Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

Onnistunut työhakemus saattaa viedä elämäsi uuteen suuntaan.
19.10.2021 17:13Lukuaika 5 min

Työhakemus – pyyhi samasta työstä kilpailevilla lattiaa

Työhakemus on työntekijän myyntikirje, ei mikään tylsä elämänkerta. Rekrytoija tulee saada vakuuttuneeksi siitä, että heidän työnhakunsa on nyt päättynyt ja muita ehdokkaita ei kannata enää edes haastatella! Hyvä työhakemus säväyttää ja jää mieleen, mutta ylilyöntejä tulisi välttää.

Onnistunut työhakemus on informatiivinen ja napakka

Työhakemus on vapaamuotoinen tai rekrytoijan kysymyksiin vastaava kirjelmä, jonka tehtävänä on saada työnantaja vakuuttumaan hakijan kyvykkyydestä. Hakija kertoo työhakemuksessaan miksi juuri hän on paras valinta kyseiseen työpaikkaan ja mitä uutta lisäarvoa juuri hän voi yritykselle tuoda.

Jokaisen työhakemuksen tulisi tarkentaa, miksi hakija on kiinnostunut juuri tästä avoimesta työpaikasta ja miksi juuri hän olisi hommaan paras. Kun on kerran luonut hyvän pohjan työhakemukselle, tekstiä on helppo muokata jokaiseen työpaikkailmoitukseen sopivaksi. Pyri siis vastaamaan juuri niihin kysymyksiin tai toiveisiin, joita työnantaja esittää.

Millainen on hyvä työhakemus? 

Hyvä työhakemus on ennen kaikkea muista erottuva. Erottuvan työhakemuksen laatiminen on haastavaa. Hakemuksen tulisi olla iskevä, napakka ja ehkä huomoristinenkin. Viimeisimmän kanssa tulee olla tarkkana. Jos ei ole aivan varma rekrytoijan huumorin tasosta, ei vitsien kanssa sovi tehdä ylilyöntejä.

Tutki työnhakuilmoituksen sävyä, yrityksen nettisivua ja someviestintää. Onko kyseisessä yrityksessä käytettävä ääni rennon leppoisa vai ystävällisen asiallinen? Käytä samaa äänensävyä omassa hakemuksessasi.

 

Käytä yrityksen suosimaa äänensävyä omassa hakemuksessasi.

 

Suomalaiset ovat tunnettuja vaatimattomuudestaan, mutta työnhakutilanteessa vähättely kannattaa unohtaa. Hakemuksessa tulisi myös välttää epävarmoja ilmauksia kuten ”…olen yleensä / osaan pääasiassa hyvin / tunnen jonkin verran...” Joko osaat tai sitten et, rekrytoija ei tätä lähde arvailemaan.

Työhakemus esimerkki - miten aloittaa työhakemus?

On turha kertoa heti työhakemuksen kärkeen että ”löysin ilmoituksen TE-toimiston sivuilta ja ajattelin hakea...” koska tämä on itsestään selvää. Kiertely ja kaartelu asian tiimoilta vie vain turhaa rekrytoijan aikaa, parempi on herättää mielenkiinto heti alkuunsa. Varma konsti on aloittaa työhakemuksen kanssa reippaasti kertomalla itsestä:

”Olen Elvi Esimerkki Oulusta, 25-vuotias tradenomi ja valokuvauksen osaava harrastaja. Olisin erinomainen lisäys valokuvaamonne tiimiin, sillä pystyn hyödyntämään työssäni niin laajaa osaamistani kaupan alalta kuin asiantuntevuuttani valokuvauksen paristakin.”

Entä miten lopettaa työhakemus?

Lopetat työhakemuksen tehokkaasti kertomalla ne syyt, miksi juuri sinut kannattaa valita haastateltavaksi. Nosta esiin ne syyt, miksi sinä olet mahdollisesti muita parempi. Älä jaarittele ja unohda vaatimattomuus hetkeksi.

Usein rekrytointi-ilmoituksessa kysytään myös palkkatoivetta. Sen kertominen työhakemuksen lopussa on oiva tapa. Älä lähde keulimaan, mutta muista kuitenkin pyytää osaamistasi vastaava korvaus.

Yritä löytyy työhakemukseen loppuun jotain persoonallista, joka jää rekrytoijan mieleen. Muista, että hakemuksen tärkein tehtävä on siirtää sinut seuraavaan vaiheeseen, eli haastatteluun!

