Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

kevytyrittäjyys, keskity osaamiseesi
31.8.2018 13:55Lukuaika 4 min

Omapajan asiakkuus kannattaa - Mutta mitä se on?

Kevytyrittäjyys on niin kätevä tapa tienata, että Suomessa on jo kymmeniä tuhansia kevytyrittäjiä. Kevytyrittäjäksi voi alkaa oikeastaan kuka tahansa, jos vain on intoa ja idea siitä, mitä myy.

Tyypillisesti kevytyrittäjä myy omaa osaamistaan. Se voi olla siivousta, rakentamista, kirjoittamista, valokuvausta, musiikkikeikkoja ja melkein mitä vain. Kevytyrittäjien joukossa on tavattoman paljon eri ammattialojen taitajia. Kaikkia yhdistävä perusidea on se, että työntekijä tekee työnsä ja laskuttaa siitä jonkin laskutuspalvelun kautta.

Taustalla on ajatus kevyestä yrittämisestä, koska yrittäjän ei tarvitse itse huolehtia yleensä raskaaksi koetusta kirjanpidosta tai muista taloushallinnon tehtävistä. Yrittäjän tehtäväksi jää hankkia itselleen työ, tehdä se ja laatia lasku käyttämänsä laskutuspalvelun työkalulla.

Laskutuspalvelu tarkistaa laskun, lähettää sen yrittäjän asiakkaalle ja saa myös suorituksen laskusta. Kevytyrittäjä eli työn varsinainen tekijä voi nostaa laskutuspalvelusta suorituksen itselleen palkkana. Laskutuspalvelu vähentää siitä palkkionsa ja lakisääteiset kulut. Palvelu hoitaa siis kirjanpidon, verotuksen ja kaikki sivukulut.

Testaa, olisiko sinusta kevytyrittäjäksi!

Sopisiko kevytyrittäjyys sinulle? Tee alla oleva leikkimielinen testi, jonka väitteet kuitenkin ovat tosia ja sellaisia, jotka oikeasti kuvaavat kevytyrittäjyyttä.

kevytyrittajyys-verkosto

Parhaimmillaan kevytyrittäjyys avaa uusia ovia ja verkostoja.

Käy siis läpi alla olevat 13 väitettä ja mieti, mitkä niistä sopivat sinuun. Jos sinuun sopii yksi väite, kevytyrittäjyyttä kannattaa ainakin harkita. Jos sinuun sopii kaksi väitettä, kevyt yrittäminen on sinulle sopiva vaihtoehto. Vähintään kolme sopivaa väitettä löydettyäsi voit olla varma, että sinun melkeinpä täytyy ruveta kevytyrittäjäksi.

Väitteet:

  1. Olen huomannut, että osaamistani tarvitaan ja ihmiset ovat valmiita tilaamaan sitä.
  2. Minulla on haave omasta yrityksestä, mutta kynnys sen toteuttamiseen on liian korkea.
  3. Teen mieluummin työtä itselle kuin muille.
  4. Haluan vaikuttaa paremmin työni sisältöön.
  5. Haluan vaikuttaa enemmän työni aikatauluun.
  6. Haluan tehdä yksittäisiä työsuorituksia eri aloille.
  7. Haluan testata omaa yritysideaani.
  8. Perustaisin yrityksen mutta en pidä paperin pyörittelystä.
  9. Haluan itse työllistää itseni mutta kaipaan kuitenkin verkostoa.
  10. Olen työtön ja haluan sen vuoksi itse työllistää itseni.
  11. Haluan lisätuloja palkkatyön tai opiskelun ohelle.
  12. Minulla on jo yritys, mutta toimintani on pientä.
  13. Etsin vaihtoehtoja palkkatyölle.

Yllä olevan testin väitteet kertovat paljon siitä, mitä kevytyrittäjänä toimiminen tarkoittaa. Se antaa paljon vapautta ja mahdollisuuksia. Täytyy kuitenkin pitää mielessä vanha sanonta siitä, että vapaus lisää vastuuta. Nimittäin yrittäjämäisesti toimiminen edellyttää vastuun ottamista omista tekemisistään. Lisäksi menestyminen vaatii ahkeruutta, epävarmuuden sietämistä ja kykyä tehdä omaa toimintaa näkyväksi.

Käytännön tasolla työsuorituksia tarjoava henkilö eli kevytyrittäjä vastaa itse omasta asiakashankinnastaan. Hänen tulee itse sopia työnsä ehdoista, sisällöstä, aikataulusta ja hinnoista. Tämä voi olla haasteellista mutta myös kiinnostavaa ja antoisaa. Asiakkaina kevytyrittäjällä voivat olla esimerkiksi yritykset, erilaiset yhteisöt tai yksityiset henkilöt ja kotitaloudet.

Miksi valita kevytyrittäjyys?

Lue, miksi Elsa, Matti ja Emmi alkoivat kevytyrittäjiksi.

Tarinoita siitä, miksi ihmiset ovat päätyneet kevytyrittäjyyteen on monia. Yksille se on tie omaan yritykseen, ja toiset puolestaan siirtyvät oman yrityksen pyörittämisestä kevyempään vaihtoehtoon. Kolmannet hakevat lisätienestiä helpolla laskutustavalla.

Elsalla oli unelma yrityksestä.

