Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

työkaluvyö-jossa-vasara-ja-jakoavain
17.8.2023 15:272 min read

Yritystermit haltuun ― tiedätkö mitä tarkoittaa aputoiminimi?

Kun yrityksesi toiminta laajenee tai sille muodostuu ydinliiketoiminnastasi poikkeavia osa-alueita, voi olla aika harkita aputoiminimien käyttöönottoa varsinaisen toiminimen rinnalle niiden harjoittamista varten.

Se auttaa selkeyttämään liiketoimintaa ja eri palveluiden markkinointia, kun kaikkia palveluita ei tuoteta saman nimen alla. Se sopii myös tilanteisiin, jossa liiketoimintasi laajenee toiselle paikkakunnalle ja tarvitset sinne sopivan liikkeen nimen.

Mitä tämä sitten tarkoittaa aivan käytännössä? Annapa kun selitän kuvitteellisen esimerkin kautta. Yrityksen virallinen nimi on Kukka-Korhonen Oy, mutta yrittäjä haluaisi tehdä sivutoimisena lisäksi pihasuunnittelua. Silloin hänen voisi pihasuunnittelutöiden myyntiä varten rekisteröidä aputoiminimen Piha-Korhonen. Pihasuunnittelupalveluiden markkinointi on silloin helpompaa.

Aputoiminimi liittyy myös kevytyrittäjien toimintaan. Heidän kannattaa harkita markkinointinimen rekisteröintiä, jolloin sitä ei voi kukaan muu ottaa käyttöönsä. Se tehdään rekisteröimällä nimi Omapajan aputoiminimeksi.  

Miten aputoiminimi rekisteröidään?

Voit rekisteröidä firmallesi aputoiminimen Patentti- ja rekisterihallinnon nettisivuilla olevassa YTJ-verkkopalvelussa. Sen voi tehdä myös paperilomakkeella, mutta rekisteröinti on silloin kalliimpaa. Sähköinen ilmoitus maksaa 60 euroa ja paperinen 115 euroa.

Yritysmuoto vaikuttaa siihen, miten yrityksesi tulee tehdä päätös aputoiminimen käyttöönotosta. Jos olet itsenäinen toiminimiyrittäjä, voit tehdä päätöksen siitä yksin, mutta esimerkiksi osakeyhtiössä se tulee tehdä hallituksen päätöksellä.

Ilmoitusta tehdessä ilmoitat aputoiminimen toimialan. Se ei saa kattaa koko yrityksesi toimialaa, vaan vain osan. Jo yritystä perustaessa on hyvä ennakoida tulevaa ja määrittää toimialasta tarpeeksi laaja, jotta aputoiminimen voi perustaa. Toimialaa toki voi päivittää myös myöhemmin.

Kun otat nimen virallisesti käyttöösi, et voi enää muuttaa sitä. Nimen muuttaminen onnistuu vain siten, että vanha poistetaan rekisteristä ja tilalle rekisteröidään uusi nimi.

Voit ottaa käyttöön niin monta aputoiminimeä yrityksellesi kuin tarvitset, niiden määrälle ei ole ylärajaa.

 

Perusta oma yritys

 

Vinkit aputoiminimen valintaan

Oletko jo päässyt siihen pisteeseen, että tarvitset apua nimen keksimiseen? Sitä pohtiessa on hyvä muistaa muutama vaatimus, joita PRH:lla on nimelle.

Nimen täytyy olla sellainen, ettei sitä voi sekoittaa toiseen yritykseen vahingossa. Yksilöivä nimi ei aina ole helppo keksittävä. Se ei saa olla myöskään yhdistettävissä mihinkään olemassa olevaan tavaramerkkiin, mikä rajaa vaihtoehtoja entisestään.

Näissä vaatimuksissa on kuitenkin positiivinen puolensa. Muista yrityksistä ja palveluista erottuva nimi on hyväksi markkinoinnille. Ota huomioon myös nimen helppo lausuttavuus, niin se jää helpommin asiakkaillesi mieleen.

Nimi saa olla leikittelevä, mutta väkinäinen vitsi ei naurata ketään. Huomaa kuitenkin, että menestyvät brändit ovat nimeämiskäytännöiltään aika konservatiivisia ja asialliselta kuulostava nimi vahvistaa ammattimaista kuvaa yrityksestäsi.

Lisäksi on hyvä muistaa, että nimessä ei kuulu olla tässä tapauksessa yhtiömuodon tunnusta. Varsinaisen yrityksen nimessä se voi kyllä olla.

Kun olet löytänyt mielestäsi sopivan nimen, voit vielä tarkistaa Kaupparekisteristä, että onko nimi jo varattu.

Miten toisistaan eroavat rinnakkaistoiminimi ja markkinointinimi?

Rinnakkaistoiminimi on yrityksen virallinen käännös. Sen määrittäminen ei ole välttämätöntä. Jos yrityksesi toimii vain Suomessa ei käännösnimelle ole välttämättä tarvetta.

Markkinointinimi-termiä ei laki tunne. Sillä tarkoitetaan useimmiten yrityksen nimen muunnosta, joka eroaa virallisesta yrityksen nimestä. Kevytyrittäjien kohdalla termiä käytetään myös nimestä, jolla he myyvät palveluaan. Se voi olla joko rekisteröity aputoiminimi tai rekisteröimätön.

Voiko nimestä luopua?

Jos et enää tarvitse aputoiminimeä, voit tehdä poistopyynnön PRH:lle. Sen käsittelystä peritään 40 euron maksu.

Ennen kuin voit hakea poistoa, siitä pitää tehdä päätös samalla tavalla kuin nimen ottamisestakin on päätetty.

Kun nimi poistuu Kaupparekisteristä, se ei enää ole suojattu eli sen voi joku muu ottaa käyttöön. Joskus voi olla siis fiksua pitää aputoiminimi rekisterissä, vaikka sen alla ei olisi aktiivista toimintaa, jotta oikeutta nimeen ei menetä.

 

Kiinnostaisiko myös nämä?