Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

Lukuaika 4 min

Työnhaku kuntoon – kerro, miksi sinut kannattaa valita

Työnhaku on haastavaa – mutta inspiroivaa. Mahdollisuus päästä tekemään juuri sitä työtä, josta on haaveillut, innoittaa ketä tahansa yrittämään parhaansa. Omaa unelmien työpaikkaa hakiessaan kannattaa panostaa selkeään ja kulloiseenkin tilanteeseen sopivaan persoonalliseen työhakemukseen ja CV:hen.

Tässä artikkelissa käsitellään onnistuneen työhakemusmallin lisäksi myös sitä, miten kevytyrittäjyys helpottaa työnhakua.

Haluaisitko tehdä työtä, johon sinulla on paloa ja intohimoa? Onko sellainen työpaikka sattumoisin juuri auki? Pitäisi vain osata tehdä työhakemus, ja vakuuttaa työnantaja. Miten työnhaku tehdään viisaasti? Miten tehdään hyvä työhakemus ja CV, curriculum vitae?

Kun itseä kiinnostava työpaikkailmoitus tulee vastaan, siitä innostuu. Moninaiset mieltä ilahduttavat mielikuvat unelmatyöstä nousevat mieleen. Kerrankin olisi mahdollisuus toteuttaa itseään sellaisessa työssä, joka kiinnostaa.

Asiassa on vain yksi ongelma: miten työpaikan saa napattua itselleen, kun uudesta työpaikasta ovat innostuneet niin monet muutkin hakijat. Miten itse saisi tehtyä työnantajaan suurimman vaikutuksen? Mitä sitten tehdään, jos kaikista hyvistä yrityksistä huolimatta itse ei tulekaan valituksi.

 

Yksi olennainen seikka, joka kannattaa jo alussa muistaa: vastoinkäymisistä ei kannata lannistua.

 

Tässä artikkelissa käsittelemme hyvän työhakemuksen perusperiaatteita ja pohdimme erilaisia vaihtoehtoja saada työllistettyä itsensä omaan unelma-ammattiinsa. Yksi olennainen seikka, joka kannattaa jo alussa muistaa: vastoinkäymisistä ei kannata lannistua. Kaikkiin tilanteisiin löytyy varmasti uusia vaihtoehtoja. Mutta seuraavaksi mietimme hetken, millaisia ovat hyvä työhakemus ja CV. 

Millainen on hyvä työhakemus?

Aloita työnhaku ja hakemusten luominen silloin, kun olet parhaimmillasi luova, virkeä ja itsevarma taidoistasi ja osaamisestasi.

Työhakemuksen tekoon löytyy netistä pohjia, joiden avulla on helppo tehdä asiallisen näköinen hakemus. Hyvä työhakemus on persoonallinen, kiinnostava ja selkeä. Työhakemuksen olennaisin tehtävähän on avata ovi työhaastatteluun. Koko elämänkertaansa ei siis tarvitse hakemuksessa kertoa.

Kun laadit hakemusta, pysy siis juuri kyseisen työpaikan kannalta olennaisissa asioissa. Panosta siihen, mitä hakemassasi työpaikassa tulee osata ja pyri mahdollisuuksien mukaan tuomaan esiin osaamisesi työhakemuksen lisäksi CV:ssä. 

Entä hyvä CV?

Hyvä CV tuo jo ensisilmäyksellä selkeästi esille työnhakijan pätevyyden haettavaan työpaikkaan. Se on asetteluiltaan selkeä ja ytimekäs ja kielellisesti tasokas.

CV:ssä voi tuoda esiin esimerkiksi seuraavat seikat: oma profiili, työkokemus, koulutus, kielitaito, it-taidot, harrastukset ja suosittelijat. Löydät netistä helposti hyviä ja ilmaisia pohjia CV:n tekemiseen. Niitä kannattaa hyödyntää. 

CV eli ansioluettelo on katsaus työnhakijan koulutukseen, työkokemukseen ja muihin taitoihin. Se liitetään työhakemuksen liitteeksi. Kannattaa siis huomioida, ettei turhaan toista samoja asioita sekä työhakemuksessa että CV:ssä. 

Työnhaku onnistuu, kun otat työhakemusta tehdessäsi huomioon ainakin seuraavat seikat:

 

1. Aloita vahvasti

Aloitus on työhakemuksessa kaikkein tärkein, sillä sen perusteella työnantaja joko ohittaa tai huomioi hakemuksesi. Aloituksen tulisi olla sellainen, että työnantaja haluaa lukea hakemuksesi kokonaan. Voit esimerkiksi kertoa heti suoraan, miten paljon ja miksi olet kiinnostunut kyseisestä työstä. 

2. Ole selkeä

Tuo hakemuksessasi selkeästi esille työnhaun kannalta merkitykselliset tiedot. Hyvä työhakemus kertoo, miksi kiinnostuit kyseisestä työpaikasta ja miksi juuri sinut pitäisi työhön valita. Kerro osaamisestasi, kokemuksistasi ja vahvuuksistasi. Kysy siis itseltäsi: kuka hakee, mitä hakee ja miksi hakee juuri tätä paikkaa?

