Skip to content
personal_trainer-hero-1920px

Omapajan kevytyrittäjyys – ansaitse paremmin kevytyrittäjänä

Omapajan kevytyrittäjänä saat käyttöösi helpoimman tavan laskuttaa työsi sekä jokaisen yrittäjän kaipaaman tukipalvelun. Autamme sinua menestymään ja ansaitsemaan itsenäisesti. Liity ilmaiseksi, voit laskuttaa samantien ilman kuukausimaksuja ja piilokuluja.
Luo ilmainen tili
5 minuuttia ja olet valmis laskuttamaan!

Rekisteröidy ilmaiseksi – luo lasku – rahat kilahtavat tilillesi!

1
Tee tunnukset Liity palveluun, saat laskutustyökalun tunnukset heti käyttöösi
2
Täydennä tietosi Täydennä omat henkilötietosi laskutustyökaluun.
3
Tee työ, luo lasku Tee sopimasi työ asiakkaallesi ja laskuta työsi Omapajan kautta
4
Saa palkkaa Asiakkaasi maksaa laskun ja Omapaja maksaa palkan tilillesi

Miksi juuri Omapajan kevytyrittäjyys?

Porrastettu palvelumaksu ilman piilokuluja Mitä enempi laskutat, sitä pienempi palvelumaksu. Ei kuukausimaksuja, vakuutukset sisältyvät hintaan.
Mahdollisuus maksupäätteseen Omapajan kevytyrittäjänä sinun on mahdollista saada käyttöösi oma Zettle-maksupääte.
Hallinnoimme YEL-maksuja puolestasi Mikäli toimintasi vaatii YEL-vakuutuksen, voit siirtää sen hallinnoinnin meidän hoidettavaksi. 
Luo toiminnallesi ilmaiset kotisivut Asiakkaanamme voit luoda itsellesi ilmaiset kotisivut palvelujesi helpompaan markkinointiin. 
Työterveyspalvelu kk-maksulla Työterveyskumppanimme kautta 19€/kk. Rajoittamaton työkyky- ja etäsairaanhoitopalvelu.
Suomen parasta asiakaspalvelua Emme ole suurin, joten haluamme panostaa muita enemmän asiakaspalveluun. Viikon jokaisena päivänä.

Kenelle kevytyrittäjyys sopii?

Kenelle vain! Kevytyrittäjyys sopii erinomaisesti lähes minkä tahansa palvelun myyntiin. Valokuvaajat, hierojat, liikunnanohjaajat, suunnittelijat, toimittajat, bloggaajat, muusikot, rakennusalan ihmiset… moni ammattilainen on luonut upean uran Omapajan kevytyrittäjänä!

Omapajan edut paljon laskuttavalle Selkeän hinnoittelun lisäksi haluamme myös ”palkita” paljon laskuttavia tarjoamalla heille porrastetun palvelumaksun. Mitä enemmän laskutat, sitä pienempi on palvelumaksusi. Katso hinnastomme.
Kokeile liikeideaasi ja yrittäjyyttä turvallisesti Palvelumme sopii tilanteisiin, joissa toimit toimeksiantosuhteessa toimeksiantajaasi nähden, ja sovit itse työsuorituksista ja työsi hinnasta toimeksiantajan kanssa.

Omalla y-tunnuksella ei heti ole tarvetta, koska kevytyrittäjänä voit myös testata omaa liikeideaasi ennen oman yrityksen perustamista. Kevytyrittäjänä voit helposti kokeilla yrittäjyyttä ja kerätä asiakkaita. Jos myöhemmin haluat perustaa oman yrityksen tai toimi yksityisenä elinkeinonharjoittajana, on sinulla huomattavasti paremmat eväät onnistua.
Kevytyrittäjyys sopii erityisesti työsuoritustesi myyntiin

Kevytyrittäjyys sopii tilanteisiin, joissa myyt omia työsuoritteitasi. Voit myös myydä itse valmistamiasi tuotteita kevytyrittäjänä. Jos tarkoituksesi on toimia pelkästään tuotteiden jälleenmyyjänä, sinun on suositeltavampaa perustaa oma yritys.

Voit kuitenkin myydä tuotteita ja tarvikkeita Omapajan kautta, jos ne liittyvät työsuoritukseesi. Voit myös laskuttaa myyntiedustajana myyntipalkkiosi toimeksiantajaltasi.

Suosittuja aloja kevytyrittäjillä ovat mm. timpuri, konsultti, valokuvaaja, liikuntaohjaaja tai vaikkapa graafinen suunnittelija.

Kevytyrittäjyys sopii niin sivu- kuin päätyöksikin Moni luo nykyään työpaikkansa itse. Kevytyrittäjyys on tähän hyvä reitti. Voit työskennellä kokoaikaisesti, niin sanotusti itsensä työllistäjänä keskittyen täysillä työhösi.

