Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

Käsitöiden myynti kevytyrittäjänä on helppoa
12.1.2021 15:57Lukuaika 3 min

Käsitöiden myynti ilman toiminimeä ja verotus 2023

Huom! Verottajan uuden ohjeistuksen mukaan kevytyrittäjän valmistamien käsitöiden myynti on mahdollista, jos tuote on tilattu ja valmistettu asiakkaan pyynnöstä.

Käsillä tekeminen on innostavaa ja rentouttavaa puuhaa, joka vie helposti mennessään! Kun mummot, kummit, naapurit ja kaimat on lahjottu edestä ja takaa itse tehdyillä villasukilla, korvakoruilla tai leikkuulaudoilla, herää kysymys, voisiko käsitöiden tekemisestä saada itselle muutakin kuin hyvän mielen? Entä onko sillä merkitystä myytkö käsitöitä netissä, Facebookissa tai torilla?

Käytettyjen vaatteiden tai kodin tavaroiden myynti ilman toiminimeä tai yritystä vaikkapa kirpputorilla katsotaan niin pienimuotoiseksi toiminnaksi, ettei siitä tarvitse tehdä verottajalle selvitystä. Sama verovapaus ei kuitenkaan koske uusia, omin käsin tehtyjä tuotteita. Käsitöiden myynti kaikessa muodossaan ilman toiminimeä tai muuta yritystä on veronalaista tuloa, minkä vuoksi se on aina ilmoitettava verottajalle.

Käsitöiden myynti netissä tai torilla

-  varaudu kirjanpitoon ja verotukseen!

Käsityötuotteita myydään usein torilla, kirpputorilla, nettikirpputoreilla ja erilaisissa myyjäistapahtumissa. Omien tuotteiden myynnin haluaa luonnollisesti mahdollisimman kannattavaksi, joten voisiko omia tuotteita myydä verovapaasti? Edes vähän? Muutaman sukan joulumyyjäisissä tai vaikkapa Facebookissa? Vastaus on selkeä ei. Lain mukaan käsitöiden myyminen torilla, kirpputorilla, netissä tai myyjäisissä on aina veronalaista tuloa.

 

Käsitöiden myynti ilman toiminimeä tai muuta yritystä on veronalaista tuloa, minkä vuoksi se on aina ilmoitettava verottajalle.

 

Käsitöiden myynti jakautuu kahdenlaiseen tilanteeseen: Ensimmäisenä ovat ne myyjät, joilla ei ole omaa yritystä. Heidän on ilmoitettava myynnistä kertyneet tulot henkilökohtaisina ansiotuloina verottajalle. Toisena ovat ne käsityön myyjät, joilla on olemassa oleva yritys. Mikäli yritys on toiminimi, tulot ilmoitetaan henkilökohtaisina ansiotuloina. Ja muussa tapauksessa verotukselliset seikat hoidetaan yrityksen verotuksessa.

Jokaisen käsitöistään myyntituloja saavan on hyvä pitää kirjanpitoa vähintään seuraavasti:

  • Kirjaa ylös kaikki tekemäsi ostot, jotka liittyvät käsitöiden valmistamiseen.
  • Kirjaa ylös kaikki tekemäsi myynnit.
  • Kirjaa ylös kaikkien tapahtumien päivämäärä ja säilytä kuitit.

Kaikki tulojen kerryttämisestä aiheutuneet kulut ovat verovähennyskelpoisia, eli ne voi vähentää veroilmoituksessa. Esimerkiksi käsityön myyjän neulat, langat, puikot, koukut, kankaat ja muut materiaalit vähennetään saaduista tuloista. Kotona työskentelevän on mahdollista tehdä myös työhuonevähennys. Tulot, joista on vähennetty menot, lisätään veroilmoituksessa kohtaan ‘muut ansiotulot’. Käsityön myyjän myyntivoitto karttuu, kun veroilmoituksessa on huomioitu kaikki ne kohdat, johon yritysmuotoista toimintaa tai omaehtoista myyntiä toteuttavalla on oikeus.

Voiko käsitöiden intopiukka harrastaja toimia kevytyrittäjänä tai toiminimiyrittäjänä?

Käsitöiden myyminen ilman toiminimeä on siis täysin mahdollista. Silloin verot vain ilmoitetaan yllä olevan esimerkin mukaan henkilökohtaisina ansiotuloina. Entä olisiko harrastajalle hyötyä sivutoimisesta kevytyrittäjyydestä tai toiminimestä? Millä tavoin toiminta muuttuu yrittäjyyden myötä?

Kevytyrittäjyys antaa mahdollisuuden laskuttaa omasta osaamisestaan. Kevytyrittäjän yrittäjyys on kuitenkin nimensä mukaisesti kevyttä, sillä kevytyrittäjä saa keskittyä täysin osaamiseensa, muiden hoitaessa kaikki paperityöt. Omapajan laskutuspalvelu tarjoaamahdollisuuden toimia yrittäjänä ilman omaa y-tunnusta. Laskutuspalvelun lisäksi Omapajalta yrittäjäksi haluava saa valmennuksen yrittämiseen sekä oman yritystoiminnan kehittämiseen.

 

Käsitöiden myyminen ilman toiminimeä on siis täysin mahdollista. Silloin verot ilmoitetaan henkilökohtaisina ansiotuloina.

 

Mikäli kevytyrittäjyys ei innosta ja tie yrittäjänä kiinnostaa enemmän, kannattaa tuloja, menoja sekä veroja ynnätessä kääntyä mieluummin kirjanpitäjän puoleen. Kirjanpitäjä pitää huolen, että raha-asiat pysyvät järjestyksessä ja kaikki ilmoitukset verottajalle toimitetaan ajallaan. Silloin käsityöläinen voi itse keskittyä siihen, minkä osaat parhaiten – tuotteidensa tekemiseen. Kirjanpitäjä tietää kaiken verovähennyksistä ja muista verotukseen liittyvistä asioista. Hyvä kirjanpitäjä säästää yrityksesi rahoja ja huolehtii, että saat kaikki ne huojennukset, jotka sinulle kuuluukin.

Kaikki kirjanpito perustuu kuitteihin ja tositteisiin. Kirjanpidossa näkyvistä tapahtumista (ostoista ja myynneistä) on siis oltava kuitti tai jokin muu tosite. Tositteissa tulee olla päiväys sekä järjestysnumero. Käsitöiden ostajalla on oikeus pyytää aina käteiskauppatilanteessa kuittia. Kuitin kirjoittamiseen ovat velvollisia kaikki yrittäjät ja yritykset, joiden liikevaihto ylittää 8 500 euroa vuodessa.

kasityoharrastus

Tulon hankintaan tarvittavat työvälineet ovat verovähennyskelpoisia.

Kevytyrittäjänä vältyt niin ikään paperisotkun selvittelyltä – kirjanpidon ilmoituksineen hoitaa puolestasi Omapajan toimisto. Omapaja neuvoo pyytämättäkin toimintaasi koskevissa velvollisuuksissa ja veroissa, neuvoo tarvittaessa veroilmoituksen täytössä sekä tarkastaa laskut puolestasi. Meidän puoleemme voit kääntyä missä tahansa kevytyrittäjyyteen liittyvässä pulmassasi tai pohdinnoissasi!

Tuloverotus ja arvonlisävero ovat kaksi eri asiaa

Tuloveroa ja arvonlisäveroa ei pidä sotkea toisiinsa. Ne eivät ole sama asia, eivätkä määräydy samalla perusteella. Ykityishenkilölle arvonlisäverovelvollisuus astuu voimaan, kun vuoden aikana myy tuotteitaan tai palveluitaan yli 15 000 eurolla. Tuloveroa sen sijaan on maksettava kaikesta tulosta määrästä riippumatta, olipa kyse sitten harrastuksesta tai yritystoiminnasta.

Kevytyrittäjyys tai sivutoiminen yrittäjyys tuovat mukanaan ALV-velvollisuuden, mikä tarkoittaa sitä, että saat vähennettyä kaikista yrittämiseesi kuuluvista tarvikkeista ja tuotteista arvonlisäveron, joka yleisimmin on 24 % tuotteen hinnasta. Yrittäjä joutuu tietysti maksamaan ALV:n ostoksista, mutta sen voi vähentää myynnistä, eli se vähentää tuloveron määrää. Ja jos käy niin, ettei myyntiä ole ollut, verottaja palauttaa negatiivisen ALV:n.

Tiesitkö, että kevytyrittäjänä voit helposti kokeilla käsitöidesi myyntiä ja yrittäjyyttä? Mm. Jenny Villikka, Anriikka Mentilä ja Leena Renko toimivat kevytyrittäjinä Omapajan kautta.

Lisätuloja omilla käsitöillä?

Omapajan kevytyrittäjänä voit helposti myydä tilauksesta valmistettuja käsitöitäsi ja laskuttaa niistä saadut tulot ilman oman yrityksen perustamista.

Palvelussamme on mahdollisuus myös iZettle-maksupäätteen käyttöön.

Kiinnostaisiko myös nämä?