Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

aitiyslomalla-kevytyrittajaksi
19.1.2022 17:35Lukuaika 3 min

Nyt jos koskaan! Äitiyslomalla kevytyrittäjäksi

Kevytyrittäjyys on oiva tie lisätienesteihin myös äitiysloman, vanhempainvapaan tai hoitovapaan aikana. Pidä yllä ammattitaitoa tai kokeile uuden liikeidean kannattavuutta – oman intohimon parissa työskentely on vanhemmalle parasta ”omaa aikaa!”

Moni stressaantunut työntekijä saa vanhempainvapaansa aikana taukoa oravanpyörästä sekä rauhallisen ajanjakson seurata oman lapsen kasvua ja kehitystä. Takaisin töihin ei välttämättä ole kiire, mutta toimeentulo mietityttää. Menot ovat voineet lisääntyä, mutta talous on tiukemmalla kuin ennen lapsen syntymää.

Vaikka äitiysajan palkkaa saisikin nauttia useamman viikon, kaikki hyvä loppuu aikanaan. Ja vaikka kuinka lapsen kanssa olisikin mukava olla, aikuisseuraa voi tulla ikävä. Jossain vaiheessa voi tuntua, ettei halua kuulla enää sanaakaan rintaraivareista, korvatulehduksista, raskauden kestosta ja lasketusta ajasta vaan omia juttujaan kaipaa jo kipeästi!

Kevytyrittäjyys tarjoaa lisätienestejä hoitovapaalle!

Kevytyrittäjyys tarjoaa mahdollisuuden nauttia kotona olosta pidempään, samalla kun se avaa portin maitopullojen luota ulkomaailmaan. Se on hieno tilaisuus viimein myös kokeilla omaa bisnesideaa käytännössä – toimeentulo on taustalla ja muihin töihin voi halutessaan palata myöhemmin. Vanhempainvapaa on nyt jos koskaan mahdollisuus! Kevytyrittäjänä yrittäjyyden kokeileminen on käytännössä riskitöntä.

Kevytyrittäjänä voit yhdistää työn tekemisen ja lasten kanssa pitkään kotona olemisen!

Kevytyrittäjänä voit yhdistää työn tekemisen ja lasten kanssa pitkään kotona olemisen!

Jos työn luonne on sellainen, että sen suunnittelu tai peräti toteutus onnistuu kotioloissa, voi oman yritystoiminnan pyöräyttää käyntiin omaan tahtiin vanhempainvapaan aikana. Työskentelemällä saa paitsi ilahduttavaa ekstrapalkkaa, myös uusia kontakteja kokemusta sekä mielekästä tekemistä. Se pitää kotona olevan myös kiinni muusa maailmassa – uudet tuulet innostavat, inspiroivat sekä pitävät aivot hyvässä jumpassa.

Töissä ja kotona lapsen kanssa? - Kevytyrittäjänä se on mahdollista!

Kotona työskenteleminen voi myös olla arvokysymys: osa vanhemmista ei ole valmis laittamaan vanhempainvapaan jälkeen lasta päiväkotiin. Pienokaista halutaan hoitaa mahdollisimman pitkään kotona ja muita töitä hoidetaan lapsen rytmiä noudattaen. Tähänkin tilanteeseen kevytyrittäjyys on erinomainen vaihtoehto. Päätä itse milloin, kuinka paljon ja kenelle teet töitä.

Kotona hoidettavasta lapsesta maksetaankin kotihoidontukea aina siihen asti, kunnes lapsi täyttää kolme vuotta. Kotihoidontukeen ei vaikuta vanhempien tienaama palkka tai tulotaso, kotihoidontukea saa aina, jos lapsi ei ole kunnallisen päivähoidon piirissä. Molemmat vanhemmat voivat siis käydä töissä, ilman että oikeus kotihoidontukeen lakkaa! Hoito täytyy vain järjestellä vuoroissa tai muuten joustavasti.

 

Kotihoidontukeen ei vaikuta vanhempien tienaama palkka tai tulotaso

 

Ajatus töihin paluusta voi myös tuntua musertavalta. Ala on ehkä väärä, tai työ itsessään haasteellinen. Pitkät päivät, loputtomat työmatkat, hankalat asiakkaat… Jos ajatus täysin uudesta urasta on pyörinyt mielessä jo pitkään, nyt on kokeilemisen aika! Kukaties siivet kantavat niin hyvin ettei vanhaan työpaikkaan palaaminen ole hoitovapaan jälkeen enää tarpeen.

Äitiysloman pituus, palkka ja laskuri: milloin äitiysloma alkaa?