Jos sinua taas kiinnostaa lisätienestit päätyön tai opiskeluiden ohella tai vaikkapa eläkeläisenä, kannattaa tällöinkin pitää huolta ettei laskuttaminen käy työstä. 
Ole yrityskumppaneidemme löydettävänä Jos sinulla ei vielä ole asiakkaita, voit silti liittyä Omapajan laskutuspalveluun ja täyttää Osaajia-profiilin. Tämän jälkeen Omapajan kumppaniyritykset voivat lähettää sinulle sopivia työtarjouksia, joita voit vapaasti vastaanottaa ja laskuttaa kevytyrittäjänä.
Säästy kirjanpidolta ja muulta paperisodalta Omapajan kevytyrittäjänä toimiminen sopii sinulle erityisen hyvin, jos et ole kiinnostunut pyörittämään oman yrityksen laskutusta, kirjanpitoa ja verotusasioita. Kun toimit Omapajan kevytyrittäjänä, sinun ei tarvitse huolehtia näistä asioista, sillä Omapaja huolehtii ne puolestasi. Voit siis keskittyä oman toimintasi kehittämiseen ja kasvattamiseen.

Mitä on kevytyrittäjyys?

Kevytyrittäjyys-termiä käytetään, kun tehdään yrittäjämäistä toimintaa ilman omaa yritystä, laskutuspalvelun kautta. Kevytyrittäjyys on lain mukaista ja taloudellisesti kannattavaa toimintaa, joka vain kasvattaa suosiotaan! Eikä ihme, kevytyrittäjyys on niin helppoa! Ei kuukausimaksua, ei kiinteitä kuluja, ei kirjanpitovelvoitetta! Teet työn, luot palvelussa laskun ja ta-daa! Palkkarahat kilahtava pian tilillesi!

Kevytyrittäjänä olet itsenäinen yrittäjä, etkä ole työsuhteessa toimeksiantajaasi. Voit toimia lähes kaikilla toimialoilla ja voit tehdä töitä esimerkiksi media-, rakennus- ja viihdealalla yhtä aikaa.

Kevytyrittäjänä et ole kirjanpitovelvollinen, sillä toimit laskutuspalvelun kautta. Omapaja tekee kirjanpidon puolestasi ja hoitaa kaikki tarvittavat ilmoitukset ja tilitykset Verohallinnolle. Olet siis vapaa yrittäjän byrokratiasta ja kaikki maksusi ja ilmoituksesi hoidetaan Omapajan toimesta. Voit keskittyä omaan työhösi ja kehittämään toimintaasi.

Näin laskutat ja saat palkkaa kevytyrittäjänä

Kevytyrittäjänä työsi laskutus tapahtuu Omapajan laskutuspalvelun avulla. Hankit itse asiakkaasi ja sovit toimeksiannon ja työsi hinnan suoraan asiakkaasi kanssa. Kun olet tehnyt sovitun työn ja laskutat työsi Omapajan kautta, asiakkaasi maksaa laskusi Omapajalle, jonka jälkeen Omapaja maksaa palkan tilillesi.

Voit toimia kevytyrittäjänä lähes kaikilla toimialoilla. Voit tehdä töitä esimerkiksi media-, rakennus- ja viihdealalla yhtä aikaa.

Omapajassa voit ottaa vastaan myös korttimaksutilityksiä asiakkailtasi. 

Kevytyrittäjyys kokemuksia

Kannattaako kevytyrittäjyys? Kokeile! Tiesithän että Omapajan kevytyrittäjyyden voi lopettaa ihan milloin vain, ilman erillistä ilmoitusta tai lisämaksua. Voit tehdä vaikka yhden ainoan keikan ja päättää itse! Meidän asiakkaamme ovat vahvasti sitä meiltä että kevytyrittäjyys on huippu juttu:

Janette Kotila, kevytyrittäjä ja liikunnanohjaaja
Janette Kotila Liikuntanohjaaja

”Ei tarvitse kuin valmis lasku näpätä asiakkaalle. Sitten vain täytyy odotella, milloin rahat ilmestyvät tilille. Kuvittelin, että tämä olisi hirveää säätämistä." Lue Janetten kokemuksia.

Heikki Tervahauta, kevytyrittäjä ja apuvälineasentaja
Heikki Tervahauta Apuvälineasentaja

"Tämä on hyvä systeemi! Tunnen saavani paljon rahanarvoisia neuvoja ja ohjeita. Yksityisyrittäjänä yksin oleminen on läsnä päivittäin, mutta Omapajassa en ole yksin." Lue Heikin kokemuksia

Juha_Sarviaho-kevytyrittäjä
Juha Sarviaho Eläkeläinen

”Nyt eläkkeellä minun ei enää tarvitse niin aktiivisesti markkinoida työtäni. Kun tulee töitä, teen ne. Nämä työt on helppo laskuttaa kevytyrittäjänä, vaikka niitä ei olisikaan kovin säännöllisesti.” Lue Juhan kokemuksia

