TABLE OF CONTENTS
Ei yrittäminen edellytä oman yrityksen perustamista
Kevytyrittäjyys vai oma yritys?
Niin mekin! Siksi niitä ei palvelussamme ole!
Omapajan kevytyrittäjänä saat kaikki palvelut yhdessä ja samassa paketissa ilman piilokuluja. Porrastettu 5-7 % palvelumaksu sisältää myös kevytryrittäjän vakuutukset.Kevytyrittäjyys kokemuksia






Kenelle kevytyrittäjyys sopii?
Kevytyrittäjyys sopii sinulle, jos haluat hankkia sivutuloja, testata liikeideaasi tai jopa työllistää itsesi täysin ilman oman yrityksen mukanaan tuomia velvollisuuksia. Me hoidamme työsi kirjanpidon, verotuksen, vakuutukset sekä muutkin paperiasiat viranomaisten suuntaan.
Kun elämäntilanteeseesi sopisi lisätienestit, pidä huolta ettei työsi laskuttaminenkin käy työstä. Omapajasta saat kaiken, mitä sujuvaan työsi laskuttamiseen tarvitset.
Kun sinulla on todellinen halu työllistyä ja tienata, valitse kumppani, joka välittää laskutuksesi sujumisesta. Saat apua toimintasi kehittämiseen ja tulojen kasvattamiseen.
Haluatko kokeilla liikeideaasi ennen kuin heittäydyt yrittäjäksi? Silloin kevytyrittäminen on sinua varten. Se on turvallinen tie menestymiseen. Me autamme sinut alkuun.
Omalla y-tunnuksella ei ole tarvetta, koska kevytyrittäjänä voit testata omaa liikeideaasi ja kerätä asiakkaita ennen oman yrityksen perustamista. Jos myöhemmin haluat perustaa oman yrityksen tai toimi yksityisenä elinkeinonharjoittajana, on sinulla huomattavasti paremmat eväät onnistua.
Kevytyrittäjyys sopii tilanteisiin, joissa myyt omia työsuoritteitasi. Voit myös myydä itse valmistamiasi tuotteita kevytyrittäjänä. Jos tarkoituksesi on toimia pelkästään tuotteiden jälleenmyyjänä, sinun on suositeltavampaa perustaa oma yritys.
Voit kuitenkin myydä tuotteita ja tarvikkeita Omapajan kautta, jos ne liittyvät työsuoritukseesi. Voit myös laskuttaa myyntiedustajana myyntipalkkiosi toimeksiantajaltasi.
Suosittuja aloja kevytyrittäjillä ovat mm. timpuri, konsultti, valokuvaaja, liikuntaohjaaja tai vaikkapa graafinen suunnittelija.
Jos sinua taas kiinnostaa lisätienestit päätyön tai opiskeluiden ohella tai vaikkapa eläkeläisenä, kannattaa tällöinkin pitää huolta ettei laskuttaminen käy työstä.
Kevytyrittäjänä toimiminen sopii sinulle erityisen hyvin, jos et ole kiinnostunut pyörittämään oman yrityksen laskutusta, kirjanpitoa ja verotusasioita.
Kun toimit kevytyrittäjänä, sinun ei tarvitse huolehtia näistä asioista, sillä Omapaja huolehtii ne puolestasi. Voit siis keskittyä oman toimintasi kehittämiseen ja kasvattamiseen.
Helpoin tie yrittäjäksi
Liity palveluun, saat laskutustyökalun tunnukset heti käyttöösi.
Tee sopimasi työ asiakkaallesi ja laskuta työsi Omapajan laskutusjärjestelmässä.
Asiakkaasi maksaa laskun ja Omapaja maksaa palkan tilillesi.
Paljonko kevytyrittäjyys maksaa?
Omapajassa kevytyrittäjän palvelumaksu on 5-7% arvonlisäverottomasta laskutuksesta. Palvelumaksu sisältää kirjanpidon, laskutuksen ja viranomaisilmoitusten lisäksi myös tapaturma-, vastuu- ja oikeusturvavakuutuksen.
Omapajan asiakkaana sinulla on käytössä porrastettu palvelumaksu. Eli mitä enemmän laskutat, sitä pienempi on palvelumaksuprosenttisi.
