Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

rakennustyömaa-työturvallisuuslaki-valttikortti
11.8.2022 12:572 min read

Mitkä ovat Valttikortin valtit?

Jos työskentelet rakennusalalla tai laivanrakennusalalla, olet saattanut kuulla Valttikortista. Mikäli se ei ole sinulle tuttu, luettuasi tämän artikkelin saat selville mihin sitä tarvitaan, miksi se on olemassa ja miten Omapajan kevytyrittäjät voivat tilata sen itselleen.

Valttikortti on Vastuu Groupin luoma työmaalla käytettävä henkilökortti, joka sisältää kaikki lain vaatimat tiedot. Käytössä laajalti rakennusalalla, mutta nykyään myös laivanrakennusalalla.

Valttikortin etuna on helppous ja monikäyttöisyys. Se on saatavilla älykorttina, jolloin se ei ole pelkkä muovinkappale tekstillä, vaan se sisältää enemmän tietoa kuin mitä päällepäin näyttää.

Mihin Valttikorttia tarvitaan?

Työmaan johtoportaalla on paljon laissa säädettyjä velvollisuuksia. Valttikortti ja sen oheistuotteet helpottavat rakennustyömaiden päätoteuttajien työtä. Jos urakoitsija työskentelee useilla eri työmailla, useiden eri korttien ja kulkulupien sijaan voidaan käyttää vain yhtä korttia. Tämä helpottaa kaikkia osapuolia.

Monet suuret rakennusalan yritykset ovat kokeneet kortin niin hyödylliseksi, että sen hankkiminen on heidän työmaillaan pakollista.

Työturvallisuuslaissa määrätään, että jokaisen rakennustyömaalla työskentelevällä tulee olla näkyvillä kuvallinen henkilötunniste, jossa on seuraavat tiedot: kuva, nimi, veronumero ja työnantaja. Valttikortissa on lisäksi kortin voimassaoloaika.

Kortissa tulee olla hyvä kuva sinusta, koska muuten muut eivät voisi varmistua henkilöllisyydestäsi. Riittävän hyvä kuva on sellainen, joka kelpaisi passikuvaksi eli katso suoraan kameraan ja älä peitä kasvojasi suojavarusteilla. Rajaa kuva niin, että päälakesi näkyy kokonaan ja alaosassa vähän hartioita.

Kuvassa täytyy olla hyvä ja tasainen valaistus, jotta varjot tai valoläikät eivät vaikeuta tunnistamista. Valitse taustaksi vaalea yksivärinen tausta eli esimerkiksi kotisi maalattu seinä.

Veronumeroista rekisteriä ylläpitää ja valvoo Verohallinto. Kun alat työskennellä rakennusalalla, tulee sinun ilmoittaa itsesi rakennusalan julkiseen veronumerorekisteriin. Se on voimassa niin kauan kuin työskentelet rakennusalalla ja se pysyy koko ajan samana, vaikka työnantaja vaihtuisi.

Omapajan kevytyrittäjä voi tilata valttikortin Omapajan kautta.

Omapajan kevytyrittäjänä voit tilata valttikortin meidän kauttamme.

Veronumerolaki on olemassa, jotta veronkiertoa ei tapahtuisi. Sen avulla harmaata taloutta on jo onnistuttu torjumaan tehokkaasti, joten laista on ollut hyötyä.

Vastuu Groupilla on Taitorekisteri-palvelu, joka on tietokanta työntekijöiden pätevyyksistä. Taitorekisterin tiedot voidaan lukea Valttikortin kautta, mikäli palvelu on otettu käyttöön.

Palvelusta näkee esimerkiksi tiedon suoritetusta ePerehdytyksestä, joka on rakennusalan kaikille yhteinen sähköinen työturvallisuuskoulutus. Ajantasaiset tiedot henkilöstön ja muiden työmaalla työskentelevien pätevyyksistä lisäävät turvallisuutta.

Miten Valttikortin tilaus onnistuu?

Jos olet Omapajan kevytyrittäjä ja tarvitset Valttikortin, tulee sinun tilata se meidän kauttamme. Tämä johtuu siitä, että vastuu- ja tapaturmavakuutukset on myös hoidettu meidän kauttamme.

Näin sen tilaaminen onnistuu Omapajan kautta:
  1. Laita tilauspyyntö sähköpostiimme. Liitä mukaan selkeä kasvokuva.
  2. Maksa lasku ja lähetä kuitti sähköpostiimme.
  3. Lähetämme sinulle sähköisen version Valttikortista. Varsinaisen kortin saat myöhemmin postissa kotiisi.

Sähköinen versio kortista on väliaikaisesti käytettävä. Valttikortin puhelimeen hankkiminen ei onnistu. Korttia kannattaa käsitellä huolellisesti, sillä kova kohtelu saattaa vahingoittaa sitä eikä tunniste enää toimi.

Valttikortti vahvistuu syksyllä

Syyskuussa 2022 Valttikortti uudistuu entistä luotettavammaksi. Se tarkoittaa käytännössä vahvempaa tunnistautumista tilauksen yhteydessä, jotta yrityksen ja henkilön tiedoista voidaan varmistua.

Yritystilin voi vahvistaa enää henkilö, jolla on nimenkirjoitusoikeus. Yksityishenkilöiden tulee kortin saatuaan vahvistaa kortti. Tähän Vastuu Group toimittaa ohjeet uusien korttien yhteydessä.

Uudistuksessa on käytössä 12 kuukauden siirtymäaika, jonka aikana kortit toimivat vielä ilman vahvistamista, mutta se kannattaa tehdä tästä huolimatta heti kortin saavuttua. Kun siirtymäaika on ohi, korttien tulee olla vahvistettuja 4 viikon kuluessa tilauksesta.

Kiinnostaisiko myös nämä?