Sami-Lahtonen_kevytyrittaja_Omapaja
Sami Lahtonen Pienkonekorjaaja

"Vertailin näitä laskutuspalveluita netissä ja kun luin Omapajasta positiivisia kommentteja, niin mietin, että miksipä en minäkin. Enhän minä ilman tällaista olisi ikinä tähän alkanut. Tässä yhdistyy työ ja harrastus.." Lue Samin kokemuksia

Heidi-Halonen_kevytyrittaja
Heidi Halonen Virtuaaliassistentti

”Minun ei tarvitse nyt niin stressata kaikenlaisista yritystoimintaan liittyvistä paperitöistä. Tämä on nyt paljon suoraviivaisempaa. Teen vain laskun ja saan palkan. Minun ei itse tarvitse siinä välissä tehdä muuta. Enää ei myöskään tarvitse toimittaa kaikenlaisia lippuja ja lappuja kirjanpitäjälle.” Lue Heidin kokemuksia

juho-haimila-rakennusalan-kevytyrittaja
Juho Haimila Rakennusmies

“Jos haluaa kokeilla jotain yrittämisen puolella, kannattaa aloittaa kevytyrittäjänä. Se on tulevaisuutta. Itse asiassa olen aikaisemmin ollut toiminimiyrittäjä. Elämä toi kuitenkin mutkia matkaan, ja minun piti aloittaa alusta. Silloin päädyin kevytyrittäjäksi, kun minulle suositeltiin Omapajaa.” Lue Juhon kokemuksia

Paljonko laskutuksesta jää käteen?

Kevytyrittäjän palkkalaskurilla lasket nopeasti paljonko asiakkaalta laskuttamastasi summasta nettoat. Voit myös laskea, paljonko sinun tulisi laskuttaa saadaksesi tietyn summan.

Tärkeimmät muuttujat nettosummassa ovat luonnollisesti laskun summa, veroprosenttisi sekä mahdollinen YEL-vakuutuksesi (tarvitaan jos kevytyrittäjyytesi vuositulot ovat yli 8 261,71  euroa vuonna 2022). 

Palkkalaskuri

Paljonko laskutuspalvelun käyttö maksaa?

Omapajan kevytyrittäjäksi liittyminen on täysin ilmaista, eikä se sisällä mitään piilokuluja. Meidän palkkio on 5-7% arvonlisäverottomasta laskutuksestasi ja saamme sen vain, jos sinulla on laskutusta. kaikki muu on ilmaista. Lisäksi palvelumaksusi sisältää tapaturma- ja vastuuvakuutuksen.

Omapajan asiakkaana saat käyttöösi porrastetun palvelumaksun. Eli mitä enemmän laskutat, sitä pienempi on palvelumaksuprosenttisi.

Hinnasto

Aloita kevytyrittäjyys liittymällä Omapajaan

Liittyminen Omapajaan on ilmaista, eikä se velvoita sinua mihinkään. Omapajan laskutuspalvelun kautta toimiminen on turvallista. Kun sinulla ei ole laskutusta, sinulle ei aiheudu kulujakaan. Maksat Omapajan palvelumaksua vain silloin, kun sinulle maksetaan palkkaa Omapajan kautta.

Kun aloitat työskentelyn kevytyrittäjänä, sinun ei tarvitse rekisteröidä yritystäsi eikä siten maksaa rekisteröinnistä aiheutuvia kuluja. Et myöskään tarvitse alkupääomaa kevytyrittäjyyden aloittamiseen.

omapaja-valokuvaaja

Rekisteröidy nyt ja tuo kaveritkin mukanasi!

Nyt viimeistään kannattaa rekisteröityä Omapajaan ja tuoda kaveritkin mukanasi. Saat jokaisesta hankkimastasi laskuttavasta asiakkaasta 75€ edun. Ja jotta kaverisi ei epäilisi sinun pelaavan omaan pussiisi, niin saman edun saa hänkin!

Suosittelu tapahtuu henkilökohtaisella suosittelukoodilla ja etu aktivoituu automaattisesti teille molemmille heti, kun kaverisi arvonlisäveroton kokonaislaskutus ylittää 500 euroa. Etu lunastetaan palvelumaksualennuksena.

suositteluetu-75_euroa
kevytyrittajyysopas-kansi

Lataa ilmainen kevytyrittäjyysopas

Työelämänmurros on nykypäivää. Enää ei tehdä töitä pelkästään perinteisessä palkkasuhteessa. Kevytyirittäjyys on tullut sen rinnalle.

Kevytyrittäjänä olet on kenties helpoin tapa laskuttaa omaa työtään. Se on tätä päivää ja tulevaisuutta. Aloittaessasi kevytyrittäjyyden on niin sanottuja ”hyvä tietää” asioita, joita sinun kannattaa ottaa huomioon. Kirjoitimme sinulle ilmaisen oppaan, josta saat kaiken tarvittavan tiedon aloittamiseen.

