Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

3.4.2024 15:34Lukuaika 3 min

Esitäytetty veroilmoitus – Näin hyödynnät veroedut

Oletko käyttänyt omaa asuntoasi töiden tekemiseen, soitellut työpuheluita omalla liittymälläsi tai maksanut laskutuspalveluiden palvelumaksuja? Tiesitkö, että kevytyrittäjänä voit vähentää näitä ja paljon muita tulonhankintamenoja omassa verotuksessasi? Kun sinulla siis on esitäytetty veroilmoitus, älä jätä sitä täydentämättä.

Verovähennysten ansiosta pystyt kompensoimaan työstäsi aiheutuvia kustannuksia ja säästämään tätä kautta selvää rahaa. Etuudet on helppo hyödyntää Omapajan selkeiden ohjeiden avulla.

Esitäytetty veroilmoitus edessä, mutta miten etuuksia haetaan?

Esitäytetty veroilmoitus vuodelta 2023 (eli edelliseltä vuodelta) kilahtaa postilaatikkoosi tai OmaVero-palveluusi kevään aikana. OmaVerossa pystyt tekemään muutoksia esitäytettyyn veroilmoitukseen helposti ja nopeasti. OmaVero vaatii tunnistautumisen esimerkiksi pankkitunnuksilla.

Mitä ovat tulonhankkimismenot?

Tulonhankkimismenoilla tarkoitetaan kuluja, jotka aiheutuvat palkkatulojen hankkimisesta. Tulonhankkimismenot pienentävät verotettavan ansiotulosi määrää, eli sinulla on mahdollisuus hakea hyvitystä kevytyrittäjänä tekemäsi työn kuluista veronpalautusten muodossa.

Tulonhankkimisvähennyksen omavastuu on 750 euroa. Jos saat mitä tahansa palkkatuloja, saat automaattisesti 750 euron vähennyksen, jonka verohallinto tekee puolestasi. Jos sinulle kertyy tulonhankkimismenoja enemmän kuin 750 euroa vuodessa, ilmoita menot kokonaisuudessaan. Jos tulonhankintamenoja kertyy yhteenlaskettuna alle 750 euroa, menoja ei ilmoiteta.

Mistä kevytyrittäjä saa verovähennyksiä?

 

1. Omapajan pidättämät palvelu- ja vakuutusmaksut

Voit vähentää Omapajan pidättämät palvelu- ja vakuutusmaksut veroilmoituksella tulonhankkimismenoina. Maksujen määrää ei kuitenkaan tarvitse ynnätä lasku kerrallaan, vaan me Omapajalla olemme koonneet vuoden palvelu- ja vakuutusmaksujen kokonaissumman valmiiksi. Löydät koonnin Omapajan laskutusjärjestelmästä kohdasta ”Raportit” (nettiselaimessa vasemmasta alareunasta, mobiiliversiossa oikean yläkulman kolmen poikkiviivan alta). Muista valita raportilta se vuosi, jonka kuluja ilmoitat veroilmoitukseen.

Palvelu- ja vakuutusmaksut merkitään veroilmoituksen kohtaan ”Palkkatulojen tulonhankkimismenot” ja siellä paikkaan ”Muut menot”. Katso tarkat ohjeet tulonhankkimismenojen vähentämiseen.

2. Matkakulut

Mikäli sinulla on kevytyrittäjyydessäsi koitunut matkakuluja, etkä ole laskuttanut niitä suoraan asiakkaaltasi tai saanut niitä verovapaina matkakorvauksina laskutuksen yhteydessä, voit vähentää ne henkilökohtaisessa veroilmoituksessasi.

Jos korvattavia matkoja on kertynyt, löydät niistä koonnin Omapajan laskutusjärjestelmässä kohdasta ”Raportit”. Valitse raportilta se vuosi, jonka kuluja olet ilmoittamassa. Huomioithan, ettet pysty vähentämään verotuksessa verovapailla matkakustannusten korvauksilla sinulle jo maksettuja kuluja!

 • Ilmoita päivärahojen ja ateriakorvausten yhteissumma veroehdotuksessa kohtaan Palkkatulojen tulonhankkimismenot ja alakohta Lisääntyneet elantokustannukset, jotka ovat aiheutuneet työmatkoista.
 • Kilometrikorvausten yhteissumma ilmoitetaan veroehdotuksessa kohtaan Matkakulut - tulonhankkimismenoina vähennettävät matkat. Erittele pyydettyihin kohtiin kilometrimäärät sekä työpäivien lukumäärät.
 • Erittele veroehdotukselle kilometrimäärät, työpäivien lukumäärät, ajoneuvotyyppi ja muut pyydetyt tiedot.

