Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

25.3.2022 10:54Lukuaika 7 min

Mistä saada lisätuloja? - Kuusi yksinkertaista vinkkiä!

Lisärahan tarve on yleistä meille suomalaisille. Osa kaipaa ylimääräistä tulonlähdettä jo ihan arjen ylläpitämiseksi, osaa taas kiinnostaa tienata rahaa ihan vain huvituksiin. Harvalle lisäraha tipahtaa kättä ojentamalla, mutta jos olet valmis näkemään vaivaa, lisää rahaa voi tienata jopa kotoa käsin. Tässä kuusi vinkkiä eri tilanteisiin!

  1. Lisätuloja sivutyöllä
  2. Lisätuloja työn ohessa omin käsin
  3. Tarjoa palveluita kotiin
  4. Hoida lapsia, lemmikkejä tai mummoa!
  5. Lisätuloja lymyilee kotona - myy ylimääräinen!
  6. Kuinka saada lisätuloja opettamalla!

 

1. Lisätuloja sivutyöllä

Tämä on helpoin ja käytetyin ratkaisu. Viikonloput ja juhlapyhät kaupan kassalla, siivousfirman haalareissa, henkilökohtaisena avustajana tai baaritiskin takana kartuttavat lisätuloja taatusti. Edellä mainittuihin duuneihin ei välttämättä vaadita edes tutkintoa tai kokemusta. Lisätöitä voi tehdä osa-aikaisesti oman, pääasiallisen työn ohessa.

Lisätulojen hankkiminen on monelle tapa maksaa esimerkiksi lomareissu

Lisätulojen hankkiminen ei ole hankalaa, aikaa ja energiaa se kyllä saattaa viedä. Keikkatöitä voi tehdä juuri niin paljon kuin itse parhaaksi näkee, myös levolle ja palautumiselle täytyy taata hetkensä. Akuuttiin rahan tarpeeseen lisätyötä kannattaa ainakin kokeilla. Aina voi myös lopettaa, mikäli paletti käy liian raskaaksi.

Jos olet opiskellut ammatin, jota et nykyisessä elämäntilanteessa ole tarvinnut, mieti, voisitko hyödyntää osaamistasi sivutyössä. Esimerkiksi hoitoalalla löytyy takuulla keikkahommaa sesongista riippumatta.

Voit käyttää osa-aikatyöhön esimerkiksi viikonloppuja tai pitempiä lomia. Ne vanhemmat, joiden luona lapset asuvat vuoroviikoin, käyttävät usein oman ”vapaan” viikkonsa tekemällä enemmän töitä.

Kevytyrittäjyys on erinomainen lisätulojen lähde!

Aloita kevytyrittäjyys

Mikäli sinulle kertyy arkivapaita tai olet työtön, harkitse sijaisena toimimista. Päiväkoteihin ja peruskouluihin haetaan jatkuvasti tuuraajia lyhyellä varoitusajalla. Lyhyihin sijaisuuksiin ei vaadita pätevyyttä.

Voit kysellä tuuraajan tarpeesta suoraan esimerkiksi kouluista tai päiväkodeista. Tämä on myös opiskelijalle hyvä tapa saada oman alan työkokemusta.

2. Lisätuloja työn ohessa omin käsin

Kirjoneulesukat tai islantilaiset villapaidat ovat suurta huutoa – kaikilla ei vain ole osaamista valmistaa niitä itse. Jos käsityöt ovat intohimosi, hyödynnä huvi ja hyöty! Neuleiden lisäksi voit myydä mitä vain! Linnunpönttöjä, jätkänkynttilöitä, sytykeruusuja, kransseja, tilkkutöitä, sisustustauluja… Hanki huonokuntoisia huonekaluja, kunnosta ja myy eteenpäin.

Omia käsitöitä voi myydä esimerkiksi myyjäisissä tai sosiaalisen median kautta. Nettikaupan perustaminen ei välttämättä ole taloudellisesti järkevää, mutta voit hyödyntää valmiita, nimen omaan omien tuotteiden myymiseen tehtyjä nettialustaja, esim. Holvi tai Etsy.

Ahkera ulkoilija voi tienata lisätuloja verovapaasti myymällä itse poimittuja marjoja tai seiniä. Joka syksy kiireiset ihmiset ovat valmiita maksamaan hyvän korvauksen sille, joka pääsee poimimaan luonnon vitamiinit talteen heidän puolestaan. Marjoja ostavat myös monet yritykset ja marja-asemat.

Jos olet taitava jauhopeukalo, helpointa on hankkia lisätuloja leivonnaisten teolla! Lasten syntymäpäivät, ristiäiset, rippijuhlat, merkkipäivät, lakkiaiset… sesonkiaikaan voit tienata satoja euroja kuukaudessa. Mitä maukkaampia ja koristeellisimpia kakkuja pystyt luomaan, sitä kovempi menekki tuotteillasi taatusti on.

3. Tarjoa palveluita kotiin

Erilaisilla kodin kunnostus, piha- ja siivoustöillä voi helposti tehdä rahaa ilman varsinaisia alkuhankintoja. Tarjoudu kolaamaan lumet, leikkaamaan nurmikkoa, vaihtamaan auton renkaita tai pesemään ikkunoita. Eteenkin kiireisten lapsiperheiden sekä senorikansalaisten elämää helpottaa kovasti, jos joku pystyy toimittamaan näitä askareita heidän puolestaan.

Osaatko huoltaa tietokoneita, asentaa viruksentorjunnan ja palauttaa roskapostiin karanneet liitetiedostot? Varsinkin ikääntyneet kaipaavat kipeästi apua erilaisten, nuorille jopa helppojen atk-taitojen auttamiseen. Luotettavalla avulle on varmasti kysyntää! Entä pystytkö vaihtamaan vetoketjun tai lyhentämään lahkeet?

 

Korjausompelu on kipeästi kaivattu palvelu, jolle ei tunnu löytyvän tarjoajaa jokaiselta paikkakunnalta.

 

Korjausompelu on kipeästi kaivattu palvelu, jolle ei tunnu löytyvän tarjoajaa jokaiselta paikkakunnalta. Helpoiten mainostat näitä palvelutasi oman paikkakuntasi Facebook-puskaradiossa tai tiputtelemalla mainoslehtisiä alueesi asukkaiden postilaatikoihin.

Helpoiten laskutat töistäsi Omapajan laskutuspalvelun kautta. Omapaja huolehtii puolestasi tarvittavat verot sekä muun paperisodan, joten sinun ei tarvitse vaivata niillä lainkaan päätäsi! Laskutuspalvelun käyttäjänä et sitoudu mihinkään, ja voit aivan hyvin aloittaa tai lopettaa milloin tahdot. Tutustu tarkemmin kevytyrittäjänä toimimiseen!

4. Hoida lapsia, lemmikkejä tai mummoa!

Lastenhoito on klassinen ratkaisu lisätulojen hankkimiseen, mutta se toimii! Oman jälkikasvun lisäksi ihmiset kaipaavat hoitajaa myös karvaisille lapsilleen esimerkiksi lomien aikana. Lue tästä blogista lisää siitä, miten voit tehdä töitä eläinten hoidon parissa.

Mitä joustavampi lastenhoitaja olet, sitä paremmin lastenhoitokeikka kannattaa. Pystytkö tarjoamaan hoitopalvelua kesälomiksi? Joululomaksi? Talviloman ajaksi? Voitko jäädä viikonlopun yli hoitamaan?

 

Vanhemmat arvostavat erityisesti hoitajaa, joka tekee muutakin kuin pelaa pleikkaa kilpaa hoidokkien kanssa.

 

Vanhemmat arvostavat erityisesti hoitajaa, joka tekee muutakin kuin pelaa pleikkaa kilpaa hoidokkien kanssa. Mainosta, mitä kaikkea kivaa tekemistä tarjoat lapsille. Ulkoilua, retkiä uimahalliin tai kirjastoon… Moni tekeminen ei edes maksa sinulle mitään.

Tarjoudu tuttuun harrastusporukkaan autokuskiksi lapsille tai kuskaamaan heitä soittotunnille. Pian olet vanhemmille korvaamaton apu! Tarjoudu viemään kotiäidin lapsiporukan ulos sillä välin kun hän lepää tai mainosta tulevasi häihin ja muihin juhliin töihin lastenhoitajaksi.

Lasten ja lemmikkien lisäksi myös ikääntyneet voivat tarvita hoitajaa. Esimerkiksi moni ikääntynyt on oman puolisonsa omaishoitaja 24/7. Vaikka varsinainen vanhustenhoitotyö on asiaan koulutettujen hoitajien tehtävä, voit tarjoutua tulemaan ikääntyneelle peräänkatsojaksi esimerkiksi kauppareissun ajaksi.

5. Lisätuloja lymyilee kotona - myy ylimääräinen!

Tähän toimivin ja nopein tapa on myydä pitkään käyttämättä ollu tavara pois. Konmaritus, tavaroiden järjestämien ja minimalismi ovat trendikkäitä tapoja karsia kodin tavaramäärää. Sen lisäksi että saat siistin kodin ja seesteiset tilat, löydät taatusti ylimääräistä roinaa myytäväksi asti! Tavaraa voi myydä peräkonttikirppiksellä tai varata pöydän itsepalvelukirpputorilta. Sosiaalisen median kirppisryhmät ovat myös erittäin suosittuja kanavia.

Lisää yleisöä tavaralle saa nettimarkkinapaikoilta, kuten huuto.net tai tori.fi. Voit myös lähettää vaatteesi eri second-hand yrityksille myytäväksi, he toki ottavat provikan tuotteistasi. Tarpeeksi alhainen hinta takaa, että tavara löytää uuden omistajan. Älä mieti sitä, mitä itse tuotteesta maksoit – ylimääräinen tuote omassa komerossasi ei tuota sinulle pennin pyörylää.

 

Toisen romu voi olla joskus toisenkin romu. Älä siis pyörittele tavaraa kirpparipöydästä toiseen, jos se ei kenellekään kelpaa.

 

Toisen romu voi olla joskus toisenkin romu. Älä siis pyörittele tavaraa kirpparipöydästä toiseen, jos se ei kenellekään kelpaa. Ehjät, puhtaat ja vielä käyttökelpoiset tuotteet voi viedä paikkakunnan kierrätyskeskukseen. Muiden loppusijoituspaikka on ehdottomasti roskakori.

Tavaran lisäksi kotoa kannattaa hyödyntää muutakin, kuten huonekasvien pistokkaat! Jos olet innokas puutarhuri, voit myydä myös ylimääräiset perennasi tai kasvattaa kesäkukkia jakoon asti. Terhakat tomaatin ja kurkuntaimet tekevät takuulla kauppansa keväällä. Hurjasti leviävä vattu, kirsikka tai luumu löytää uuden kotiin kevät – tai syysistutusten aikaan.

6. Kuinka saada lisätuloja opettamalla!

Jos omaat hyvät kädentaidot, osaat piirtää maalata tai vaikka keskustella, voit hankkia lisätuloja opettamalla. Jos olet kiinnostunut jostain aiheesta, pidä luentoja! Suunnittele, miten ja mitä opetat ja ota yhteyttä oman paikkakuntasi kansalaisopistoon. He tarjoavat mielellään uusia kursseja ja keskustelutapahtumia opiskelijoilleen. Opettajan pätevyyttä ei tarvita.

Lisätulot helpottavat perusarjessa selviämistä

Kenelläpä ei olisi tarvetta ylimääräiselle rahalle! Osa joutuu turvautumaan lisätyöhön jo ihan perusarjesta selviämisen vuoksi, joku toinen taas haluaa tienata vähän enemmän esimerkiksi lomamatkan toivossa. Poimi sinulle parhaiten sopivat ideat tienata hieman ekstraa kertaluonteisesti tai jopa säännöllisesti!

Voit vetää jumppaa, joogaa, akvarellin maalausta, lukupiiriä tai englanninkielen keskusteluryhmää. Opeta veistämistä, moottoripyörän huoltoa, tietokoneen käyttöä vanhuksille tai askartelupajaa lapsille.

Opiston lisäksi omaa osaamistaan voi tarjota vapaamminkin. Jos soitat jotain instrumenttia, opeta muitakin! Jos olet hyvä myymään, brändäämään tai tai palautumaan työpäivän jälkeen, tarjoa luentoa eri työyhteisöille ja yrityksiin!

Miten voi tienata rahaa kotona?

Lähivuosina etätyön tekemisestä on tullut itsestäänselvyys ja sitä yritykset ovat siihen hyvin suotuisia. Tämä antaa erinomaisen mahdollisuuden tienata lisätuloja kotoa käsin. Aktiivisille työnhankinnalla sinulla on mahdollista tehdä monenlaista työtä kotona esimerkiksi päätyön tain opiskelun ohessa. Hyviä keinoja ovat mm:

  • Ryhdy kevytyrittäjäksi
  • Bloggaaminen, somettaminen, pelaaminen ja tubettaminen
  • Leipomusten ja käsitöiden myynti
  • Oman asiantuntijuuden ja osaamisen hyödyntäminen
  • Myynti- ja buukkauspalveluissa työn tekeminen
  • Vuokraa tai myy omaisuuttasi, jota et itse aktiivisesti käytä
  • Taskurahan tienaaminen mm. naapureita auttamalla

 

Kannattaako lisätulojen hankkiminen - mitä työtön tai opiskelija voi tienata

Aivan aluksi kannattaa tietenkin selvittää, kuinka paljon on järkevää hankkia lisätuloja. Opinto- ja työttömyystuki ovat sidoksissa tuloihin, eli tuet pienenevät, mikäli tuen nostaja tienaa liikaa. On ikävä maksella vuoden lopussa vaikkapa useamman kuukauden opintotukea takaisin.

Kelan mukaan vuosituloraja määräytyy sen perusteella, kuinka monelta kuukaudelta opintotukea nostetaan. Vuosituloraja lasketaan siten, että tuloja voi olla 870 euroa jokaista tukikuukautta kohti ja 2 600 euroa jokaista tuetonta kuukautta kohti. Tarkista rajat kela.fi -sivustolta.

Työtön voi ansaita 300 euroa kuussa ilman, että sillä on vaikutusta työttömyysetuuteen. Tämä koskee sekä peruspäivärahaa että ansiosidonnaista saavia työttömiä. Kaikki tulot on kuitenkin aina ilmoitettava Kelalle riippumatta siitä, jäävätkö ansaitut eurot alle 300 euron. Huomaa, että raja koskee bruttoa. Varsinainen käteen jäävä tulo on siis pienempi kuin 300 euroa.

Jos 300 euroa ylittyy, vähentää se työttömyystukea. Nyrkkisääntö on, että jokainen 300 euron jälkeen ansaittu euro vähentää työttömyystukea 50 sentillä.

Eläkeläisen lisätulojen verotus

Se, vaikuttaako palkka eläkkeeseen riippuu siitä, mitä eläkettä saat. Voit työskennellä ilman tulorajoituksia vanhuuseläkkeen ja osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen aikana. Tuloraja tulee selvittää, jos työskentelet osatyökyvyttömyyseläkkeellä, osakuntoutustuella, työkyvyttömyyseläkkeellä, kuntoutustuella tai työuraeläkkeellä.

Eläkkeitä verotetaan kuten ansiotuloja. Vanhuuseläkkeen määrään eivät lisätulot vaikuta muuten kuin positiivisesti! Jos teet töitä eläkkeellä, kertyy työansioistasi uutta eläkettä 1,5 % vuodessa aina vakuuttamisvelvollisuuden yläikärajaan asti.

Uudesta eläkkeestä on maksettava myös eläkevakuutusmaksut, kunnes vakuutusvelvollisuuden yläikäraja tulee vastaan. Vanhuuseläkkeellä toimiva yrittäjä voi ottaa vapaaehtoisen yel-vakuutuksen.

Jos taas työskentelet työkyvyttömyyseläkkeellä, selvitä aina ensin työeläkelaitoksestasi, kuinka paljon voit ansaita ilman että eläkkeen maksu vaarantuu.

Työkyvyttömyyseläkkeellä voit ansaita korkeintaan 40 % ja osatyökyvyttömyyseläkkeellä 60 % eläkettä edeltävästä ansiotasosta. Voit kuitenkin aina ansaita 855,48 euroa kuukaudessa, vaikka henkilökohtainen ansaintarajasi olisi pienempi. Myös tästä eläkkeen aikana tekemistäsi töistä karttuu uutta eläkettä. Nämä eläkkeet saat maksuun kun työkyvyttömyyseläkkeesi muuttuu vanhuuseläkkeeksi.

Työkyvyttömyyseläkkeen voi myös jättää lepäämään kokonaan työjakson ajaksi. Eläke voi olla lepäävänä kerrallaan vähintään kolme kuukautta ja enintään kaksi vuotta. Eläke voidaan myös muuttaa osatyökyvyttömyyseläkkeeksi.