Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

freelancer työ vapauttaa oravanpyörästä
31.3.2023 15:58Lukuaika 3 min

Freelancer-työ: Plussat ja miinukset

Haaveiletko vapaammasta työelämästä ja freelanceriksi ryhtymisestä? Et ole ainoa!

Kuka muka ei haluaisi päättää työajoistaan itse ja kenties tehdä työtä jossain muualla kuin ankeassa harmaassa toimistossa? Aina freelancerinkaan arki ei ole yhtä juhlaa.

Ennen kuin irtisanoudut nykyisestä työstäsi ja alat oman elämäsi herraksi, lue tämä juttu, jossa avaamme sinulle rehellisesti itsensä työllistämisen valo- ja varjopuolet.

Freelancer - Työsuhde vai toimeksianto?

Freelancerina teet töitä usealle eri taholle. Voit olla joko työsuhteessa tai yrittäjä. Huomaa, että myös kevytyrittäjät lasketaan yrittäjiksi, vaikka y-tunnusta ei olisikaan.

Ole työstä sopiessasi tarkka, millaisen sopimuksen olet tekemässä. On tympeää selvitellä tällaisia asioita jälkikäteen.

Työsuhde solmitaan aina työsopimuksella, jossa sinulla ja työantajallasi on paljon velvoitteita toisianne kohtaan. Työnantajasi päättää, missä ja milloin työtä tehdään ja tarjoaa työvälineet. Kevytyrittäjänä tehty työ ei muodosta työsuhdetta.

Kevytyrittäjät ja yrittäjät tekevät toimeksiantosopimuksen, jossa on omat velvoitteensa, mutta se on vapaampi tapa sopia työn suorittamisesta. Siihen ei sisälly työn valvontaoikeutta, ja jos työ ei ole paikkaan sidottua, voit työskennellä mistä haluat.

Korvauksen työstäsi voit saada joko palkkana tai työkorvauksena. Ennen itsensä työllistäjillä oli käytössä freelancer-verokortti, mutta nykyään verojen maksu palkasta hoituu kätevästi yhdellä ja samalla verokortilla riippumatta siitä, onko sinulla yksi vai useampi tulonlähde.

 

Virkistääkö vaihtelu?

Työn vaihtelevuus ja vaihtuvat työkohteet voivat olla näkökulmasi mukaan joko plussa tai miinus.

Tutkimusten mukaan työssä tylsistyminen vaikuttaa merkittävästi työhyvinvointiin. Ilmiö on niin laaja, että sille on oma sanakin: Boreout.

Sinullakin luultavasti on kokemuksia tehtävistä, joista kyllä on saanut palkkaa, mutta jotka syövät sielua. Työtehtäviä, jotka ovat niin tylsiä, että hakkaisit mieluummin puutikkuja varpaankynsien väliin kuin tekisit kyseistä työtä.

Yhä useampi valitsee freelancer-elämän paetakseen oravanpyörästä ja jotta ei koskaan tarvitsisi istua enää yhdessäkään turhassa palaverissa.

Heidän näkökulmastaan epävarmat tulot ja muut haasteet ovat paljon pienempi paha, kun vastineeksi saa parantuneen työn imun ja suuremman mahdollisuuden vaikuttaa oman työn sisältöön.

Kuulutko sinä heihin, joita vapaus kiinnostaa enemmän kuin tasaisen tappava harmaa arki?

 

Työllistä itsesi nyt

 

Kun freelancer on yksinyrittäjä

Sinulla on freelancerina järkevää hankkia itsellesi y-tunnus, kun toimintasi kasvaa ja koet hallitsevasi yrityksen pyörittämiseen liittyvät hallinnolliset työt riittävän hyvin.

Yksinyrittäjä on todellinen mikroyritys ja heitä onkin Suomessa suurin osa yrittäjistä.

Pienyrittäjänä toimiminen ei ole niin hankalaa kuin usein pelotellaan, mutta muistettavaa on enemmän kuin kevytyrittäjänä. Hyvä tilitoimisto säästää sinulta paljon aikaa ja rahaa.

