13.2.2018 7:31 Lukuaika 14 min

Kevytyrittäjän laskutuspalvelut vertailussa – miten valita sopivin?

Kevytyrittäjyyden mahdollistavia laskutuspalveluissa on valinnanvaraa - kuinka siis löytää se itselleen sopivin, eli kaikkein paras vaihtoehto?

Onko alan suurin yritys aina yhtä kuin kaunein, edullisin ja palvelultaan ylivoimaisin? Mitä jos takaa tulevat kykenevätkin satsaamaan julmetun paljon enemmän esimerkiksi asiakaspalveluun?

Kuinka valita paras laskutuspalvelu?

Tällainen asia saattaa pyöriä laskutuspalveluja vertailevan mielessä. Kuinka valita itselleen paras monista vaihtoehdoista. Luottaako suurimpaan tai nimekkäimpään vai antaako sittenkin enemmän arvoa esimerkiksi asiakaskokemuksille.

Teimme laskutuspalveluiden vertailun avuksesi artikkelin, jossa ystävämme Siiri on vertaillut kaikki suosituimmat laskutuspalvelut puolestasi.

Siiri on päättänyt kokeilla laskutuspalvelua ennen oman yrityksen perustamista. Hän on pyöritellyt mielessään pienimuotoista yrittämistä jo jonkin aikaa, mutta asiakassuhteisiin liittyvä paperityö on tuntunut työläältä. Homma pitäisi saada helpommin alkuun.

Siiri huomaa ilokseen että laskutuspalvelu onkin näppärä systeemi! Laskutuspalvelut hoitavat käytännössä kevytyrittäjän "paperisodan". Laskuta ilman omaa yritystä kuulostaa helpolta ja turvalliselta.

Miksi Siiri ei siis kokeilisi? Liittyminen on ilmaista, palvelun käyttö helppoa ja omaa y-tunnusta ei tarvita.

Näin laskutuspalvelu otetaan käyttöön:

Aivan aluksi Siirin tulee rekisteröityä netissä laskutuspalvelun käyttäjäksi. Rekisteröityminen on maksutonta eikä se velvoita vielä mihinkään. Rekisteröitymisen jälkeen palvelu lähettää Siirille verkko-ohjelman tunnukset, joilla hän pääsee luomaan oman profiilinsa ja tekemään laskuja asiakkailleen.

Laskutuspalveluiden suosion kasvu perustuu käytön helppouteen:

 1. Rekisteröidy laskutuspalveluun
 2. Suorita työtehtäväsi
 3. Laskuta tekemäsi työ
 4. Saa palkka tilillesi

Lasku tehdään valmiille pohjalle, joten itse ei tarvitse pähkäillä, mitä tietoja siihen tulee laittaa.

Kun lasku on valmis, painetaan Hyväksy-nappia. Jo tässä vaiheessa voi vähän huokaista: jos jokin meni pieleen, laskutuspalvelu huomauttaa siitä ennen kuin lasku lähtee asiakkaalle. Laskutuspalvelun työntekijät lähettävät laskun eteenpäin, huolehtivat työstä koituvan paperityön, lakisääteiset maksut ja ilmoitukset.

 

Jos jokin laskussa menee pieleen, laskutuspalvelu huomauttaa siitä ennen kuin lasku lähtee asiakkaalle.

 

Työ laskutetaan laskutusyrityksen y-tunnuksen avulla. Siiri on kuitenkin itse yrittäjä siinä mielessä, että hankkii omat asiakkaansa ja sopii työnsä ehdoista suoraan heidän kanssaan. Siiri on siis kevytyrittäjä.

Internetissä surffaillessaan Siiri huomaa, että Suomessa toimivia laskutuspalveluja on ihan valittavaksi asti, kuten Omapaja, Eezy, Finjob, Odeal, Op Kevytyrittäjä, Toimipiste.fi ja Ukko.fi. Miten näistä nyt osaa valita juuri itselle parhaan palvelun?

Mitä laskutuspalvelun palvelumaksut sisältävät?

Laskutuspalvelu ottaa palvelustaan maksun, joka on yleensä prosenttipohjainen ja perustuu lähetetyn laskun verottomaan kokonaismäärään. Palveluprosentti vaihtelee parista aina seitsemään prosenttiin.

Siiri panee siis merkille, että palvelumaksun suuruus vaihtelee eri yritysten välillä. Toisaalta vaihtelua on myös siinä, mitä palveluja maksu sisältää.

 

Osa toiminnoista sisältyy palvelumaksuun, osasta saatetaan veloittaa erikseen.

 

1) Laskutuksen ja palkanlaskennan

Siiri saa selville, että eri laskutuspalvelujen peruskäytännöt ovat samanlaisia: palvelu hoitaa laskujen lähetyksen postitse, sähköpostitse tai verkkolaskuna. Lisäksi palvelu hoitaa automaattisesti maksumuistutukset, jos laskua ei ole maksettu ajallaan.

