Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

harmaa talous, yhteistyö
30.11.2018 12:24Lukuaika 4 min

Harmaa talous ja pimeä työ voidaan kitkeä yhdessä

Harmaa talous on vahingollista koko yhteiskunnan kannalta, ja siksi siihen pitää puuttua. Mutta, oletko ajatellut, mitä harmaa talous on? Pimeä työ voi kuulostaa houkuttelevalta – työtä voisi tehdä muun työn tai opiskelun ohella, ja palkka tulisi käteen verottomana. Mieti kuitenkin vielä! Pimeän työn seuraukset voivat olla kohtalokkaat.

Harmaaseen talouteen kuuluu

  • niin sanottu pimeän työn tekeminen
  • verojen ja muiden lakisääteisten maksujen maksamatta jättäminen
  • sosiaalietuuksien väärin käyttäminen
  • piraattituotteiden ostaminen ja myyminen
  • rahan alkuperän hävittäminen.

Yrittäjää harmaa talous voi puolestaan houkutella sen vuoksi, että verot ja muut lakisääteiset maksut vievät osan tuloista. Pimeästi töitä tekevä yrittäjä ei tarjoa tekemästään työstä kuittia ja ottaa palkkionsa mielellään käteisenä. Harmaa talous ja pimeä työ ovat kuitenkin vakavia rikoksia.

Mitä harmaan talouden sijaan?

Omaa yritystä pohtiva törmää usein negatiivisiin kommentteihin ja nettikeskusteluihin, joissa yrittämisen kalleutta ja mahdottomuutta paisutellaan sekä kauhistellaan. Verot ja työnantajamaksut saadaan kuulostamaan kaiken nielevältä möröltä, joka jyrsii aloittelevan yrittäjän varallisuuden luita myöten. Pimeä työ alkaa kuulostaa houkuttelevalta – jos verot ja paperisotkun voisikin välttää pimeää työtä tekemällä.

Houkuttelevuudestaan huolimatta pimeällä työllä voi olla seurauksia, jotka vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen. Harmaa talous ei ole hyvä lähtökohta minkään muotoisen yritystoiminnan aloittamiseen. Mikäli toiminimen perustaminen ei houkuta tai haluat työskennellä vain keikkaluonteisesti, esimerkiksi opiskelujen tai muun työn ohessa, ratkaisu on kevytyrittäjyys.

harmaa-talous-kevytyrittajyys

Kevytyrittäjyys ehkäisee harmaata taloutta tarjoamalla kätevän tavan tienata muun työn tai opiskelun ohessa.

Kevytyrittäjänä työskenteleminen on helppoa! Keskityt siihen, mitä parhaiten osaat, ja annat laskutuspalvelun hoitaa tarvittavat maksut ja selvitykset. Kirjaat vain laskutusohjelmaan asiakkaalta laskutettavan työn, ja laskutuspalvelu huolehtii puolestasi verot ja muut käytännön murheet. Mikäli työtä ei ole eikä tuloja kerry, kevytyrittäjyydestä ei koidu myöskään mitään kustannuksia. Kevytyrittäjänä teet niin paljon töitä kuin haluat – kerran viikossa, aina tarpeen mukaan, päivittäin tai vaikka viikonloppuisin. Täysin laillisesti ja yhteisten pelisääntöjen mukaan.

Kun työskentelet kevytyrittäjänä, olet oikeutettu tilanteesi mukaan myös muihin etuihin, kuten mahdolliseen työttömyysturvaan. Voit lukea Omapajan blogista, millainen on kevytyrittäjän työttömyysturva.

 

Jos yrityksellä ei ole mahdollisuutta palkata työntekijää, se voi ostaa työsuoritteita kevytyrittäjältä.

 

Myös olemassa olevat yritykset voivat hyödyntää kevytyrittäjiä. Jos yrityksellä ei ole mahdollisuutta palkata työntekijää, se voi ostaa työsuoritteita kevytyrittäjältä, joka lähettää yritykselle laskun tekemästään työstä.

Pimeä työ, mitä haittaa siitä on?

Pimeä työ ei ajatuksen tasolla kuulosta kovinkaan vaaralliselta, eikä muutamaa käteisellä sovittua keikkahommaa osaa mieltää kovin rikolliseksi teoksi. Laki on kuitenkin toista mieltä. Pimeällä työllä voi olla kauaskantoisia, jopa vaarallisia vaikutuksia tulevaisuuteesi.

Et esimerkiksi voi ilmoittaa tekemääsi työtä CV:ssä etkä pysty kääntymään kenenkään puoleen, mikäli palkkasi jää maksamatta tai kohtaat työssäsi väärinkäytöstä. Pimeästä työstä ei kerry eläkettä. Työtapaturman sattuessa vahinko jää sinun korvattavaksesi, ja riskisi joutua hyväksikäytetyksi tai huijatuksi on merkittävä.