LATAA OPAS TÄSTÄ
Kevytyrittäjän FAQ

Tätä on kevytyrittäjyys 2022

Nämä asiat sinun on hyvä tietää kevytyrittäjyydestä.

Miten laskutan kevytyrittäjänä?

Laskutusjärjestelmässä voit tehdä laskuja asiakkaillesi valmiin laskupohjan avulla. Kun olet täyttänyt laskupohjaan asiakkaasi tiedot sekä laskuttamasi työn tiedot, laskusi tulee ensin tarkastettavaksi Omapajan taloushallinnon tiimille.

Tarkastamme, että laskun tiedot ovat oikein ja lähetämme sitten laskun asiakkaallesi valitsemallasi lähetystavalla, joko verkkolaskuna, sähköpostilaskuna tai postitse.

Voiko Omapajassa myydä tuotteita?

Omapajan kevytyrittäjänä sinun on mahdollista myydä itse valmistamiasi tuotteita, kun asiakas on tilannut sinulta tuotteen/tuotteet etukäteen.

Huomioithan, että joudut lisäämään tuotteidesi hintaan arvonlisäveron, sillä Omapajassa et voi hyödyntää vähäisen toiminnan arvonlisäverottomuutta.

Sinun on myös mahdollista saada käyttöösi Zettle-maksupääte korttimaksujen vastaanottamiseen.

Tarvitsenko YEL-vakuutuksen? Kevytyrittäjänä sinut katsotaan vakuutusten näkökulmasta yrittäjäksi, minkä vuoksi palkastasi ei pidätetä työntekijän vakuutusmaksuja. 

YEL-vakuutus eli yrittäjän eläkevakuutus on yrittäjän sosiaaliturvan perusta. Sen perusteella lasketaan yrittäjän vanhuus- ja työkyvyttömyyseläke, sairauspäiväraha, äitiys-, isyys-, vanhempainraha, erityishoitoraha, kuntoutusraha, mahdollisuus työttömyyspäivärahaan ja perheelle maksettava perhe-eläke yrittäjän kuolemantapauksen yhteydessä.

Kevytyrittäjänä sinun tulee ottaa itsellesi YEL-vakuutus, mikäli yrittäjän työtulosi on vuodessa yli 8 261,71 € (vuonna 2022) ja työskentelysi yrittäjänä kestää yli 4 kuukautta. Vakuuttamisvelvollisuus alkaa, kun täytät 18 vuotta ja päättyy, kun täytät 68 vuotta. YEL-vakuutuksen ottaminen ei ole pakollista, jos olet vanhuuseläkkeellä. 

Voit ottaa YEL-vakuutuksen Omapajan kautta valtakirjalla eläkevakuutusyhtiö Elosta. Eläkemaksut määräytyvät prosenttiosuutena valitsemastasi työtulosta. Eläkevakuutusmaksut pidätetään palkastasi Omapajan kautta joka kuukausi ja maksut ovat samansuuruisia kuukausittain. Jos maksettavaa palkkaa ei ole, maksat YEL-maksun itse vakuutusyhtiölle. Voit ottaa YEL-vakuutuksen myös itse suoraan vakuutusyhtiöstä, jos tulosi ovat hyvin epäsäännölliset tai saat yrittäjän tuloja muutakin kautta kuin Omapajalta. YEL-vakuutusmaksut ovat vähennyskelpoisia omassa verotuksessasi.
Mitä tarkoittaa arvonlisävero?

Kun teet laskua laskutusjärjestelmässä, sinun tulee huomioida, että laskulle lisätään arvonlisävero. Arvonlisäverokanta on useimmiten 24%, mutta se voi olla tietyissä tapauksissa 14% (elintarvikkeet ja ateriapalvelut), 10% (esim. liikuntapalvelut) tai 0% (esim. rakennusalan käännetty alv-velvollisuus).

Arvonlisäveron maksaa aina tuotteen tai palvelun ostaja. Jos asiakkaasi on yritys, se saa vähentää laskuun sisältyvän arvonlisäveron omalla arvonlisäveroilmoituksellaan. Kun toimit kevytyrittäjänä ilman omaa y-tunnusta, et voi hyödyntää arvonlisäveron alarajahuojennusta.

Voinko vastaanottaa korttimaksuja?

Voit ottaa asiakkailtasi vastaan korttimaksuja ostamalla hankkimalla kauttamme Zettle-korttimaksupäätteen (hinta 97,96 €) ja liittymällä Omapajan Zettle -tiliin. Voit ottaa asiakkaaltasi maksun Zettle -maksupäätteellä ja me kirjaamme korttimaksumyyntisi laskutusjärjestelmäämme. Sen jälkeen voit nostaa korttimaksumyynneistä palkan. Zettle veloittaa palvelusta oman palvelupalkkionsa, joka on 1,96 % korttimaksuista. Lue lisää Zettlen maksupäätteestä.

