Skip to content
23.10.2019 11:03 Lukuaika 7 min

Lähdenkö vai en – milloin irtisanoutuminen on järkevää?

Irtisanoutuminen – millaisia väristyksiä sana sinussa herättää? Iloa, innostusta, villiä vapautta? Olet tehnyt samaa työpäivää samalle työnantajalle autopilotilla jo ajasta iäisyyteen. Kaipaisit muutosta. Kaipaisit uusia tuulia elämääsi.

Onko työpäiväsi yhtä samaa harmaata marraskuista maanantaita päivästä toiseen, kuukausi kuukauden perään? Jos muutosta ei nykyisen työsi suhteen ole tulossa, olisiko irtisanoutuminen uusi suunta tulevaisuudellesi? Olisiko sinulle mahdollista, että heittäytyisit virran vietäväksi? Haluaisit. Mutta kun irtisanoutuminen pelottaa. Mitä voit tehdä tilanteellesi?

irtisanoutuminen-puuduttavasta-tyosta

Jos töihin lähtö alkaa olla ylivoimaista, olisi usein syytä hakea muutosta omaan työhön. Työstä irtisanoutumista ei kannata pelätä, mutta se kannattaa hoitaa viisaasti ja yhteistyössä työnantajan kanssa.

Irtisanoutuminen ei onnistu hätiköimällä

Irtisanoutumista ei kannata tehdä vain hetken mielijohteesta, jos oma työ joku päivä vähän puuduttaa tai jos työnantaja tai työkaveri on hetkellisesti loukannut sinua käytöksellään. Ensin kannattaa keskustella ja katsoa, löytyisikö tilanteeseen kaikkia miellyttävä ratkaisu. Työpaikan sisällä ratkaistavista tilanteista ei kannata heti poistua, jos oma työ kuitenkin pääosin inspiroi itseä. Harkitse siis.

Mieti haluatko oikeasti luopua paikastasi? Haluatko tehdä jotain muuta? Jos irtisanoutuminen on alkanut tuntua sinusta todella ainoalta ja oikealta vaihtoehdolta, tee se järkevästi. Tässä artikkelissa perehdymme hetkeksi niihin seikkoihin, jotka kannattaa huomioida, kun irtisanoudut työstäsi.

Missä seisot sitten, kun irtisanoutuminen on tehty?

Moni irtisanoutumista harkitseva suunnittelee tulevaisuudessa perustavansa yrityksen. Toiset taas haluavat siirtyä erilaisiin työtehtäviin tai muuten vain edetä urallaan. Molemmat ovat hyviä suuntia omalle urapolulle.

Irtisanoutuminen tarkoittaa joka tapauksessa isoa muutosta elämässäsi. Kannattaa siis kaikissa tilanteissa pohtia asiaa monelta kannalta ennen kuin teet päätöksen. Jos sinulla kuitenkin on selkeä jatkosuunnitelma siitä, mitä teet irtisanoutumisen jälkeen, asiaa on siinä vaiheessa turhaa enää jahkailla pidempään. Voit siirtyä eteenpäin.

Irtisanoutumisen jälkeen voit siis hyvin perustaa yrityksen. Usein on kuitenkin niin, että yrityksen perustaja on alkuvaiheessa vielä työelämässä muualla. Tämä kannattaa siis huomioida. Irtisanoutumisen kanssa ei välttämättä ole niin kiire kuin heti aluksi olettaisit. 

Kevytyrittäjänä tai osa-aikaisena yrittäjänä voit hyvin toimia myös päätyön ohessa. Voit siis turvallisesti kokeilla, onnistuisiko sinulla työnteko kevytyrittäjänä oman työsi ohessa. Omapajan laskutuspalvelu auttaa sinua alkuun yrittäjänä.

 

Kevytyrittäjyys on oiva tapa kokeilla oman yritysidean kannattavuutta ilman, että sinun tarvitsee vielä irtisanoutua päätyöstäsi.

 

Omapajan kautta sinun on helppo laskuttaa töistäsi. Tämä tapahtuu niin, että rekisteröidyt ensin laskutuspalvelun käyttäjäksi. Sen jälkeen palvelu lähettää sinulle verkko-ohjelman tunnukset ja pääset luomaan oman profiilisi ja tekemään laskuja. Omapaja huolehtii puolestasi laskujen lähettämisen, kirjanpidon, vakuutukset ja muut viranomaisvelvoitteet. Näin ollen voit huoletta keskittyä ydinosaamiseesi.

Kevytyrittäjyys on siis oiva tapa kokeilla oman yritysidean kannattavuutta ilman, että sinun tarvitsee vielä irtisanoutua päätyöstäsi. Jos yrityksesi ajan myötä kasvaa riittävästi, sinulla voi tällöin todella tulla eteen tilanne, että on irtisanoutumisen aika. Se on oletettavasti järkevääkin tällöin, jotta voit alkaa antaa kaiken työpanoksesi omalle yrityksellesi.

Muutama fakta irtisanoutumisesta:

Irtisanoutumisen voi tehdä suullisesti tai kirjallisesti. Irtisanoutuminen tarkoittaa siis sitä, että työntekijä jättää työnantajalleen irtisanomisilmoituksen voimassa olevasta työsopimuksesta. Irtisanomisilmoituksen jättäminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että työsuhde päättyy heti.

Irtisanomisilmoituksen jälkeen alkaa lainmukainen irtisanoutumisaika, jonka jälkeen työsuhde päättyy. Työntekijän ja työnantajan tulee noudattaa tuota aikaa. Työsuhteeseen liittyvät velvollisuudet ja oikeudet säilyvät voimassa irtisanomisaikana. Ajan pituus riippuu työsuhteen kestosta ja työsopimuksesta.

