Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

Toiminimen kirjanpito itse hoitaen on kaikista edullisinta
18.10.2023 10:12Lukuaika 3 min

Toiminimen kirjanpito – Opas uudelle yrittäjälle

Opas aloitteleville yrittäjille toiminimen kirjanpidon hoitamiseen itse. 

Perustaessaan omaa toiminimeä, sinun on hyvä ymmärtää, että toiminimen kirjanpidon hoitaminen on yksi tärkeimmistä tehtävistä. Kirjanpidon tavoitteena on tarkasti ja järjestelmällisesti seurata ja kirjata ylös yrityksesi taloudellisia tapahtumia ja transaktioita sekä varmistaa lainmukaisuus yritystoiminnassa.

Mitä, jos antaisimme sinulle paljon enemmän aikaa työhösi?

Sieltähän se rahakin sinulle tulee. Varaa ilmainen 15 minuutin keskustelu yritysasiantuntijallemme. Ei sitoumuksia.

Varaa keskusteluaika

Mikä on toiminimi?

Toiminimellä toimiva yrittäjä on yksityinen elinkeinoharjoittaja, joka harjoittaa liiketoimintaa omalla nimellään. Toiminimi on yleinen yritysmuoto erityisesti pienyrittäjien keskuudessa.

Miksi kirjanpito on tärkeää toiminimelle?

Toiminimen kirjanpito on tärkeää monesta syystä. Kirjanpito auttaa sinua seuraamaan yrityksensä taloudellista tilannetta ja tekemään oikeita päätöksiä liiketoiminnan kehittämiseksi.

Lisäksi kirjanpito on lakisääteinen velvoite, jota toiminimen tulee noudattaa. Hyvin hoidettu kirjanpito helpottaa myös verotukseen liittyvien velvollisuuksien täyttämistä.

Toiminimen kirjanpidon perusperiaatteet

Toiminimen kirjanpidossa on muutamia perusperiaatteita, jotka sinun tulee ottaa huomioon. Kirjanpito tulee tehdä systemaattisesti ja ajantasaisesti. Tämä tarkoittaa, että kaikki liiketoiminnan taloudelliset tapahtumat tulee kirjata ylös mahdollisimman pian niiden tapahtumisen jälkeen.

Kirjanpidon tulee olla luotettavaa ja todentaa yrityksen taloudellinen tilanne oikein. Kirjanpidon tulee myös noudattaa kirjanpitolakia ja muita alan säännöksiä.

Toiminimen kirjanpito itse – edullisinta, mutta työläintä

Toiminimen kirjanpidon hoitaminen itse voi olla sinulle hyvä vaihtoehto, jos haluat säästää kustannuksia ja pitää yrityksesi kulut tiukasti kursissa. Kirjanpidon hoitaminen itse edellyttää sinulta kuitenkin tarkkuutta ja ajan tasalla pysymistä.  Lisäksi se tulee viemään aikaa itse tuottavalta työltä. Suosittelemmekin kirjanpidon hoitamista itse vain yhdenkertaiselle kirjanpidolle.

Kirjanpito excelillä

Excel on yksi vaihtoehto toiminimen kirjanpidon hoitamiseen. Monille pienyrittäjille tämä voi olla helpoin ja edullisin tapa pitää kirjaa taloudellisista tapahtumista. Excel-ohjelma tarjoaa monia hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten laskentataulukot ja kaavat, joiden avulla voit seurata yrityksesi taloudellista tilannetta.

 

On kuitenkin syytä huomioida, että kirjanpito excelillä vaatii sinulta erityistä huolellisuutta ja tarkkuutta.

 

On kuitenkin syytä huomioida, että kirjanpito excelillä vaatii sinulta erityistä huolellisuutta ja tarkkuutta. Sinun tulee pitää kaikki taloudelliset tapahtumat ajan tasalla ja varmistaa, että kaikki tiedot on kirjattu oikein. Lisäksi sinun tulee säilyttää kaikki tarvittavat asiakirjat ja dokumentit huolellisesti.