Laskutuspalveluun sisältyy myös niin sanottu vapaaehtoinen perintä. Vapaaehtoiseen perintään voidaan siirtyä sitten, jos asiakas ei maksa laskuaan vielä automaattisten muistutustenkaan jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että laskutuspalvelua tarjoava yritys siirtää maksun perimisen perintätoimistolle, joka etenee perinnässä lainsäädännön mukaan.

Palvelumaksuun kuuluvat automaattisesti palkanlaskenta ja -maksu tilille. Palkkakuitit lähetetään Siirin sähköpostiin, jotta hänellä olisi mahdollisuus seurata myös itse kirjanpitoa.

Palkanlaskenta sisältää myös verottomien kulujen laskennan. Verottomia kuluja ovat muun muassa tietyt tarvike-, materiaali- ja matkakulut. Siirin tulee lähettää kuitit laskutuspalvelulle ja kirjata verottomat kulut laskutustyökalussa niille tarkoitettuun kohtaan, jotta palvelu voi ottaa ne huomioon.

Laskutuspalveluiden tarjoamissa laskutustyökaluissa voi olla ominaisuuksiltaan monenlaisia eroja. Laskutustyökalujen vertailu onnistunee helpoiten rekisteröitymällä jokaiseen palveluun erikseen. Alla lyhennetty opasvideo Omapajan laskutustyökalun käytöstä. Työkalun esittelijänä kevytyrittäjämme Topi Tauniharju.

2) Lakisääteisten maksujen tilitykset ja ilmoitukset

Lakisääteiset maksut ja niiden ilmoittaminen tuntuvat Siiristä haasteelliselta. Mieleen tulee kysymyksiä siitä, olenko muistanut ilmoittaa kaikki ja kaikkiin tarpeellisiin paikkoihin tai onko jotain pakollista jäänyt maksamatta.

 

Laskutuspalvelu hoitaa kevytyrittäjän puolesta lakisääteisten maksujen tilitykset ja ilmoitukset verottajalle.

 

Yleisesti laskutuspalveluyritykset hoitavat kevytyrittäjän puolesta lakisääteisten maksujen tilitykset ja ilmoitukset verottajalle. Kevytyrittäjän palkasta vähennetään siis palvelumaksun lisäksi lakisääteiset maksut, joita ovat muun muassa ennakonpidätys ja sairausvakuutusmaksu. Laskutuspalvelu huolehtii laskuun sisältyvän arvonlisäveron maksamisesta verottajalle.

3) Vakuutukset

Osa laskutuspalveluista sisällyttää vakuutusmaksut palvelumaksuihin, osa veloittaa niistä erikseen palvelumaksujen päälle. Omapaja tarjoaa Siirille tapaturma-, oikeusturva- ja vastuuvakuutukseen ja hoitaa näiden vakuutusten maksun. Eläkevakuutuksen osalta kevytyrittäjä kuuluu yrittäjien eläkelain piiriin (YEL).

Yrittäjän tapaturmavakuutus

Tapaturmavakuutus korvaa kevytyrittäjälle työssä tapaturman seurauksena sattuneet vahingot. Korvattavia kuluja voivat olla esimerkiksi hoitomaksut, ansiomenetykset tai pysyvän haitan aiheuttamat kulut.

Yrittäjän vastuuvakuutus

Vastuuvakuutus korvaa toimeksiantajalle tai ulkopuoliselle aiheutuneet vahingot vakuutusehtojen mukaisesti.

Yrittäjän oikeusturvavakuutus

Oikeusturvavakuutus korvaa kevytyrittäjän oikeudenkäyntikulut mahdollisissa riitatilanteissa. Riita saattaa koskea maksamattomia laskuja, tilojen tai laitteiden vuokria yms.

YEL eli yrittäjän eläkevakuutus

Jos Siirin vuosityötulot ovat alle 8 063,57 euroa (2021), hänen ei tarvitse ottaa eläkevakuutusta. Jos vuosityötulot puolestaan ylittävät mainitun summan, Siiri on velvollinen ottamaan yrittäjän eläkevakuutuksen. Jokaisen yli 18- ja alle 67-vuotiaan kevytyrittäjän täytyy ottaa YEL-vakuutus itse, mutta sen hallinnoinnin voi siirtää valtakirjalla Omapajalle. Näin myös eläkevakuutusmaksut voi hoitaa Omapajan kautta.

Yleisesti useimpien laskutuspalveluyritysten kautta on mahdollista saada tapaturma- ja vastuuvakuutukset. Lisäksi nykyisin kaikkien laskutusyritysten asiakkaat kuuluvat YEL-maksujen piiriin.

Heikki-Tervahauta_Omapaja-1

Heikki Tervahauta työskentelee Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä apuvälineasentajana. Kevytyrittäjänä hän laskuttaa työnsä laskutuspalvelun kautta.

Yleisvertailu tunnetuimpien laskutuspalveluiden vakuutuskäytännöistä

 

Omapaja

 • Palvelumaksu 7-5% laskutuskertymästä riippuen. Mitä enemmän laskutat, sitä vähemmän maksat.
 • Tapaturmavakuutus, oikeusturvavakuutus ja vastuuvakuutus sisältyvät palvelumaksuun.
 • YEL-vakuutuksen hankkimiseen saa apua, ja sen hallinnointi sekä tilitys voidaan siirtää valtakirjan avulla Omapajalle.

