Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

etatyo-kevytyrittajyys-ja-tyohyvinvointi
16.2.2022 15:06Lukuaika 3 min

Oma yritys ja kirjanpitäjä - vai sittenkin kevytyrittäjyys?

Aloittelevan yrittäjän on selviydyttävä yrityselämän tuomasta vastuusta ja kirjanpitovelvollisuudesta. Kevytyrittäjällä samaa taakkaa ei ole, vaan paperisodan hänen puolestaan käy laskutuspalvelu. Molemmilla vaihtoehdoilla on puolensa, joten kirjanpidon kustannuksia kannattaa pohtia rahan, ajankäytön ja vaivattomuuden kannalta.

Kirjanpito on yrittäjälle välttämätöntä. Ilman veroja tehtävää työtä kutsutaan harmaaksi taloudeksi ja se on aina rikos. Mikäli yrittäjämäinen tai keikkaluonteinen työ kuulostaa kiinnostavalta, mutta kirjanapitäjän palkkaaminen tai y-tunnuksen ottaminen tuntuu turhan suurelta harppaukselta, vaihtoehtona on aina kevytyrittäjyys.

Kevytyrittäjä voi tehdä yrittäjän töitä ilman yrittäjän velvollisuuksia. Lainmukaisista veroista ja maksuista huolehtii kevytyrittäjän puolesta laskutuspalvelu. Verot maksetaan aina tehdystä työstä, eikä maksettavaa kerry ilman laskutettavaa.

Kirjanpitäjän työ – mitä tilitoimisto tekee?

Kirjanpitäjä (tai tilitoimisto) hoitaa kirjanpitoon ja talouteen liittyvät tiedot kuluista, menoista, tuotosta, omaisuudesta, veroista ja veloista. Karkeasti sanottuna kirjanpitäjä pitää yrittäjän toimittamien tositteiden ja kuittien avulla huolen, että yrittäjä maksaa verottajalle vaaditut summat. Kirjanpitäjän työhön kuuluu tarvittaessa myös muun muassa mahdollisen tilinpäätöksen ja veroilmoituksen tekeminen. Lopullinen vastuu on kuitenkin aina yrittäjällä itsellään.

 

Kevytyrittäjä ei ole samalla tavalla kirjanpitovelvollinen kuin y-tunnuksella toimiva yrittäjä

 

Kevytyrittäjä ei ole samalla tavalla kirjanpitovelvollinen kuin y-tunnuksella toimiva yrittäjä, mutta maksaa yrittäjän tavoin arvonlisäveron laskustaan. Maksun kevytyrittäjän puolesta suorittaa Omapaja. Kevytyrittäjä voi hakea tiettyjä kulukorvauksia sekä matkakorvauksia työhön liittyvästä matkustamisesta.

Kevytyrittäjä voi vähentää verotuksessaan Omapajan palvelumaksut, sekä muun muassa työhuoneen, ammattikirjallisuuden ja työhön tarvittavat laitteet aivan kuten palkansaaja.

toiminimen-perustaminen-vaatii-suunnittelua-768x432

Kirjanpitäjän työssä ei ole yhtä oikeaa, tiivistä hinnoittelutapaa. Työ laskutetaan joko tositteiden määrään, tuntihintaan tai näiden yhdistelmään. 

Kirjanpitäjä hinta – mitä kirjanpitäjä maksaa?

Kirjanpidon hinnoitteluun liittyvä keskustelu kalskahtaa epävarmalta, sillä tarkkaa summaa on valitettavasti vaikea antaa. Vaihtoehtoina ovat usein tuntihinta, kiinteä hinta sekä näiden yhdistelmä. Tuntihinta on keskimäärin noin 60 euroa kuukaudessa, mutta aloittavana yrittäjänä voi olla hankala tietää, montako tuntia oman yrityksen kirjanpito kuussa vie. Työmäärä riippuu siitä, kuinka paljon kuitteja ja tositteita kirjanpitäjä joutuu kuukaudessa käsittelemään ja missä muodossa.

 

Kirjanpidon hinnoittelun vaihtoehtoina ovat tuntihinta, kiinteä hinta sekä näiden yhdistelmä

 

Kiinteään hintaan kuuluu tietty määrä tositteita (esimerkiksi 10 tositetta / kuukausi). Mahdollisista ylimenevistä veloitetaan erikseen. Hintaan vaikuttavia tositteita kertyy nopeastikin iso pino, esimerkiksi laskut, matkakuitit ja ostot, joten aluksi kirjanpitäjän kanssa voi olla hyvä keskustella, mikä laskutustapa on kaikkein järkevin.