Vaikka kirjanpito excelillä voi olla hyvä vaihtoehto alkuun, on suositeltavaa harkita siirtymistä kirjanpito-ohjelmistoon, jos ja kun yrityksesi kasvaa ja taloudelliset tapahtumat lisääntyvät.

Toiminimen kirjanpito-ohjelmistot

Toiminimen kirjanpito-ohjelmistoja on saatavilla monia erilaisia. Ohjelmistojen avulla kirjanpidon hoitaminen helpottuu ja virheiden riski pienenee. Suosittuja kirjanpito-ohjelmistoja toiminimelle ovat esimerkiksi Procountor, Netvisor ja Talenom. Ennen ohjelmiston valintaa kannattaa kuitenkin tutustua eri vaihtoehtoihin ja selvittää, mikä ohjelmisto sopii parhaiten oman yrityksen tarpeisiin.

Tietysti me suosittelemme sinulle Omapajan palvelua. Saat toiminimellesi kahdenkertaisen kirjanpidon laskutusperusteisella tai tuntihinnalla. Kahdenkertainen kirjanpito on erittäin hyödyllinen toiminimelle, erityisesti silloin kun yrityksesi on arvonlisäverovelvollinen ja käsittelee paljon yksittäisiä ostotapahtumia ja myyntejä.

Toiminimen kirjanpidon hinta

Toiminimen kirjanpito hinta voi vaihdella suuresti riippuen eri tekijöistä. Jos päätät hoitaa kaiken itse, hinta voi olla hyvin alhainen tai jopa ilmaiseksi. Jos taas haluat keskittyä enempi työhösi, suosittelemme kirjanpidon ulkoistamista.

 

Ammattilaisen palkkaaminen voi kuitenkin tuoda monia etuja, kuten oikean ja lakienmukaisen kirjanpidon hoitaminen sekä ajan ja vaivan säästäminen yrittäjältä.

 

Kirjanpitäjän tai tilitoimiston palkkaaminen voi maksaa muutamasta sadasta eurosta jopa useisiin tuhansiin euroihin vuodessa riippuen yrityksesi koosta ja tarvittavista palveluista. Ammattilaisen palkkaaminen voi kuitenkin tuoda monia etuja, kuten oikean ja lainmukaisen kirjanpidon hoitamisen sekä sinulle merkittävän ajan ja vaivan säästämisen. Ammattilaisen avulla voit keskittyä oman liiketoimintasi kehittämiseen ja ansaintamahdollisuuksiin.

Yrittäjänä sinun kannattaa tutkia eri vaihtoehtoja ja vertailla hintoja ennen päätöksen tekemistä. Tärkeintä on varmistaa asianmukainen kirjanpidon hoitaminen ja olla tietoinen kaikista kustannuksista.

Vinkkejä toiminimen kirjanpidon tehokkaaseen hoitamiseen

Toiminimen kirjanpidon tehokas hoitaminen vaatii hyviä käytäntöjä ja järjestelmällisyyttä. Tässä muutamia vinkkejä:

  • Pidä kirjanpito ajan tasalla säännöllisesti. Älä jätä kirjaamista viime tippaan, vaan kirjaa tapahtumat ylös heti niiden tapahtumisen jälkeen.
  • Käytä hyväksi automaatiota. Kirjanpito-ohjelmistoissa on usein mahdollisuus automatisoida tiettyjä rutiinitöitä, kuten laskujen kirjaaminen ja maksujen seuranta. Tämä säästää aikaa ja vähentää virheiden riskiä.
  • Pidä kaikki taloudelliset asiakirjat tallessa. Säilytä esimerkiksi laskut, kuitit ja sopimukset huolellisesti ja järjestelmällisesti. Näin voit tarvittaessa todentaa kirjanpidon tiedot ja välttää ongelmia viranomaisten kanssa.
  • Pyydä tarvittaessa apua ammattilaiselta. Jos kirjanpidon hoitaminen tuntuu vaikealta tai aikaa vievältä, kannattaa harkita ammattilaisen apua. Kirjanpitäjä tai tilitoimisto voi auttaa varmistamaan, että kirjanpito hoidetaan oikein ja lakien mukaisesti.

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä: