Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

yrityksen-perustaminen-voi-olla-uusi-suunta-uralle
21.4.2023 11:07Lukuaika 5 min

Oman yrityksen perustaminen – Mitä kaikkea se vaatii?

Yrityksen perustaminen on kaikkea muuta kuin kevyt päätös, mutta silti yhä useamman haaveissa. Jos olet tosissasi sen kanssa, älä pelkästään haaveile, vaan tee jotain sen eteen!

Ilman hyviä neuvoja ja oikeaa tietoa ei kukaan yrittäjä pärjää, joten tässä sinulle muutama vinkki yrityksen perustamiseen liittyen. Mukana myös Oulun seudun Uusyrityskeskuksen toimitusjohtajan Tuija Aitto-Ojan ajatuksia liiketoiminnan suunnittelemisesta.

Olisiko minusta yrittäjäksi?

Suurin osa ihmisistä epäilee joskus kykyjään, ehkä sinäkin kuulut heihin? Yrityksen perustamiseen liittyy suurempi vastuu kuin moniin muihin päätöksiin elämässäsi, joten saatat kyseenalaistaa kykyäsi selvitä tuosta vastuusta. Se on turhaa!

Jos mietit, että minustako yrittäjä, sinun kannattaa muistaa, että yrityksiä perustavat ja niiden kanssa menestyvät ihan tavalliset ihmiset. Media saattaa hehkuttaa huippujohtajia, jotka nukkuvat vain 4 tuntia yössä ja elävät työlleen, mutta se ei ole menestyksen edellytys. Raakaa työtä ja ahkeruutta se vaatii, mutta ei yli-inhimillisiä kykyjä.

Epäilykset kuuluvat osaksi kaikkien elämää, mutta älä anna niiden vaikuttaa liikaa. Tee sen sijaan rehellinen arvio yrityksesi menestymisen edellytyksistä ja kysy neuvoa ongelmien ratkaisuun.

Mitä sinulla on menetettävänä? Vaarallisempaa on olla tekemättä mitään ja miettiä, mitä olisi voinut tapahtua, jos olisit uskaltanut edes selvittää, että voisiko liikeideasi kantaa.

Rohkaistuitko? Yrityksen perustaminen on mahdollista myös Omapajan kautta.

Kun kevytyrittäjä perustaa yrityksen

Kevytyrittäjän tie yrittäjäksi on paljon mutkattomampi kuin tyhjästä aloittavan. Silloin yrittäjällä on jo valmista asiakaskuntaa, verkostoja ja ennen kaikkea kokemusta yrittäjämäisestä toiminnasta.

Jos haluat hioa liikeideaasi rauhassa esimerkiksi palkkatyön sivussa, on kevytyrittäjyys siihen oiva vaihtoehto.

Fiksu kevytyrittäjä alkaa suunnitella yrityksen perustamista viimeistään siinä vaiheessa, kun jokin näistä on ajankohtaista:

  • Tavoitellaan suurta kasvua
  • Kun tarvitaan liikekumppaneita
  • Suunnitellaan tuotemyyntiin siirtymistä
  • Suunnitelmissa on tehdä suuria investointeja, joista halutaan verovähennyshyöty
  • Halutaan hyötyä arvonlisäveron alarajahuojennuksesta (liikevaihto alle 15 000 tai 30 000 euroa).

Mikäli jokin näistä on sinulle ajankohtaista ja haluat jatkaa saman luotettavan yrityksen asiakkaana, Omapaja tarjoaa yrityksille taloushallinnon palveluita.

Vältä sudenkuopat ja tee perusteellinen liiketoimintasuunnitelma

Liiketoimintasuunnitelma ei ole pakollinen, ellet hae rahoitusta yritystoiminnallesi tai tarvitse neuvoja sen käynnistämiseen. Jos aiot onnistua ja tehdä toiminnastasi kannattavaa, liiketoimintaan liittyvien suunnitelmien kirjaaminen ylös auttaa sinua eteenpäin.

