Skip to content
Sulje
Ota yhteyttä
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Luo maksuton tili
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Luo maksuton tili
menestyvan-kevytyrittajan-kannattaa-harkita-toiminimea-1024x576
Lukuaika 6 min

Toiminimen perustaminen on turhaa - aloita kevytyrittäjyys

Kevytyrittäjyys on voimakkaasti kasvava yrittämisen muoto. Moni kuitenkin mieltää sen välivaiheena kohti toiminimen perustamista ja y-tunnuksellista yrittäjyyttä. Kokosimme tähän artikkeliin aloittavaa yrittäjää helpottavat vinkit, kuinka aloittaa yritystoiminta turvallisesti.

Laskutuspalvelun käyttö ja kevytyrittäjyys antaa yrittäjälle enemmän joustavuutta, koska maksat laskutuspalvelua tarjoavalle yritykselle vain, jos sinulle itsellesi muodostuu laskutusta. Laskutuspalvelua tarjoavat yritykset toimivat provisioveloituksella eikä heillä ole kiinteitä kuukausiveloituksia.

Pelottaako oman yrityksen perustaminen?

Aloita kevytyrittäjyys

Laskutuspalvelu hoitaa laskutuksen, verotuksen sekä kirjanpitovelvollisuudet puolestasi. Kevytyrittäjyys tarjoaa hyvän vaihtoehdon tilanteeseen, jossa olet epävarma oman yrityksen perustamisesta, haluat testata liiketoimintaasi, tehdä keikkatöitä tai haluat myydä omia palveluitasi tai tuotteitasi.

Milloin kannattaa perustaa toiminimi?

Yrittäjän tärkein tehtävä on keskittyä oman palvelunsa myyntiin ja tuottamiseen. Aloittavana yrittäjänä sinun ei välttämättä kannatakaan lähteä ensimmäisenä perustamaan toiminimeä ja huolehtimaan yrityksesi kirjanpidosta. Voit aloittaa työt kevytyrittäjänä ja kun toiminta kasvaa, voit turvallisin mielin siirtyä kohti omaa yritystä.

Omapajan laskutuspalvelun ansiosta sinun ei tarvitse huolehtia vakuutuksista tai kirjanpidosta. Hoidat vain asiakkaillesi lupaaman työn ja laskutat sen Omapajan kautta. Omapaja hoitaa kirjanpidon, ilmoitukset ja vakuutukset. Kun sinulla ei ole töitä, sinulla ei ole menojakaan.

Toiminimi sopii sinulle silloin, kun yrityksesi joutuu ostamaan kalliita työvälineitä, työkaluja tai muuta kalustoa, jotka halutaan vähentää verotuksessa. Laskutuspalvelu ei myöskään sovellu, jos toimit laillistettuna terveydenhuollon ammattilaisena, jotka muutenkin toimivat arvonlisäverottomasti. Mikäli olet halukas ryhtymään päätoimiseksi yrittäjäksi, autamme sinua mielellämme!

Mitä toiminimen perustaminen maksaa? 

Toiminimen perustaminen tapahtuu helpoiten netissä ja samalla pystyt ilmoittaa yrityksesi nimen Verohallinnon rekistereihin. Näitä ovat arvonlisäverovelvollisten rekisteri, ennakkoperintärekisteri ja työnantajarekisteri. Toiminimen perustamisen kustannukset ovat netissä 60 euroa, kun taas paperilomakkeella hinta on 115 euroa.

Yrittäjänä huolehdit myös yrittäjien eläkevakuutus eli YEL työtulosta. Yrittäjän eläkevakuutusta edellytetään kaikille alle 67-vuotiaille yrittäjille tai kevytyrittäjille, jotka työskentelevät vähintää neljä kuukautta ja yrityksen tulot ylittävät 8575,46 euroa (2023) vuodessa. 

Tämän lisäksi toiminimen perustamisen hinta ja muut kustannukset tulevat riippumaan täysin toimialastasi ja omasta panoksestasi. Tarvitset ainakin laskutusohjelman tai mahdollisuuden tehdä verkkolaskuja. Lisäksi tarvitset tilitoimiston palveluja sekä kirjanpitäjän.