Etenkin nuorten kannattaa korostaa harrastusten, koulun ja kesätöiden kautta kertynyttä osaamista. Opiskelujen ohessa pyöritettävä kevytyrittäjyys on myös erinomainen tapa saada lisää työkokemusta. 

Etenkin nuorten kannattaa korostaa harrastusten, koulun ja kesätöiden kautta kertynyttä osaamista. Opiskelujen ohessa pyöritettävä kevytyrittäjyys on myös erinomainen tapa saada lisää työkokemusta. 

Työhakemus malli – kerro itsestäsi, jätä koulutustiedot ansioluetteloon

Omaa koulutusta tai työkokemusta ei työhakemuksessa tarvitse nostaa monisanaisesti esiin, sillä ne tiedot löytyvät liitteenä lähetettävästä CV:stä. Jos työkokemusta ei vielä ole ehtinyt kertyä, työhakemuksessa on kullanarvoinen paikka kertoa omasta osaamisesta tai vahvuuksista vaikkapa harrastuksissa, koulumaailmassa tai luottamustoimissa.

Vähäinenkin työmäärä merkitsee. Tuntimäärällä tai tienatulla palkalla ei sinäänsä ole väliä. Mikäli työkokemusta pitäisi hankkia lisää, miksi et ryhtyisi kevytyrittäjäksi? Kevytyrittäjyys on oman yritystoiminnan pyörittämistä, ja kertoo jo paljon hakijasta – hän on oma-aloitteinen, työteliäs ja aikaansaava. Kevytyrittäjyys pienessäkin muodossa antaa paremman vaikutelman kuin se, ettei ole tehnyt töitä lainkaan.

Työhakemus sähköpostilla

Työhakemus tulee toimittaa siinä muodossa kuin rekrytoija sitä pyytää. Avoin työhakemus lähetetään yrityksen rekrytointi-lomakkeen kautta tai suoraan sähköpostilla. Työhakemus ja CV lähetetään molemmat erillisinä liitteinä tai hakemus naputellaan viestikenttään ja CV lähetetään liitteenä.

Jos toimitusmuoto on vapaa, pdf on siistein ja varmin vaihtoehto. Word-tiedostoja kannattaa välttää (paitsi pyydettäessä), sillä ne eivät välttämättä aukea oikein vastaanottajan omalla ohjelmalla.

Sähköpostin otsikkoon olisi hyvä kirjoittaa maininta työhakemuksesta sekä paikka, jota haet. Esimerkiksi ”Hakemus valokuvaamon myymäläpäällikön tehtäviin”. Näin sähköpostin otsikko kertoo jo heti mitä asiasi koskee, eikä viesti sekoitu työnantajan muihin viesteihin tai yrityksen toisiin avoimiin työpaikkoihin.

Vapaamuotoinen työhakemus

Usein työpaikkailmoituksissa mainitaan, että CV:n lisäksi työnantajalle tulisi toimittaa vapaamuotoinen työhakemus. Vapaamuotoisessa työhakemuksessa ei tarvitse vastata mihinkään tiettyihin kysymyksiin tai lomakkeisiin, vaan siinä voi laajemmin kertoa omasta osaamisesta sekä soveltuvuudesta kyseiseen tehtävään.

Vapaamuotoisesta työhakemuksesta tulisi kuitenkin löytyä ne asiat, joita työnantaja ilmoituksessaan korostaa. Jos haetaan esimerkiksi esimiestä, omia ihmissuhdetaitoja tai johtamiskykyä kannattaa laittaa esiin.

Avoin työhakemus

Avoin työhakemus on hakemus, jonka lähetät yritykselle vaikka heillä ei olisi tällä hetkellä mitään tarkkaa paikka auki. Avoin työhakemus kannattaa jättää aina esimerkiksi kesätöitä hakiessa – monet isot kaupat, liikeketjut tai ihan pienetkin firmat löytävät kesätyöntekijänsä avoimen työhakemuksen kautta.

 

Työkokemusta pitäisi hankkia lisää - miksi et ryhtyisi kevytyrittäjäksi?

 

Avoin työhakemus jätetään CV:n kanssa ihan samalla tavalla kuin työpaikkailmoitukseen vastatessakin. Avoin hakemus kannattaa kuitenkin aloittaa muutamalla sanalla siitä, miten ja miksi hakija on innostunut lähettämään avoimen hakemuksen juuri tähän yritykseen.

Avoin työhakemus antaa lähettäjästä aktiivisen kuvan. Kesätöitä kannattaa kysellä avoimella hakemuksella useista eri yrityksistä. 

Avoin työhakemus antaa lähettäjästä aktiivisen kuvan. Kesätöitä kannattaa kysellä avoimella hakemuksella useista eri yrityksistä. 