Yrittäjä huolehtii itse myös omasta vakuutusturvastaan, Omapajan kevytyrittäjillä vakuutukset ovat osa palvelupakettia (hinta +3% arvonlisäverottomasta laskutuksesta).

Itsensä työllistäjän kannattaa olla moniosaaja

Oletko psykiatri tai muun hyvin kysytyn erikoisalan edustaja? Jos et ole, monipuolinen osaaminen ja ennakkoluuloton suhde eri aloihin on paras työllisyytesi tae.

Vaikka et olisi juuri nyt siirtymässä freelanceriksi, sinun kannattaa tehdä seuraava harjoitus:

  1. Listaa paperille kaikki taidot, jotka olet oppinut opiskelujen aikana, harrastusten kautta ja töissä.
  2. Alleviivaa niistä ne, joita osaat mielestäsi hyvin.
  3. Ympyröi vielä ne, joiden tekemisestä oikeasti pidät.

Osaat aika monipuolisesti erilaisia asioita, eikö totta? Mitä jos noiden taitojen joukossa olisi se yhdistelmä, jonka varaan voisit rakentaa uuden palkitsevamman urasi?

Ei se toki yhdessä yössä käy, koska mikään tekemisen arvoinen ei ole niin helppoa, että se järjestyy kuin itsestään. Se vaatii sinulta todellista tahtoa ottaa riskejä ja astua epämukavuusalueelle.

Kun tiedät, mitä tahtoisit freelancerina tehdä, kaikkein helpointa työstäsi laskuttaminen on kevytyrittäjänä vastuullisen laskutuspalvelun kautta. Silloin tiedät, että saat varmasti apua, jos sinulle tulee jotain kysyttävää, etkä joudu taistelemaan yksin byrokratian kanssa.

Onko itsensä työllistäminen varma tie köyhyyteen?

Pelkäätkö, että jos hyppäät oravanpyörästä, niin eläkevuotesi kuluvat senttejä laskiessa? On totta, että freelance-elämään liittyy paljon epävarmuustekijöitä ja eläkkeen kertymistä pitää ajatella tavallista palkansaajaa enemmän.

Toisaalta kuka palkansaajakaan nykyään voi sanoa varsinkaan uransa alussa, että edessä on varmasti lokoisat eläkevuodet? Työsuhde ei välttämättä ole sen varmempi vaihtoehto kuin yrittäjyyskään, koska työsuhde voi päättyä, eikä uutta välttämättä löydy heti tilalle.

Tärkein tapa suojata omaa tulevaisuuttasi itsesi työllistäjänä on opetella hinnoittelemaan oma työpanoksesi hyvin. Hintatasossa kannattaa huomioida esimerkiksi YEL-maksut, niin eläkekertymäsi ei ole vaarassa.

Halvimman hinnan perässä juoksijoita riittää aina, mutta teet kaikille palveluksen, kun et pyydä työstäsi liian alhaista hintaa.

Milloin voin aloittaa?

Sinun ei tarvitse, eikä kannata, hypätä aloittaessasi tyhjän päälle. Varmempi ja turvallisempi tapa on kasvattaa toimintaa pikkuhiljaa, jonkin toisen työn sivussa.

Voit siis aloittaa heti, mutta ole fiksu ja tee se harkitusti. Osa tosin huomaa aloittaessaan, että pelko oli aivan turhaa, itsensä työllistäminen on helpompaa kuin uskotellaan.

Moni aloittaa ollessaan opiskelijana tai toisessa työssä ollessaan. Työttömyyskään ei ole este kevytyrittäjyydelle. Myös virkavapaalla on mahdollisuus työskennellä, kunhan se sopii työnantajallesi.

Jotkut äidit haluavat yhdistää äitiysloman ja oman osaamisensa ylläpidon, joten heille freelance-työ voi olla ratkaisu työn ja perhe-elämän yhdistämiseen. Työskentely vanhempainvapaalla on täysin mahdollista ja tuo usein arkeen mielekästä vaihtelua.

Sinun ei kannata turhaan viivytellä urakehityksesi ottamista omiin käsiisi, jos kaipaat työelämältäsi enemmän.

Kiinnostaisiko myös nämä?