Lukuaika 5 min

Timpuri tekee taloja taidolla ja tunteella

Tämän päivän talonrakentaja eli timpuri tunnetaan alan piireissä monilla nimillä. Entisaikojen kirvesmies on nykypäivänä rakennustyöntekijä, jonka työnkuvaan kuuluvat rakentamisen lisäksi uudisrakentaminen ja korjausrakentaminen. Rakennusalan työntekijä, rakennusmies, talonrakentaja tai timpuri on rakennusalan ammattilainen, joka pystyy tekemään monipuolisesti erilaisia rakennusalaan liittyviä töitä.

Kirvesmies-nimitys juontaa juurensa entisaikoihin. Kun talot rakennettiin hirrestä, kirvesmiehen tärkein työkalu oli luonnollisesti kirves, ja näin talontekijää alettiin kutsua kirvesmieheksi. Tuolloin kirvesmiehet olivat erikoistuneet johonkin tiettyyn osa-alueeseen. Oli kuuluisia kirkonrakentajia, sillanrakentajia, koulujen rakentajia sekä pientalojen ja ulkorakennusten rakentajia.

Talonrakentaminen on nykyään koneellistunut ja kirvesmiehillä on käytössään monenlaisia muita työkaluja, pääasiassa sähköisiä. Rakennusmateriaalit ovat muuttuneet entisajoista merkittävästi, ja raja puutöiden ja muiden töiden välillä on selkeästi hämärtynyt. Timpuri oli ja on edelleen monipuolinen työmies.

Timpuri taitaa työmaan eri tehtävät 

Nykypäivänä kirvesmies on tuttavallisemmin timpuri, jonka tulisi hallita lähes kaikkia työmailla tehtäviä töitä. Näitä töitä ovat esimerkiksi betonityöt, puurunkojen rakentaminen, lämpöeristeiden laittaminen, levyttäminen, laudoittaminen, ikkunoiden ja ovien asentaminen ja myös loppuviimeistelyyn liittyvät työt.

Timpuri tarvitseee hyvää fysiikkaa, luovaa ongelmanratkaisukykyä ja kykyä toimia itsenäisesti ja ryhmässä. Nykyisin erilaiset työkalut, koneet, laitteet ja nosturit keventävät rakennusmiehen työtä työmailla. Sujuvat kädentaidot, työvaiheiden hallinta, työkalujen ja työkoneiden käyttötaito ja eri rakennusmateriaalien tuntemus ovat timpurin tärkeimpiä ominaisuuksia.

 

Timpurin työ vaatii hyvää fysiikkaa, luovaa ongelmanratkaisukykyä ja kykyä toimia itsenäisesti ja ryhmässä.

 

Työmaat voivat olla hyvin erityyppisiä. Työmaaolot vaativat hyvää asennetta ja kykyä oppia ja sopeutua. Timpuri työskentelee uudis- ja korjausrakennustyömailla ympäri vuoden vaihtelevissa sää- ja ympäristöolosuhteissa. Rakennusmies voi työskennellä hyvin myös tehtaissa, joissa valmistetaan valmiita rakennusten osia tai jopa kokonaisia taloja. Näin talon pystytyspaikalle jäävän työn osuus pienenee huomattavasti.

Tuleva timpuri suorittaa rakennusalan perustutkinnon

Jos haavena on olla timpuri, ammattiin voi opiskella rakennusalan perustutkinnon ammattioppilaitoksessa. Opiskelu suoritetaan oppilaitoksen omilla työmailla tai työpaikoilla rakennusalan yrityksissä. Rakennusalan perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. Koulutus antaa hyvä valmiudet työskennellä rakennusliikkeissä urakoitsijana tai työntekijänä. Talonrakentaja tai timpuri perehtyy opinnoissaan kirvesmies-, muuraus-, laatoitus- ja betonitöihin.

Perustutkintoa voi päivittää myöhemmin suorittamalla talonrakennusalan ammattitutkinnon joustavasti vaikka näyttötutkintona. Talonrakennusalan ammattitutkinnon suorittaneilla on vankka ja ajantasainen tieto eri materiaaleista ja työtavoista. Ammattikorkeakoulussa voi jatkokouluttautua vaikka rakennusmestariksi tai rakennusinsinööriksi ja yliopistossa diplomi-insinööriksi.

Matias Saukko tekee timpurin töitä kevytyrittäjänä

Matias Saukko on siilinjärveläinen timpuri ja itsensä työllistäjä, joka tekee rakennusalan töitä kevytyrittäjänä lähinnä Kuopion ympäristössä. Raahen ammattikoulun rakennusalan perustutkinnon suoritettuaan Saukko työskenteli remonttitöissä noin kahdeksan vuoden ajan. Kun remonttityöt alkoivat kyllästyttää, Saukolle avautui mahdollisuus isommille työmaille. Tällöin kuvioon tuli mukaan mahdollinen toiminimi tai kevytyrittäjyys, jonka kautta laskuttaminen tulisi mahdolliseksi. Saukko oli yhteydessä Omapajaan, kyseli neuvoja ja opastusta ja lähti kevytyrittäjäksi.

 

”Pysyy homma mielekkäänä ja mieli virkeänä, kun saa tehdä töitä laidasta laitaan.”

 

Saukon työ timpurina on hyvin vaihtelevaa. Timpuri on työskennellyt viime aikoina niin laattatöissä kerrostalossa ja tehnyt keittiöremonttia kuin pystyttänyt omakotitaloakin. ”Pysyy homma mielekkäänä ja mieli virkeänä, kun saa tehdä töitä laidasta laitaan”, Saukko toteaa.

Siilinjärveläinen timpuri kokee, että rakennusalan työt ja kevytyrittäjyys ovat hänen kohdallaan sopineet tosi hyvin yhteen. Toiminta on pyörinyt hyvin ja laskutus on toiminut mutkattomasti eri asiakkaiden kanssa. Ainoana heikompana puolena Saukko pitää sitä, että kevytyrittäjänä omia työkaluja ei saa verovähennyksiin, niin kuin omassa yrityksessä.

Timpuri Saukko kertoo, että yhteistyö Omapajan kanssa on toiminut hyvin. ”Sieltä olen saanut neuvoa aina, kun on tullut kysyttävää. Asiat on selvitetty, jos kysymyksiin ei ole heti löytynyt vastausta. Omapajalta olen saanut avun, kun olen sitä tarvinnut”, Saukko jatkaa.  

Saukko suosittelee kevytyrittäjyyttä myös muille. ”Kevytyrittäjyys on helppo ja yksinkertainen vaihtoehto. Täytyy hommata työ ja tehdä lasku. Jos laskulla on jokin väärin, niin Omapajalta neuvotaan korjaamaan lasku oikein. Jos tuntuu, että haluaa kokeilla siipiä yrittäjänä, niin tämä on helppo vaihtoehto”, Saukko summaa.