Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

laske ylittävätkö tulonhankkimismenot 750 euroa
16.12.2022 14:16Lukuaika 2 min

Tulonhankkimisvähennys ja tulonhankkimismenot - Miten ilmoitan ne?

Keväällä koittaa taas jälleen aika, jolloin saat käsiisi esitäytetyn veroilmoituksen. Viimeistään silloin kannattaa käydä läpi, mitä asioita haluat ja voit ilmoittaa tulonhankkimismenoina. Sinun ei kuitenkaan tarvitse odottaa esitäytetyn veroilmoituksen saapumista, vaan voit ilmoittaa verovähennykset jo aiemmin.

 

Tulonhankkimisvähennys on Verohallinnon automaattisesti jokaisen palkansaajan ansiotuloverotuksessa huomioitava 750 euron (vuonna 2022) suuruinen vähennys. Jos arvioit, että tulonhankkimismenosi ylittävät tämän summan, kannattaa ilmoittaa ne Verohallinnolle. 

 

Yllämainitussa lainauksessa esitetty ei päde Omapajan kautta haettaviin vähennyksiin, jotka ovat eri asia kuin omassa verotuksessa ilmoitettavat vähennykset.

Palkansaaja eli myös palkkaa saava kevytyrittäjä voi ilmoittaa vähennettäväksi useita erilaisia kuluja, jotka liittyvät hänen tulojensa hankkimiseen.

Verohallinnolle on erityisen tärkeää ilmoittaa suoraan työstä aiheutuneet kustannukset, jotka on korvattu sinulle ennakonpidätystä toimittamatta, jotta maksettavaksesi ei tule jäännösveroa.

Jotkut tulonhankkimismenot on huomioitu jo verokortillasi, jos kyse on esimerkiksi kulusta, josta olet aikaisemmin saanut korvauksia.

Ajantasaiset ohjeet vähennyksistä kannattaa aina tarkastaa Verohallinnolta.

Mitä kuluja voin vähentää?

Ainakin seuraavat kulut voit ilmoittaa vähennettäväksi omassa verotuksessasi:

Työvälineet

Kun hankit työssäsi tarvitsemiasi työkaluja, koneita tai laitteita itse ja niiden hinta on alle 1200 euroa, voit ilmoittaa kulun vähennettäväksi, kunhan teet sen ostovuonna. Myös korjaus- ja huoltomenoja voi vähentää. Tätä kalliimpien työvälineiden hankintahinta vähennetään vuotuisina poistoina.

Työhuonevähennys

Olet oikeutettu työhuonevähennykseen, jos sinulla ei ole työsi puolesta työskentelytilaa ja työhösi liittyy merkittävä määrä kotona työskentelyä.

Työhuonevähennyksen määrä riippuu siitä, mikä on kotona työskentelysi aste. Jos esimerkiksi teet kotona alle puolet vuoden työpäivistä, mutta työ ei ole kuitenkaan satunnaista, voit saada kaavamaisen työhuonevähennyksen, joka on 460 euroa.

Jos sinun on pitänyt hankkia täysin erillinen työtila työsi vuoksi, voit vähentää kulut todellisten kulujen mukaisina. Niihin kuuluvat esimerkiksi sähkö ja kiinteistövero.

Tietokonekulut

Jos sinun täytyy hankkia työn tekemistä varten tietokone, voit vähentää siitä koituneet kulut verotuksessasi. Verohallinto voi pyytää selvityksen, jossa on käytävä ilmi, missä määrin todella käytät tietokonetta työsi tekemiseen, joten perusteettomia vähennyksiä ei kannata ilmoittaa.

Jos pystyt todistamaan, että käytät tietokonetta pääasiassa työtehtäviesi hoitamiseen, hankintakulut voidaan huomioida kokonaan. Jos sen sijaan on näyttöä vain osittaisesta työkäytöstä, kuluista huomioidaan vain puolet.

Tietoliikenneyhteydet

Tietoliikenneyhteyksiin pätee sama kaava kuin tietokoneen hankintakuluihin.

Kodin ja työpaikan väliset matkat

Myös oman kodin ja työpaikan väliset matkat ovat vähennyskelpoisia, mutta ainoastaan halvimman kulkuneuvon mukaan. Useimmissa tapauksissa se on julkinen liikenne, joten oman auton käytön mukaan kuluja huomioidaan harvoin.

 

Kun haet korvausta, sinun täytyy ilmoittaa halvin lippuhinta, vaikka kulkisit omalla autolla. Oman auton käytön kulujen huomioimisen perusteeksi ei kelpaa esimerkiksi matka-ajan lyheneminen tai lapsen vieminen päivähoitoon. Halvin lippu on useimmiten kuukausilippu.

 

Työasunto

Jos työpaikkasi sijaitsee niin kaukana kodistasi, että joudut hankkimaan työasunnon, voit hakea verotuksessa työasuntovähennystä. Se on enintään 450 euroa kuukaudessa ja sen myöntämiseen on tarkat edellytykset.

Kasvomaskit

THL:n maskisuositus on ollut voimassa 13.8.2020 - 14.4.2022. Tästä syystä voit hakea tämän vuoden ajalta verovähennystä kasvomaskeihin liittyvistä kuluista 14.4.2022 saakka, kun olet matkustanut töihin joukkoliikennettä käyttäen ja olet ostanut itse kasvomaskit. Vähennyksen suuruus on 2 euroa päivää kohti.

Tutustu kevytyrittäjyyteen

 
Ammattikirjallisuus

Kun joudut hankkimaan kirjallisuutta ammattitaitosi ylläpitämiseksi, niistä kertyneet kulut voit ilmoittaa vähennettäväksi. Vähennysoikeus koskee myös alaasi liittyviä aikakausilehtiä. Sanomalehtiä ei yleensä lueta ammattikirjallisuudeksi.

Erityisalalla työskentelevän vähennykset

Jos toimit maanrakennus-, metsä- tai rakennusalalla etkä ole saanut työnantajaltasi esimerkiksi päivärahoja tai muita lisääntyneiden elantomenojen korvauksia, ne voidaan huomioida verotuksessasi vähennyksinä.

Jos sinulla on tositteet menoista, voit ilmoittaa ne todellisten kulujen suuruisena. Jos tositteita ei ole, käytetään kaavamaista vähennystä.

Voiko verotuksessa vähentää ihan mitä tahansa?

No ei tietenkään! Laskutuspalvelun tai työnantajan maksamat verovapaat matkakorvaukset eivät ole vähennyskelpoisia, joten esimerkiksi saamasi kilometrikorvaus ei verotuksessa ole enää vähennettävä kulu.

Myös tavanomaisiksi elantomenoiksi kutsutut kulut jäävät vähennysoikeuden ulkopuolelle. Esimerkiksi asunnon vuokrakulut tai kodinlaitteiden hankintakulut eivät ole vähennyskelpoisia kuluja. Jos hankit järjestelmäkameran henkilökohtaiseen käyttöösi ja käytät sitä satunnaisesti työtehtävien hoitoon, et silti voi ilmoittaa sitä kuluna verotuksessasi.

Kiinnostaisiko myös nämä?