Skip to content
Sulje
Ota yhteyttä
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Luo maksuton tili
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Luo maksuton tili
myyntiedustaja-hero-kel_pun-1920px

Yritysmuotojen vertailu

Sinulla on idea ja osaamista – millä tavalla se kannattaa muuttaa tuloksi? Kevytyrittäjyys on tavoista joustavin. Yrittämisen luonne ratkaisee kuitenkin paljon. Onko toimintasi täyspäiväistä, satunnaista vai sivutoimi?
Mikä olisi sinulle paras?

Oma yritys, toiminimi vai kevytyrittäjyys

Yleisimmät yritysmuodot ovat osakeyhtiö ja toiminimi. Toiminimi on yritysmuodoista kevyin ja vaivattomin. Kevytyrittäjyys on kaikkein joustavin, mutta se ei ole yritysmuoto sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan yrittäjämäinen tapa myydä omaa osaamista.

Ryhtyisitkö kevytyrittäjäksi?

Kevytyrittäjänä voit testata liiketoimintaasi ja aloittaa yrittäjämäisen toiminnan – vaikka sivutoimisesti tai pienimuotoisesti. Laskutat työsi Omapajan kautta, jolle ulkoistat samalla byrokraattiset työvaiheet. Korvauksen saat palkkana.

Kevytyrittäjyyden aloittaminen ei maksa mitään. Laskutuspalvelu veloittaa palvelumaksun hoitamistaan toteutuneista laskutuksista. Kevytyrittäjänä et ole yrittäjä, vaan toimit yritysmäisesti. Eli voit unohtaa tilinpäätökset ja kirjanpidon, ne eivät kuulu kevytyrittäjälle.

Toiminimi on henkilöyhtiö

Toiminimi on yhden hengen henkilöyhtiö. Se on oman osaamisen myyntitapana kevytyrittäjyyden jälkeen suosituin. Riittää, kun teet ilmoituksen kaupparekisteriin yksityisen elinkeinoharjoittajan toiminnan aloittamisesta.

Pääomia ei tarvita. Olet henkilökohtaisesti vastuussa toiminimesi toiminnasta, mm. sen veloista henkilökohtaisella omaisuudellasi. Kirjanpidon kannalta toiminimi on vaivattomampi verrattuna esimerkiksi osakeyhtiöön.

Avoin yhtiö – monta perustajaa

Myös avoin yhtiö (AY) on henkilöyhtiö. Näissä tulee kuitenkin olla useampi perustaja. Avoimessa yhtiössä on tärkeää, että perustajat luottavat toisiinsa täysin, koska he kaikki ovat vastuussa yrityksen veloista ja velvollisuuksista, joita yksikin yhtiömies voi tehdä.

Yhtiön velat voivat jäädä yhden yhtiömiehen vastuulle, mikäli muut yhtiömiehet todetaan maksukyvyttömiksi. Avoimella yhtiöllä on oltava yhtiösopimus, jossa sovitaan millä tavalla yhtiön päätökset tehdään ja kuinka vastuu jakautuu.

Kommandiittiyhtiössä on se äänetön yhtiömies

Kommandiittiyhtiö perustetaan kaikkien osakkaiden allekirjoittamalla kirjallisella sopimuksella. Erona avoimeen yhtiöön on se, että kommandiittiyhtiössä yksi perustajista on äänetön yhtiömies. Hän ei pääsääntöisesti osallistu yhtiön hallintoon, vaan on niin sanotusti sijoittaja.

Äänettömän yhtiömiehen lisäksi on oltava ainakin yksi vastuunalainen yhtiömies, joka hallinnoi yritystä. Vastuunalainen yhtiömies vastaa yrityksen veloista ja vastuista kuten toiminimessäkin, eli koko henkilökohtaisella omaisuudellaan.

Äänettömien yhtiömiesten on sijoitettava jonkinlainen pääoma yrityksen perustamisvaiheessa, muita pääomavaatimuksia ei ole.

Osuuskunta ei tavoittele voittoa

Yksi tai useampi luonnollinen henkilö, yhteisö säätiö tai muu oikeushenkilö voivat perustaa osuuskunnan. Osuuskunnan tarkoituksena on tuottaa jäsenilleen erilaisia palveluita, tukea heidän elinkeinotoimintaa ja helpottaa yhteisömallin mukaista yrittäjyyttä.

Osuuskunnan tavoitteena ei ole taloudellinen voitto. Osuuskunnalla ei ole kiinteää aloituspääomaa, osuuspääoma vaihtelee osuuskunnan jäsenten mukaan. Osuuskunnan jäsenet eivät ole henkilökohtaisessa vastuussa osuuskunnan velvoitteista, vaan vastaavat esimerkiksi veloista sijoittamansa osuuspääoman mukaan.

Osakeyhtiö mahdollistaa helpon laajentamisen

Osakeyhtiömuoto on oikea valinta, mikäli yrityksen toimintaa halutaan laajentaa mahdollisimman paljon. Osakeyhtiön tavoitteena on tuottaa omistajilleen voittoa. Osakeyhtiötä perustettaessa osakkeenomistajat tekevät kirjallisen perustamissopimuksen, jonka allekirjoittaessaan osakkeenomistaja merkitsee sopimuksesta ilmenevän määrän osakkeita. Omistajien omistusosuus, päätäntävalta ja velvollisuudet määräytyvät osakemäärän mukaan.

Osakeyhtiön laajempi omistusmuoto mahdollistaa myös sijoitusten hankkimisen yritykseen. Osakeyhtiömuoto on byrokraattisesti monimutkaisempi, mutta se tarjoaa enemmän mahdollisuuksia esimerkiksi osinkojen maksun muodossa.

Toisin kuin henkilöyhtiöissä, omistajien vastuu rajoittuu heidän sijoittamansa osakepääoman määrään. Osakeyhtiö on juridisesti toimivaltainen oikeushenkilö, eikä kukaan ole henkilökohtaisesti vastuusta yhtiön veloista ja sitoumuksista.

Kevytyrittäjyydestä on helpoin tapa aloittaa yrittäjyys

Omapajan kevytyrittäjänä testaat liiketoimintaasi ja voit aloittaa yrittäjyyden ilman oman yrityksen perustamista. Aloittaminen on helppoa ja turvallista.

Luomalla tunnukset Omapajaan saat käyttöösi helppokäyttöisen laskutustyökalun, jolla luot työstäsi laskun hetkessä! 

Kevytyrittäjänä voit unohtaa tilinpäätökset ja kirjanpidon, me hoidamme ne puolestasi.

Kevytyrittäjyys sopii useimmille aloille

Kevytyrittäjänä voit hankkia sivutuloja, testata liikeideaasi tai työllistää itsesi täysin. Me hoidamme työsi kirjanpidon, verotuksen, vakuutukset, jotta sinä voisit keskittyä paremmin työhösi. 

Haluan lisä- tai sivutuloja

Kun elämäntilanteeseesi tai intohimoosi liittyy pienet lisätienestit, pidä huolta ettei laskuttaminenkin käy työstä.

Haluan työllistää itseni

Kun sinulla on todellinen tarve työllistyä ja tienata, valitse kumppani, joka välittää. Työllistä itsesi kevytyrittäjänä.

Haluan testata yritysideaani

Kokeile liikeideaasi turvallisesti kevytyrittäjänä ennen yrittäjäksi heittäytymistä. Me autamme sinut alkuun

Aloita kevytyrittäjyys