Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

Onnistunut työhaastattelu
7.9.2018 11:502 min read

Onko työntekijän irtisanominen koskaan helppoa?

Työntekijän irtisanominen ei ole ollut yrityksissä koskaan mikään pikku juttu. Ja useat yrittäjät joutuvat miettimään työntekijän palkkaamista tarkkaan myös sen vuoksi, että jos työntekijän tarve ei ole aivan ilmeinen, on lopulta helpompaa jättää uusi tekijä palkkaamatta, kuin palkata tekijöitä siten, että henkilöstön vähentäminen on myöhemmin kovin raskasta.

Työvoiman palkkaamisen helpottaminen

Hallitus on esittänyt huhtikuussa 2018 pitämässään kehysriihessä, että työnantajien mahdollisuuksia palkata uutta työvoimaa lisätään. Ensisijaisesti päätöksellä on tarkoitus alentaa kynnystä palkata uutta työvoimaa. Eli vähentää työllistämisen mahdollistavia esteitä. Esityksen mukaan työntekijän irtisanominen helpottuu alle 20 hengen yrityksissä, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että aikaisemmin vaadittujen irtisanomisperusteiden ei tarvitse olla enää niin painavia.

Työntekijän voi siis tulevaisuudessa irtisanoa aikaisempaa vähäisemmästä työvelvoitteiden laiminlyönnistä tai rikkomisesta. Myös epäasiallinen käytös voi aikaisempaa helpommin johtaa irtisanomiseen. Epäasialliseksi käytökseksi katsotaan käytös, joka vaikeuttaa työnantajan tai työyhteisön toimintaa. Epäasiallista on myös luottamussuhteen rikkominen. Uudistus edellyttäisi myös, että työnantajan kannalta työsuhteen jatkumisen täytyy olla kohtuullinen. Kuitenkin työntekijälle tulee antaa mahdollisuus korjata tilanne, eli ensin edettäisiin varoituksen antamisella.

Aikaisemmin työsuhteen määräaikaisuudelle on vaadittu aina perusteet. Uuden esityksen mukaan alle 30-vuotiaan työttömän palkkaamisessa ei vaadita perusteita määräaikaisuudelle. Koko muutoksen tavoitteena on puuttua siihen, että aikaisemmin pienyritysten uusien työntekijöiden palkkaaminen on ollut hidasta irtisanomisten haasteellisuuden ja määräaikaisuuksien perusteiden vuoksi.

Hallituksen tavoitteena on siis eri tavoin keventää yksilöllisen irtisanomisen kriteereitä. Ja sitä kautta helpottaa pienten yrityksen uusien työntekijöiden palkkaamista. Työsopimuslaki tulee siis muuttumaan työnantajan päätöksen tekoa ja työvoiman palkkaamista edistäväksi.

Mitä tämä tarkoittaa sitten käytännössä?

Hallituksen päätös on kirvoittanut mielipiteitä puolesta ja vastaan. Toisaalta nähdään Suomen työllisyystilanteen paraneminen ja sen kehittämisen tarve, toisaalta pelätään, että irtisanomisia aletaan tehdä liian kevyin perustein.

Tutkimusten mukaan lähes 40 prosenttia pk-yrityksistä kokee olevansa valmis palkkaamaan uusia työntekijöitä, jos uudistus toteutuu. Eli pienten yritysten henkilöperusteiden irtisanomisen helpottamisella olisi näin ollen suoraan vaikutus työllisyystilanteen paranemiselle.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen toteaa tiedotteessaan seuraavaa:

– Työsuhdeturvaa koskevat säännökset ovat iso ongelma pienissä yrityksissä. Irtisanomiskriteerien tiukkuus nostaa työllistämisen kynnystä.

yhteistyo-ja-alihankinta

Yhteistyö ja alihankinta ovat myös tapa lisätä työpaikkoja.

Mäkynen pitää uudistusta välttämättömänä suomalaisen hyvinvointivaltion turvaamiseksi, sillä se helpottaa työllistämistä huomattavasti. Palkansaajajärjestöt puolestaan ovat vaatineet lakihankkeen unohtamista ja uhanneet hallitusta jopa poliittisilla lakoilla.

– Tässä SAK ei aja työntekijän asiaa. Irtisanomissuojan heikentäminen lisää rekrytointien ja irtisanomisten virtaa, ja siten parantaa mahdollisuuksia työllistyä, Mäkynen toteaa arvioidessaan palkansaajajärjestöjen suhtautumista uudistukseen.

Työllistämisen vaihtoehtoja

Tuskin kukaan yrittäjä koskaan miettii uutta henkilöä palkatessaan irtisanomista. Yritysten päätöksissä on aina taustalla toive kehityksen ja kasvun säilyttämisestä ja työntekijöiden pitämisestä. Aina yhteistyö ei kuitenkaan olekaan sitä, mitä sen aluksi kuviteltiin olevan.

Työntekijän palkkaaminen on aina yritykselle iso askel. Ja irtisanominen ei ole helppo prosessi kenellekään. Irtisanomisen helpottaminenkaan ei silti tee asiasta helppoa.

Työllistämiseen on onneksi olemassa myös muita vaihtoehtoja perinteisen palkkaamisen lisäksi. Omapajan kevytyrittäjän kanssa yhteistyö on helppoa, vaivatonta ja joustavaa. Kevytyrittäjä voi hoitaa yrityksessä samoja tehtäviä kuin kuka tahansa työntekijä, mutta yhteistyössä ei tarvitse miettiä irtisanomisia tai työsuhteen lopettamisia.

Kiinnostaisiko myös nämä?