Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

25.2.2020 14:56Lukuaika 3 min

Graafikko – lisätienestejä opiskelun ohessa

Graafikko eli graafinen suunnittelija on visuaalisen suunnittelun ammattilainen. Oletko sinä sellainen? Vai oletko juuri opiskelemassa graafiseksi suunnittelijaksi? Kaipaisitko lisätienestejä opintojesi ohessa? Haluaisitko työkokemusta?

Yksi tapa hankkia lisätienestejä ja työkokemusta on kevytyrittäjyys. Laskutuspalvelun avulla voit laskuttaa työstäsi ilman yrittäjän velvollisuuksia. Laskutuspalvelu pitää tuloistasi ja kuluistasi kirjaa ja hoitaa myös viranomaisvelvoitteet.

Tarvittaessa laskutuspalvelu auttaa osaamisesi tuotteistamisessa, hinnoittelussa, myynnin ja markkinoinnin suunnittelussa sekä sopimusten tekemisessä. 

Jos satut olemaan luova ja visuaalisesti lahjakas ja olet vasta etsimässä opiskelupaikkaa, oletko miettinyt graafista suunnittelua alaksesi? Tiedätkö, mitä graafinen suunnittelu on? Tiedätkö, mitä graafikko tekee työkseen?

Näin aloitat graafikon työt kevytyrittäjänä!

Lataa ilmainen opas!

Mitä graafikko tekee?

Kaikessa kuvallisessa viestinnässä tarvitaan graafista suunnittelua. Graafikko auttaa katsojaa tulkitsemaan visuaalisia viestejä. Graafisen suunnittelun elementtejä ovat muun muassa tekstit, kuvat, värit, symbolit, muodot ja materiaalit.

Graafisella suunnittelijalla tulee olla ongelmanratkaisukykyä, visuaalisten suhteiden tajua sekä luovaa ajattelua. Lisäksi hänellä tulisi useimmiten olla jonkin visuaalisen työvälineen syvällinen tuntemus. Graafinen suunnittelija tekee siis visuaalisia suunnitelmia.

marko-mannisto_graafikko_kevytyrittaja

Marko Männistö on graafikko, graafisen suunnittelun medianomi ja laskuttaa työnsä Omapajan kevytyrittäjänä.

Graafikon tavoitteena on työssään useimmiten saada tuotettua jokin painotuote tai sähköisen median tuote. Joskus hänen tehtäviinsä saattaa kuulua myös valokuvaamista, grafiikoiden tekoa, kuvittamista ja niin edelleen.

Kaiken kaikkiaan graafinen suunnittelu käsittää laajan toimintaympäristön. Siihen kuuluvat muun muassa painotuotteiden, mainonnan ja sähköisten medioiden suunnittelu. Lisäksi siihen kuuluvat animaatiot, kuvitukset, yritysilmeet, pakkausten ulkoasujen suunnittelu, opasteet ja merkit.

Miten voit opiskella graafista suunnittelua?

Graafikko voi suorittaa opintojaan monella tasolla. Sitä voi opiskella korkeakouluissa, esimerkiksi Aalto yliopistossa. Ylempi korkeakoulututkinto on taiteen maisteri, alempi on taiteen kanditaatti. Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa medianomin tutkinnon graafiseen suunnitteluun suuntautuen.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa kuva-artesaanin tutkinnon, joka on kuvallisen ilmaisun perustutkinto. Tutkinnon voi suorittaa myös näyttötutkintona tai oppisopimuksella.

Jos innostuit graafisen suunnittelun opinnoista, muistathan, että opintojen ohessa voit hyvin hankkia työkokemusta alallesi kevytyrittäjänä. Laskutuspalvelun avulla voit turvallisesti kokeilla omaa yritysideaa ja oman alan töitä. Oman alan työkokemus antaa sinulle varmuutta tuleviin kokopäivätöihisi – ja oman yrityksen perustaminenkin on tulevaisuudessa helpompaa.

Millaisia ammattinimikkeitä graafisella suunnittelijalla on?

