“Olen iltatekijä. Toisaalta minulla ei ole tiettyjä kellonaikoja, jolloin teen töitä. Se johtuu osin siitä, että työni on luovaa ja töitä täytyy tehdä silloin, kun luovuus kulkee. Toki sovitut deadlinet ryhdittävät ja rytmittävät työntekoa.” Johanna Kyllönen kuvaa näin työskentelyään graafisena suunnittelijana. Hän on 27-vuotias kevytyrittäjä ja pitää sitä oivana mahdollisuutena kokeilla yrittäjyyttä ja omien siipien kantamista.
“Alunperin minusta piti tulla valokuvaaja, mutta huomasin jo opiskelujen aikana, että työnä valokuvaus ei sovi minulle. Onneksi sitten satuin koulussa kurssille, jossa perehdyttiin graafiseen suunnitteluun, ja silloin sain ajatuksen, että tämä on se mun juttu”, Johanna kertoo päätymisestään graafiseksi suunnittelijaksi.
Vankka koulutuspohja on hyvä tuki työssä. Johannan opintopolku alkoi lukiosta, jonka jälkeen hän kävi Limingan taidekoulussa kuvataidelinjan ja jatkoi sen jälkeen Lapin ammattikorkeakouluun opiskelemaan kuvataidetta. Sieltä hän valmistui kuvataiteilijaksi vuonna 2014 ja opiskeli vielä sen jälkeen datanomiksi PSK-Aikuisopistossa Oulussa.
Johanna sanookin, että datanomin koulutus lisää varmuutta toimia itsenäisesti luovuutta vaativassa työssä. Nimittäin tieto- ja viestintäteknologian tunteminen auttaa selviämään nykyajan työelämässä.
Oma toiminimi vs kevytyrittäjyys
Johanna kuvailee, että hän on aina ollut itsenäinen tekijä, yrittäjähenkinen. Oma yrityskin oli pyörinyt mielessä vuosikausia. Kuitenkin yrityksen kirjanpito askarrutti sen verran, että tuntui helpolta ulkoistaa se. Laskutuspalvelu ja yrittäjyyden testaaminen vaikuttivat juuri sopivilta vaihtoehdoilta.
Kevytyrittäjäksi Johanna ryhtyi viime vuonna. Jo pari vuotta aikaisemmin hän oli löytänyt Omapajan Duunitorin kautta internetistä ja käynyt Oulun työvoimatoimistossa infotilaisuudessa.
Johannalla oli kuitenkin tuolloin opinnot kesken, ja hän suoritti vielä loppuun datanomin opinnot. Kevytyrittäjäksi ryhtyminen jäi sillä kertaa. Yrittäjyyden miettiminen tuli uudestaan ajankohtaiseksi vähän ennen datanomiksi valmistumista. Silloin hän otti yhteyttä Omapajaan ja ryhtyi kevytyrittäjäksi.
"Olen tosi tyytyväinen laskutuspalveluun ja yleensä kevytyrittäjyyteen."
“Olen tosi tyytyväinen laskutuspalveluun ja yleensä kevytyrittäjyyteen. Ainakin Omapajan kautta on mahdollista saada neuvoa ja tukea esimerkiksi asiakassuhteisiin tai liikeideaan liittyviin pulmiin. On hyvä, että aloittava yrittäjä voi saada tukea sitä tarvitessaan”, Johanna pohtii.
Omapajalla on Facebook-ryhmä omille kevytryrittäjilleen. Ryhmässä on mahdollista keskustella ja jakaa toisten kevytyrittäjien kanssa kokemuksia, iloja ja haasteita. Nimittäin yrittäjäthän kamppailevat paljon samojen kysymysten kanssa ihan alasta riippumatta.
“Yrittäjyys on hyvä työskentelymuoto luovalla alalla, kuten suunnittelutyössä. Luoville tyypeille sopii se, että saa itse määrätä työajat ja tehdä silloin, kun on inspiraatio päällä”, Johanna sanoo ja jatkaa: “Joskus kuitenkin yritykseen liittyvät hallinnointi- ja paperityöt voivat tuntua luovaan työhön tottuneesta liian suurelta haasteelta. Silloin laskutuspalvelun käyttö onkin hyvä vaihtoehto.”
Johanna tarjoaa graafista suunnittelua
“Esitteitä, käyntikortteja, lehtimainoksia, julisteita, messuosastoja, WordPressillä nettisivuja”, Johanna luettelee töitä, joita hän tekee graafisena suunnittelijana. Listaa voisi jatkaa vielä pitkästi, koska hän tekee mielellään kaikenlaista suunnittelutyötä, ottaa myös tarvittaessa valokuvia ja kirjoittaa tekstejä.
Tavallisimmin graafisen suunnittelun asiakkaita ovat yritykset ja yhdistykset, jotka tarvitsevat markkinointimateriaalia tai uutta graafista ilmettä. Periaatteessa asiakkaana voi kuitenkin olla kuka vain. Myös yksityiset henkilöt voivat tilata käyntikortteja, kutsuja tai muuta vastaavaa.
“Vapaus tuo iloa, mutta vapaudesta seuraa tietysti vastuuta."
Suunnittelutyössä Johanna pitää tärkeänä sitä, että tavoiteltu asia tulee selkeästi esille mutta kiehtovalla tavalla. Usein asiakas kertoo, mitä materiaalia hän haluaa käytettävän ja esittää toiveita väreistä ja kuvista. Kuitenkin suunnittelijan kädenjäljen ja tyylin näkyminen on tärkeää. Työ täytyykin tehdä oman näkemyksen mukaan asiakkaan toiveita kunnioittaen.
Yrittäjyyden ilot ja haasteet
“Vapaus tuo iloa, mutta vapaudesta seuraa tietysti vastuuta. Itse saa määrätä, milloin tekee. Ei tarvitse olla koko ajan tilivelvollinen, ja työajan saa määritellä itse.” Näin Johanna luettelee kevytyrittäjyyden mukanaan tuomia iloja. Jatkuvaa kehittämisen tarvetta hän kokee siinä, miten voisi myydä omaa tuotettaan paremmin ja erottua joukosta.
“Ei kuitenkaan kannata pelätä yrittämistä eikä helpolla kannata luovuttaa”, Johanna toteaa ja uskoo, että kova työ tuottaa jossain vaiheessa hedelmää. Hän neuvoo toisia yrittäjyydestä haaveilevia käyttämään aikaa oman liiketoimintansa ja sen markkinoinnin suunnitteluun.
Katse tulevaisuuteen
Oman yritystoimintansa laajeneminen ja asiakaskuntansa vakiintuminen on Johannalla haaveissa. Ulkomaalaisten asiakkaiden saaminen olisi myös kiinnostavaa. Tällä hetkellä Johanna on tyytyväinen kevytyrittäjyyteen, sillä se antaa hyvän mahdollisuuden testata liikeideaa ja saada vertaistukea.
Inspiraatiota ja voimaa Johanna saa työhönsä kävelylenkeillä ja kuuntelemalla musiikkia. Hän kertoo pitävänsä työstään niin paljon, että työ ja harrastus ovat siinä menneet sekaisin.
Johanna uskoo tulevaisuuteen ja toimintansa kannattavuuteen: “Olen luonteeltani sitkeä, ja elämänkokemuksen mukana on tullut halua porskuttaa eteenpäin. Tiedostan myös olevani itselleni rakkaalla alalla, ja se auttaa jaksamaan työssä. Ja kun tietää, että on hyvä tässä.”
Johannan kevytyritykseen pääset tutustumaan tarkemmin yrityksen kotisivulla. www.johannakoo.com