Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

Vesa_Aho-tietsikkari
8.11.2021 17:18Lukuaika 2 min

Tietsikkarin Vesa Aho: ”Omapaja mahdollistaa riskittömän lähdön”

Tietsikkari on tietokoneiden ja elektroniikan huolto- ja asennuspalvelu. Vuodesta 2016 toiminnassa oleva kevytyritys työllistää asentaja Vesa Ahon täysipäiväisesti. Pikkupojasta asti tietotekniikan parissa pakertaneella Aholla on työkokemusta alalta jo lähes 20 vuotta. Pitkää työputkea ison firman asennustöissä seurasi aikoinaan loppuunpalaminen ja puhtaalta pöydältä aloittaminen.

- Siinä oli monta tekijää, miksi jäin pois. Mietin, että mitä alkaisin sitten tekemään. Ehkä nyt olisi aika tehdä tätä ihan itselle. Menin yrittäjäkouluun suorittamaan yrittäjän ammattitutkinnon, Aho muistelee.

Vesa_Aho-tietsikkari

- Yrittäminen voi olla todella vaikea aloittaa, mutta kevytyrittäjänä kuka tahansa voi lähteä kokeilemaan ja katsoa mihin se kantaa. Se paperihommien helppous auttaa tosi paljon! Vesa Aho kiittelee.

Tässä vaiheessa Aholla oli entisen työnsä puolesta takataskussa jo runsaasti kontakteja. Kouluttaja nykäsikin Ahoa hihasta ja uteli, oliko mies miettinyt yritystoiminnan käynnistämistä ilman y- tunnusta, laskutuspalvelun kautta?

Ajatus tuntui kiinnostavalta. Aho lähti kahlaamaan läpi laskutuspalveluja ja törmäsi Omapajaan. Sama kotipaikkakunta, Oulu, herätti heti huomion. Päätös sai sinetin kun Aho huomasi että Omapajalla hän voi rekisteröidä oman kevytyrityksensä Omapajan aputoiminimeksi.

- Halusin ihan oman brändin, logot ja kaikki, Aho tarkentaa aputoiminimen tärkeyttä.

Korjaaminen on aina parempi vaihtoehto

Bisnesideaa Vesa Aho ryhtyi hiomaan välittömästi. Alunperin toimenkuva korjauspalveluineen oli laajempi, mutta kun viallisia tietokoneita alkoi kertyä nurkkiin pilvin pimein, Aho päätti keskittyä huoltotöihin vain paikan päällä, siis asiakkaan omassa kodissa.

- Näin asiakkaan ei tarvitse itse kuskata laitetta mihinkään. Teemme myös paljon yhteistyötä Oulun seudun muiden toimijoiden kanssa. Jos asiakas tarvitsee uuden koneen tai haluaa hävittää vanhan, ohjaan häntä eteenpäin.

 

– Kierrätys vähentää jätettä, joten neuvoni on, että ostakaa sellainen laite, joka kestää mahdollisimman kauan.

 

Aho korostaa, että kierrätys ja ympäristöystävällisyys ovat arvoja, joita hän Tietsikkarissa haluaa vaalia.

- Maapallon elektroniikkajätevuori on painavampi kuin Kiinan muuri. Kierrätys vähentää jätettä, joten neuvoni on, että ostakaa sellainen laite, joka kestää mahdollisimman kauan. Hyviä laitteita pystyy osa kerrallaan vaihtamaan. Jos jokin ei toimi, ei laiteta sitä ensimmäisenä roskiin vaan pyritään korjaamaan, Aho ohjeistaa.

Kevytyrittäjä ei jäänyt töiden tauottua tyhjän päälle

Päätökseen toimia kevytyrittäjänä on Vesa Ahon mukaan vaikuttanut monta tekijää. Korona-ajan kurituksessa hän on pitänyt kevytyrittäjyyttä todellisena pelastavana renkaana.

- Koska saat työttömyyskorvausta niiltä päiviltä kun ei ole töitä. Onhan se nyt merkittävää kun tilipussista tipahtaa yhtäkkiä nolla pois. Entä jos olisin ollut siinä vaiheessa yrittäjä? Aho huokaa kuvaillessaan vuoden 2020 tunnelmia.

Pikkuhiljaa tilanne on tasoittunut ja työt jatkuneet lähes tulkoon entiseen malliin. Jopa niin hyvin että työtaakkaa on alettu kasvattamaan kahden henkilön tarpeisiin. Viime kesänä tuuraajaksi pestautunut tietotekniikan kokenut ammattilainen Tero Suvivaara on liittynyt jäädäkseen Tietsikkarin remmiin. Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluukin oman osakeyhtiön perustaminen.

- Se oli suunnitelmissa jo ennen kuin epidemia iski. Pikkuisen saa maailmantilanne tästä ensin tasoittua ennen kuin siihen ryhdytään, kokonaan en kuitenkaan malttaisi Omapajasta luopua, Aho pohtii.

Omapaja saakin Vesa Aholta pelkkää kiitosta.

 

- Yrittäminen voi olla todella vaikea aloittaa, mutta kevytyrittäjänä kuka tahansa voi lähteä kokeilemaan ja katsoa mihin se kantaa

 

- Yrittäminen voi olla todella vaikea aloittaa, mutta kevytyrittäjänä kuka tahansa voi lähteä kokeilemaan ja katsoa mihin se kantaa. Se paperihommien helppous auttaa tosi paljon! Alussa voi olla tosi haastavaa jos joutuu hankkimaan kaikki laskutukset, tilitoimistot, kirjanpitäjät… Omapaja tarjoaa ne kaikki könttänä. Siitä menee toki pieni palveluprosentti, mutta siinä saa paljon sillä rahalla, Aho pohtii.

Aho kuvailee, kuinka aloittelevan yrittäjän tilanne saattaa olla paikoin todella haastava. Starttirahakausi päättyy ennen kuin kestävää asiakaskuntaa on edes päässyt luomaan, eikä työttömyyskassasta ole mahdollista saada korvausta.

- Saattaa olla kova juttu, jos ei esimerkiksi ole tajunnut että arvonlisävero pitää maksaa itse ja sitten se kaikki tulee yllätyksenä vuoden lopussa. Kevytyrittäjyys on riskitön lähtö: teet työt ja Omapaja hoitaa kaiken muun, Vesa Aho summaa.

Tietsikkarin kotisivut löytyvät osoitteesta tietsikkari.fi

Kiinnostaisiko myös nämä?