Asiakassuhteiden luominen on vaikeaa tai lähes mahdotonta, mikäli et voi mainostaa toimintaasi julkisesti tai edes puskaradion kautta. Huhut halvasta, pimeästä työvoimasta kiirivät varmasti toimeksiantajien lisäksi myös viranomaisten korviin. Harmaaseen talouteen tai pimeään työhön törmäävällä kansalaisella on velvollisuus ilmoittaa rikosepäilystään verottajalle. Esimerkiksi työ, josta asiakas ei saa kuittia, riittää epäilyksi. Seuraukset talousrikoksesta voivat olla ikävät:

  • Mahdollinen sakko tai vankeusrangaistus.
  • Rikoksen taloudellisen hyödyn (eli pimeällä työllä ansaitun tulon) menettäminen kokonaisuudessaan valtiolle. Mikäli pimeää työtä on tehnyt vuosia, voi korvaussumma nousta huomattaviin lukuihin.
  • Henkilö ei voi perustaa tai pyörittää yritystoimintaa. Liiketoimintakielto kestää enimmillään seitsemän vuotta.

Rikoksen vakavuusastetta nostavat samanaikaiset petokset, kuten työttömyyskorvauksen tai toimeentulon nostaminen yhtä aikaa pimeän työn harjoittamisen kanssa. Todetusta talousrikoksesta jää merkintä rikosrekisteriin, mikä puolestaan voi hankaloittaa muiden töiden, asunnon tai lainan saantia. Mikäli yritys jää kiinni harmaan talouden harjoittamisesta, todennäköisesti myös yritykselle pimeästi työskentelevät joutuvat kärsimään seurauksista.

Harmaa talous köyhdyttää yhteiskuntaa

Harmaa talous vääristää työmarkkinoita, kun veroja kiertävä yritys tai työntekijä tarjoutuu tekemään työt halvemmalla kuin lainkuuliainen yrittäjä. Harmaa talous on usein myös yhteydessä muuhun rikollisuuteen, kuten korruptioon tai ihmiskauppaan. Harmaa talous ei ole vain yksilön oma ongelma, vaan se vahingoittaa koko yhteiskuntaa. Samalla kun toiset nostavat verotonta palkkaa, joutuvat laillista elantoa hankkivat kiristyvien verojen eteen.

Hyvinvointiyhteiskuntamme pyörii verotuksen ansiosta. Kustannamme muun muassa koulutuksen, terveydenhuollon, julkiset laitokset, tiet, virkistysalueet, riippumattoman median ja kulttuurin pääasiassa verovaroin. Voittoa tekevät yritykset maksavat osan ansioistaan verona valtiolle, ja samoin tekevät myös yksityiset työntekijät. Harmaa talous ja talousrikollisuus ovat seurausta ahneudesta ja halusta maksimoida voitot.

Näin torjut harmaata taloutta

Paras tapa torjua harmaata taloutta on ennaltaehkäisy. Älä sorru työskentelemään pimeästi. Pimeästä työstä saatu hetkellinen taloudellinen hyöty voi muuttua moninkertaiseksi tappioksi, joskus jopa vuosienkin päästä. Puhumattakaan stressistä, minkä paljastumisen pelko pimeän työn tekijälle aiheuttaa.

Torju harmaata taloutta työtä tehdessäsi ja palveluita hankkiessasi:

  • Toimita työnantajallesi verokortti.
  • Älä suostu siihen, että työnantaja maksaa palkan käteisenä. Pyydä maksu aina tilillesi.
  • Vaadi kirjallinen työ- tai toimeksiantosopimus.
  • Pyydä ja anna kuitti.
  • Tarkista työeläkeotteesi vuosittain.

Älä tue yrityksiä, joiden epäilet harjoittavan harmaata taloutta. Mikäli tilaat esimerkiksi remontin pimeästi työtä tekevältä firmalta, vahingon tai rakennusvirheen sattuessa on hankalaa saada ketään vastuuseen virheestä. Alun perin halpa urakka voi muuttuakin taloudelliseksi ahdingoksi.

Jotta rikollisen toiminta voidaan ehkäistä, harmaan talouden harjoittamisesta tai sen epäilemisestä tulisi tehdä ilmoitus verohallinnolle. Ilmoituksen voi jättää nimettömänä.

Kevytyrittäjyys tuo vapauden

Kevytyrittäjänä vältät yrityksen tai toiminimen perustamiseen liittyvän viranomaispyörityksen mutta saat työstäsi kohtuullista palkkaa, ja kaikki pakolliset maksut hoidetaan ilman suurempaa vaivaa. Kevytyrittäjänä voit vapaasti mainostaa toimintaasi, tarjota palveluitasi ja luoda näkyviä asiakassuhteita. Lisäksi harmaa talous pysyy kurissa!

Kevytyrittäjyys on pehmeä askel kohti omaa toiminimeä tai mahdollisuus muuttaa harrastus ja intohimo rahan arvoiseksi palveluksi. Kevytyrittäjyyden tuoma kokemus on arvokas lisä ansioluetteloon. Se kertoo yritteliäisyydestä ja oma-aloitteisuudesta, jota työnantajat ja asiakkaat arvostavat.

Anna Omapajan hoitaa kaikki työhösi liittyvät maksut ja kustannukset ja nauti rehellisellä työllä ansaittua korvausta. Pajayrittäjäksi ryhtyminen ei vaadi hakemuksia, ansioluetteloita eikä vetoomuksia, vaan voit ryhtyä kevytyrittäjäksi jo tänään Omapajan nettisivujen kautta. Kevytyrittäjänä teet töitä silloin kuin haluat ja niin paljon kuin itse haluat. Omapajan kautta saat myös apua ja neuvoja, olipa kyseessä sitten haasteet kevytyrittäjänä tai pohdinnat aloittaa päätoiminen yrittäjyys.

Kiinnostaisiko myös nämä?