Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

Yrityksen kirjanpito ja sen ulkoistaminen
19.11.2018 14:314 min read

Yrityksen kirjanpito - Mitä siitä täytyy tietää?

Yrityksen kirjanpito mietityttää. Kuukausi on taas kulunut, ja asiakkaiden laskutus on edessä. Johonkin pitäisi kirjata myös ostot. Kaikista eniten harmittaa, kun ei tiedä, mitä on pakko tehdä ja mitä ei. Pitikö sen olla yhdenkertainen kirjanpito ja mitä se oikeastaan tarkoittaa?

Vähän googlettamalla jotain selviää. Aikaa kuitenkin kuluu, kun termit ja asiat eivät heti loksahtele kohdilleen. Lopuksi, kun kaiken piti jo olla selvää, tulee verottajalta tai vakuutusyhtiöltä muistutus siitä, että jokin maksu tai merkintä puuttuu.

yrityksen-kirjanpito_ulkoistaminen

Yrittäminen alkaa tuntua niin työläältä, että tekee mieli siirtyä ihan vain palkansaajaksi, töihin toiselle. Tulee mieleen ajatuksia siitä, että enhän minä teekään sitä, mistä pidän. Pyörittelen vain numeroita, eivätkä siihen käytetyt työtunnit kasvata tilipussia.

Yrittäjän elämää helpottaa, kun kimurantit vero- ja talousasiat voi jättää kirjanpitäjän kontolle. Ammattilainen hoitaa asiat parhaiten ja varmimmin. Ei olekaan suositeltavaa jäädä yksin kipuilemaan taloudenpidon kanssa, sillä haasteet ja eteen tulevat vaikeat kysymykset aiheuttavat herkästi harmaita hiuksia ja unettomia öitä.

Ammattilaisiin kannattaa luottaa ja heihin turvautua. Mitkä ovat sitten niitä asioita, joita jokaisen kevytyrittäjän ja yrittäjän pitäisi itse tietää?

Mitä kirjanpidosta täytyy tietää?

Muutama kirjanpitoon liittyvä fakta:

  • Olipa yritys pieni tai suuri, voittoa tuottava tai ei, jokaisella yrityksellä on kirjanpitovelvollisuus.
  • Kirjanpito kannattaa hoitaa kuntoon jo yritystä perustettaessa eikä vasta sitten, kun toiminta on jo käynnissä.
  • Kirjanpitoa on pidettävä kuukausikohtaisesti tai neljän viikon jaksoina.
  • Liiketoiminnan tulos on selvitettävä 12 kuukauden välein eli tilikausina.
  • Tilikaudelta laaditaan tilinpäätös. Pienissä yrityksissä tilinpäätös ei ole pakollinen.

Vaikka kirjanpidon tahtoisikin jättää kokonaisuudessaan tilitoimiston murheeksi, kuuluu jokaisen yrittäjän ymmärtää oman yrityksensä talouden perusasiat. Yrittäjän velvollisuus on ymmärtää ero yrityksen käytettävissä olevan varallisuuden ja pankkitilillä näkyvän summan välillä. Jos tiedossa ei ole lukuja siitä, mikä osa saadusta kassasta kuluu laskuihin, veroihin tai mahdollisten työntekijöiden palkkoihin, yrittäjä on hetkessä kaulaansa myöten liemessä. Kannattaa myös selvittää, pitääkö olla kahdenkertainen vai yhdenkertainen kirjanpito.

 

Yrittäjän velvollisuus on ymmärtää ero yrityksen käytettävissä olevan varallisuuden ja pankkitilillä näkyvän summan välillä.

 

Apua käden ulottuvilla

Omapaja tarjoaa palveluitaan kirjanpidon kanssa pähkäilevälle. Mikäli olet aloittanut toimintaasi kevytyrittäjänä Omapajan kautta, jatkumo yrittäjän kirjanpitoon on helppo! Voit myös pyytää apua tai neuvoja, mikäli mielessäsi on suoriutua yrityksesi kirjanpidosta omin voimin. Omapajan kautta saat myös vinkkejä siihen, kuinka pienimuotoisen yrityksen kirjanpito käytännössä onnistuu ja missä tilanteissa on järkevintä kääntyä kirjanpitäjän puoleen.

Jos yrityksesi tulee toimimaan vain osa-aikaisesti tai haluat kokeilla yrittäjyyttä käytännössä ennen harppausta täysipäiväiseen työelämään, kevytyrittäjyys on sinulle oikea vaihtoehto. Kevytyrittäjänä et joudu huolehtimaan kirjanpidosta, maksuliikenteestä tai veroasioista ollenkaan, sillä laskutuspalvelu, kuten Omapaja, tekee kaiken puolestasi.

Lähes kaikki Omapajan asiakkaat pitävätkin asiakkuuden yhtenä parhaana puolena juuri kirjanpidon selkeyttä ja helppoutta. Muita kevytyrittäjien yhteisiä kokemuksia ovat muun muassa turvallisuus, asiakaslähtöisyys ja vaivattomuus.

Riittääkö yhdenkertainen kirjanpito?