Laskuta ilman omaa yritystä
Kun haluat keskittyä vain työhösi laskutus ilman yritystä on paras keino tähän. Voit tehdä ja laskuttaa töitäsi päätyön, opiskelun tai vaikka eläkeläisyyden rinnalla. Laskutus ilman oman yrityksen perustamista soveltuu niin pää- kuin sivutyöksikin.Mitä tarkoittaa kevytyrittäjyys?
Kevytyrittäjyys tuloraja – sivutoimisena vai päätoimisena?
Kevytyrittäjän verotus
Kevytyrittäjän YEL-vakuutus ja muut vakuutukset
Omapajan kevytyrittäjänä palvelumaksuusi sisältyvät myös vakuutukset. Toimintasi on vakuutettu ryhmätapaturmavakuutuksella, joka kattaa Omapajan kautta laskutettavissa töissä sattuneet tapaturmat.
Olet vakuutettu myös oikeusturvavakuutuksella sekä toiminnan vastuuvakuutuksella. Vakuutus korvaa mahdolliset toimeksiantajalle tai kolmannelle osapuolelle aiheutuneet vahingot voimassaolevien vakuutusehtojen mukaisesti.
Mikäli kevytyrittäjyytesi vuositulot ylittävät yli 8 575,45 € (vuonna 2023), olet velvollinen ottamaan toiminnallesi yrittäjän eläkevakuutuksen. Yrittäjän eläkevakuutus, eli YEL-vakuutus turvaa toimeentulosi, jos toimintasi päättyy työkyvyttömyyden tai ikääntymisen vuoksi.
Voit valtuuttaa Omapajan ottamaan itsellesi YEL-vakuutuksen eläkevakuutusyhtiöstä. Tällöin YEL-vakuutusmaksut pidätetään palkastasi palkanmaksun yhteydessä.
Kevytyrittäjyys vai toiminimi?
Valitakko kevytyrittäjyys vai toiminimi? Kevytyrittäjyys taipuu monenlaiselle palvelualalle, mutta tuotemyyntiä varten sinun on parempi perustaa toiminimi. Oman yritys on yleensä ainoa vaihtoehto luvanvaraisissa töissä, kuten hoitoalalla.
Toiminimiyrittäjä hoitaa itse kirjanpidon tai kääntyy tilitoimiston puoleen. Kevytyrittäjällä kirjanpito, vakuutukset ja muu taloushallinto sisältyy palvelumaksuun.
Mitä eroa on taas kevytyrittäjällä ja freelancerilla? Lähes kaikki freelancereiden keskuudessa suositut alat sopivat myös kevytyrittäjille ja päin vastoin. Usein freelancerit toimivat verokortilla, jotkut heistä tekevät työtä taas oman yrityksen kautta. Oma yritys tuo kuitenkin freelancerille lisää byrokratiaa ja velvoitteita. Kevytyrittäjä on tästä vapaa.
Kevytyrittäjyys vs. Y-tunnus
Kevytyrittäjyys on yrittäjämäistä toimintaa ilman y-tunnusta, eli helpompaa ja kevyempää vähemmällä byrokratialla. Laskutuspalvelu pitää huolen siitä että toimintasi on vakuutettu ja verot, arvonlisäverot sekä pakolliset kuitit ja tositteet löytävät tiensä viranomaisten luokse.
Sinun tehtävänäsi on siis vain huolehtia työstäsi mitä ikinä kevytyrittäjänä tahdotkin tehdä! Y-tunnuksellisessa yrittäjyydessä kaikki edellä mainitut asiat jäävät itsesi hoidettavaksi.
Kevyt yrittäjä voi olla myös raskassarjalainen
Joskus saattaa kuulla vääräleukojen kysyvän "paljonko kevyt yrittäjä painaa?". Kysyjät eivät yleensä tunne kevytyrittäjyyttä ja luulevat sen olevan jotain humpuukia ja jopa huijausta.
Suomessa on parhaillaan jo yli 217 ooo kevytyrittäjää, joten mistään ohi menevästi ilmiöstä ei ole kyse.
Suosio pohjautuukin nimenomaan yrittämisen keveyteen. Ihmiset eivät joko osaa tai halua hoitaa yrittämisen velvoitteita itse, joten antavat ne laskutuspalvelun hoidettavaksi keskittyen itse työntekoon.
Oli yrittäjä sitten kevyt tai raskas, niin kevytyrittäjyyden avulla hän voi keskittyä oman palvelunsa myyntiin, ei aikaa vievään taloushallintoon.