Skip to content
Sampsa Veteläinen 17.3.2020 10:07 Lukuaika 6 min

Kosmetologi, toteuta haaveesi yrittäjänä!

Tiesitkö, että suurin osa kosmetologeista toimii yrittäjinä? Tiesitkö myös sitä, että vaikka olisit vasta opiskelija, sinäkin voit testata liikeideaasi ja kokeilla yrittämistä? Se onnistuu helposti ja turvallisesti kevytyrittäjänä.

Kosmetologi tekee töitä hius- ja kauneudenhoitoalalla. Oletko sinä alan opiskelija tai haluaisitko lähteä opiskelemaan kauneudenhoitoalaa? Tiedätkö, mitä opintoihin sisältyy ja mitä työ sinulta edellyttää? Tai oletko jo valmis kosmetologi? Haluaisitko kokeilla yrittäjyyttä?

Kosmetologi on kauneudenhoitoalan ammattilainen. Perinteisen hoitolatyön lisäksi hän voi toimia kosmetiikkaan erikoistuneena myyjänä, tuote-esittelijänä ja tuotekouluttajana. Hän voi olla alalla myös ammattiopettajana tai toimia alan tiedotustehtävissä. Hänen työssään tarvitaan asiakaspalvelutaitoja, kauneudenhoidon osaamista ja kädentaitoja.

Millainen koulutus tarvitaan?

Jos haluat lähteä opiskelemaan kosmetologiksi, voit suorittaa kauneudenhoitoalan perustutkinnon toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa. Tutkinnossa voi suuntautua esimerkiksi kosmetologiaan ja suorittaa kosmetologin tutkinnon. Kosmetiikkaneuvojia ovat puolestaa ne, jotka suuntautuvat koulutuksessa kauneudenhoitoon ja tuoteneuvontaan.

Kosmetologin tutkinnon eli perustutkinnon voi suorittaa myös näyttötutkintona tai oppisopimuksella. Kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkinnon voi myös suorittaa näyttötutkintona. Ammattikorkeakoulututkinto kauneudenhoitoalalla on estenomi.

 

Kauneudenhoitoalan työllisyyttä ylläpitää se, että palveluille on jatkuvaa kysyntää.

 

Moni kosmetologi on itsenäinen yrittäjä, ja näin ollen kosmetologin tulot määräytyvät sen mukaan, millaista liiketoiminta on. Kauneudenhoitoalan työllisyyttä ylläpitää se, että palveluille on jatkuvaa kysyntää. Tämä johtuu siitä, että suurin osa ihmisistä haluaa ainakin jonkin verran panostaa ulkoiseen olemukseensa ja hoitaa itseään. Palvelujen kysyntää lisää myös se, että työelämässä korostuu ihmisen edustavuuden merkitys.

Kosmetologin työ kysyy asiakaspalvelutaitoja

Kosmetologin työn tarkoitus on hoitaa, ylläpitää ja edistää ihon ja koko kehon terveyttä ja kauneutta. Erilaisten tuotteiden ja laitteiden avulla hoidetaan jokaista asiakasta yksilöllisten tarpeiden mukaan.

Kosmetologin tekemiä perushoitoja ovat esimerkiksi kasvo-, käsi-, jalka- ja vartalohoidot, ihonpuhdistus ja hieronta. Tarvittaessa kosmetologi tekee myös ihon epäpuhtauksien poistoa ja kuorintaa.

Kosmetologi toimii usein myös tuote-esittelijänä sekä ohjaa ja neuvoo asiakasta muun muassa persoonallisen tyylin löytämisessä. Kosmetologin työssä yleisestä aseptiikasta huolehtiminen on tärkeää. Työvälineet on desinfioitava ja puhdistettava aina ennen uutta asiakasta.

Kosmetologit tekevät työtä useimmiten yksin esimerkiksi yrittäjinä. Kosmetologin on myös mahdollista perustaa hoitola toisen kosmetologin kanssa tai tehdä töitä vuokralaisena toisen hoitolassa. Lisäksi kosmetologi voi työskennellä myös terveydenhoitoalan yritysten, kauneushoitoloiden, kosmetiikkamyymälöiden, kylpylöiden tai maahantuojien palveluksessa.

 

Kosmetologeista noin puolet toimii hoitoalayrittäjinä joko ammatin- tai liikkeenharjoittajina.

 

Suomen Kosmetologien Yhdistykseen kuuluu noin 3 800 jäsentä. Heistä noin puolet toimii hoitoalayrittäjinä joko ammatin- tai liikkeenharjoittajina. Päätoimisen yrittäjyyden ohessa myös vuokratuoliyrittäjyys on yleistä. Joka tapauksessa palkattua henkilöstöä on alalla yrittäjiä vähemmän.

Palkattu henkilöstö toimii alan yrityksissä ja ammattikosmetiikan maahantuontiyrityksissä sekä koulutuksen, markkinoinnin ja opetuksen tehtäväalueilla. Kosmetologien työllisyystilanne on vakaa, ja oletus on, että se säilyy samanlaisena tulevaisuudessakin.