Tarvitset ainakin laskutusohjelman tai mahdollisuuden tehdä verkkolaskuja. Lisäksi tarvitset tilitoimiston palveluja sekä kirjanpitäjän. Mikäli aikaa ja osaamista on, kirjanpidon voi hoitaa myös itse. Yksityisenä elinkeinonharjoittajana voit vähentää palvelut verotuksessa.

On asioita, joita sinun kannattaa miettiä ennen perustamista. Olemme listanneet tähän niistä tärkeimmät.

Muistilista toiminimen perustamiseen

1. Oma liikeidea ja palava halu aloittaa yritystoiminta
2. Laadi liiketoimintasuunnitelma
3. Mieti yrityksellesi nimi
4. Tee yrityksesi perustamisilmoitus
5. Järjestä yrityksesi kirjanpito
6. Hanki yrityksellesi vakuutukset
7. Avaa yrityksellesi pankkitili

Mitä toiminimen perustaminen vaatii?

 

1. Toiminimen kirjanpito

Kirjanpidoksi riittää yksinkertainen kirjanpito. Yhdenkertaista kirjanpitoa on parempi ulkoistaa ammattilaiselle, vaikkakin olet silti henkilökohtaisesti vastuussa sen oikeellisuudesta. Kirjanpitäjältä kannattaa vaatia muutamia asioita. Me Omapajalla tarjoamme ammattitaitoista kirjanpitoa sekä tukea oman yrityksen perustamiseen.

2. Mikä toiminimelle nimeksi?

Toiminimenä eli yksityisenä elinkeinonharjoittajana sinun tulee ensimmäiseksi valita yritykselle sopiva nimi, joka ilmoitetaan patentti- ja rekisterihallitukseen toimitettavassa perustamisilmoituksessa. Jos nimi on PRH:n mielestä sopiva ja ehdotettu nimi ei ole kellään toiselle yrityksellä käytössä, saat käyttöösi ehdottamanne yrityksen nimen. Patentti- ja rekisterihallituksen nimipalvelussa.

Nimipalvelusta voit katsoa, millaisia nimet yleensä ovat, ja onko nimi jo käytössä. Hyviä ohjeita nimen valintaan:

  • Valitse toiminimelle nimi, jota ei voi sekoittaa toiseen yritykseen.
  • Valitse nimi, joka jää helposti mieleen.
  • Nimi kannattaa olla myös sellainen, että sen taivuttaminen on helppoa ja esimerkiksi puhelimeen vastattaessa, yrityksen nimi on helppo lausua.
  • Yrityksesi nimestä olisi myös hyvä saada selville, mitä yrityksesi tarjoaa.

Mieti ainakin kaksi nimivaihtoehtoa yrityksellesi, sillä aina ensimmäinen vaihtoehto ei mene läpi.

toiminimen-perustaminen-vaatii-suunnittelua-1024x576

Toiminimen perustaminen vaatii sinulta aikaa ja hyvää suunnittelua.

3. Toiminimen tilikausi

Tilikausi on normaalisti kalenterivuosi, mutta jos aloitat yritystoimintasi keskellä vuotta, tilikauden pituus voi olla lyhyempi tai pitempi, mutta kuitenkin enintään 18 kuukautta. Esimerkiksi jos aloitat yritystoimintasi syyskuussa, ensimmäinen tilikautesi on syyskuusta seuraavan vuoden loppuun. Ja sen jälkeen tilikausi on kalenterivuosi eli 1.1.–31.12.

4. Toiminimen toimiala

Kaikki toimialat on listattu Tilastokeskuksen sivuille. Valitse sivulta yrityksesi toimialan ja muista lisäksi ilmoittautua kaupparekisteriin.

Toiminimen perustaminen verkossa

Perustaminen verkossa tapahtuu YTJ-palvelussa. Perustamisen voit tehdä omilla verkkopankkitunnuksilla Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän sivuilla.

Samalla kirjautumisella voit ilmoittaa toiminimen Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja tarvittaessa työnantajarekisteriin.

Toiminimi ja starttiraha

Ota huomioon, että sinun on haettava starttirahaa ennen yrityksen perustamista. Starttiraha myönnetään siis ennen kuin olet perustanut yrityksen.