Muistathan pitää kirjaa matkakuluistasi. Asunnon ja työpaikan välisten matkojen kustannuksista tositteita ei tarvitse pitää, mutta ajopäiväkirjaa kannattaa ylläpitää. Verottaja tarvitsee tositteet kuitenkin vain niitä kysyttäessä; älä siis liitä kuitteja veroilmoitukseen tai lähetä niitä verottajalle ”varmuuden vuoksi”.

Tarkat ohjeet matkakulujen ilmoittamiseen löydät OmaVerosta.

3. Muut tulonhankkimismenot

Muita vähennyskelpoisia tulonhankkimismenoja voivat olla muun muassa seuraavat työstäsi aiheutuneet kulut:

 • Työhuonevähennys (pääasiallinen käyttö 940€, merkittävä sivutyö 450€ ja satunnainen sivutyö 235€)
 • Ammattikirjallisuus, koulutukset, tutkimusvälineet ja tieteellinen kirjallisuus
 • Työvälineiden hankinta-, huolto- ja korjausmenot
 • Tietokoneen ja sen oheislaitteiden (näyttö, kaiuttimet, tulostin, skanneri) hankintakulut
 • Puhelin- ja internetkulut
 • Toimitila-, varasto- ja ajoneuvovuokrat
 • Työvaatteet ja -jalkineet
 • Toimistotarvikkeet
 • Markkinointikulut
 • Hengityssuojaimet ja desinfiointiaineet

Ota huomioon, että niitä kuluja, jotka olet jo vähentänyt Omapajan kautta ja jotka on maksettu sinulle verovapaina kulukorvauksina, ei ilmoiteta enää vähennyksinä veroilmoituksella. 

Esimerkki: Työskentelet osa-aikaisesti kevytyrittäjänä opintojen ohella. Joudut käyttämään tietokonettasi ja soittelemaan asiakkaille omalla puhelimellasi. Laskutuspalvelun palvelumaksuja sinulle on kertynyt vuodessa 350 euron edestä. Voit vähentää verotuksessa:

 • Työhuonevähennys osa-aikaisesta työskentelystä kotona 470 euroa
 • Laskutuspalvelun palvelumaksut 350 euroa
 • Tietoliikennekulut (esim. netti- ja puheliliittymämaksut) 150 euroa

Laskelman perusteella voit ilmoittaa 750 euron omavastuuosuuden sijasta 970 euron tulonhankkimismenot.

Muistathan säilyttää tositteet ja kuitit tapahtumista, joista haet verovähennystä. Tulonhankkimiskuluja koskevat kuitteja ja tositteita tulee säilyttää kuusi vuotta verovuoden päättymisestä lukien. Sähköinen tosite riittää, kunhan sen pystyy tulostamaan tarvittaessa.

 

4. Yel-vakuutusmaksut

Ilmoita esitäytetyllä veroilmoituksella vuoden aikana maksamasi YEL-vakuutusmaksut. Mikäli sinulle on otettu YEL-vakuutus Omapajan kautta valtakirjalla, saat Omapajan laskutusjärjestelmästä koosteen vuoden 2023 aikana maksamiesi YEL-vakuutusmaksujen määrästä.

Löydät sen omilta sivuiltasi kohdasta ”Raportit”. Valitse raportilta se vuosi, jonka YEL-maksuja olet ilmoittamassa. YEL-maksut ilmoitetaan kokonaisuudessaan, eikä maksuun vaikuta tulonhankintavähennyksen 750 euron omavastuu.

YEL-vakuutusmaksut ilmoitetaan kohdassa YEL- tai MYEL -vakuutusmaksut.

Tarkista esitäytetty veroilmoitus ja merkitse maksetut YEL-vakuutusmaksut

Tarkemmat ohjeet vähennysten tekemiseen ja veroilmoituksen täydentämiseen saat Verohallinnon nettisivuilta tai Verohallinnon asiakaspalvelusta 029 497 002. Kun esitäytetty veroilmoitus on työnalla, voit myös ottaa yhteyttä Omapajan asiakaspalveluun, autamme sinua mielellään kevytyrittäjän verotusta koskevissa kysymyksissäsi.

Lataa kevytyrittäjän verovähennysopas

Kiinnostaisiko myös nämä?