Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

verkostoituminen-avuntarve
11.10.2023 14:13Lukuaika 5 min

Miten keksiä erinomainen yrityksen nimi?

Onko yrityksen perustaminen ajankohtaista? Uusi yritys tarvitsee ennen rekisteröintiä itselleen nimen. Mutta mikä olisi kaikkein paras nimivaihtoehto? Millaista nimeä yrityksestä ylipäätään saa käyttää?

Kumpi on parempi, tylsä ja turvallinen, vai kiva ja koukeroinen? Tästä inspiraatiota nimi-idean syttymiseen!

Kuinka luoda yritykselle nimi?

Yksinyrittäjillä eli itsenäisillä toiminimiyrittäjillä on vakiintunut tapa nimetä yritys itsensä mukaan, esimerkiksi Tmi Ylermi Yrittäjä. Vaihtoehto on monissa tapauksissa ihan hyvä, varsinkin jos oma nimi on sen verran yksilöllinen, ettei vastaava nimeä ole vielä valittu yrityksen nimeksi.

Tämä on nimen valinnan ensimmäinen sääntö: yritykselle voi valita ainoastaan nimen, joka ei ole vielä käytössä kenelläkään muulla samalla toimialalla.

 

Oman nimen käyttäminen on myös hieman tylsä vaihtoehto.

 

Oman nimen käyttäminen on myös hieman tylsä vaihtoehto. Jos aloittavat yrittäjät haluavat erottua kilpailijoista ja luoda nimen, joka jää taatusti potentiaalisille asiakkaille mieleen, tilaisuus kannattaa hyödyntää!

Yrityksen nimen valinta on myös ainutlaatuinen tilaisuus – nimen keksiminen on hauskaa! Kekseliäitä ja kikkailevia nimiä kannattaa ainakin pyöritellä mielessään, vaikka ne eivät Patentti- ja rekisterihallituksen pöydälle asti päätyisikään.

Onko yrityksen nimi jo käytössä?

Yrityksen nimen käytettävyyden voit selvittää PRH:n Yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä. Voit syöttää haluamasi yrityksen nimen hakukenttään ja tarkistaa, onko se jo käytössä. Jos nimi on jo rekisteröity tai liian samankaltainen olemassa olevien nimien kanssa, sinun on valittava toinen nimi?

Kuten edellä todettiin, et voi valita yrityksen nimeä, joka on jo jollakin muulla käytössä samalla toimialalla. Samoin kukaan toinen yrittäjä ei jatkossa voi käyttää sinun yrityksesi nimeä.

Sääntö on tosin voimassa vain niin kauan kuin yritys on rekisterissä. Kun yritys on poistettu rekisteristä, nimen voi rekisteröidä itselleen välittömästi kuka tahansa muu. Poikkeuksena ovat nimet, jotka ovat rekisteröity myös tavaramerkiksi.

verkostoituminen-avuntarveYrityksen nimi on kuin oman lapsen nimeäminen! Joillekin keksiminen on hauskaa ja helppoa, joku toinen tuskailee parhaan vaihtoehdon kehittelyssä pitkään. Yrityksen perustamisen ei tulisi jäädä nimestä kiinni – oma nimi on monessa tapauksessa aivan hyvä vaihtoehto.

Jos keksii mielestään loistavan nimen, joka kuitenkaan ei PRH:lle mene läpi, ei kannata luovuttaa. Kun nimen yksilöi paremmin tai muotoilee uudella tavalla, ehdotus voi tällä kertaa läpäistä myös PRH:n tarkan seulan. Nimen pitää kuitenkin olla sellainen, ettei se sekoitu toiseen olemassa olevaan yritykseen tai yksityiseen elinkeinonharjoittajaan.

Kannattaa myös miettiä toimialue omaa liiketoimintaa kuvaavaksi. Kiusauksena on toiminimeä rekisteröidessä merkitä toimialaksi ”kaikki laillinen liiketoiminta”, mutta se tarkoittaa myös sitä, että yrityksen toimialan nimikilpailijoita on paljon enemmän. Tarkempi toimialakuvaus kaventaa samalla mahdollisten yrityskaimojen määrää.

Miten keksiä yritykselle nimi?

Co-operaton consulting and advertising commotion Company voi kuulostaa ihanan kansainväliseltä ja selittämättömän asiantuntevalta, mutta moniko asiakas nimesi muistaa, saati että se olisi helppo kirjoittaa Googlen hakukenttään? Varsinkin pienyrittäjille on tärkeää, että yritys löydetään tuhansien muiden firmojen joukosta. Yksilöllistä, mutta yksinkertaisesti!

Kannattaako sitten valita nimi, joka kertoo jotain yrityksestä? Yritysten nimistä ei tarvitse käydä ilmi, mitä firmat tekevät. Joskus se kuitenkin tekee asioista helpompaa. Tmi Sepon Putki ja LVI viittaa jo melko vahvasti yrityksen toimintaan.

 

Nimi-idean on toimittava myös sähköisessä muodossa.

 

Nimi-idean on toimittava myös sähköisessä muodossa. Kokeile kirjoittaa nimi yhteen ja jätä ääkköset pois – näyttääkö nimivalinta yhä hyvältä? Jos perustat televisionkorjausyrityksen nimellä tmi Töllö tohtori, voi nettisivuja laatiessa nolostua valinnastaan. Tarkista, löytyykö nimesi jo verkkosivujen muodossa domain-haulla.

Huomaathan, että vaikka nimi olisi käytössä verkossa, mutta ei yrityksenä, voit silti käyttää sitä oman yrityksesi nimenä. Pohdi kuitenkin onko se järkevää: eksyvätkö asiakkaasi aina väärälle nettisivuille?

