Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

26.3.2021 22:554 min read

Ota askel kevytyrittäjästä yrittäjäksi

Kevytyrittäjyys on monelle ensiaskel kohti yrittäjyyttä. Kun aika on kypsä tai kun Y-tunnukselle ilmenee tarvetta, Omapaja on apunasi yrityksen tai toiminimen perustamisessa.

Kevytyrittäjän ja yrittäjän edut ja velvollisuudet ovat paikoin samat, mutta myös eroavaisuuksia ilmenee. Kevytyrittäjä, joka harkitsee ”oikeaksi” yrittäjäksi ryhtymistä eittämättä pohtii, kuinka oma asema yrittäjän leiman myötä muuttuu.

Näin kevytyrittäjä ryhtyy yrittäjäksi!

Jutta on toiminut kevytyrittäjänä tehdessään personal trainerin töitä. Nyt hänen kysyntänsä on kasvanut niin, että Jutta uskoo tekemisensä pysyvyyteen. Lisäksi hän haluaisi tehdä työvälineiden osalta isompia hankintoja sekä perustaa nettikaupan, jossa myisi palveluiden lisäksi liikuntaan sopivia pientuotteita. Jutta huomaa, että tuotteiden myynti ja isompien hankintojen tekeminen on helpompaa Y-tunnuksella. Mutta kuinka lähteä kohti yritysmaailmaa? Onko se järkevämpää yksin vai jonkun toisen kanssa? Jutalla on liikuntapuolelta monia hyviä yhteistyökumppaneita, joita hän voisi kysyä mukaan toimintaan.

Milloin kevytyrittäjän on syytä harkita yrityksen perustamista?

  • Kun yrittäjä haluaa palkata työntekijän.
  • Kun toimintaan halutaan mukaan liikekumppani.
  • Kun halutaan myydä palveluiden sijaan tuotteita.
  • Kun joudutaan tekemään isoja hankintoja (työkoneet, materiaalit yms.) ja niistä halutaan verotuksellinen hyöty.
  • Kun tavoitellaan huomattavaa kasvua.
  • Kun halutaan hyödyntää alle 15 000 euron myynnin tai alle 30 000 myynnin alarajahuojennuksia.

Jutalla on useampi vaihtoehto yrittäjän uralla:

1. Yritysmuodon valitseminen

Yritykselle on aivan ensiksi valittava oikea yritysmuoto. Vaihtoehdot ovat toiminimi, osakeyhtiö, kommandiittiyhtiö, avoin yhtiö sekä osuuskunta. Jos työskentelee itsenäisesti, on toiminimi kirjanpidoltaan yksinkertaisin.

Toiminimi eli yksityinen elinkeinonharjoittaja

Toiminimi on yritysmuodoista kaikkein helpoin ja yksinkertaisin pyörittää. Toiminimiyrittäjä on itse vastuussa yrityksestä ja sen veloista tai omaisuudesta. Toiminimiyrittäjä voi palkata työntekijän, mutta toiminimenä liiketoimintaa ei kannata ryhtyä kasvattamaan, koska niin suurta osaa toiminimen tuloksesta käsitellään yrittäjän henkilökohtaisena tulona, jolloin myös verotus on sen mukainen.

Avoin yhtiö Ay ja kommandiittiyhtiö Ky

Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö ovat henkilöyhtiöitä, kuten toiminimikin. Nyt mukana on vain useampi henkilö. Avoimessa yhtiössä kaikki ovat henkilökohtaisesti vastuussa yrityksen veloista ja velvoitteista, joten luottamuksen täytyy olla suurta, näin esimerkiksi perheyhtiössä. Kommandiittiyhtiössä yksi perustajista on äänetön yhtiömies eli sijoittaja, joka ei kuitenkaan osallistu yhtiön hallintoon eikä ole vastuussa veloista ja velvoitteista. Äänettömän yhtiömiehen lisäksi kommandiittiyhtiössä pitää olla vähintään yksi vastuun kantava yhtiömies.

Osuuskunta

Osuuskunta ei tavoittele voittoa. Sen tarkoituksena on etujen tarjoaminen jäsenilleen. Osuuskunnan omistavat sen jäsenet. Osuuskuntaan on helppo liittyä ja siitä pääsee helposti pois. Osuuskunta on usein jonkin yhteisön yritysmuoto. Esimerkiksi taiteilijayhteisö voi perustaa osuuskunnan, jonka kautta myydä tuotteita, töitä, palveluja ja workshoppeja.

Osakeyhtiö Oy

Osakeyhtiö on yhtiö, jonka omistuspohja perustuu osakkeisiin eli pieniin osuuksiin yrityksestä. Osakkeiden määrä määrittelee omistusosuuden, päätäntävallan, velvollisuudet ja riskit. Osakeyhtiön voi perustaa myös yksi henkilö mutta tällöin hallitukseen täytyy nimetä ainakin yksi varajäsen. Kukaan ei kuitenkaan ole henkilökohtaisesti vastuussa osakeyhtiön nimiin otetuista veloista ellei hän ole taannut niitä omaisuudellaan. Osakeyhtiö on järkevä valinta, kun yritykselle tavoitellaan kasvua.

