Starttirahan hakeminen on aloittavalle yrittäjälle yksi ensimmäiseksi huolehdittavista asioista. Ensimmäisenä nousevat mieleen monet kysymykset: Kuinka hakea starttirahaa? Paljonko on starttiraha? Paljonko on starttirahan määrä kuukaudessa? Näihin kysymyksiin ja moneen muuhun starttirahaa koskevaan seikkaan olemme halunneet koota sinulle vastaukset.
Yrityksen perustaminen ja starttiraha
Yrityksen perustamiseen liittyvät tuet ovat aloittavan yrittäjän ponnistuslauta. Starttiraha turvaa kannattavan liiketoiminnan aloittamisen. On tärkeää huomioida, että liiketoimintaa ei saa aloittaa ennen kuin päätös starttirahasta on tullut. Se lienee tärkein neuvo yrittäjäksi alkavalle.
Starttirahan hakeminen ei ole mitään rakettitiedettä. Kaikki vaiheet ennen starttirahapäätöstä ovat yrityksesi parhaaksi. Siksi kannattaakin ryhtyä liiketoiminnan suunnitteluun ja hakemuksen laatimiseen sillä ajatuksella, että hyötyisit siitä kaikesta muutenkin kuin taloudellisessa mielessä. Hyötyjä ovat liiketoiminnan suunnittelu, liiketoiminnan selkiytyminen, markkinoinnin hahmottaminen, kulujen ja tuottojen tarkasteleminen sekä koko liiketoimintaa ja yritystä koskevan kokonaisuuden hahmottaminen.
Starttiraha on aloittavan yrittäjän tuki, joka turvaa toimeentuloa.
Starttiraha on aloittavan yrittäjän tuki, joka turvaa siis toimeentuloa siltä ajalta, jolloin yritystoimintaa käynnistellään ja vakiinnutetaan. Starttirahan maksaa valtio, ja ajatuksena on antaa harkinnanvaraista tukea päätoimiselle uudelle yrittäjälle. Päätöksen starttirahan myöntämisestä tekee aina Työ- ja elinkeinotoimisto. Starttiraha myönnetään aluksi 6 kk ajaksi, ja jatkoa starttirahalle voi hakea toisen 6 kk ajaksi. Starttirahaa maksetaan siis yhteensä enintään 12 kuukaudelta. Starttirahan määrä on saman suuruinen kuin peruspäivärahan, eli 37,21 euroa päivässä (2023.) Sitä maksetaan enintään viideltä päivältä kalenteriviikossa.
Voit myös yhdistää starttirahan hakemisen ja yrittäjäkoulutuksen.
Starttiraha voidaan myöntää useammalle perustettavassa yrityksessä työskentelevälle, kun kaikki ovat aloittelevia yrittäjiä ja starttirahan saamisen edellytykset täyttyvät. Starttiraha on veronalaista henkilökohtaista tuloa. Tämä tarkoittaa sitä, että siitä täytyy tehdä omassa henkilökohtaisessa veroilmoituksessa ilmoitus verottajalle. Starttiraha lasketaan verotettavana tulona.
Yrittäjän raha-asiat hoituvat hyvällä suunnittelulla.
Starttirahan hakemisen vaiheet
Oletko siis aloittamassa liiketoiminnan? Aivan aluksi kannattaa selvittää kaikki perustamiseen liittyvät vaiheet. Starttirahan hakeminen tulee tehdä ennen varsinaisen liiketoiminnan aloittamista, sillä starttirahaa ei makseta yleensä muutoin kuin alkavalle, uudelle yrittäjälle.
Tässä vaihe vaiheelta starttirahan hakemisen ohjeet:
- Ota ensimmäiseksi yhteyttä Yritys-Suomi -puhelinpalveluun. Yritysneuvojat ohjaavat sinua yritystoiminnan perustamisen ja starttirahan hakemisen vaiheissa.
- Ole yhteydessä TE-toimistoon jo suunnitteluvaiheessa. TE-toimistosta saat tietoa koulutuksista, jotka on tarkoitettu yrittäjyydestä haaveileville. Voit myös yhdistää starttirahan hakemisen ja yrittäjäkoulutuksen.
- Varaa aika TE-toimiston yrittäjäasiantuntijan kanssa. Valmistaudu keskusteluun perehtymällä valmiiksi yritystoimintaan ja hahmottele mahdollista liiketoimintaideaasi. Selvitä myös kilpailutilannetta paikkakunnallasi sekä omia valmiuksiasi toimia yrittäjänä. Näistä keskustelette tapaamisella.
- Hae starttirahaa TE-toimistolta joko Oma asiointi -palvelussa, jonka kautta selvität muun muassa yrityksen toiminta- ja rahoitussuunnitelman tai täytä paperinen hakukaavake. Tätä ennen on hyvä olla kirjattuna liiketoimintasuunnitelma ja kannattavuuslaskelma.
- Mitä huolellisemmin olet selvittänyt taustat ja tulevaisuuden näkymät, sen helpompaa sinun on hakea starttirahaa sekä aloittaa oma liiketoimintasi.
Starttirahaa ei ole mahdollista saada, jos…
- yritystoimintasi arvioidaan turvaavan toimeentulosi.
- saamasi starttiraha voisi vääristää merkittävästi alan kilpailua.
- olet laiminlyönyt vero- tai maksuvelvollisuuksiasi.
- toimeentulosi on jo turvattu esimerkiksi palkkatuloilla tai muilla etuuksilla.
- olet aloittanut yritystoiminnan ennen tuen myöntämistä.
Voit saada starttirahaa jos…
- olet työtön ja haet töitä.
- et ole työttömänä, vaan alat kokoaikaiseksi yrittäjäksi esimerkiksi palkkatyöstä, opiskelusta tai kotityöstä.
- olet toiminut sivutoimisena yrittäjänä ja laajennat yritystoimintaasi nyt päätoimiseksi.
- aloitat päätoimisen yrittäjyyden.
- sinulla on riittävät valmiudet liiketoiminnallesi.
- yritykselläsi on riittävät mahdollisuudet kannattavaan toimintaan.
- yritystoimintasi alkaa vasta, kun starttiraha on myönnetty.