Apuna yrityksen nimi generaattori

Yrityksen nimi-ideat kertakaikkiaan vähissä? Yksi tapa saada inspiraatiota yrityksen nimen keksimiseen on käyttää yrityksen nimi generaattoria. Nämä online-palvelut voivat tarjota erilaisia ideoita ja näkökulmia, jotka voivat auttaa löytämään juuri sopivan nimen yrityksellesi. Yrityksen nimi -generaattorit voivat tarjota erilaisia vaihtoehtoja, jotka perustuvat esimerkiksi sanojen yhdistelyyn tai satunnaisiin kirjainyhdistelmiin.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että generaattorit eivät ole aina täydellisiä tai täysin luotettavia. Ne voivat tarjota kenties outoja tai epäkäytännöllisiä nimiä, jotka eivät sovi yrityksen tavoitteisiin tai brändiin. Siksi on aina hyvä idea käyttää näitä generaattoreita vain inspiraation lähteenä ja soveltaa niitä omiin tarpeisiin.

Yrityksen nimen valinta on tärkeä osa yrityksen brändiä ja tunnistettavuutta, joten kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa sen keksimiseen. Generaattori voi olla hyvä työkalu tässä prosessissa, mutta lopullisen päätöksen teet aina itse.

Mikä nimi yritykselle kelpaa?

Nimen sopivuudesta päättää Patentti- ja rekisterihallitus, jolla on tarkat ohjeet nimen muodostamiseen. Periaatteessa nimeksi kelpaa mikä vain, paitsi ettei kelpaa. Tässä muutamia esimerkkejä, miten yrityksen nimeä EI saa muodostaa:

  • Ei saa käyttää toisen samalla alalla toimivan käytössä olevaa nimeä.
  • Ei saa käyttää kenenkään muun kuin oman tai yhtiökumppanin nimeä. Tämä koskee toisten ihmisten omia nimiä, taiteilijanimiä, suojattujen taiteellisen teosten nimiä sekä säätiöiden ja yhdistysten nimiä.
  • Ei saa käyttää harhaanjohtavaa nimeä, joka viittaa johonkin muuhun kuin omaan toimialaan.
  • Ei saa käyttää pelkkää toimialan nimeä tai palvelua, esimerkiksi Rakennus Oy, Tmi Kampaaja.
  • Ei saa käyttää yleistä etu- tai sukunimeä, vaikka se olisi oma, esimerkiksi Ella Oy Tmi Nieminen.
  • Ei saa käyttää pelkkä yleistä paikannimeä, esimerkiksi Oulu Ky.
  • Ei saa käyttää pelkkää kirjain- tai numeroyhdistelmiä, jota ei voi lausua, esimerkiksi Hdfu)9%hgghfghyg57 Oy.
  • Ei saa käyttää hyvän tavan vastaista nimeä tai nimeä, joka viittaa esimerkiksi lainvastaiseen toimintaan, kuten Varastetun tavaran myynti Ky.

laskutuspalvelun-vertailu-omapajaEpäsopivan nimen läpimenoa ei kannata lähteä edes kokeilemaan Patentti- ja rekisterihallituksessa. Se vie vain turhaa aikaa ja viivyttää yrityksen perustamista. Mieti valmiiksi kolme hyvää vaihtoehtoa yrityksesi nimeksi. Jos ensimmäinen ei tärppää, kenties toinen tai kolmas menee jo läpi.

Mikä nimi yritykselle – yrityksen nimi generaattori apuun!

Yrityksen nimi-ideat kertakaikkiaan vähissä? Yksi tapa saada inspiraatiota yrityksen nimen keksimiseen on käyttää yrityksen nimi generaattoria. Nämä online-palvelut voivat tarjota erilaisia ideoita ja näkökulmia, jotka voivat auttaa löytämään juuri sopivan nimen yrityksellesi. Yrityksen nimi -generaattorit voivat tarjota erilaisia vaihtoehtoja, jotka perustuvat esimerkiksi sanojen yhdistelyyn tai satunnaisiin kirjainyhdistelmiin.

Nimen keksimistä ei tarvitse ottaa liian vakavasti. Hauskuus ja leikkisyys sopii useimmille yrityksille, tosin asianajotoimistojen tai hautauspalveluiden kannattaa ehkä jättää huumori vähemmälle. Netistä löytyy useita palveluita, leikkimielisiä ohjeita ja nimigeneraattoreita, jota kannattaa ainakin kokeilla. Niistä voi syttyä jokin uusi idea tai näkökulma, josta nimeämistä kannattaa tarkastella.

Omaa toiminimeä kannattaa rekisteröinnin ja hyväksynnän jälkeen käyttää aina yrityksen kotisivuilla, käyntikorteissa, mainoksissa ja niin edelleen. Näin toiminimi tulee tutuksi ja vakiintuu käyttöön.

Toki jos olet nimennyt yrityksen muotoon Tmi Ylermi Yrittäjä ja toimit kampaajana, näyttää Parturi-kampaamo Ylermi liikehuoneiston ikkunassa paremmalta kuin virallinen toiminimi. Laskuun on yrityksen kuitenkin merkittävä aina sellainen toiminimi, joka löytyy kaupparekisteristä.

Jos nimen valinta loppujen lopuksi osoittautuu kuitenkin vääräksi, nimen kanssa ei ikuisesti tarvitse olla naimisissa. Nimen muutoksesta tulee tehdä ilmoitus PRH:lle, joka hyväksyy (tai hylkää) uuden toiminimen.

Tällä hetkellä nimen uusiminen maksaa netissä tehtynä yksityiseltä elinkeinonharjoittajalta 60 euroa. Uutta nimeä ei tule käyttää ennen kuin se on hyväksytty viralliseksi nimeksi.