Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

Tarpeistonvalmistaja ja kevytyrittäjä Jenny Villikka
Lukuaika 3 min

Jenny Villikka, kohti omaa yritystä

“Työpäivät ovat hyvin erilaisia, ja siitä minä pidän. Joskus sitä lähtee heti aamusta ostoksille. Ylös sängystä, kahvin keitto, kahvi termariin ja inspiroitumaan vaikka Biltemaan.”

Tarpeistonvalmistaja Jenny Villikka tuntuu nauttivan työstään. Hän on 27-vuotias Omapajan kevytyrittäjä Espoosta ja pitää erityisesti siitä, että kevytyrittäjänä hänellä on mahdollisuus tehdä töitä erilaisten ihmisten kanssa erilaisissa projekteissa.

“Tykkään olla freelancer, vaikka siinä on mukana epävarmuutta. On kiva, kun projektit ja asiakkaat vaihtuvat ja tulee uusia ihmisiä. Se pitää pirteänä. Nautin vaihtelusta.”

Kuten useat muutkin yrittäjät, myös Jenny pitää siitä, että kukaan ei hengitä niskaan ja määrää päivittäistä työtahtia. Jos työ ei etene, voi istua ja kuunnella musiikkia. Koska luovuus kulkee omia aikojaan, välillä tulee tehtyä 15 tunnin työpäiviä ja sitten tulee päiviä, jolloin ei tapahdu paljon mitään.

Mikä on tarpeistonvalmistaja?

Tarpeistonvalmistaja on perinteisesti ollut teatterin työntekijä, joka valmistaa ja hankkii esityksiin tarvittavaa rekvisiittaa. Myös museot ovat tarvinneet tarpeistonvalmistajan ammattitaitoa. Jenny on tehnyt museoille esimerkiksi tekoruokia.

“Valmistettava tai hankittava tavara voi olla mitä vain. Tavara voi vaihdella esimerkiksi 1900-luvun alun sanomalehdestä täytekakkuun, joka räjähtää ja jonka sisältä tulee timantteja.”

Ideoita ja inspiraatiota Jenny saa työhönsä muun muassa kulkemalla kaupoissa. Askarteluliikkeestä voi sattumalta löytää uuden materiaalin tai idean. Lisäksi Pinterest on oikea kultakaivos, ja internet yleensä. On nimittäin hyödyllistä tutkia, miten toiset ovat tehneet asioita, ja koota syntyneistä ideoista ihan oma kokonaisuus.

 

"Koskaan ei tule tehtyä mitään asiaa samalla tavalla kahdesti."

 

“Koskaan ei tule tehtyä mitään asiaa samalla tavalla kahdesti. Esimerkiksi joskus täytyy valmistaa leipä, joka on nätisti pöydällä, ja joskus sen pitää olla heitettävä ja lattiaan osuessaan sen täytyy hajota juuri oikealla tavalla.”

Jenny on valmistunut kolme vuotta sitten tarpeistonvalmistuksen artesaaniksi Lahdesta. Se on käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto. Lisäksi hänellä on tukena työssään visuaalisen markkinoinnin perustutkinto.

Kevytyrittäjyys on juuri nyt oikea vaihtoehto

Tarpeistonvalmistaja voi työskennellä teatterissa, oopperassa ja museossa. Osa tarpeistonvalmistajista toimii yrittäjinä. Jennykin päätti valita yrittäjyyden.

“Vielä minulla ei ole tarvetta omalle itsenäiselle yritykselle, vaan kevytyrittäjyys tuntuu paremmalta vaihtoehdolta”, Jenny kertoo. Hän sanoo, että haluaa ensin testata liikeideaa ja saada näkyvyyttä alalla. Siksi Omapaja tuntui hyvältä.

 

"Kun aloin etsiä sopivaa laskutuspalvelua, kaverini suositteli Omapajaa."

 

“Kun aloin etsiä sopivaa laskutuspalvelua, kaverini suositteli Omapajaa. Hän toimii sen kautta kevytyrittäjänä ja sanoi, että palvelu on ollut tosi sujuvaa”, Jenny kertoo ryhtymisestään kevytyrittäjäksi ja suosittelee sitä muillekin yrittäjyyttä miettiville.

“Se on niin helppo. Helppo ottaa yhteyttä. Olen maailman huonoin tietokoneen ja laskutuksen kanssa, ja Omapajassa on aina joku, joka voi auttaa.”

Laskutuspalvelun kautta yrittäjäksi

Jenny suhtautuu positiivisesti tulevaisuuteen ja sanoo, että hänen alallaan on paljon mahdollisuuksia.

“Olen miettinyt, että näkyvyyttä pitäisi saada enemmän. Keikkaa pitäisi saada koko vuodeksi. Voisin lisäksi laajentaa toimintaa niin, että tekisin näyteikkunoiden visualisointia. Myös yhteistyö elokuva- ja mainosalan kanssa olisi kiinnostavaa. Mahdollisuuksia kyllä on.”

Myös yksityiset henkilöt voisivat olla tarpeistonvalmistajan asiakkaita. Jenny sanoo, että heille hän voisi valmistaa tarpeistoa esimerkiksi häihin, syntymäpäiville tai muihin juhliin. Jenny on selvästi idearikas ja hänellä on heti idea, että häihin voisi tehdä esimerkiksi satupuun, jonka alla pari vihitään.

Haasteena yrittäjyydessä Jenny pitää sitä, että Suomessa kulttuurialalla toimii suhteellisen vähän ihmisiä ja suhteilla on paljon merkitystä. “Pitääkin vain olla hirveän sinnikäs”, Jenny toteaa ja kertoo suunnittelevansa asiakkaiden hankkimista myös ulkomailta. Nimittäin sosiaalinen media mahdollistaa markkinoinnin ja suhteiden luomisen myös Suomen rajojen ulkopuolella.

 

"Tykkään niin paljon tästä työstä, että haluan taistella myös ongelmien kanssa."

 

Jenny sanoo olevansa matkalla itsenäiseksi yrittäjäksi. Se sopii myös Omapajan konseptiin, sillä he antavat mielellään valmennusta yrittäjyydestä haaveileville kevytyrittäjille.

Työ on opettanut Jennyn sosiaaliseksi. Esimerkiksi teatterissa tapaa paljon erilaisia persoonia, ja kaikkien kanssa on opittava tulemaan toimeen. Jenny kertoo olevansa herkkä persoona, joka havainnoi ympäristöään intensiivisesti.

“Mutta se on tälle työlle tärkeää”, Jenny sanoo ja jatkaa: “Tykkään niin paljon tästä työstä, että haluan taistella myös ongelmien kanssa. Jatkan sinnikkäästi eteenpäin matkaani kohti omaa yritystä.”

Jennyn yritystoimintaan voi käydä tutustumassa hänen kevytyrityksensä Facebook-sivulla.

Kiinnostaisiko myös nämä?