Miten rekisteröidyn kevytyrittäjäksi?

Rekisteröidy Omapajan laskutuspalveluun Omapajan nettisivujen kautta. Rekisteröitymisen jälkeen saat sähköpostiisi tunnukset, joilla pääset kirjautumaan Omapajan laskutusjärjestelmään.

Kirjaudu laskutusjärjestelmään ja täytä ensimmäiseksi omat henkilötietosi, verokortti, palkanmaksutapa sekä YEL-vakuutustiedot. Voit myös valita markkinointinimen, joka näkyy asiakkaallesi lähtevällä laskulla.

Paljonko on Omapajan palvelumaksu?

Omapajan laskutuspalveluun liittyminen on maksutonta, eikä palvelun käyttö sisällä mitään kiinteitä kuukausimaksuja. Omapaja perii palvelumaksun kevytyrittäjältä vain palkanmaksun yhteydessä. Eli maksat palvelusta vain, jos asiakkaasi on maksanut tekemäsi laskun tai olet vastaanottanut asiakkaaltasi käteis- tai korttimaksuja.

Omapajan palvelumaksu on porrastettu neljälle tasolle ja on määrältään 5-7%. Palvelumaksusi suuruus pienenee, kun sinulle kertyy enemmän laskutusta. Palvelumaksu lasketaan arvonlisäverottomasta laskutuksestasi. Esimerkiksi jos olet tehnyt 1000 euron (+alv) laskun, palvelumaksun määrä on 7% x 1000e = 70 euroa. Palvelumaksu vähennetään nettopalkastasi.

Omapajan palvelumaksu kattaa palvelumme:

 • Laskujen lähetys asiakkaalle postitse, sähköpostitse tai verkkolaskuna
 • Käteis- ja korttimaksujen kirjaaminen
 • Kulukorvausten ja matkakorvausten käsittely
 • Automaattiset maksumuistutukset asiakkaalle
 • Vapaaehtoinen ja oikeudellinen perintä
 • Kirjanpito, ilmoitukset ja maksujen tilitys Verohallinnolle
 • Tapaturmavakuutus, oikeusturvavakuutus ja toiminnan vastuuvakuutus
 • YEL-maksujen hallinnointi ja tilitys vakuutusyhtiölle
 • Palkanmaksu ja palkkatodistukset
 • Tilaajavastuulain mukaiset ilmoitukset ja selvitykset
 • Osaajia-sivusto ja työtarjoukset
 • Valmiit sopimuspohjat toimeksiantosopimuksen ja tarjouksen tekemiseen
 • Asiakaspalvelu puhelimitse ja sähköpostilla arkisin 8.30-16, chat-asiakaspalvelu arkisin 8-22 ja viikonloppuisin 9-18

Mikäli olet YEL-vakuuttamisvelvollinen, pidätämme palkastasi sairausvakuutusmaksun 1,53% laskettuna bruttopalkasta. Sairausvakuutusmaksu on lakisääteinen maksu, joka tilitetään suoraan Verohallinnolle. Sairausvakuutusmaksulla katetaan suomalaisten sairausvakuutuksen kustannuksia.

Omapajan palvelumaksu ja sairausvakuutusmaksu ovat vähennyskelpoisia tulonhankkimismenoja sinun omassa verotuksessasi, eli voit vähentää ne omalla veroilmoituksellasi.

Mitä vakuutuksia palveluun sisältyy?

Omapajan kevytyrittäjä-palvelussa palvelumaksuun sisältyy myös vakuutukset toiminnallesi. Omapajan kautta olet vakuutettu ryhmätapaturmavakuutuksella, joka kattaa Omapajan kautta laskutettavissa töissä sattuneet tapaturmat. Tapaturmavakuutus ei ole voimassa matkalla työpaikalle.

Vakuutusmäärä on hoitokulujen osalta 5000 euroa, kuolemantapauksen osalta 25 000 euroa ja pysyvän haitan osalta 30 000 euroa. Lisäksi tapaturman aiheuttamasta lyhytaikaisesta (alle vuoden kestävästä) työkyvyttömyydestä vakuutusyhtiö maksaa sen ehtojen täyttyessä 30 euron päivärahaa. 

Omapajan kautta olet vakuutettu oikeusturvavakuutuksella sekä toiminnan vastuuvakuutuksella. Vastuuvakuutuksen enimmäiskorvausmäärä on 1 000 000 euroa. Vakuutus korvaa mahdolliset toimeksiantajalle tai kolmannelle osapuolelle aiheutuneet vahingot voimassaolevien vakuutusehtojen mukaisesti. Omavastuu vahinkotapauksissa on pääsääntöisesti 600 euroa. Vakuutus ei korvaa vahinkoja, jotka ovat aiheutuneet epäammattimaisesti tehdystä työstä.