Kosmetologin työn luonne

Kosmetologin työ on pääasiassa erilaisten asiakkaiden ohjausta ja palvelua. Kaiken perustana on jokaisen asiakkaan yksilöllisten tarpeiden tunnistus ja arviointi. Työn suunnittelu ja toteutus tehdään aina yhdessä asiakkaan kanssa hänen tarpeidensa mukaan. Hoitotoimenpiteiden lisäksi kosmetologi neuvoo asiakasta esimerkiksi ihon itsehoidossa.

Jotta kosmetologi osaa suunnitella hoitokokonaisuuksia, hänellä tulee olla laaja tuntemus erilaisista ihonhoitomenetelmistä, raaka-aineista ja tuotteista. Läheiset asiakaskontaktit kysyvät kosmetologilta empaattisuutta sekä keskustelu- ja kuuntelutaitoa.

Jos kosmetologi toimii yrittäjänä, hänen on tärkeää osata markkinoida ja myydä omaa työtään ja osaamistaan sekä kauneudenhoitoon kuuluvia tuotteita ja laitteita. Kosmetologin työ edellyttää myös järjestelmällisyyttä ja suunnitelmallisuutta. Työ vaatii kätevyyttä, tarkkuutta ja vakaata kättä.

Kauneudenhoitoala muuttuu ja kehittyy jatkuvasti. Siksipä kosmetologin täytyy menestyäkseen pyrkiä pysymään ajan tasalla alastaan esimerkiksi erilaisilla täydennyskoulutuksilla sekä omaehtoisella opiskelulla.

Kevytyrittäjä Sari Ruusunen on kosmetologi

Sari Ruusunen on kosmetologi ja kevytyrittäjä. Hän on kouluttautunut kosmetologiksi Oulun kosmetologikoulussa. Valmistumisen jälkeen hän lähti suoraan töihin Rukalle sopimusyrittäjäksi kosmetologin työhön.

”Se oli helpoin tapa lähteä nopeasti sesonkiin mukaan.”

Sari Ruusunen tekee nyt kosmetologin töitä niin, että hän saa asiakkaansa alalla toimivien pääyrittäjien kautta. Lisäksi hän mainostaa ja markkinoi työtään itse.

 

"Kevytyrittäjyyden avulla pääsee yrittäjyyteen kiinni. Siinä ei ole itsellä heti kaikkea paperityötä."

 

”Silloin kevytyrittäjyys toimisi minulla vielä paremmin, jos tekisin tätä työtä vain itselleni. Nyt minulla menee verojen lisäksi välityspalkka alani pääyrittäjälle.”

Kevytyrittäjyys on kuitenkin toiminut Ruususen mielestä hänen kohdallaan hyvin.

”Kevytyrittäjyyden avulla pääsee yrittäjyyteen kiinni. Siinä ei ole itsellä heti kaikkea paperityötä. Uudessa ammatissa on muutenkin sopeutumista, joten siinä on sitten yksi huoli vähemmän.”

Kevytyrittäjyyden alkutaipaleella Sari Ruususella oli myös TE-toimistosta lupa kevytyrittäjyyteen. Hänellä oli neljä kuukautta aikaa kokeilla yrittäjyyttä ilman, että TE-toimisto sinä aikana tarkastelisi, onko yrittäminen päätoimista vai ei.

”Olen kokenut niin, että kevytyrittäjyys on ollut minulle riskitön tapa testata yrittäjyyttä.”

Laskutuspalvelun tuella yritystoiminta alkuun

Oletko sinä opiskelija kauneudenhoitoalalla? Haluaisitko kokeilla yrittämistä ilman omaa yritystä? Kevytyrittäjyys on turvallinen tapa kokeilla omaa yritystoimintaa ilman paperitöitä ja varsinaista vastuuta omasta yrityksestä. Laskutuspalvelu hoitaa paperityöt puolestasi, ja on muutoinkin tukenasi erilaisissa yritystoiminnan kiemuroissa.

Omapaja auttaa sinua tuotteistamaan osaamisesi ja tarvittaessa neuvoo myös toimintasi markkinoinnissa. Saat apua esimerkiksi kaikenlaisiin työn hinnoittelun haasteisiin. Omapajan asiantuntijat neuvovat sinua tarvittaessa myös erilaisten sopimusten tekemisessä sekä myynnin ja markkinoinnin suunnittelussa.

Jos liiketoimintasi on kannattavaa ja onnistunutta, voit kevytyrittäjänä kasvattaa toimintaasi miten suureksi tahansa. Voit myöhemmin siirtyä myös kokoaikaiseksi yrittäjäksi. Laskutuspalvelu auttaa sinua kaikissa näissä yrittäjyyden käänteissä.

Tutustu Omapajan kevytyrittäjyyteen. Rekisteröityminen on ilmaista eikä velvoita sinua mihinkään. Tervetuloa mukaan – lähdetään yhdessä yrittämään!

Tämä artikkeli on osa ammattitutkintosarjaamme.