 

Uusien yritysten pitkän tähtäimen kannattavuuteen liittyvät tilastot ovat karua luettavaa. Oulun seudun Uusyrityskeskuksen Tuija Aitto-Ojan mukaan viiden vuoden päästä perustamisesta enää vain puolet yrityksistä on pystyssä. Hyvällä tuella ja suunnittelulla voi päästä pitkälle, sillä Uusyrityskeskusten palveluita käyttävistä yrityksistä viiden vuoden jälkeen jatkaa jopa 80%.

 

Oikeastaan olisi aika hölmöä jättää suunnitelma tekemättä, koska sen avulla voit kirkastaa ideasi ja varautua tulevaan. Tee liiketoimintasuunnitelma siis ensisijaisesti itseäsi ja yrityksesi kehittymistä varten.

Kaikki lähtee liikeideasi hahmottelusta. Laadi riittävän tarkka kuvaus, mitä aiot tehdä yrittäjänä ja millaisen ongelman se asiakkaallesi ratkaisee. Esimerkiksi parturi-kampaamo voisi kiteyttää liikeideansa näin: Lämminhenkinen koko perheen parturi-kampaamopalvelu, joka tarjoaa tavanomaisia parturi-kampaamopalveluita perheystävällisellä otteella ja hemmottelupaketteja vanhemmille.

Suunnitelmaan on suositeltavaa hahmotella kuva yrityksesi kilpailijoista ja alan kilpailutilanteesta. Tuija Aitto-Oja suosittelee etsimään valmiin markkinan, jolla kilpailutilanne on sopiva. Jos tuote tai palvelu on täysin uusi, sen myyminen on huomattavasti hankalampaa, koska asiakkaat eivät vielä tunne tuotetta.

Jos toimiala on erittäin kilpailtu, kuten parturi-kampaamoala, erottautuminen muista on tärkeää. Parturi-kampaamo voisi yrittää erottua esimerkiksi tarjoamalla automaattisesti uusiutuvaa kuukausijäsenyyttä, jolla voi kattaa koko perheen hiusten leikkuun ja saa alennusta lisäpalveluista.

Markkinatutkimuksen tekeminen kuuluu osaksi suunnitelmaa. Aitto-Oja sanoo, että tutkimusta tehdessä pitää kysyä oikeita kysymyksiä. Ei riitä pelkästään, että lähipiirisi on innoissaan ideasta, jonkun pitäisi olla valmis myös maksamaan siitä.

 

Kaikkein tärkein ja samalla Tuija Aitto-Ojan mukaan laiminlyödyin osa liiketoimintasuunnitelmaa on kannattavuuslaskelma.

 

Vain lukujen kautta pääset kiinni siihen, onko yritykselläsi edellytyksiä menestyä ja millaista hintaa sinun tulisi pyytää, jotta yrityksesi juoksevat kulut tulisi katettua ja tienaat elämiseen riittävän summan itsellesi. Juokseviin kuluihin kuuluvat esimerkiksi työtilakustannukset, vakuutukset, eläkevakuutus ja taloushallinnon kulut.

Aitto-Oja painottaa myös riskien perusteellisen arvioinnin ja niihin reagoinnin merkitystä, kun ollaan rakentamassa kestävää liiketoimintaa. Riskien tunnistaminen ei ole negatiivista ajattelua, vaan järkevää varautumista tulevaan.

Ilman markkinointia sinulla tuskin on asiakkaitakaan, joten liitä osaksi liiketoimintasuunnitelmaasi myös markkinoinnin suunnittelu. Markkinoinnin kulut kannattaa huomioida kannattavuuslaskelmassa ja bisneksen pyöriessä seurata, että tuottaako käytetty raha myyntiä.

Kun olet tehnyt liiketoimintasuunnitelman, pyydä siitä palautetta asiantuntevalta taholta, esimerkiksi lähimmästä Uusyrityskeskuksesta. Muista myös päivittää sitä tasaisin väliajoin, kun ymmärryksesi markkinoista kehittyy ja luvut muuttuvat. 

