Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

Rakennusalan kevytyrittäjä ja itsensätyöllistäjä Juho Haimila
Lukuaika 3 min

Juho Haimila - kevytyrittäjä toisessa polvessa!

Kevytyrittäjä Juho Haimila ei ole outo lintu perheessään, sillä hänen isänsä on myös omapajalainen. Toiminta on siis tuttua ja siihen luotetaan. Juho puhuukin innostuneesti yrittäjyyden tarjoamista mahdollisuuksista.

Kevytyrittäjyys mahdollistaa monenlaisen itsensä työllistämisen. Sen kautta voi laskuttaa tehdystä työstä tai esimerkiksi vuokrata saunapakua. “Minulla onkin olemassa saunapaku ihan harrastuksen vuoksi, mutta jonain päivänä sillä voisi tehdä myös bisnestä”, Juho kertoo.

Tällä hetkellä Juho tekee rakennusalan injektointityötä. Injektointi on pääsääntöisesti muun muassa betonirakenteiden tiivistämistä ja vahvistamista. Sillä tarkoitetaan nestemäisen kovettuvan aineen, kuten epoksin, pumppaamista rakenteisiin, jonka tarkoitus on lujittaa tai tiivistää.

Tarina alkaa varhaislapsuudesta

Juho on aina pitänyt työn tekemisestä. Hänen uransa työmailla alkoi jo varhaislapsuudessa, kun hän 2-vuotiaana pääsi isänsä mukana rakennustyömaalle. Lapsuuteen liittyykin monia mukavia kokemuksia.

“Jääkiekkomiehenä on erityisesti jäänyt mieleen, kun isä oli aikanaan rakentamassa Raumalla rivitaloa, johon muutti Rauman Lukon pelaajia. Yksi heistä oli Jarmo Myllys, joka tuohon aikaan, vuonna 1988, pelasi menestyksekkäästi ja juhli hopeaa sekä SM-liigassa että olympialaisissa. Suureksi riemuksi pääsin mukaan hopeajuhliin ja ihan lehdessä siitä mainittiin.”

Positiiviset kokemukset ovat pitäneet Juhoa timpurin hommissa edelleenkin. 16-vuotiaana hän opiskeli oppisopimuksella itselleen rakennusalan ammatin, ja nyt 34-vuotiaana hän työskentelee aliurakoitsijana Eskon Oy:lle. Juho on siis aliurakoitsija, joka laskuttaa laskutuspalvelun kautta tekemänsä työn.

Kiinnostaako sinua tehdä rakennusalan töitä itsenäisesti?

Lataa ilmainen opas!

“Työmaalla olen seitsemältä ja kotiin lähden puoli neljältä. Toimin nokkamiehenä 1 - 3 työntekijän porukassa. Työ ei siis ole yksinäistä. Siinä joutuu myös käsittelemään monenlaisia asioita työmaan johdon kanssa. Isolla työmaalla täytyy ottaa huomioon muiden urakoitsijoiden työt ja työvaiheet sekä huolehtia siitä, että omakin työ etenee suunnitellusti.”

Tällä hetkellä Juho nauttii siitä, että hänellä on säännöllinen työaika ja että saa tehdä töitä hienojen kavereiden kanssa. Se onkin niitä työelämän tärkeimpiä asioita.

Miksi valita kevytyrittäjyys?

“Jos haluaa kokeilla jotain yrittämisen puolella, kannattaa aloittaa kevytyrittäjänä. Se on tulevaisuutta.”

Juho kertoo, miten joskus osakeyhtiö tuntui ainoalta järkevältä tavalta yrittää. Hän ei kuitenkaan suinpäin perustanut osakeyhtiötä vaan hankki tietoa yrittämisen mahdollisuuksista. Pikkuhiljaa kevytyrittäminen alkoi tuntua järkevältä tavalta.

“Itse asiassa olen aikaisemmin ollut toiminimiyrittäjä. Elämä toi kuitenkin mutkia matkaan, ja minun piti aloittaa alusta. Silloin päädyin kevytyrittäjäksi, kun minulle suositeltiin Omapajaa.”

Juho siis tietää, mistä puhuu, kun hän vertailee oman toiminimen ja kevytyrittäjyyden eroja. “Oleellisin ero on se, että laskutuspalvelu hoitaa kirjanpidon. Minä voin työpäivän jälkeen mennä kotiin, nostaa jalat pöydälle ja katsoa telkkaria. Itsenäisesti toimiessani työpäivän jälkeen oli edessä kasa paperihommia.”

