Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

Ilja, polkeva ruohonleikkaaja, leikkaamassa asiakkaansa nurmikkoa Oulaisissa
30.6.2021 13:06Lukuaika 2 min

Ensimmäinen palkka – Polkeva ruohonleikkaaja laskuttaa asiakkaitaan

7-osaisessa juttusarjassa seurataan 14-vuotiaan Iljan kesää kevytyrittäjänä oman ruohonleikkauspalvelun parissa. Sarjan neljännessä osassa Ilja on jo täydessä työn touhussa.

Työpäivän pituus yllätti positiivisesti

Kesäkuun lopulla Ilja Veteläisen kevytyritys on rullannut jouhevasti jo useamman viikon. Aurinkoa ja sadetta on riittänyt tasaisesti, mikä on taannut Polkevalle ruohonleikkaajalle työnsarkaa mukavasti. Maanantaiaamuna kello seitsemän Ilja ponkaisee pystyyn vuoteestaan, haukkaa aamiaisen ja hyppää ruohonleikkureineen pyöränsä selkään. Reippaalle aamulenkille kertyy minuutteja kymmenestä kahteenkymmeneen. Perillä ensimmäisessä paikassa hän on kahdeksalta.

Ilja-asiakkaan-nurmikonleikkuu

Ilja leikkaamassa asiakkaansa nurmikkoa Oulaisissa. Kyseinen piha on sovittu leikattavan kahden viikon välein.

Lounastaukoa Ilja ei pidä vaan suuntaa heti ensimmäisen urakkansa jälkeen seuraavaan kohteeseen. Reittivalinnat sekä kohteiden järjestyksen hän on saanut päättää itse. Viidellä työmaalla käydään kerran viikossa, kahdella kahden viikon välein, joten Ilja aloittaa maanantainsa vuoroviikoin parissa eri pihassa. Työmaat tulee hoidettua pois alta tavallisesti iltapäivä yhteen mennessä. Se, mikä Iljan positiivisesti yllätti oli työpäivän pituus - homma olikin plakkarissa arveltua joutuisammin!

Aikataulut: Työpäivän pituus kannattaa jo suunnitteluvaihessa laskea hieman yläkanttiin, jottei pitkä päivä pääse yllättämään. Kaikki toimenkuvaan olennaisesti liittyvä kulkeminen tai valmistelutyö tulee myös ottaa mukaan laskuihin. Varsinaisen työtehtävän lisäksi Ilja on huomioinut työajassaan siirtymiset paikasta toiseen, työvälineiden esiin ottamisen sekä kuorman eli ruohonleikkurin ja välineistön mukaan pakkaamisen. Ilja ruokailee vasta työpäivänsä päätteeksi, mutta pidempinä työpäivinä myös eväs- tai lounastauolle tulisi varata hetki.

Ensimmäiset laskut lähtevät matkaan

Kesäkuun lopulla Ilja saa klikata Lähetä-painiketta ensimmäisten laskujen osalta. Omapajan laskutuspalvelun käyttäminen on Iljasta nopeaa ja simppeliä, varsinkin kun palvelun käyttö katsellaan ensin isän kanssa yhdessä läpi. Iljaa kuitenkin huojentaa tieto, että jokainen lasku tarkistetaan Omapajan toimesta ennen kuin ne kilahtavat asiakkaan postilaatikkoon tai sähköpostiin.

Ilja tekee laskutuksen kerran kuukaudessa, mikä on tasaisen järkevä väli. Laskujen lisäksi Iljan ei tarvitse Omapajan ansiosta tehdä paperityötä yhtään tämän enempää. Myös verottaja saa tarvitsemansa tiedot suoraan Omapajan kautta. Ensimmäiset, omalla työllä ja hiellä ansaitut rahat lämmittävät mieltä kummasti. Ilja suunnittelee sijoittavansa osan ansaitsemistaan rahoista.

Laskutuspalvelun käyttö: itsensä työllistävän nuoren on ehdottomasti helpointa hoitaa laskutus kevytyrittäjänä laskutuspalvelun kautta. Omapajalla laskujen tekeminen valmiiseen pohjaan on nopeaa ja helppoa jopa nuorelle itselleen. Nuoren ei tarvitse yhtään panikoida sitä, tulevatko tiedot varmasti oikein - toimiston väki käy läpi jokaisen lähtevän laskun ja tarkistaa että kaikki on juuri niin kuin pitää. Nuori toimittaa Omapajalle verokorttinsa sähköpostilla ja Omapaja vähentää laskuista automaattisesti pakolliset verot ynnä muut kulut.

Omapajan laskutuspalvelu huolehtii:

  • Omapaja tarkistaa jokaisen lähtevän laskun tiedot ja ilmoittaa viestillä, jos tiedoissa on jotakin puutetta tai muokattavaa.
  • Omapaja vähentää automaattisesti verot ja pakolliset kulut ilman että nuori joutuisi niitä itse lainkaan laskemaan.
  • Omapaja hoitaa kirjanpidon sekä tarvittavat ilmoitukset ja tilitykset Verohallinnolle.
  • Omapaja vakuuttaa nuoren tapaturmavakuutuksella, oikeusturvavakuutuksella ja toiminnan vastuuvakuutuksella.
  • Omapaja ilmoittaa viestillä kun asiakas on maksanut laskunsa. Jos maksua ei ala kuulumaan, laskutuspalvelu huolehtii automaattisesti muistutuksesta ja mahdollisesta perinnästä.
  • Omapaja maksaa palkan kokonaisuudessaan nuoren tilille. Kaikki tuo raha on nuoren käytettävissä, eikä siitä mene yhtään enempää kuluja eikä nuorelle jää maksettavaksi enää mitään.

Heinäkuussa työ sujuu jo rutiinilla, eikä väsymyksen tunteilta voi aina välttyä. Mikä auttaa Iljaa jaksamaan ja jääkö hänelle riittävästi aikaa palautumiseen? Siitä lisää blogisarjan osassa 5/7!

Tässä 7-osaisessa sarjassa olemme seuranneet Ilja Veteläisen kesää ja kevytyrittäjäuran etenemistä idesta työpestin päätökseen asti. Sarjan muut osat löydät alta:

Kiinnostaisiko nämä sinua?