsenäisenä yrittäjänä. Monesti yrityselämän lukuisat eri säännöt, lait ja verotus koetaan liian haasteelliseksi ja oman yrityksen perustamisen esteeksi. Siksi kevytyrittäjänä on turvallista toimia, koska laskutusfirma huolehtii kaiken tämän.

 

Kevytyrittäjänä työntekijän ei itse tarvitse huolehtia byrokratiasta.

 

Kevytyrittäjyys estää yrittäjänä toimivaa kompastumasta niihin ongelmiin, joita yrityksen raha-asiat saattavat aiheuttaa. Esimerkiksi toiminimellä toimivalla yrittäjällä saattaa helposti kertyä verovelkaa, joiden takia luottotietoihin tulee merkintä. Kevytyrittäjänä voi hyvin luottaa siihen, että verot sekä kaikki muut maksut huolehditaan oikein, kun laskuttaa asiakasta ja saa siitä palkan.

Yrittämisen ilon ei tarvitse himmetä maksuhäiriömerkinnän vuoksi! Päinvastoin: mielekäs tekeminen ja oman talouden haltuun saaminen antaa kevytyrittäjyyteen sellaista spurttia jota vain kantapään kautta opittu voi tarjota. Paljon kokeneena ei tarvitse enää kysellä itseltään, mitä menetettävää tässä on. Tie kohti unelmaa on auki!

Kiinnostaisiko myös nämä?