Miten hinnoittelen työni?

Omapajan helppokäyttöisellä palkkalaskurilla voit laskea, paljonko saat itsellesi rahaa tietystä laskutussummasta. Vaihtoehtoistesti voit laskea, paljonko sinun tulee laskuttaa asiakkaalta saadaksesi tietyn summan itsellesi rahaa. Palkkalaskuria kannattaa hyödyntää oman työn hinnoittelun apukeinona.

Palkkalaskurin löydät täältä.

Miten suosittelen palveluanne muille? Omapajan laskutuspalvelun käyttäjänä voit nyt suositella palveluamme ystävällesi, naapurillesi tai vaikkapa luokkakaverillesi. Saatte molemmat suosittelustasi 75 € palvelumaksualennusta.

Kun tuttavasi arvonlisäveroton kokonaislaskutus ylittää 500 euroa, 75 € palvelumaksualennus aktivoituu teille molemmille. Suositteleminen onnistuu Omapajan laskutusjärjestelmän etusivulta, mistä voit lähettää tuttavallesi suosittelukoodin sähköpostiin.
Voinko vähentää kulukorvauksia?

Voit vähentää Omapajan kautta suoraan työskentelystäsi aiheutuvia kuluja. Kulut kirjataan laskutusjärjestelmään ja ne kohdistetaan sille laskulle, jolla kuluja aiheuttanut työkin on laskutettu.

Järjestelmään kirjattavia kuluja voivat olla esimerkiksi työhön liittyvät välittömät valmistus- ja materiaalikulut. Kulut tulee hakea vähennettäväksi kahden kuukauden sisällä kulun aiheutumispäivästä.

Omapajan kautta et voi vähentää kuluja, joihin liittyy yksityiskäytön mahdollisuus tai ne ovat pitkäaikaiseen käyttöön tarkoitettuja koneita tai laitteita. Näin ollen et voi vähentää Omapajan kautta esim. tietokonetta, puhelinta, työvaatteita tai -kenkiä, puhelin- tai internetkuluja, toimistotarvikkeita tai vuokrakuluja.

Kulujen vähentäminen tarkoittaa sitä, että laskuttamastasi arvonlisäverottomasta summasta kulujen osuus maksetaan ennakonpidätystä toimittamatta eli verovapaasti.

Muut yritystoimintaasi liittyvät tulonhankkimiskulut voit vaatia vähennettäväksi omalla veroilmoituksellasi kerran vuodessa. Tällaisia kuluja ovat esimerkiksi YEL-vakuutusmaksut, palvelumaksut, työvälineet, työvaatteet ja -kengät, ammattikirjallisuus ja työhuonevähennys.

Voinko vähentää matkakuluja?

Jos joudut matkustamaan työsi takia, sinulle voidaan korvata matkakorvauksia Omapajan kautta. Matkakorvauksia ovat kilometrikorvaus omalla ajoneuvolla matkustettaessa sekä päivärahat ja erityisalan ateriakorvaukset.

Matkakorvauksia voi hakea Omapajan laskutusjärjestelmässä matkakorvaushakemuksella.

Omapajan kautta sinulle voidaan korvata matkakustannuksia kahdella eri tavalla.

1. Matkakorvaukset laskutetaan asiakkaalta sovitun työkorvauksen lisäksi

 • Kilometrikorvaukset ja päivärahat eritellään asiakkaan laskulla omina riveinään.
 • Matkakorvaukset maksetaan sinulle verovapaasti

2. Matkakorvaukset sisältyvät asiakkaan kanssa sovittuun kokonaiskorvaukseen

 • Kilometrikorvauksia ja päivärahoja ei eritellä asiakkaan laskulla
 • Saat laskun arvonlisäverottomasta loppusummasta matkakorvauksia vastaavan summan ilman ennakonpidätystä
 • Nämä veronalaiset, ennakonpidätystä toimittamatta käsitellyt matkakorvaukset tulee hakea vähennettäväksi myös omassa verotuksessa.
Kuinka usein palkkaa maksetaan?

Palkka maksetaan sinulle sen jälkeen, kun asiakkaasi on maksanut laskun Omapajalle. Voit valita haluamasi palkanmaksutavan omissa tiedoissasi. Sinun on mahdollista nostaa palkka heti, kun asiakkaasi on maksanut laskun tai voit myös valita itse tietyn palkanmaksupäivän. Sinun tulee kuitenkin nostaa palkka kuukausittain, eli sitä ei voi kerryttää pitempiä aikoja. Verokortin palkanmaksua varten voit toimittaa helposti lataamalla tiedoston verokortista (pdf, valokuva tms.) laskutusjärjestelmään omiin tietoihisi.

Palkanmaksun yhteydessä huomioidaan ne matka- ja kulukorvaukset, jotka olet syöttänyt laskutusjärjestelmään ja jotka on hyväksytty Omapajan toimesta. Näiden korvausten osalta sinulta ei pidätetä ennakonpidätystä.

