Lukuaika 11 min

Toiminimen perustaminen on turhaa - aloita kevytyrittäjyys

Kevytyrittäjyys on voimakkaasti kasvava yrittämisen muoto. Moni kuitenkin mieltää sen välivaiheena kohti toiminimen perustamista ja y-tunnuksellista yrittäjyyttä. Kokosimme tähän artikkeliin aloittavaa yrittäjää helpottavat vinkit, kuinka aloittaa yritystoiminta turvallisesti.

Laskutuspalvelun käyttö ja kevytyrittäjyys antaa yrittäjälle enemmän joustavuutta, koska maksat laskutuspalvelua tarjoavalle yritykselle vain, jos sinulle itsellesi muodostuu laskutusta. Laskutuspalvelua tarjoavat yritykset toimivat provisioveloituksella eikä heillä ole kiinteitä kuukausiveloituksia.

Laskutuspalvelu hoitaa laskutuksen, verotuksen sekä kirjanpitovelvollisuudet puolestasi. Kevytyrittäjyys tarjoaa hyvän vaihtoehdon tilanteeseen, jossa olet epävarma oman yrityksen perustamisesta, haluat testata liiketoimintaasi, tehdä keikkatöitä tai haluat myydä omia palveluitasi tai tuotteitasi.

Omapajan laskutuspalvelun ansiosta sinun ei tarvitse huolehtia vakuutuksista tai kirjanpidosta. Hoidat vain asiakkaillesi lupaaman työn ja laskutat sen Omapajan kautta. Omapaja hoitaa kirjanpidon, ilmoitukset ja vakuutukset. Kun sinulla ei ole töitä, sinulla ei ole menojakaan.

Yritystoiminta on silloin oikea ratkaisu, jos yrityksesi joutuu ostamaan kalliita työvälineitä, työkaluja tai muuta kalustoa, jotka halutaan vähentää verotuksessa. Laskutuspalvelu ei myöskään sovellu, jos toimit laillistettuna terveydenhuollon ammattilaisena, jotka muutenkin toimivat arvonlisäverottomasti. Mikäli olet halukas ryhtymään päätoimiseksi yrittäjäksi, autamme sinua mielellämme!

Toiminimen perustaminen - hinta ja kustannukset

Toiminimen perustaminen tapahtuu helpoiten netissä ja samalla pystyt ilmoittamaan nimen Verohallinnon rekistereihin. Näitä ovat arvonlisäverovelvollisten rekisteri, ennakkoperintärekisteri ja työnantajarekisteri. Perustaminen netissä maksaa 60 euroa, kun taas paperilomakkeella perustamisen hinta on 110 euroa.

Yrittäjänä huolehdit myös yrittäjien eläkevakuutus eli YEL työtulosta. YEL on pakollinen kaikille alle 67-vuotiaille yrittäjille tai kevytyrittäjille, jotka työskentelevät vähintää neljä kuukautta ja joiden työtulot ylittävät 8 063,57 euroa (2021) vuodessa. 

Tämän lisäksi kustannukset tulevat riippumaan täysin toimialastasi ja omasta panoksestasi. Tarvitset ainakin laskutusohjelman tai mahdollisuuden tehdä verkkolaskuja. Lisäksi tarvitset tilitoimiston palveluja sekä kirjanpitäjän. Mikäli aikaa ja osaamista on, kirjanpidon voi hoitaa myös itse. Yksityisenä elinkeinonharjoittajana voit vähentää palvelut verotuksessa.

On asioita, joita sinun kannattaa miettiä ennen perustamista. Olemme listanneet tähän niistä tärkeimmät.

Muistilista toiminimen perustamiseen

 1. Oma liikeidea ja palava halu aloittaa yritystoiminta
 2. Laadi liiketoimintasuunnitelma
 3. Mieti yrityksellesi nimi
 4. Tee yrityksesi perustamisilmoitus
 5. Järjestä yrityksesi kirjanpito
 6. Hanki yrityksellesi vakuutukset
 7. Avaa yrityksellesi pankkitili

 

Toiminimi - mitä perustaminen vaatii

 

1. Toiminimen kirjanpito

Kirjanpidoksi riittää yksinkertainen kirjanpito. Yhdenkertaista kirjanpitoa on parempi ulkoistaa ammattilaiselle, vaikkakin olet silti henkilökohtaisesti vastuussa sen oikeellisuudesta. Kirjanpitäjältä kannattaa vaatia muutamia asioita. Me Omapajalla tarjoamme ammattitaitoista kirjanpitoa sekä tukea toiminimen perustamiseen.

2. Toiminimen nimi

Toiminimenä eli yksityisenä elinkeinonharjoittajana sinun tulee ensimmäiseksi valita yritykselle sopiva nimi, joka ilmoitetaan patentti- ja rekisterihallitukseen toimitettavassa perustamisilmoituksessa. Jos nimi on PRH:n mielestä sopiva ja ehdotettu nimi ei ole kellään toiselle yrityksellä käytössä, saat käyttöösi ehdottamanne yrityksen nimen. Patentti- ja rekisterihallituksen nimipalvelussa

Nimipalvelusta voit katsoa, millaisia nimet yleensä ovat, ja onko nimi jo käytössä. Hyviä ohjeita nimen valintaan:

 • Valitse toiminimelle nimi, jota ei voi sekoittaa toiseen yritykseen.
 • Valitse nimi, joka jää helposti mieleen.
 • Nimi kannattaa olla myös sellainen, että sen taivuttaminen on helppoa ja esimerkiksi puhelimeen vastattaessa, yrityksen nimi on helppo lausua.
 • Yrityksesi nimestä olisi myös hyvä saada selville, mitä yrityksesi tarjoaa.

Mieti ainakin kaksi nimivaihtoehtoa toiminimellesi, sillä aina ensimmäinen vaihtoehto ei mene läpi.

 

toiminimen-perustaminen-vaatii-suunnittelua-1024x576

Toiminimen perustaminen vaatii sinulta aikaa ja hyvää suunnittelua.

3. Toiminimen tilikausi

Tilikausi on normaalisti kalenterivuosi, mutta jos aloitat yritystoimintasi keskellä vuotta, tilikauden pituus voi olla lyhyempi tai pitempi, mutta kuitenkin enintään 18 kuukautta. Esimerkiksi jos aloitat yritystoimintasi syyskuussa, ensimmäinen tilikautesi on syyskuusta seuraavan vuoden loppuun. Ja sen jälkeen tilikausi on kalenterivuosi eli 1.1.–31.12.

4. Toiminimen toimiala

Kaikki toimialat on listattu Tilastokeskuksen sivuille. Valitse sivulta yrityksesi toimialan ja muista lisäksi ilmoittautua kaupparekisteriin.

Toiminimen perustaminen verkossa

Toiminimen perustaminen verkossa tapahtuu YTJ-palvelussa. Perustamisen voit tehdä omilla verkkopankkitunnuksilla Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän sivuilla.

Samalla kirjautumisella voit ilmoittaa toiminimen Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja tarvittaessa työnantajarekisteriin.

Toiminimi ja starttiraha

 Ota huomioon, että sinun on haettava starttirahaa ennen yrityksen perustamista. Starttiraha myönnetään siis ennen kuin olet perustanut yrityksen.

Starttirahan suuruus on reilut 30 euroa päivässä ja se myönnetään hakijalle yrittäjän perusturvaksi eikä sillä ole tarkoitus rahoittaa yrittämiseen liittyviä kuluja. Starttirahaa myönnetään aluksi 6 kuukaudeksi, jonka aikana voit hakea jatkoa starttirahan maksamiselle vielä toiselle 6 kuukaudelle. Yhteensä voit siis saada starttirahaa maksimissaan 12 kuukauden ajan.

Lisätietoa starttirahasta saat alueesi TE-toimistosta. Ota sinne yhteyttä, kun alat suunnitella yrityksen perustamista. Starttirahan saantiin vaikuttavat monet asiat. Voit lukea ehdot ja hakea starttirahaa TE-toimiston sivuilta.

Toiminimen perustamisen jälkeen

Kun toiminimi on perustettu ja starttiraha päätös saatu, varsinainen toiminta voi alkaa. Sitä ennen on kuitenkin muutamia asioita, jotka tulee hoitaa kuntoon ennen kuin on mahdollista kirjoittaa laskua yrittäjänä.

1. Toiminimen Y-tunnus

Saat toiminimellesi Y-tunnuksen, kun olet allekirjoittanut ilmoituksen ja maksanut perustamismaksun. Joudut vielä odottamaan kaupparekisteriä, jossa näkyy, mikä toiminimen nimi on hyväksytty.

2. Toiminimen pankkitili

Yrityksen perustamisen jälkeen sinun kannattaa avata yrityksellesi oma pankkitili, jotta tuloja ja menoja voidaan helpommin seurata. Pankit tarjoavat erilaisia yritystilejä, mutta yksityisen elinkeinonharjoittajan on myös mahdollista avata normaalin henkilökohtaisen tilin.

Jos koet vähäistäkään epävarmuutta, et syystä tai toisesta hallitse numeroita, koet kirjanpitoon liittyvät pakolliset asiat hankalaksi tai haluat käyttää kirjanpitoon menevän ajan vaikkapa yrityksesi markkinointiin niin kannattaa jo yrityksen alkuvaiheessa hommata luotettava ja ammattitaitoinen kirjanpitäjä.

Kirjanpitäjä hoitaa yrityksesi kirjanpitoasiat asianmukaisesti ja täsmällisesti sekä tekee kerran vuodessa myös yrityksesi pakollisen tilinpäätöksen.

3. Ilmoita asiakkaille uudet yhteystietosi

Toiminimen perustamisen jälkeen ilmoita asiakkaille ja yhteistyökumppaneille uusi Y-tunnus ja tarvittaessa uuden yhteystiedot.

menestyvan-kevytyrittajan-kannattaa-harkita-toiminimea-1024x576

Kun liiketoimintasi on käynnistynyt hyvin Omapajan kautta, kannattaa harkita toiminimen perustamista.

Toiminimen perustaminen: verohallinto ja vastuu

Jos olet yksityinen elinkeinonharjoittaja, hoidat itse kirjanpidon, kaikki ilmoitukset verottajalle sekä otat itsellesi ja toiminnallesi vakuutukset. Toiminimen verotus sekä kirjanpitoon ja vakuutuksiin liittyvät asiat ovat sinun vastuulla. Olet henkilökohtaisella omaisuudellasi yrityksesi veloista. Vaikka sinulla ei olisi töitä, maksat silti yrityksesi kiinteät kulut.

Toiminimen perustaminen eläkkeellä

Eläkeläinen perustaa toiminimen aivan samaan tapaan kuin kuka tahansa muukin. Ainoa ero näkyy oikeastaan yrittäjien eläke- eli YEL-vakuutuksessa, se ei ole enää yli 67-vuotiaalle pakollinen.  YEL-vakuutuksen voi kuitenkin ottaa vapaaehtoisesti. Iso osa eläkeläisistä työskentelee sivutoimisena yrittäjänä. Mikäli yritystoiminta on pienimuotoista, on järkevintä ryhtyä kevytyrittäjäksi - se sopii erinomaisesti myös eläkeikään ehtineelle!

Sivutoimisen toiminimen perustaminen

Yrittäjänä voi toimia myös sivutoimisesti esimerkiksi palkkatyön tai opiskelujen ohessa. Sivutoiminen yrittäjyys voi kuitenkin olla paperitöineen haasteellista, sillä kuluja kertyy säännöllisesti, vaikka laskutettavaa ei tulisikaan. Sivutoimisen yrittäjyyden sijaan fiksuin tapa on kääntyä laskutuspalvelun puoleen. Pääset vähemmällä vaivalla ja usein myös pienemmillä kuluilla. 

Omapajan kevytyrittäjänä et ole koskaan yksin, mutta toiminnan kasvaessa on hyvä miettiä vaihtoehdot. Toiminimen perustaminen netissä käy nopeasti mutta käytännön asioiden miettimiseen ja huolehtimiseen menee aikaa. Autamme sinua siinäkin! Polku yrittäjyyteen on turvallinen!