Työnantaja voi tietysti vapauttaa työntekijän työntekovelvollisuudesta heti irtisanomisilmoituksen jälkeen. Tässäkin tapauksessa työnantajan on kuitenkin maksettava työntekijälle palkka irtisanomisajalta.

Voit perustella työnantajallesi syyn irtisanoutumisellesi, mutta mitään suoraa velvollisuutta sinulla ei ole siihen. Jos avoimuudesta ei ole sinulle mitään haittaa, kannattaa toki ilmaista perustelu irtisanoutumiseesi: halusi muutoksesta, yrityksen perustamisesta tai muuten vain halustasi siirtyä elämässäsi eteenpäin. Aiempaan työpaikkaan kannattaa tietysti jättää hyvä vaikutelma itsestäsi. Se todennäköisesti auttaa sinua jatkossakin.

Irtisanoutuminen kannattaa tehdä kirjallisesti muun muassa siitä syystä, että tällöin asiasta jää talteen dokumentti, joka on hyvä suoja sinulle, jos eteen tulee jotain epäselvyyksiä. Sen tekeminenkin on lähes yhtä helppoa kuin suullinen ilmoitus. Kun jätät kirjallisen irtisanoutumisilmoituksen, siitä tulisi löytyä ainakin seuraavat asiat:

  • omat sekä vastaanottajan yhteystiedot
  • ilmoitus irtisanoutumisestasi
  • paikka ja aika
  • allekirjoitus.

Kysy itseltäsi kolme kysymystä!

Kun ryhdyt rustaamaan irtisanoutumisilmoitusta, käytä hetki keskustellaksesi itsesi kanssa. Muutoin voi olla, että sinua harmittaa myöhemmin, kun et hoksannut ajatella asioita aiemmin. Ennen kuin irtisanoudut, pohdi näitä kysymyksiä:

  • Mikä on olennaisin syy irtisanoutumisesi taustalla? Syy ei välttämättä olekaan se, mikä tulee ensimmäisenä mieleesi. Pohdiskelun jälkeen syyksi saattaa paljastua jokin sellainen seikka, joka ei vaadi irtisanoutumista vaan työolojen parantamista.
  • Millaisia muutoksia haluat? Jos irtisanoutumisen taustalla on se, että haluat haasteita tai edetä urallasi, tarkista, onko se mahdollista nykyisessä työsuhteessa. Monien asioiden ratkaiseminen on vain järjestelykysymys.
  • Mikä on taloudellinen tilanteesi? Ennen kuin irtisanoudut, kannattaa varmistaa, paljonko tulet saamaan tukia ja tuloja irtisanoutumisen jälkeen. Laadi siis itsellesi hyvä jatkosuunnitelma, jotta voit suunnata elämänmuutokseesi hyvillä mielin ja talous turvattuna.

Ennen kuin irtisanoudut:

 

1. Lue työsopimuksesi ja työehtosopimuksesi

Työsopimuksestasi ja työehtosopimuksesta riippuu se, miten irtisanoutumisen voi hoitaa. Tee siis irtisanoutuminen sopimukset huomioon ottaen. Irtisanoutumisen jälkeen sinulla on normaalia työaikaa siihen asti, että irtisanoutumisaika on kulunut loppuun.

Kannattaa myös huomioida, että määräaikaista työsopimusta ei onnistu purkaa ennen kuin määräaika on kulunut loppuun, jos sopimukseen ei ole kirjattu irtisanomisaikaa. Jos siis olet tekemässä määräaikaista sopimusta, kannattaa irtisanoutumisaika huomioida sopimuksessa. Muutoin sinulla on velvollisuus hoitaa työsopimus loppuun sovitulla tavalla.

Työsopimuksesta kannattaa myös tarkistaa, millaisiin korvauksiin lomien ja muun suhteen olet oikeutettu. Varmista, että saat korvaukset, kun irtisanoudut.

2. Vältä karenssi ja muut ikävät yllätykset

Vältät karenssin siten, että toimit oman työehto- ja työsopimuksen mukaan. Työntekijä voidaan nimittäin määrätä karenssiin, jos hän esimerkiksi jättää hoitamatta työvelvoitteitaan sen jälkeen, kun on tehnyt irtisanoutumisilmoituksen.

Karenssi tarkoittaa sitä, että jos työntekijä hoitaa irtisanoutumisen huonosti, hän voi menettää irtisanoutumisen jälkeen työttömyystuen jopa 90 päivän ajaksi. Tällä säädöksellä ei tosin ole silloin kovin suurta merkitystä, jos tarkoituksesi on alkaa päätoimiseksi yrittäjäksi.

3. Muista pyytää työtodistus

Pyydä työtodistus ajoissa. Työnantajalla on velvollisuus antaa sinulle työtodistus, mutta vain siinä tapauksessa, kun itse huomaat sitä pyytää. Työtodistus on aina hyvä lisä CV:tä varten. Siitä voi olla sinulle apua tulevaisuudessa, vaikka tarkoituksesi olisikin alkaa yrittäjäksi. Jos sinulla on kirjallinen dokumentti siitä, että olet aiemminkin hoitanut työsi hyvin, sinun on helpompi luoda uusia yhteistyökuvioita yrittäjänäkin.

Päädyitpä sitten urasi risteyskohdassa suuntaan tai toiseen, muista ettei minkään tarvitse olla lopullista. Aina voi kääntyä takaisin tai valita myöhemmin toisin. Irtisanoutumispäätökselle saa varata aikaa, suuria linjoja ei tarvitse vetää mielenliikutuksen puuskassa. Onnea matkaan!