Palkastasi pidätetään siis

 • Ennakonpidätys verokorttisi mukaan bruttopalkan osalta
 • Omapajan palvelumaksu 5-7% arvonlisäverottomasta laskutuksestasi
 • Sairausvakuutusmaksu 1,53% bruttopalkan osalta, jos olet YEL-vakuuttamisvelvollinen
 • YEL-vakuutusmaksu, jos olet ottanut YEL-vakuutuksen Omapajan kautta

Saat palkkalaskelman aina palkanmaksun yhteydessä laskutusjärjestelmään. Saat meiltä myös palkkatodistuksen haluamaltasi aikaväliltä.

Miten varmistan, että laskuni maksetaan?

Jos asiakkaasi ei maksa laskua ajoissa, lähetämme automaattisesti maksumuistutuksen ja maksuhuomautuksen asiakkaallesi. Mikäli asiakkaasi ei maksa laskua tämänkään jälkeen, laskun perintä siirtyy perintäyhtiömme käsiteltäväksi.

Omapajan palvelumaksuun sisältyy laskujen vapaaehtoinen perintä sekä oikeudellinen perintä yli 300 e (alv 0%) laskuille.

Millainen on kevytyrittäjän työttömyysturva?

Kevytyrittäjänä olet pääsääntöisesti oikeutettu myös työttömyyspäivärahaan, jos olet työtön ja kevytyrittäjyys on sivutoimista. Paikallinen TE-toimisto arvioi aina kevytyrittäjäksi rekisteröitymisesi jälkeen, onko yritystoimintasi pää- vai sivutoimista. Sivutoimisena kevytyrittäjänä olet useimmiten oikeutettu soviteltuun työttömyyspäivärahaan.

Jos olet Omapajaan liittyessä kuulunut palkansaajan työttömyyskassaan ja kevytyrittäjyys on sivutoimista, kassan jäsenyyttä voi edelleen jatkaa ja työttömänä olleessasi voit nostaa soviteltua ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa.

Kevytyrittäjyys ei kuitenkaan kerrytä palkansaajakassan työttömyysturvan työssäoloehtoa. Sen sijaan, jos yritystoiminnan vuosityötulosi ylittävät 13 573 euroa (vuonna 2022), voit liittyä yrittäjien työttömyyskassaan ja kerryttää työttömyysturvan työssäoloehtoa sinne.

Miten voin olla yhteydessä asiakaspalveluunne?

Omapajan asiakaspalvelu palvelee puhelimitse 044 4100 500 ja sähköpostitse toimisto@omapaja.fi arkisin 8.30-16. Chat-asiakaspalvelu palvelee arkisin klo 8-22 ja viikonloppuisin klo 9-18. Voit kysyä asiakaspalvelustamme neuvoa kaikkiin kevytyrittäjyyteen liittyviin kysymyksiin.

Mietityttääkö näkyvyytesi?

Luo toimintasi tueksi ilmaiset kotisivut

Rekisteröidyttyäsi Omapajaan voit luoda kevytyrittäjyytesi tueksi kotisivut täysin ilmaiseksi! Sivustosi julkaistaan osaajia-alustallamme.

 • Yksilölliset kotisivut muutamassa minuutissa
 • Markkinoida palveluitasi helpommin
 • Luo yksilöllinen url-osoite
 • Esittele referenssisi asiakkaillesi
 • Kerro, mitä asiakkaat ovat sinusta sanoneet
 • Monipuoliset yhteydenottotavat
 • Nosta esiin someprofiilisi
 

ilmaiset_kotisivut-mac_phone

 

Helpompaa kevytyrittäjyyttä, liity ilmaiseksi Omapajaan

Omapajaan liittyminen on sinulle aina ilmaista eikä velvoita mihinkään. Palvelumaksumme on vain 5-7% arvonlisäverottomasta laskutuksestasi. Ja hei, haluamme olla vastuullisia. Siksi palvelumaksusi sisältää tapaturma- ja vastuuvakuutuksen
Aloita kevytyrittäjyys

Laskuta ilman yritystä! Kevytyrittäjyys kannattaa kun…

 • haluat päästä mahdollisimman helpolla paperitöissä.
 • haluat testata oman yritysideasi toimivuutta.
 • haluat työskennellä oman aikataulusi mukaan, päätoimisena tai sivutoimisena.
 • haluat tehdä satunnaisia töitä silloin tällöin.

Kevytyrittäjyys tuloraja – sivutoimisena vai päätoimisena?

Kevytyrittäjyydelle ei ole tulorajaa – tienaat juuri niin paljon kuin teet työtä! Osa omapajalaisista laskuttaa vain silloin tällöin, jopa kertaluonteisesti, osa kuukausittain ja säännöllisesti. Kevytyrittäjänä voi toimia sivutoimisesti, osa-aikaisesti tai jopa päätoimisesti! Mitä enemmän tienaat, sitä pienemmäksi kutistuu Omapajan palvelumaksu – ilman aikarajaa! Kevytyrittäjyys on myös erinomainen ja turvallinen keino oman yritysidean testaamiseen.

Omapajassa yrität turvallisemmin

Omapajan kevytyrittäjän YEL-vakuutus ja muut vakuutukset

Omapajan kevytyrittäjänä palvelumaksuusi sisältyvät myös vakuutukset. Toimintasi on vakuutettu ryhmätapaturmavakuutuksella, joka kattaa Omapajan kautta laskutettavissa töissä sattuneet tapaturmat.

Omapajan kevytyrittäjänä olet vakuutettu myös oikeusturvavakuutuksella sekä toiminnan vastuuvakuutuksella. Vastuuvakuutuksen enimmäiskorvausmäärä on 1 000 000 euroa. Vakuutus korvaa mahdolliset toimeksiantajalle tai kolmannelle osapuolelle aiheutuneet vahingot voimassaolevien vakuutusehtojen mukaisesti.

Mikäli kevytyrittäjyytesi vuositulot ylittävät yli 8 261,71 € (vuonna 2022), olet velvollinen ottamaan toiminnallesi yrittäjän eläkevakuutuksen. Yrittäjän eläkevakuutus, eli YEL-vakuutus turvaa toimeentulosi silloin, jos toimintasi päättyy työkyvyttömyyden tai ikääntymisen vuoksi.

YEL-vakuutusta maksetaan joka kuukausi saman verran riippumatta kuukauden aikana kertyneistä palkkakuluista..

Voit valtuuttaa Omapajan ottamaan itsellesi YEL-vakuutuksen eläkevakuutusyhtiöstä. Tällöin YEL-vakuutusmaksut pidätetään palkastasi palkanmaksun yhteydessä.

Milloin se on fiksua ja milloin ei?

Kevytyrittäjyys vai toiminimi?

Kevytyrittäjyys taipuu monenlaiselle palvelualalle, mutta tuotemyyntiä varten sinun on parempi perustaa toiminimi. Oman yrityksen luominen on usein myös ainoa vaihtoehto luvanvaraisissa töissä, kuten taksipalvelussa tai osassa hoitoalan töitä. Osakeyhtiön perustamista kannattaa harkita silloin, kun tavoitellaan massiivista kasvua tai kun yritykseen halutaan palkata työntekijöitä.

Valitakko sitten kevytyrittäjyys vai toiminimi? Molemmat on aloittelevalle yrittäjälle hyvin sopivia yritystoiminnan muotoja. Kevytyrittäjyys ja toiminimiyrittäjyys muistuttavat paljon toisiaan, mutta erojakin on.

Toiminimiyrittäjyys voi olla järkevämpää, jos myyt palveluiden sijasta tuotteita, toimintasi on luvanvaraista, aiot kasvattaa liiketoimintaasi, haluat palkata työntekijän, tarvitset omaa y-tunnusta tai haluat hyödyntää arvonlisäveron alarajahuojennuksen.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että toiminimiyrittäjä hoitaa itse kirjanpidon tai kääntyy tilitoimiston puoleen. Omapajan kevytyrittäjillä kirjanpito, vakuutukset ja muut paperiasiat sisältyvä palvelumaksuun.

Mitä eroa on taas kevytyrittäjällä ja freelancerilla? Lähes kaikki freelancereiden keskuudessa suositut alat sopivat myös kevytyrittäjille ja päin vastoin.

Usein freelancerit toimivat verokortilla, jotkut heistä tekevät työtä taas oman yrityksen kautta. Oma yritys tuo kuitenkin freelancerille lisää byrokratiaa ja velvoitteita. Kevytyrittäjä on vapaa tältä paperisodalta.

Tärkein ja ehkä merkittävin ero on työn tilaamisella. Freelancer tekee töitä verokortilla, kevytyrittäjä lähettää laskun. Freelancerilta palvelua ostettaessa työn tilaaja joutuu huolehtimaan verotuksesta ja työnantajamaksuista. Kevytyrittäjältä työtä tilatessaan hän saa työstä pelkän laskun.

Tästä syystä toimeksiantajat haluavatkin ostaa mieluummin palveluita kevytyrittäjältä, kuin freelancerilta. 

Kevytyrittäjyys vs. Y-tunnus

 • Kevytyrittäjyys on yrittäjämäistä toimintaa ilman y-tunnusta, eli helpompaa ja kevyempää vähemmällä byrokratialla.
 • Laskutuspalvelu pitää huolen siitä että toimintasi on vakuutettu ja verot, arvonlisäverot sekä pakolliset kuitit ja tositteet löytävät tiensä viranomaisten luokse.
 • Sinä huolehdit vain siitä työstä mitä ikinä kevytyrittäjänä tahdotkin tehdä!