Mikäli työskentelet toiminimen kautta tai yrityksesi toiminta on pienimuotoista, riittää, että pidät yhdenkertaista kirjanpitoa. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti, että merkitään muistiin yrityksen menot ja tulot, korot, verot, tavaroiden ja palveluiden hankinnat. Yhdenkertaisen kirjanpidon pohjana ovat siis kuitit ja tositteet, ja kirjaajaltaan se vaatii lähinnä yhteen- , vähennys- ja prosenttilaskujen osaamista. Yhdenkertaisen kirjanpidon tarkoituksena on yrityksen ja yrittäjän henkilökohtaisen varallisuuden erittely.

Pieni yritys on oikeutettu yhdenkertaiseen kirjanpitoon, mikäli kahdella edeltäneellä tilikaudella toteutuu korkeintaan yksi seuraavista kohdista:

1) taseen loppusumma on yli 100 000 euroa

2) yrityksen liikevaihto tai vastaava tuotto ylittää 200 000 euroa

3) yrityksen palveluksessa työskentelee keskimäärin yli kolme henkilöä.

Yhdenkertainen kirjanpito voidaan hoitaa siis itsekin, mutta sen voi hyvällä mielellä jättää myös ulkopuoliselle. Muista, että kirjanpito vie aina jonkin verran aikaa, joka on tuolloin poissa jostain muusta: joko yrityksen varsinaisesta toiminnasta tai omista yöunista. Mikäli talous ei ole yrittäjän vahvinta alaa, voi olla järkevää ulkoistaa myös yhdenkertainen kirjanpito ammattilaiselle ja keskittyä itse siihen, minkä osaa parhaiten.

Vai sittenkin kahdenkertainen yrityksen kirjanpito?

Kahdenkertaisessa kirjanpidossa merkitään sekä rahan käyttö (debet) että rahan lähde (kredit). Jokaisen summan pitää tavallaan vastata kahteen kysymykseen:

1. Mihin raha on käytetty?

2. Mistä raha on tullut?

Kahdenkertaisella kirjanpidolla rahan liikkuvuutta pystyy seuraamaan helpommin. Mikäli liiketoiminta on yhtään suurempaa tai kyseessä on osakeyhtiö, kahdenkertainen kirjanpito on välttämättömyys.

Kahdenkertaisen kirjanpidon kohdalla hyvänkin matikkapään kannattaa jo kääntyä kirjanpitäjän puoleen. Tämä siksi, että kahdenkertainen kirjanpito vie runsaasti aikaa eikä yrityksen pyörittäminen onnistu täysipäiväisesti, mikäli yrittäjän ajasta suuren osan haukkaa firman kirjanpito.

ALV eli arvonlisävero maksetaan sekä yhden- että kahdenkertaisessa kirjanpidossa yrityksen myyntitulojen perusteella. Myyntitulot perustuvat kirjanpitotietoihin. Yrityksen tuloveroa maksetaan kirjanpidon osoittamasta tuloksesta.

Kauanko kirjanpitoa täytyy säilyttää?

Yrityksellä on velvollisuus huolehtia kirjanpidon säilytyksestä. Jos kirjanpito on ulkoistettu tilitoimistolle, usein se huolehtii myös arkistoinnin. Tiedot voidaan arkistoida paperisena tai nykyään tavallisesti sähköisessä muodossa. Mikäli huolehdit itse yrityksesi kirjanpidosta, muista varmuuskopiointi.

Tilikauden tositteet sekä muu liiketapahtumia varmentava kirjanpitoaineisto on säilytettävä kuusi vuotta tilikauden päättymisestä lukien. Tilinpäätös, kirjanpito, tililuettelo sekä luettelo kirjanpidoista ja aineistoista on säilytettävä 10 vuotta tilikauden päättymisestä.

Onko kevytyrittäjä velvollinen kirjanpitoon?

Omapajan kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse huolehtia yrityksen kirjanpitoon liittyvistä kiemuroista. Me hoidamme byrokratian puolestasi! Omapajan kautta yrität helposti ilman oman yrityksen perustamista ja ilman paperisotaa tai veroilmoituksia. Helpolla laskutusohjelmalla luot laskuja ja hoidat maksuliikennettäsi.

Laskutusohjelma arkistoi laskusi automaattisesti, ja pystyt tarkastelemaan niitä sekä kuluvan vuoden tulosta nopeasti ja yksinkertaisesti. Jokainen lasku siirtyy Omapajan palvelun tarkastettavaksi – näin laskun luominen onnistuu matalalla kynnyksellä. Se on helpompaa kuin yhdenkertainen kirjanpito.

Omapajan asiantuntijat ja asiakaspalvelijat ovat aina apunasi vastaamassa kysymyksiisi. Mikäli haluat ottaa askeleen kevytyrittäjyydestä toiminimiyrittäjäksi, anna Omapajan auttaa sinua rohkeassa päätöksessäsi!

 

Ota yhteyttä Omapajaan, niin selvitetään yrityksellesi tarvittavan kirjanpidon laajuus ja käytännön toteutus.

 

Omapajassa voit jättää myös kirjanpitohuolesi ammattilaisen harteille. Jos oman yrityksen perustaminen ei ole vielä ajankohtaista tai haluat toimia yrittäjänä vain sivutoimisesti, tutustu, kuinka Omapajan kautta voi kokeilla yrityselämää kevytyrittäjänä ja vailla huolta pakollisista maksuista ja vaadituista veroista.

Kiinnostaisiko myös nämä?