3. Muista rakenne

Myös hakemuksen rakenne tulisi olla selkeä ja ytimekäs. Hyvässä työhakemuksessa aloitus on vahva ja herättää mielenkiinnon. Seuraavissa parissa kappaleessa kannattaa kertoa osaamisesta, vahvuuksista ja kokemuksista. Vastaa siis tässä kohtaa työpaikkailmoituksessa ilmeneviin odotuksiin.

Viimeisessä kappaleessa voi esittää palkkatoiveen, jos sitä kysytään, ja esimerkiksi kohteliaasti ilmaista halukkuutensa työhaastatteluun. 

4. Ole omaperäinen

Pyri olemaan työnhaussa ja hakemuksissa persoonallisella tavalla koukuttava. Liiallisuuksiin nokkeluudessa ei kannata mennä, mutta voit esimerkiksi elävöittää työhakemustasi tuoreilla kielellisillä ilmaisuilla.

5. Pysy asiassa

Tehokas työhakemus kertoo vain ne asiat, miksi olet kiinnostunut juuri kyseisestä työpaikasta ja miksi juuri sinut tulisi siihen valita. Esittelemiesi taitojen ja aikaisempien työkokemustesi tulisi olla merkityksellisiä hakemassasi työssä. Lue siis työpaikkailmoitus huolellisesti ja mieti, mitä taitoja kyseinen työ erityisesti vaatii. Sovita sitten omat taitosi niihin.

Työhakemus tulisi siis laatia aina erikseen kulloiseenkin työpaikkaan; hakemuksen sisältö ja muoto vaihtelevat haettavan työnkuvan mukaan. 

6. Konkretisoi

Kerro taitosi sekä osaamisesi ja perustele ne uskottavasti. Hyvä keino on kertoa esimerkiksi, miten ja missä on oppinut jonkin työn kannalta olennaisen taidon. Miten kyseistä taitoa voi hyödyntää haettavassa työssä?

7. Ulkoasu ja kielenhuolto

Lopuksi huomioi ulkoasu ja tee tekstiisi kielenhuolto. Työhakemuksen tulisi olla niin selkeä, että keskeisimmät asiat saa selville pelkästään silmäilemällä tekstin. Hakemuksen ei siis kannata olla liian pitkä.

Lue tai luetuta jollain toisella hakemuksesi vielä viimeisen kerran ja tarkista, että kieli on sujuvaa ja että siinä ei ole kirjoitusvirheitä. Lopuksi muista allekirjoittaa hakemus ja lisätä siihen vastaanottajan tiedot.

rekrytointi-1

Kevytyrittäjyys on usein erinomainen ratkaisu sekä työnhakijalle työllistyä että työnantajalle työllistää.

Kevytyrittäjyydestä apua työnhakuun

Jos tulet valituksi hakemaasi unelmiesi työpaikkaan, voit onnitella itseäsi. Jos taas olit joku niistä, jotka eivät tulleetkaan valituiksi hyvistä yrityksistä huolimatta, ei kannata lannistua. Vaihtoehtoja on.

Yksi keino on luoda itse itselle unelmien työpaikka. Perusta siis oma yritys. Nykyaikana yrityksen perustaminen on suhteellisen helppoa ja apua on runsaasti saatavilla. 

Jos kokopäiväiseksi yrittäjäksi ryhtyminen tuntuu vielä liian haastavalta, voit kokeilla yrittämistä myös kevytyrittäjänä. Tällöin itselläsi on vähemmän yrittäjän vastuita ja velvollisuuksia. Lakutuspalvelun avulla voit keskittyä ennen kaikkea ydinosaamiseesi ja siihen, mikä itseäsi eniten kiinnostaa ja inspiroi.

Omapajan kevytyrittäjäksi rekisteröityminen on ilmaista ja voit alkaa laskuttaa samantien. Omapaja huolehtii puolestasi laskutuksen, kirjanpidon, vakuutukset sekä palkanmaksun.

 

Myös yritys voi aluksi ostaa työtä laskulla ilman työnantajan velvoitteita ja väärän rekrytoinnin riskiä.

 

Kevytyrittäjyys on myös yrityksille erinomainen tapa tutustua uusiin mahdollisiin työntekijöihin. Yritys voi siis aluksi ostaa työtä laskulla ilman työnantajavelvoitteita ja väärän rekrytoinnin riskiä. Kevytyrittäjyys helpottaa siis työnhakuasi siinä mielessä, jos haluat myöhemmin kokeilla onneasi uudestaan työnhaussa. Kevytyrittäjyyden kautta saat lisää työkokemusta juuri siltä alalta, jolta haluat. 

Kevytyrittäjänä sinun on mahdollista luontevasti saada luotua yhteyksiä yrityksiin, joista olet itse kiinnostunut. Näin voit saada pikkuhiljaa tehtyä itseäsi tutuksi ja näyttää rauhassa osaamistasi. Myös tätä kautta voit siis saada jalkaa yrityksen ovenväliin ja myöhemmin hyvien työnäytteidesi kautta vaikka kokoaikaisen työpaikan kyseisestä yrityksestä.

Kiinnostaisiko myös nämä?