Tosin kevytyrittäjä tekee omalla ajallaan markkinointia ja myyntiä. Asiakkaiden hankinta ja kontaktien luominen on kuitenkin työn jatkuvuuden kannalta niin tärkeää, että siihen käyttääkin ihan mielellään aikaa.

 

"Ei ole ollut tarvetta vaihtaa, koska henkilökohtainen palvelu on ollut huikeaa."

 

“Kun menen himaan ja jos minun pitää valita markkinointi tai kirjanpito, valitsen markkinoinnin. Työn jatkuvuuden ja oman jaksamisen kannalta onkin järkevämpää markkinoida ja ulkoistaa kirjanpito. Tähän liittyy myös laskutuspalvelun ja itsenäisen yrittämisen ero.”

Juho on tyytyväinen Omapajan palveluun. “Ei ole ollut tarvetta vaihtaa, koska henkilökohtainen palvelu on ollut huikeaa. Kun sinne soittaa, tulee kotoinen olo. Kun tietää, että saa aina vastauksen ja että sinut otetaan tosissaan.”

Terve kunnianhimo vie eteenpäin

“Työtä jaksaa kehittää ja viedä eteenpäin, kun on kunnianhimoa oikea määrä. Toinen tärkeä seikka on se, että eettiset arvot ovat kunnossa. Kun pyrkii elämään omia arvojaan todeksi ja tekemään työnsä mahdollisimman hyvin, tulee hyvä olo.”

Juho näkee tulevaisuuden täynnä erilaisia mahdollisuuksia. Hän on erittäin tyytyväinen esimerkiksi siihen, että omaa yritystoimintaa voi kehittää Omapajan kautta. Ideoita voi aluksi kokeilla ilman omaa toiminimeä. Jos toiminta kuitenkin laajenee, on mahdollisuus saada yritysneuvontaa ja perustaa aputoiminimi tai vaikka se osakeyhtiö.

juho-haimila-isa-ja-kevytyrittaja

Kevytyrittäjyyden myötä Juholla jää aikaa harrastuksiin sekä lapsilleen ja perheelleen.

“Kun luo asiakaskunnan ja konseptin kevytyrittäjänä, kynnys laajentamiseen ja kehittämiseen pienenee.”

Rakennusalan injektointityötä Juho ei ajattele laajentavansa. Se on tällä hetkellä juuri sitä, mitä se voi olla. Konkreettisena tulevaisuuden suunnitelmana hänellä on laajentaa esimerkiksi saunapakun vuokrausta.

“Saunapakusta voisi tehdä mainosvideon ja lisätä sen vuokraamista. Parasta olisi, että ideasta voisi joku muukin innostua ja huomata, että laskutuspalvelun kautta vuokraamista voisi kokeilla. Samantyylisiä konsepteja voisi luoda muitakin!”

Juho kiteyttää omat tulevaisuuden suunnitelmansa haluun työllistää muita eli hankkia töitä myös muille. “Haluaisin luoda sen mahdollisuuden, että nekin, jotka eivät ole vielä löytäneet kevytyrittäjyyttä, löytäisivät sen ja työllistyisivät.”

Yrittäjän elämä ei aina ole helppoa, mutta siinä on paljon positiivista. Se antaa mahdollisuuden haastaa ja kehittää itseään. Yrittäjän tulee pitää huolta omasta jaksamisestaan ja käyttää rohkeasti hyväkseen erilaisia yrittämisen muotoja, kuten laskutuspalvelua.

Työ on iso osa elämää, ja siitä olisi hyvä nauttia. Juho kertoo, että Omapaja on antanut mahdollisuuden nauttia myös vapaa-ajasta ja harrastuksista. Työ ei enää ole vapaa-ajalla hallitsevassa muodossa ja harrastuksiin ja perhe-elämäänkin voi keskittyä aivan toisella tavalla. Juholla on kaksi lasta, jotka tuovat sopivasti energiaa elämään.

Tulevaisuus on sitten joskus ja haaveita on hyvä olla. Tärkeää on osata myös keskittyä käsillä olevaan hetkeen ja nauttia siitä: “Se että on töissä hauskaa, ei ole liikaa byrokratiaa ja rahaa tulee riittävästi. Se on se, mitä yrittäjä tarvitsee.”

Lisää kiinnostavaa lukemista