Äitiysvapaan korvaus koostuu vapaan aikana mahdollisesti maksetusta palkasta sekä Kelan korvauksesta. Selvitä työehtosopimuksesta, maksaako työnantaja äitiysvapaan ajalta palkkaa. Jos ei, äitiysvapaan korvaus tulee kokonaisuudessaan Kelan ehtojen mukaisesti.

Näin äitiysvapaa määräytyy:

  • Oikeus saada äitiyspäivärahaa alkaa, kun raskaus on kestänyt 154 päivää.
  • Äitiysvapaa alkaa 30 – 50 arkipäivää ennen vauvan laskettua synnytysaikaa.
  • Äitiysvapaan pituus on yhteensä 105 arkipäivää maanantaista lauantaihin pois lukien arkipyhät.
  • Äitiysvapaalla voi tehdä arkipäivisin töitä, kunhan ilmoittaa siitä Kelalle. Sunnuntaisin ja arkipyhinä työskentelystä ei tarvitse ilmoittaa.
  • Äitiysvapaan osalta maksetaan äitiysrahaa.
  • Isyysvapaa on 54 arkipäivää.
  • Isyysvapaan 18 arkipäivää isä voi olla kotona äidin kanssa samaan aikaan.

Vanhempainvapaalle voi jäädä kumpi vain vanhemmista. Työnantajan tulee kuitenkin olla tietoinen järjestelystä vähintään kaksi kuukautta ennen vapaan alkamista.

 

Äitiysvapaalla voi tehdä töitä myös arkipäivisin, kunhan ilmoittaa siitä Kelalle.

 

Vanhempainvapaan kesto on 158 arkipäivää ja Kela maksaa siitä vanhempainpäivärahaa. Vanhemmat voivat myös tehdä osa-aikatyötä ja hoitaa lasta vuorotellen. Tältä ajalta Kela maksaa osittaista vanhempainrahaa kummallekin vanhemmalle. Vanhempainpäivärahakauden laskuri löytyy Kelan sivuilta.

maria_lappalainen-hybridiyrittaja-1

Maria Lappalainen hyödyntää Omapajan kevytyrittäjyyttä hoitovapaansa aikana! Lue Marian kokemuksia.

Perhevapaat kuitenkin uudistuvat. Kaikki he, joiden lasten laskettu aika on 4.9.2022 jälkeen, noudattavat tulevaa perhevapaauudistusta. Uudistuksen tarkoituksena on huomioida entistä paremmin erilaiset perhemuodot ja kannustaa isiä käyttämään laajemmin vapaita.

Milloin on oikea aika palata töihin?

Äitiysvapaan alkamista voi siis säätää omaan elämäntilanteeseen sopivaksi muutaman viikon osalta ennen laskettua aikaa. Aiemmin aloitettu vapaa lyhentää maksukautta loppupäästä, sillä äitiysrahaa maksetaan aina 105 päivän ajan. Jos äitiysvapaa päätyy aiemmin, vanhempainpäivärahakausi alkaa niin ikään varhemmin.

Jokainen perhe tietää itse parhaiten, milloin on oikea aika palata työelämään. Lapset ovat tyytyväisiä silloin, kun vanhemmatkin ovat – kenenkään ei tarvitse jäädä kotiin moneksi vuodeksi, ellei se tunnu oikealta. Samoin kotona oleminen tulisi olla taloudellisesti mahdollista myös heille, jotka haluavat lasta itse hoitaa: tähän kevytyrittäjyys antaa hienon mahdollisuuden!

Kevytyrittäjyyden ei tarvitse olla yksin ainoa työpolku. Hoitovapaan jälkeen uraa kevytyrittäjänä voi jatkaa osa-aikaisesti, vaikka palaisikin takaisin palkkatyön tai opintojen pariin. Kevytyrittäjyys mahdollistaa myös keikkailun, eli satunnaisen laskutuksen. Sen voi keskeyttää tai lopettaa ilman erillistä ilmoitusta milloin vain ja jatkaa taas, jos siltä tuntuu.

Kevytyrittäjyys joustavampaan lapsiarkeen!

Kevytyrittäjyys tarjoaa joustoa oman elämän suunnitteluun ja lapsentahtisiin pikkulapsivuosiin. Se antaa mahdollisuuden poimia rusinat pullasta – työelämän sekä pitkään kotona lapsen kanssa olemisen. Kevytyrittäjyys on pehmeä lasku takaisin työelämään sekä mahdollisuus kokeilla uramuutosta silloin, kun työpaikalle palaaminen ei vapaan jälkeen innosta. Valitse Omapajan kevytyrittäjyys ilman sitoumuksia! Kokeilemalla et häviä mitään!