Työelämässä graafikon ammattinimike voi vaihdella nykyään paljonkin työnkuvan mukaan. Erilaiset tiedonhankinta- ja soveltamistaidot sekä erikoistumiset voivat omalta osaltaan määritellä ammattinimikettä lisää. Yleisimpiä graafisen suunnittelun ammattinimikkeitä ovat kuitenkin:

Töitä opiskelun ohella?

Omapajan kevytyrittäjyys on helppo ja turvallinen tapa tehdä töitä opiskelun ohella. Voit tehdä työtä täysin itsenäisesti. 

AD eli Art Director eli taiteellinen johtaja

  • AD tekee enimmäkseen luovaa ajatustyötä ja suunnittelua. Hän myös vastaa asiakkuuksista. Hän etsii uusia näkökulmia, ideoita ja visuaalisen viestinnän keinoja. AD on vastuussa projektien visuaalisesta ilmeestä.

Senior Designer

  • Senior Designer nimitystä käytetään erityisesti brändi- ja palvelumuotoilussa henkilöstä, joka on kokenut ja taitava tekijä työssään. Hänellä on esimerkiksi AD:hen verrattuna kattava kokemus, mutta hänellä ei välttämättä ole suoria asiakkuuksia ja projektitiimiä. Hän osallistuu työmenetelmien ja metodiikan kehittelyyn.

Visual Designer eli visuaalinen suunnittelija

  • Visual Designer suunnittelee grafiikkaa ja interaktiota sähköiseen mediaan ja käyttöliittymiin. Hän on useimmiten moniosaaja, joka hallitsee sähköisten medioiden lisäksi printtisuunnittelun, frontend-koodauksen ja liikkuvan kuvan.

Tuotanto AD

  • Tuotanto AD vastaa painotöiden ja mainosten tuotannollisesta puolesta. Hän toimii AD:n alaisuudessa.

Graafinen suunnittelija

  • Graafinen suunnittelija on yleisnimike, joka kertoo laajasta työnkuvasta. Graafisesta suunnittelijasta käytetään myös työnimikettä graafikko.

Kuvittaja

  • Kuvittaja tekee kuvituksia muun muassa lehtiin, mainoksiin ja verkkojulkaisuihin. Hän voi myös kuvittaa kirjoja, kuvakäsikirjoituksia ja muita suunnitelmia.

Taittaja

  • Taittaja taittaa ja suunnittelee yleensä lehtiä, kirjoja sekä esitteitä.

 

Marko Männistö: ”Kevytyrittäjyys toimii graafikon työssä erittäin hyvin”

Marko Männistö on graafikko, graafisen suunnittelun medianomi. Hän on opiskellut alaa myös Limingan kansanopiston taidekoulussa. Männistö on myös kevytyrittäjä.

”Aloin laskuttaa töistäni kevytyrittäjänä, koska se on vaivaton ja huoleton tapa harjoittaa liiketoimintaa ja testata oman yritysidean kannattavuutta. Laskutuspalvelun ansiosta minulla ei ole tarvetta varsinaiselle toimistolle, jossa säilyttäisin papereita ja muuta vastaavaa. Omapaja on siis vapauttanut yritystoimintaani konkreettisestikin.”

"Aloin laskuttaa töistäni kevytyrittäjänä, koska se on vaivaton ja huoleton tapa harjoittaa liiketoimintaa ja testata oman yritysidean kannattavuutta. "

Männistö sanoo, että laskutuspalvelun ansiosta hänellä on aikaa keskittyä työssään olennaiseen ilman paineita paperitöistä. Hänen mielestään kevytyrittäjyys toimii hyvin graafisen suunnittelun alalla.

”Potentiaalisia yhteistyökumppaneita ja asiakkaita on löytynyt kevytyrittäjänä paljonkin. Sekin on ollut hyvä asia kevytyrittäjyydessä, että halutessani voin tehdä töitä missä vain – ja laskutus onnistuu myös ulkomaalaisille yrityksille. Kaikki on ollut minusta helppoa ja vaivatonta.”

Kiinnostaisiko myös nämä?