 

Ukko.fi

 • Palvelumaksu 5%. Lisämaksulla 2,9 % monia hyödyllisiä palveluita.
 • Tapaturma- ja vastuuvakuutus sisältyvät hintaan.
 • YEL-vakuutuksen hankkimiseen saa apua, ja sen hallinnointi sekä tilitys voidaan siirtää valtakirjan avulla Ukko.fi:lle.

 

Eezy

 • Palvelumaksu 7-5% laskutuskertymästä riippuen.
 • Tapaturma-, vastuu- ja konsulttivakuutus sisältyvät hintaan.
 • YEL-vakuutuksen hankkimiseen saa apua, ja sen hallinnointi sekä tilitys voidaan siirtää valtakirjan avulla Eezylle.

 

Odeal

 • Palvelumaksu 5-2 %. Minimipalvelumaksu 15 euroa.
 • Tapaturma- ja vastuuvakuutus sisältyvät hintaan.
 • YEL-vakuutus hankitaan ja tilitetään itse, mutta asiakaspalvelu voi auttaa hankinnassa.

 

Toimipiste.fi

 • Palvelumaksu 5% /palkan nosto. Minimimaksu 15 euroa /palkan nosto.
 • Vastuu-, oikeusturva- ja tapaturmavakuutus sisältyvät hintaan.
 • YEL-vakuutuksen hankkimiseen saa apua, ja sen hallinnointi sekä tilitys voidaan siirtää valtakirjan avulla Toimipiste.fi:lle.

 

Finjob

 • Palvelumaksu 3,23 % laskutussummasta.
 • Sairausvakuutusmaksu vuonna 2021 1,53 % 
 • Tapaturmavakuutusmaksu on vuonna 2021 1,0 % – 2,5 %.
 • YEL-vakuutuksen hankkimiseen saa apua, ja sen hallinnointi sekä tilitys voidaan siirtää valtakirjan avulla Finjobille.

 

OP Kevytyrittäjä

 • Op:n palvelua ei ole artikkelissa huomioitu, koska sitä kautta toimivat ovat toiminimiyrittäjiä ja astetta itsenäisempiä.

 

Omapajan laskutuspalvelu - turvallinen polku yrittäjyyteen

Laskutuspalvelun käyttö tuntuu Siirin mielestä helpolta. Kuitenkin ohjeet ja esittelytekstit vilisevät sanoja, jotka tuntuvat oudoilta. Onnekseen Siiri havaitsee, että kaikki laskutuspalvelut tarjoavat auliisti apua ja pyytävät ottamaan yhteyttä, jos jokin on epäselvää. Kevytyrittäjänä Siiri ei jää yksin.

Omapaja saa Siirin vakuuttumaan asiantuntevuudellaan ja henkilökohtaisella palvelulla. Yhteyttä on helppo ottaa, kysymyksiin vastataan ja Omapajan sivuilta löytyy selkeää tietoa Siirin kohtaamiin pulmiin. Omapajalaisten yhteisö somessa antaa Siirille tsemppaavaa vertaistukea.

Laskutuspalveluista esimerkiksi Omapaja profiloituu myös valmennuspalvelua antavaksi yritykseksi. Omapajan kevytyrittäjyyteen liittyvät ja suosituimmat valmennukset ovat yrittäjyysvalmennus ja Yrittäjyysbuusti. Omapajan taustalla on yrityshautomo ja ihmiset, jotka ovat tarjonneet yritysvalmennusta yli kahdenkymmenen vuoden ajan.

Omapaja_blogi_ASF_jari kurtti

Jari Kurtti osallistui Omapajan yrittäjyysvalmennukseen. Jarin start up -yritys Arctic Superfoods syntyi valmennuksemme avulla ja sai lentävän lähdön.

Mitä Siiri saa Omapajan maksuttomassa valmennuspalvelussa, tässä tapauksessa Omapajan kevytyrittäjyyvalmennuksessa? Hän saa opastusta oman liiketoiminnan kehittämiseen, työn hinnoitteluun, myyntiin, markkinointiin ja sopimusasioihin.

Apua annetaan juuri niihin asioihin, jotka usein muodostuvat yrittämisen esteiksi. Siiri voi osallistua valmennukseen livenä tai etänä verkon kautta. Omapajan valmennuspalvelut ovat Siirille maksuttomia ja ne toteutetaan yhteistyössä TE-toimiston kanssa.

Omapajan kevytyrittäjyysvalmennus ohjaa Siiriä kohti parempia tuloksia. Se antaa mahdollisuuden kehittyä itsenäiseksi yrittäjäksi, jos Siiri itse on siihen valmis. Tästä tulee myös Omapajan ydinajatus "turvallinen polku yrittäjyyteen":

 1. Liity Omapajan laskutuspalveluun ja testaa liikeideaasi turvallisesti
 2. Kehitä liikeideaasi sekä kasvata yritystoimintaasi Omapajan valmennuspalvelussa
 3. Perusta oma yritys (mikäli haluat) ja jatka kumppanuutta tilitoimistoasiakkaanamme