Työhakemus pohja – miten tehdä työhakemus? 

  1. Aloita mielenkiintoisesti. Oman aloituksen voi keksiä vaikka kuinka päräyttäväksi tahansa, mutta on ihan ok myös aloittaa esittelemällä itsensä. Siviilisäätyä, perhemuotoa tai muita henkilökohtaisia asioita ei tarvitse tuoda työhakemuksessa julki.
  2. Nosta esiin niitä kykyjäsi ja taitojasi, jotka ovat haettavan tehtävän kannalta olennaisimpia. Listaa vaikka muistiinpanopaperille, mitä osaamista tässä työssä todennäköisesti tarvitaan ja kerro sitten hakemuksessa, kuinka nämä taidot sinussa näkyvät.
  3. Kerro, miksi haluat tämän työn. Sen lisäksi että vakuutat työnantajan omasta erinomaisuudestasi, sinun täytyy myös kertoa, mikä motivoi sinua hakemaan juuri tätä paikkaa. Työnantajat eivät halua hakijoita, jotka pitävät työtä vain ansioluettelon täytteenä. Kerro, miksi juuri tämä työ kiinnostaa sinua.
  4. Pyri vastaamaan työnantajan kysymyksiin ja noudata hakuohjeita hakemuksissa ja ansioluetteloissa. Jos hakemukset pyydetään kirjepostina, tulosta Word tai pdf -tiedostot ja kiikuta kirje postiin. Jos ansioluettelo pyydetään liitteenä, älä kirjoita sitä viestikenttään. Huolimattomuus jo hakuvaiheessa ei anna sinusta kovin mairittelevaa kuvaa.
  5. Pidä sama linja kuin CV:ssä, mutta älä toista asioita. Työhakemuksessa on turha toistaa niitä asioita, mitä työnantaja löytää ansioluettelostasi, mutta mielenkiinto kannattaa herätellä jo tässä vaiheessa. Esimerkiksi: ”Työskennellessäni vaativassa kesätyössä suuressa vanhuspalveluyksikössä, pystyin hyödyntämään organisointikykyäni ja taitoani priorisoida tehtävät itsenäisesti.”
  6. Ole rehellinen. Älä kuitenkaan luettele sitä mitä et osaa, vaan kerro suoraan mitä osaat. Jos sanot olevasi kova tekemään töitä tai että olet kotonasi isojenkin haasteiden edessä, joudut pian osoittamaan sanasi todeksi. Ole siis tarkka, millaisia työtehtäviä lupaudut kyseisessä yrityksessä suorittamaan.
  7. Oikolue! Huolimattomuusvirheet harmittavat eivätkä ole sinulle eduksi. Mikäli kielioppi ei ole vahvuutesi, pyydä lukevampaa kaveria tai kumppania vilkaisemaan hakemuksesi läpi. Jos yhdyssanat tai oikea kirjoitusmuoto aiheuttaa päänvaivaa, voit yksinkertaisesti googlettaa kyseessä olevan sanan. Teksti kannattaa lopuksi myös lukea ääneen, jotta huomaat, toistatko esimerkiksi liikaa jotain tiettyä sanaa. Ääneen lukemisella myös typerät lauserakenteet ja muut kummallisuudet tulevat selvemmin julki.

Entä jos työnhaku ei tuotakaan tulosta?

Jos oman alasi työt tuntuvat olevan kiven alla, kokeile myydä osaamistasi ostopalveluna! Vaikka tällä hetkellä yhtään rekryä ei olisikaan päällä, useat yritykset ovat kiinnostuneita palkkaamaan kevytyrittäjiä kiiresesongin ajaksi tai tarpeen vaatiessa.

Ostamalla palvelun kevytyrittäjältä, yritys välttää työntekijän palkkaamisesta koituvat maksut. Jos yrityksellä on tarjolla töitä vain lyhyelle jaksolle tai satunnaisesti, on kevytyrittäjältä ostaminen helpompaa ja edullisempaa kuin työntekijän palkkaaminen lyhyelle ajalle.

Jos lähestyt yritystä kevytyrittäjän roolissa, jäät positiivisella tavalla mieleen vaikka töitä ei juuri sillä hetkellä olisikaan tarjota. Kevytyrittäjänä pystyt myös tarjoamaan osaamista eri firmoille – näin liikut sujuvasti mielenkiintoisesta projektista toiseen ja saat roppakaupalla lisää kokemusta erilaisista työtehtävistä ja -ympäristöistä!

Kiinnostaisiko myös nämä?