Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

rakennusalan-tyot-laskuta-helposti-omapajalla
28.7.2023 15:19Lukuaika 2 min

Näin laskutat rakennusalan käänteisellä alvilla

Suunnitteletko ryhtyväsi rakennusalan yrittäjäksi tai kevytyrittäjäksi? Silloin sinun on hyvä olla kartalla siitä, millaiset palvelut kuuluvat rakennusalan käännetyn alvin piiriin ja miten laskutat ne oikein.

Käänteinen arvonlisävero tarkoittaa, että myyjän sijaan ostaja on velvollinen maksamaan arvonlisäveron. Tämä koskee vain tilanteita, joissa palvelun ostaja on yritys, ei kuluttaja-asiakkaita. Rakentamispalveluiden alv on 24%. 

Rakennusalalla on tyypillistä, että alihankintaketjut ovat pitkiä ja tämä lisää riskiä erilaisille harmaan talouden ilmiöille. Käännetty verovelvollisuus otettiin käyttöön vuonna 2011, jotta arvonlisäveron maksun välttely saataisiin rakennusalalla kuriin.

Jos haluat laskuttaa urakkasi rakennusalalla helpommin, kuten moni asiakkaistamme jo tekee, kevytyrittäjänä minimoit paperityöt ja saat tueksesi Omapajan asiantuntevan asiakaspalvelun.

Millainen palvelu voidaan laskuttaa käänteisellä arvonlisäverolla?

Kun pohdit, voitko laskuttaa työsi käänteisellä alv:lla, tulee sinun ottaa huomioon sekä oman toimintasi luonne myyjänä että palvelun ostajan toiminnan luonne.

Kun palvelusi on rakentamispalvelua tai työvoiman vuokrausta sitä varten ja ostaja on elinkeinonharjoittaja eli yrittäjä, joka myy rakentamispalveluja tai vuokraa työvoimaa rakentamispalveluihin arvonlisäverovelvollisuus on ostajalla. Lisäksi kiinteistön luovutuksiin voidaan soveltaa käänteistä arvonlisäveroa, kun ne täyttävät arvonlisäverolaissa määritellyt kriteerit (kts. momentit 31 § ja 33 §).

Rakennuspalvelujen alle luettavan toiminnan täytyy olla ostajalla Verohallinnon ohjeen mukaan ”muutoin kuin satunnaista” eli jatkuvampaa kuin yksittäiset tai satunnaiset toimeksiannot rakennusalalla. Satunnaisuuden arviointiin vaikuttaa esimerkiksi urakan kesto, joten epävarmoissa tilanteissa on suotavaa olla yhteydessä suoraan Verohallintoon.

Rakennussiivous kuuluu käänteisellä arvonlisäverolla laskutettavien rakennuspalveluiden piiriin. Sen sijaan pelkkä tavaran myynti tai esimerkiksi rakennusjätteen pois kuljetus, viheralueiden istuttaminen ja hoitotyöt tai arkkitehtipalvelut laskutetaan normaalisti niin, että verovelvollisuus on myyjällä.

Käännetyn arvonlisäveron piiriin kuuluvat kuitenkin sellaiset tavaran myynnit, joihin sisältyy asennustyötä ja myyty tuote tulee kiinteäksi osaksi rakennusta. Esimerkiksi hissien myynti ja asennus täytyy laskuttaa käänteisellä arvonlisäverolla.

Käänteinen alv 8c - Ohjeet laskun tekoon

Vaikka ostaja on tässä tapauksessa verovelvollinen, myyjänä sinun täytyy silti tehdä ostajalle lasku.

Rakennuspalveluiden laskuttaminen on todellisuudessa yksinkertaisempaa kuin miltä se ohjeita lukemalla voi tuntua. Erityisen helppoa se on Omapajan kevytyrittäjänä. Siinä on vain muutama vaihe:

 1. Selvitä täyttävätkö ostaja ja myytävä palvelu kriteerit
 2. Tee lasku yhtä helposti kuin muutkin laskut.
 3. Muista merkitä ostajan arvonlisäverotunniste! Suomalaisilla yrityksillä se on Y-tunnus.
 4. Valitse arvonlisäverokannaksi ”0% Rakennusalan käännetty arvonlisäverovelvollisuus”
 5. Lähetä lasku tarkistettavaksi.

Laskulle tulee merkintä ostajan verovelvollisuudesta (avl 8 c laskumerkintä), kuten veroviranomainen suosittelee. Ennen kuin lähetämme laskun asiakkaallesi, tarkistamme, täyttyvätkö Verohallinnon edellytykset käänteisen arvonlisäveron käytölle.

Vastuu laskujesi tietojen paikkaansa pitävyydestä on kuitenkin sinulla itselläsi, joten olethan huolellinen laskujen laatimisessa ja taustatietojen selvittämisessä. Jos jokin laskuttamisessa ja oikean verokannan valitsemisessa herättää kysymyksiä, voit aina ottaa yhteyttä asiantuntevaan asiakaspalveluumme!

Verovähennysoikeus säilyy verovelvollisella

Rakennusalan käänteinen alv ei vaikuta oikeuteen vähentää arvonlisävero. Palvelun ostaja saa vähentää maksamansa arvonlisäveron normaalisti, mikäli edellytykset siihen täyttyvät. Yksi näistä edellytyksistä on oikein laadittu lasku, jolta löytyvät kaikki arvonlisäverolain vaatimat merkinnät.

Arvonlisäverolain mukainen lasku sisältää muun muassa nämä tiedot:

 • Laskun päiväys
 • Juokseva tunniste (laskunumero)
 • Myyjän arvonlisäverotunniste
 • Myyjän ja ostajan nimet ja yhteystiedot osoitteineen
 • Myydyt tuotteet (palvelut ja tavarat) eriteltynä
 • Tavaroiden toimituspäivä, palvelujen suorituspäivä tai ennakkomaksun maksupäivä
 • Verokantaan liittyvät merkinnät ja maksettava vero eriteltynä

Kaikkein yksinkertaisinta laskuttaminen on silloin, kun voit vain täyttää valmiin laskupohjan ja laskusi tarkastetaan virheiden varalta ennen kuin se menee asiakkaallesi. Minimoi siis virheiden mahdollisuus ja siirry laskuttamaan rakentamispalvelujen myynnit kevytyrittäjänä.

Kiinnostaisiko myös nämä?