Starttirahan suuruus on reilut 30 euroa päivässä ja se myönnetään hakijalle yrittäjän perusturvaksi eikä sillä ole tarkoitus rahoittaa yrittämiseen liittyviä kuluja. Starttirahaa myönnetään aluksi 6 kuukaudeksi, jonka aikana voit hakea jatkoa starttirahan maksamiselle vielä toiselle 6 kuukaudelle. Yhteensä voit siis saada starttirahaa maksimissaan 12 kuukauden ajan.

Lisätietoa starttirahasta saat alueesi TE-toimistosta. Ota sinne yhteyttä, kun alat suunnitella yrityksen perustamista. Starttirahan saantiin vaikuttavat monet asiat. Voit lukea ehdot ja hakea starttirahaa TE-toimiston sivuilta.

Onnistuuko toiminimen perustaminen ilman luottotietoja?

Luottotietojen menetys, velka tai aiempi konkurssi eivät ole este toiminimen perustamiselle. Maksuhäiriömerkintä voi kuitenkin aiheuttaa liiketoimintakiellon, jolloin toiminimen ja oman firman perustaminen ei enää onnistukaan.

Mikäli olet tällaisessa tilanteessa, voit jatkaa yritystoimintaasi Omapajan kevytyrittäjänä maksuhäiriömerkinnästä huolimatta.

Toiminimen perustamisen jälkeen

Kun oma yritys on perustettu ja starttiraha päätös saatu, varsinainen toiminta voi alkaa. Sitä ennen on kuitenkin muutamia asioita, jotka tulee hoitaa kuntoon ennen kuin on mahdollista kirjoittaa laskua yrittäjänä.

1. Y-tunnus

Saat toiminimellesi Y-tunnuksen, kun olet allekirjoittanut ilmoituksen ja maksanut perustamismaksun. Joudut vielä odottamaan kaupparekisteriä, jossa näkyy, mikä toiminimen nimi on hyväksytty.

2. Pankkitili

Yrityksen perustamisen jälkeen sinun kannattaa avata yrityksellesi oma pankkitili, jotta tuloja ja menoja voidaan helpommin seurata. Pankit tarjoavat erilaisia yritystilejä, mutta yksityisen elinkeinonharjoittajan on myös mahdollista avata normaali henkilökohtainen tili toiminimelle.

Jos koet vähäistäkään epävarmuutta, et syystä tai toisesta hallitse numeroita, koet kirjanpitoon liittyvät pakolliset asiat hankalaksi tai haluat käyttää kirjanpitoon menevän ajan vaikkapa yrityksesi markkinointiin niin kannattaa jo yrityksen alkuvaiheessa hommata luotettava ja ammattitaitoinen kirjanpitäjä.

Kirjanpitäjä hoitaa yrityksesi kirjanpitoasiat asianmukaisesti ja täsmällisesti sekä tekee kerran vuodessa myös yrityksesi pakollisen tilinpäätöksen.

3. Ilmoita asiakkaille uudet yhteystietosi

Oman yrityksen perustamisen jälkeen ilmoita asiakkaille ja yhteistyökumppaneille uusi Y-tunnus ja tarvittaessa myös osoite ja yhteystiedot.

menestyvan-kevytyrittajan-kannattaa-harkita-toiminimea-1024x576

Kun liiketoimintasi on käynnistynyt hyvin Omapajan kautta, voi olla jossain vaiheessa järkevää harkita oman yrityksen perustamista.

Mikä yritysmuoto sopii sinulle parhaiten?

 

Toiminimi vai osakeyhtiö?

Osakeyhtiö on toiminimiyrittäjyyden sijaan on oikea valinta, jos yritystoimintaa aiotaan laajentaa tulevaisuudessa mahdollisimman paljon. Osakeyhtiötä perustettaessa osakkeenomistajat tekevät kirjallisen perustamissopimuksen, jonka allekirjoittaessaan osakkeenomistaja merkitsee sopimuksesta ilmenevän määrän osakkeita. Omistajien omistusosuus, päätäntävalta ja velvollisuudet määräytyvät osakemäärän mukaan. Osakeyhtiön tavoitteena on tuottaa omistajilleen voittoa.