2. Nimi ja toimialan valitseminen

Ennen kuin Jutan perustama yritys voidaan rekisteröidä, Jutan täytyy päättää sille nimi. Hän miettii valmiiksi ainakin kaksi hyvää ehdotusta, sillä ei ole varmaa, että ensimmäinen menisi kerralla läpi. Lain mukaan yrityksen nimen täytyy olla yksilöllinen, eikä se saa olla käytössä muilla suomalaisilla yrityksillä. Esimerkiksi pelkästään toiminnan laatua tai tarjottavaa palvelua kuvaava, kuten Personal Trainer Oy, ei käy. Yleiset paikannimet, etu- tai sukunimet eivät myöskään käy, kuten Jutta Oy. Myös pelkkä verbi, adjektiivi, numero- tai kirjainyhdistelmä ei sellaisenaan sovi yrityksen nimeksi.

Tavaramerkit, suojatut nimet, tunnetut taitelijanimet, laittomuuksiin viittaavat tai harhaanjohtavat nimet eivät myöskään käy. Tavallisin tapa on yhdistää paikkakunnan nimi ja harjoitettava toiminta, kuten ”Hämeen liikuntapalvelu Oy”. Toiminimenä voi käyttää myös omaa nimeä. Kekseliäisyys ei ole kiellettyä! Mitä kekseliäämpi nimi, sitä vahvempi suoja. Persoonallinen nimivalinta jää myös paremmin asiakkaiden mieleen. Nimi on aina pakollinen, ilman nimeä ei ole yritystä.

Yritykselle täytyy nimen lisäksi määritellä toimiala. Kaupparekisteriin tehtävään toimialailmoitukseen voi sisällyttää useita toimialoja tai jopa valita yleistoiminnallinen "kaikki laillinen liiketoiminta" -lisäyksellä. Tietyillä toimialoilla, kuten alkoholin anniskelussa, apteekkialalla ja lääketehtailussa tai ajoneuvojen katsastamisessa, toiminta on luvanvaraista.

3. Starttiraha

Jutta pohtii, voisikohan hän saada yrityksensä perustamiseen starttirahaa. Hänen ei kuitenkaan kannata laittaa rikkaa ristiin ennen kuin päätös starttirahasta tulee, sillä starttiraha on haettava ennen yrityksen perustamista. Kevytyrittäjyys ei kuitenkaan pääsääntöisesti estä starttirahan hakemista.

Starttirahan suuruus on 37,21 euroa päivässä (2023), ja se myönnetään yrittäjän perusturvaksi. Starttirahaa myönnetään aluksi puoleksi vuodeksi, jolle voi kuitenkin hakea jatkoa saman mittaiseksi jaksoksi. Lisätietoa starttirahasta Jutta saa kotipaikkakuntansa TE-toimistosta. Starttiraha myönnetään tapauskohtaisesti.

4. Yrityksen rekisteröinti

Kun nimi on päätetty ja starttirahasta saatu päätös, yritys voidaan rekisteröidä Verohallinnon sekä Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämässä YTJ-palvelussa. Ilmoituksesta peritään käsittelymaksu. Perustamisilmoituksen jälkeen yritykselle myönnetään Y-tunnus. Samalla kirjautumisella voi ilmoittautua Verohallinnon alv-rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin sekä työnantajarekisteriin.

Yritys on arvonlisäverovelvollinen, jos sen arvioitu liikevaihto ylittää 12 kuukauden tilikauden aikana 15 000 euroa (1.1.2021 alkaen). Alv-rekisteriin voi ilmoittautua myös vapaaehtoisesti, vaikka yrityksen liikevaihdon arvioitaisiin jäävän alle 15 000 euron. Se kannattaa, koska jos yritystä ei ole ilmoitettu alv-rekisteriin, mutta tilikauden liikevaihto ylittää 15 000 euroa, on arvonlisäverot maksettava takautuvasti koko tilikauden myynneistä. Summa voi kerralla olla huomattava.

Jos taas yritys on ilmoitettu rekisteriin arvonlisäverovelvolliseksi, mutta tilikauden liikevaihto jää alle 15 000 euroa, saa jo maksetut arvonlisäverot hakea täysimääräisenä takaisin alarajahuojennuksen perusteella.

5. Pakolliset kulut ja kirjanpitäjä

Kun Jutta on perustanut yrityksen hän avaa yritystilin pankkiin. Toiminimiyrittäjä voi käyttää myös tavallista tiliä, mutta se kannattaa selvyyden vuoksi kuitenkin pitää erillään henkilökohtaisesta tilistä. Yrittämisen myötä Jutalla juoksevat yrittäjän kiinteät kulut, vaikka kaikkina kuukausina tuloja ei kertyisikään. Arvonlisäveron lisäksi hänen maksettavakseen koituu yrittäjän eläkemaksut eli YEL sekä ennakkovero. Jutta on nyt myös kirjanpitovelvollinen mutta ei usko selviytyvänsä paperitöistä itse. Hän ymmärtää tarvitsevansa kirjanpitäjän.

Yrityksen perustaminen ajankohtaista?

Ota meihin yhteyttä! Valitaan sinulle yhdessä paras mahdollinen yritysmuoto. 

Kiinnostaisiko myös nämä?