Lukuaika 4 min

Kevytyrittäjyys vastaa työelämän murrokseen

Kevytyrittäjyys palvelee työntekijää. Se on totta! Laskutuspalvelut ovat helpottaneet yrittäjäksi ryhtymistä ja työntekijän työllistymistä.

Kevytyrittäjyys palvelee myös työnantajaa. Tulemme vain harvemmin ajatelleeksi sitä, miten kevytyrittäjät ovat oivallisia työntekijöitä työnantajille. Kevytyrittäjänä toimivat työntekijät ovat yleensä tavallista sitoutuneempia ja vastuullisempia, koska he ovat itse vastuussa siitä, mitä työtä tekevät ja kenelle.

Tällä hetkellä työelämä on murroksessa ja muuttuu jatkuvasti. Esimerkiksi työnantajat eivät enää aina palkkaa työntekijöitä vaan ostavat työsuoritteita. Tämä tilanne korostaa yrittäjien tarvetta: tarvitaan ihmisiä, jotka myyvät suoritteita.

Heikki-Tervahauta_Omapaja-1

Heikki Tervahauta työskentelee Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä apuvälineasentajana ja laskuttaa työnsä Omapajan kautta. Aiemmin Heikki työskenteli pitkään hoitoalalla.

Omapaja Oy:n yhtenä päämääränä on tuoda työntekijöitä ja työnantajia yhteen. Tarjoamalla tukea ja apua yrittämiseen se viitoittaa työntekijän polkua kohti työtä ja mahdollista omaa yritystä. Omapaja tarjoaa pajayrittäjilleen yrityshautomon, kirjanpidon ja mainostoimiston palvelut samasta paikasta.

Turvallinen tapa yrittää

Yrittäminen on perinteisesti luonut mielikuvan kovasta työstä ja epäonnistumisen mahdollisuudesta. Tämä mielikuva on myös estänyt ihmisiä ryhtymästä yrittäjiksi. Kuitenkin tänä päivänä on paljon toimialoja, joissa ainoa mahdollisuus työllistyä on yrittäminen eli itsensä työllistäminen.

 

Omapaja on yritys, joka haluaa hälventää yrittäjyyteen ja itsensä työllistämiseen liittyviä pelkoja.

 

Omapaja on yritys, joka haluaa hälventää näitä yrittäjyyteen ja itsensä työllistämiseen liittyviä pelkoja ja riittämättömyyden tunteita. Se tarjoaa turvallisen tavan työllistää itsensä.

Omapajassa työntekijä eli kevytyrittäjä toimii yrittäjämäisesti, mutta hänen ei tarvitse perustaa omaa yritystä. Pajayrittäjän ei tarvitse pelätä esimerkiksi sitä, että menettäisi työttömyysturvansa kokonaan, jos toiminta ei kannatakaan tai asiakkaita ei löydy.

Yksinkertaisesti toiminnan periaatteena on, että kevytyrittäjä tekee oman alansa työn eli sen, mitä osaa. Omapaja laskuttaa työn pajayrittäjän asiakkaalta ja kirjaa myynnin pajayrittäjälle tuloksi.

Jos ja kun työhön liittyy vähennyskelpoisia kuluja, kevytyrittäjä toimittaa niistä Omapajaan kuitit, jotka kirjataan hänelle menoksi. Omapaja siis hoitaa kevytyrittäjän kirjanpidon, laatii arvonlisäverolaskelman ja maksaa pajayrittäjän alv:n verottajalle.

Omapaja on vaihtoehto perinteiselle pienyritykselle, jos tavoitteena on työllistää itsensä. Siihen liittyminen on maksutonta. Palvelustaan Omapaja laskuttaa toimialakohtaisen ja liikevaihtoon perustuvan palveluprosentin mukaisesti. Pääosin pajayrittäjät ovat yhteydessä Omapajaan verkon välityksellä.

Enemmän kuin laskutuspalvelu

Omapaja on enemmän kuin tavallinen laskutuspalvelu. Oikeastaan siihen verrattavaa yrittäjiä auttavaa palvelutoimintaa ei Suomessa ole kovin paljon. Jotkut laskutusosuuskunnat toimivat samoin periaattein mutta suppeammin.

Omapaja Oy:n kotipaikka on Oulu, ja sen toimipisteet ovat Rovaniemellä, Tampereella ja Jyväskylässä. Laskutuspalvelun lisäksi Omapaja järjestää koulutusta.  Usein toiminnan alussa kevytyrittäjä tarvitsee apua myös toimintasuunnitelman laatimisessa ja oman työn hinnoittelussa. Hyvällä suunnittelulla aloittava yrittäjä välttää työnsä alihinnoittelun, joka on tyypillinen virhe yritystoiminnan alussa.

Aloittelevalla yrittäjällä on paljon työtä tehtävänä, ja työssä tarvitaan sitkeyttä ja tarmoa. Toisaalta tietoa ja tukea on myös tarjolla, joten yksin ei tarvitse jäädä.