Kevytyrittäjän on helppo varautua kirjanpidon hintaan: Omapajalla se on aina 5 - 7% arvonlisäverottomasta laskusta, ei mitään muuta. Tarvittaessa saat Omapajan kautta apua ja neuvoja muun muassa veroilmoituksen tekoon kevytyrittäjyyden osalta – täysin veloituksetta. Tähän kirjanpidon hinnoitteluun ei vaikuta, laskutatko kerran viikossa vai vuodessa. Jos laskutettavaa ei kerry, ei kerry maksettavaakaan.

Säästä kirjanpitäjän palkka – tee itse! ...tai sitten et

Kirjanpitäjän palkkaaminen ei mitenkään ole pakollista, jos byrokratiasta haluaa selvitä omin nokkineen. Mikäli kirjanpito tehdään yhdenkertasena ja numeroiden pyörittäminen kiinnostaa, voi yrittäjä hoitaa kirjanpitonsa myös aivan itse. Avuksi kannattaa ostaa jokin sähköisen taloushallinnon tietokoneohjelma. Sen avulla tositteiden tai vientien, myynnin, eräpäivien, maksumuistutusten, arvonlisäverojen ja muiden numeroiden kanssa pelaaminen on järjestelmällisempää.

”Tein itse ja säästin!” on lause, jolla päättyy helposti huonoon lopputulokseen. Jos on yhtään epävarma omista kirjanpitotaidoistaan, DIY-henkinen taloushallinnon osaamisalan haltuunotto ei kuulosta onnistuneelta ratkaisulta. Verottajahan ei muistuta ystävällisesti eräpäivästä, vaan aikatauluista ja summista täytyy pitää terävänä kiinni, muuten sanktiot ovat raskaat.

Kannattaa myös miettiä, kuinka paljon omaa aikaa on järkevää ja taloudellista käyttää tee-se-itse -kirjanpitoon. Jos lippujen ja lappujen kanssa menee joka kuukausi ainakin yksi työpäivä, kannattaisiko sekin aika käyttää ennemmin työmaalla kuin laskimen kanssa? Vaikka kirjanpitäjän palkassa säästäiskin 30 euroa kuussa, mahdolliset ”omat mokat” voivat maksaa moninkertaisesti.

kevytyrittajyys-tyon-suunnittelu-768x512

Kirjanpitäjän työtä voi itse helpottaa toimittamalla kuitit ja tositteet selkeässä muodossa.  Näin tilitoimistolla ei mene aikaa erillisten lappusten selvittämiseen, skannaamiseen ja kirjaamiseen.

Omapaja – kirjanpitäjän koulutus ja edullinen hinta samassa paketissa

Omapajan laskutuspalvelussa parasta on helppous. Sinun ei tarvitse solmia pitkäaikaista asiakassuhdetta vaan käytät palvelua juuri niin paljon kuin tarvitset. Maksat vain laskusta, et koskaan kuukausi- tai piilokuluja. Jos päätätkin vaihtaa y-tunnukseen tai siirtyä kokonaan pois yrityselämästä, voit lopettaa koska vain ilman erillistä ilmoitusta.

 

Omapajalla maksat aina vain laskusta, et koskaan kuukausi- tai piilokuluja

 

Vaikka tekisitkin kevytyrittäjyyttä päätoimisena työnäsi, Omapajan lisäksi sinun ei tarvitse palkata erillistä kirjanpitäjää – Omapaja huolehtii puolestasi kaikesta mistä tilitoimistokin. Jos kuulut Yrittäjien eläkelain (YEL) piiriin, Omapaja huolehtii halutessasi myös henkilökohtaisista YEL-maksuistasi, täysin veloituksetta.

Jokainen Omapajan kautta lähetetty lasku käy läpi tarkastuksen. Näin et tule lähettäneeksi laskua vahingossa esimerkiksi väärällä arvonlisäverosummalla. Saat taustallesi ammattilaisen tuen ja avun aina kun sitä tarvitset, vaikkapa verotietoja pähkäillessäsi. Kirjanpitäjän työtä ei tarvitse hoitaa itse vaan Omapajan lähettää puolestasi tiedot viranomaisille ja huolehtii, että laskustasi maksetaan vaaditut summat oikeille taholle. Näin saat palkan tilillesi ”puhtaana käteen” ja voit keskittyä täysillä omaan työhösi.

Kiinnostaisiko myös nämä?