Jos aiot harjoittaa yritystoimintaa useamman henkilön voimin, tällöin osakeyhtiö on sinulle parempi vaihtoehto. Osakeyhtiön perustaminen on mahdollista yksinäänkin. Tällöin tarvitset kuitenkin osakeyhtiön hallitukseen ulkopuolisen varajäsenen. Varajäsenen virkaa hoitaa usein yksityisyrittäjän puoliso tai perheenjäsen.

Toiminimi vai kevytyrittäjyys?

Kevytyrittäjyys on helppo ja turvallinen tapa kokeilla ja harjoittaa yritystoimintaa ilman oman yrityksen perustamista. Kevytyrittäjyyttä tarjoava laskutuspalvelu hoitaa puolestasi laskutuksen, kirjanpidon ja verotukseen liittyvät asiat. Myös toimintasi vakuuttaminen sisältyy usein laskutuspalvelun palvelumaksuun.

Usein sivutoiminen yrittäjyys hoidetaan kevytyrittäjänä sen helppouden takia. Toki myös toiminimiyrittäjyys sopii mainiosti myös sivutoimiseen yrittäjyyteen.

Jos yritystoimintasi on luvanvaraista tai perustuu fyysisten tuotteiden myyntiin, soveltuu toiminimiyrittäjyys tällöin kevytyrittäjyyttä paremmin.

Toiminimiyrittäjällä on kevytyrittäjää enemmän hallinnollisia ja verotuksellisia velvoitteita, kuten kirjanpito ja arvonlisäverotus. Toiminimiyrittäjänä voit myös kevytyrittäjyyttä paremmin vähentää verotuksessa liiketoimintaasi liittyvät hankinnat.

Lue vertailusta lisää kevytyrittäjyys vai toiminimi -artikkelistamme.

Verotus, kirjanpito ja vastuu

Jos olet yksityinen elinkeinonharjoittaja, hoidat itse kirjanpidon, kaikki ilmoitukset verottajalle sekä otat itsellesi ja toiminnallesi vakuutukset. Toiminimen verotus sekä kirjanpitoon ja vakuutuksiin liittyvät asiat ovat sinun vastuulla. Olet henkilökohtaisella omaisuudellasi yrityksesi veloista. Vaikka sinulla ei olisi töitä, maksat silti yrityksesi kiinteät kulut.

Toiminimen perustaminen eläkkeellä

Eläkeläinen perustaa oman yrityksen aivan samaan tapaan kuin kuka tahansa muukin. Ainoa ero näkyy oikeastaan yrittäjien eläke- eli YEL-vakuutuksessa, se ei ole enää yli 67-vuotiaalle pakollinen.

YEL-vakuutuksen voi kuitenkin ottaa vapaaehtoisesti. Iso osa eläkeläisistä työskentelee sivutoimisena yrittäjänä. Mikäli yritystoiminta on pienimuotoista, on järkevintä ryhtyä kevytyrittäjäksi - se sopii erinomaisesti myös eläkeikään ehtineelle!

Sivutoiminen yrittäjyys

Sivutoimisen toiminimen perustaminen on mahdollista esimerkiksi palkkatyön tai opiskelujen ohessa. Sivutoiminen yrittäjyys voi kuitenkin olla paperitöineen haasteellista, sillä kuluja kertyy säännöllisesti, vaikka laskutettavaa ei tulisikaan.

Sivutoiminen yrittäjä ja ilman omaa y-tunnusta toimiva suosiikin usein kevytyrittäjyyttä oman yrityksen sijaan. Tällöin pääset vähemmällä vaivalla mm. kirjanpidon ja usein myös pienemmillä kuluilla. 

Omapajan kevytyrittäjänä et ole koskaan yksin, mutta toiminnan kasvaessa on hyvä miettiä vaihtoehdot. Toiminimen perustaminen netissä käy nopeasti mutta käytännön asioiden miettimiseen ja huolehtimiseen menee aikaa. Autamme sinua siinäkin! Kevytyrittäjyyden avulla voit aloittaa sivutoimisen yrittäjyyden käytännössä muutamassa minuutissa ja näin polku yrittäjyyteen on turvallisempi!

New call-to-action

Kiinnostaisiko myös nämä?