Elsa oli työskennellyt sosiaali- ja terveysalalla seitsemän vuotta. Koko ajan hän oli ollut toisen palveluksessa ravintoterapeuttina. Työ oli ihan mukavaa ja vaihtelevaa, mutta kaikkien työvuosien aikana mielessä oli ollut oman yrityksen perustaminen. Houkuttelevinta oli ajatus siitä, että voisi itse aikatauluttaa työnsä ja kehittää sitä omien visioittensa mukaisesti. Mielessä oli myös ideoita kouluttajana toimimisesta ja alan kirjallisuuden kirjoittamisesta.

Omaan yritykseen liittyvät hallinnolliset tehtävät kuitenkin pelottivat. Miten hän yksin selviäisi niistä? Siitäkään Elsa ei ollut varma, olisiko hänen ideansa kannattava. Juteltuaan tuttaviensa kanssa ja googleteltuaan eri mahdollisuuksia hän törmäsi kevytyrittäjyyteen. Elsa tarttui siihen ja päätti kokeilla. Hän halusi testata yrittäjän elämää ennen kuin perustaisi oman yrityksen.

kevytyrittajyys-tyon-suunnittelu

Kevytyrittäjyys mahdollistaa oman työn suunnittelun ja aikatauluttamisen.

Matti etsi itselleen kevyempää vaihtoehtoa.

Matti oli työskennellyt yrittäjänä jo 15 vuotta. Oli ollut monenlaista ajanjaksoa, helpompaa ja raskaampaa. Matti kuitenkin piti työstään, sillä yrittämisessä oli paljon hyviä puolia. Taloushallinto, kaikkien lakisääteisten maksujen selvittäminen ja verot olivat työläitä. Ne veivät voimia, koska niiden tekeminen jäi iltaan. Vapaa-aikaa ei kunnolla ollut.

Matti haaveili siitä, että voisi työpäivän jälkeen heittäytyä sohvalle, olla lasten kanssa ja tehdä keskeneräisiä kotihommia. Niinpä hän alkoi etsiä ratkaisua siihen, miten voisi keventää kuormaansa ja tehdä rakastamaansa työtä ilman paperin pyörittämistä.

Emmi tarvitsi lisätienestiä.

Emmi oli lukion jälkeen hakeutunut opiskelemaan lastentarhanopettajaksi. Opiskelujen jälkeen hän oli saanut hyvän työpaikan. Heidän päiväkodissaan oli hyvä ilmapiiri, ja Emmi tunsi tekevänsä tärkeää työtä. Vapaa-ajalla hän harrasti sisustusta, selasi sisustusblogeja ja -lehtiä ja suunnitteli oman kotinsa sisustuksen aina uudestaan. Kavereiden kautta tieto Emmin harrastuksesta ja taidoista oli levinnyt. Häneltä oli kysytty sisustussuunnittelua.

Koska lastentarhanopettajan palkka oli pieni ja sisustus kiinnostavaa, Emmi oli alkanut miettiä, miten voisi tienata sisustussuunnittelulla vähän lisää palkan päälle. Työtään päiväkodissa hän ei halunnut jättää, joten lisätyö tulisi olemaan satunnaista ja suhteellisen pientä. Myös lisätyön aiheuttama byrokratia mietitytti.

Kerran työpaikan kahvipöydässä Emmi oli kertonut ajatuksistaan. Silloin joku oli sanonut hänelle, että kannattaa kokeilla laskutuspalvelua. Emmi tarttui tähän, otti selvää kevytyrittäjyydestä ja sai mahdollisuuden lisätienestiin.

Kevytyrittäjyys on kätevä keino ansaita omalla osaamisella

Kuten Elsan, Matin ja Emmin tarinat osoittavat, kevyesti yrittäminen sopii monenlaiseen tilanteeseen ja monelle eri alalle. Hieno mahdollisuus on myös se, että kevytyrittäjänä voi yhdistää eri alojen palveluja: yksi ja sama henkilö voi tehdä töitä esimerkiksi media-, rakennus- ja viihdealalla yhtä aikaa. 

Kevytyrittäjyys, kevyt yrittäminen ja kevytyrittäjä ovat kohtuullisen uusia termejä. Ne on otettu käyttöön vasta 2010-luvulla, ja vieläkään lainsäädäntö ei tunne niitä. Kevytyrittäjiä kutsutaan itsensä työllistäjiksi tai muussa omassa työssä työllistyviksi. Tyypillisimmin kevytyrittäjiä ovat ne, jotka toimivat yrittäjämäisesti ilman omaa y-tunnusta jonkin laskutuspalvelun kautta. Nykyisin myös y-tunnuksella voi toimia laskutuspalvelun kautta. Tällöin yritysmuoto on joko yksityinen elinkeinonharjoittaja tai toiminimi.

Tärkeää on muistaa, että kevytyrittäjän pitää huolehtia itse myynti ja markkinointi. Laskutuspalvelu puolestaan helpottaa laskutusta, murehtii kirjanpidosta ja huolehtii veroista ja vakuutuksista. Kevytyrittäjän ei itse tarvitse vaivat päätään niillä.

Suomessa toimii useita eri laskutuspalveluja. Osa niistä hoitaa pelkästään kevytyrittäjän paperityön, mutta osa tarjoaa laajempaa tukea ja verkostoa. Esimerkiksi Omapaja tarjoaa jotain enemmän. Heidän kanssaan yritysideaa voi kehittää ja kasvattaa yhdessä. Heidän kauttaan pääsee myös osaksi muiden kevytyrittäjien verkostoa. Et siis jää yksin!

Kiinnostaisiko myös nämä?