19.11.2019 13:37 Lukuaika 4 min

Miten alv lasketaan – näin teet sen oikein!

Arvonlisävero kalskahtaa jo sananakin niin byrokraattiselta, että sen edessä tekisi mieli sulkea silmät ja unohtaa koko jutun. Ei kannata! Tässä artikkelissa kerromme miten alv lasketaan ja kuinka sen kanssa voi oppia elämään.

Arvonlisävero (alv) on aivan olennainen osa tavaroiden ja palvelujen hinnoittelua. Jokaisen yrittäjän tai kevytyrittäjän tulisi hahmottaa, mitä se tarkoittaa ja kuinka alv näkyy omien palveluiden hinnoittelussa. Arvonlisäveron laskukaava on yksinkertaisuudessaan:

Arvonlisäveron määrä = veron peruste x sovellettava verokanta / 100

Jos laskukaava ei vielä avaa asiaa suuntaan tai toiseen, ei hätää! Käytännössä palveluntuottajan, kuten yrittäjän tai kevytyrittäjän tulee huomioida hinnoittelussaan arvonlisävero lisäämällä veron euromäärä laskun loppusummaan. Suomessa yleinen arvonlisäverokanta on 24 prosenttia. Se kattaa suurimman osan tarjotuista palveluista. Alennettu, eli 14 prosentin verokanta, on puolestaan käytössä elintarvikkeissa, rehuissa sekä ateria- ja ravintolapalveluissa. 10 prosentin alennettu verokanta kattaa muun muassa lääkkeet, kirjat, liikuntapalvelut, elokuvanäytökset, viihde- ja kulttuuritilaisuuksien sisäänpääsyn, henkilökuljetuksen, televisio- ja yleisradiotoiminnasta saadut korvaukset sekä majoituspalvelut.

Kevytyrittäjänä sinun siis tulisi ensisijaisesti sisäistää, millaista palvelua asiakkaalle tarjoat tietääksesi, mihin verokantaan palvelu kuuluu. Jos olet epävarma, kysy ihmeessä neuvoa Omapajan asiakaspalvelusta!

Palkkioista sopiessasi muista aina merkitä hinnastoosi tieto alv:n lisäämisestä, esimerkiksi lausekkeella ”kaikkiin hintoihin lisätään alv 24%.” Muuten asiakas luonnollisesti olettaa sinun laskuttavan juuri sen summan, minkä olet ilmoittanutkin ja joudut itse arvonlisäveron maksumieheksi. Voit myös hinnoitella palvelumaksusi suoraan alv:lla lisättynä. Näin asiakas hahmottaa heti laskun loppusumman.

Mikä on alv?

Alv eli arvonlisävero on niin sanottu kulutusvero, joka lisätään tavaran tai palvelun myyntihintaan. Myyjä perii veron tavaran tai palvelun ostajalta myynnin yhteydessä ja tilittää sen myöhemmin valtiolle. Arvonlisävero otettiin Suomessa käyttöön vuonna 1994 EU-jäsenyyden myötä. Se korvasi aiemmin voimassa olleen liikevaihtoveron.

Yleisin arvonlisäverokanta on 24%

Kun arvonlisäverovelvollinen myyjä antaa ostajalle laskun, sen tulee sisältää arvonlisäverolaissa määritellyt laskumerkinnät. Jotta ostaja voi myöhemmin vähentää ostoihinsa sisältyvän arvonlisäveron, hänellä tulee olla ostamastaan tuotteesta tai palvelusta myyjän antama lasku tai muu tosite, joka toimii laskuna.

Miten alv lasketaan – täältä käytännön ohjeita:

Arvonlisävero lasketaan veron perusteesta eli tavaran tai palvelun verottomasta kokonaishinnasta. Arvonlisäveron määrä ilmoitetaan kahden desimaalin tarkkuudella.

Veron perusteeseen kuuluvat myös kaikki hinnanlisät, jotka myyjä veloittaa ostajalta. Hinnanlisiä ovat esimerkiksi päivärahat ja kilometrikorvaukset, kuljetus- ja postituskulut sekä laskutuslisät. Niissä on pääsääntöisesti sama verokanta kuin myytävässä tavarassa tai palvelussa.

Veron perusteesta ja arvonlisäverosta muodostuu tavaran tai palvelun verollinen hinta. Se on siis se hinta, joka ostajan tulee myyjälle maksaa.

Kun haluat selvittää erikseen arvonlisäveron määrän tai veron perusteen verollisesta hinnasta, se onnistuu seuraavilla laskukaavoilla:

  • Arvonlisäveron määrä = sovellettava verokanta x verollinen hinta / (100 + sovellettava verokanta)
  • Veron peruste = 100 x verollinen hinta / (100 + sovellettava verokanta)

Lisätietoa ja esimerkkejä arvonlisäveron ja veron perusteen laskemisesta löydät Verotoimiston nettisivuilta täältä.

Vieläkö takkuaa? Ei huolta. Netti on tulvillaan toinen toistaan pätevämpiä laskureita, joiden avulla arvonlisävero on helppo laskea hetkessä! Löydät laskurin esimerkiksi täältä.