Näin keksit yrityksellesi nimen

Perinteinen tapa nimetä oma yritys on käyttää perustajan omaa koko nimeä. Perinteistä on lupa poiketa ja voit heittäytyä luovaksi, kun kehittelet nimeä yrityksellesi.

Yrityksen nimi tulee rekisteröidä Patentti- ja rekisterihallituksessa. He arvioivat, että voitko ottaa sen käyttöön ja lisäävät sen rekisteriin.

On melko tavallista, että ensimmäinen nimiehdotus ei mene läpi. Keksi vaihtoehtoisia nimiä yrityksellesi sen varalta, että suosikkiasi ei voida rekisteröidä.

Tässä muutama sääntö, jotka sinun kannattaa huomioida nimeä keksiessäsi:

  • Nimen on oltava yksilöivä. Se tarkoittaa, että nimi ei voi olla esimerkiksi pelkkää toimintaa kuvaava Kahvila Oy. Yleiset suku- ja etunimet yksistään eivät ole hyväksyttäviä.
  • Nimi ei voi koostua pelkästään kirjain- tai merkkiyhdistelmistä, joita on mahdotonta lausua.
  • Nimen täytyy erottua jo olemassa olevista yrityksen nimistä. Se ei saa olla sekoitettavissa muihin yrityksiin, tuotteisiin tai tavaramerkkeihin. Erityisen tarkkoja tästä ollaan tilanteissa, joissa toimitaan samalla toimialalla.
  • Sukunimeä ei voi käyttää nimen osana, mikäli se ei ole sinun tai yhtiökumppanisi nimi.
  • Nimi ei voi olla sekoitettavissa taiteilijanimiin tai suojattuihin kirjallisiin tai taiteellisiin teoksiin.
  • Yritystä ei voi nimetä hyvän tavan vastaisesti tai viitaten rikolliseen toimintaan. Et voi nimetä yritystäsi esimerkiksi Varastan sun kamat Oy:ksi.

Muista, ettet ole nimivalinnan kanssa naimisissa ikuisesti. Jos myöhemmin tahdot vaihtaa nimeä, se onnistuu kyllä maksua vastaan.

Yrityksen perustaminen ja starttiraha

Starttiraha on tarkoitettu tukemaan yrittäjän toimeentuloa siinä tilanteessa, kun liikeidea on lupaava ja se on arvioitu kannattavaksi, mutta liiketoiminnasta saatavat tulot eivät riitä kattamaan kohtuullista elintasoa eikä sinulla ole muita tuloja, kuten vanhempainpäivärahaa tai palkkatuloja.

Voit saada starttirahaa ainoastaan, jos aiot toimia päätoimisena yrittäjänä. Yritysmuodon valinta ei vaikuta mahdollisuuksiisi saada tukea.

Starttiraha myönnetään ensin puoleksi vuodeksi, jonka jälkeen voit hakea sille vielä jatkoa korkeintaan saman mittaiseksi ajanjaksoksi. Tuen myöntämisessä käytetään aina harkintaa.

Jos aiot hakea starttirahaa, älä aloita yritystoimintaa päätoimisesti ennen kuin olet saanut päätöksen sen myöntämisestä. Kannattaa huomata, että esimerkiksi verkkosivujen julkaisu lasketaan yritystoiminnan aloittamiseksi.

Tärkeä tuen myöntämisen ehto on myös se, että käytännön asiat, kuten rahoitus, liiketilan hankkiminen ja luvat, ovat kunnossa, jotta pääset edistämään tuen avulla heti liiketoimintaasi.

Starttirahan myöntämisen ajantasaiset ehdot voit tarkistaa TE-palveluilta.

Kun olet käynnistämässä liiketoimintaasi ja tarvitset palvelevaa taloushallinnon kumppania, ole yhteydessä Omapajan asiakaspalveluun ja jätä yhteydenottopyyntö. Autamme sinua mielellämme!

Kiinnostaisiko myös nämä?