Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

31.3.2020 19:03Lukuaika 2 min

Yksinyrittäjä – älä lannistu, apua on tarjolla

”Nykyisissä poikkeusoloissa yrityksillä on iso tiedontarve. Meille tulee paljon yhteydenottoja koko ajan. Apua on kyllä yrityksille tarjolla. Miten ja mistä, sitä hahmotellaan parhaillaan.”

Näin toteaa Janne Makkula Suomen Yrittäjistä. Hän on koulutukseltaan juristi. Suomen Yrittäjissä hän on tehnyt töitä nyt kaiken kaikkiaan 15 vuotta. Nyt hän on työelämä- ja yrityslainsäädäntöyksikössä työmarkkinajohtajana.

”Työni kytkeytyy pääasiassa yhteiskuntavaikuttamiseen ja yritysten tukemiseen. Meillä on Suomen Yrittäjissä jatkuva yhteys hallitukseen ja ministeriöihin. Pyrimme olemaan parhaan tiedon äärellä koko ajan. Teemme myös itse omia esityksiä hallitukselle, jotta yrityksiä onnistuttaisiin nyt tukemaan oikein.”

Nykyinen poikkeustilanne vaikuttaa erityisesti pienyrittäjiin ja freelancereihin.

”Tämä tilanne on tullut kovasti päälle pienille yrityksille, joilla ei ole suuria puskureita, ja jotka eivät pysty niin hyvin varautumaan tämän tyyppisiin tilanteisiin kuin isommat yritykset.”

Yksinyrittäjä voi pian hakea tuekseen työttömyysetuutta

Suomen Yrittäjät on nyt ajanut eteenpäin muun muassa sellaista asiaa, että pienyrittäjän olisi mahdollista saada pienentyneen yritystoimintansa tueksi työttömyysetuutta.

”Yksinkertaistettuna siis niin, että jos saa vähän tuloja, silloin voisi saada työttömyysetuutta. Sitten kun tulotaso taas normalisoituu, työttömyysetuus loppuu. Meidän mielestämme se pitäisi toteuttaa näin. Miten kaikki käytännössä toteutetaan, se on vielä auki.”

Miten suurta tukea pienyrittäjä sitten voisi saada – ja mistä kaikkialta tukea voi yrittää hakea?

”Tilanne on tällä hetkellä tämän osalta vielä vähän epäselvä. Parhaillaan sitä hahmotellaan, mistä kukakin voi tukea hakea. Tämä asia täsmentyy tässä viikon sisällä. Kaikki on kuitenkin vielä valmisteluasteella. Täysin varmaa ja lopullista tietoa ei pysty vielä sanomaan.”

 

"Sekin on hyvä huomata ja oivaltaa, että tämä nykytilanne on väliaikainen – se ei ole loputon. "

 

Ajankohtaista ja päivittyvää tietoa asiasta voit lukea myös Suomen Yrittäjien nettisivuilta. Asiaa käsitellään lisää esimerkiksi täällä.

Makkulan mukaan olennaista tässä tilanteessa on nyt kuitenkin se, että viestintä on helposti ymmärrettävää ja yksinkertaista. Kun tehdään yritysten toimintaedellytyksiin vaikuttavia ratkaisuja, on myös oltava selkeät kanavat, mistä tukea voi hakea.

”Hakemuksissa ei saa olla liikaa byrokratiaa, ja suoraa tukea on saatava nopeasti liikkeelle. Nythän on menty terveys edellä, mikä on aivan oikein, jotta saadaan tämä virustauti laantumaan. Hallitus on toiminut tässä vaikeassa tilanteessa varsin hyvin.”

 

Miten pienyrittäjä voi itse vaikuttaa omaan tilanteeseensa?

 

Makkula sanoo, että kaiken kaikkiaan on olemassa hyvin erilaisia yrittäjiä ja tapoja tehdä yritystoimintaa. Olennaista nyt on kuitenkin tuntea oman yritystoimintansa tilanne ja toimintaedellytykset tänä aikana.

”Jos tarvitsee apua, kannattaa aktiivisesti ottaa selvää, mistä sitä voi saada. Tärkeää on olla nopeasti liikkeellä. Kannattaa siis olla aktiivinen eikä lamaantua. Jos kuitenkin lamaantuu, silloinkin on apua saatavilla eri paikoista. Sitä vain pitää osata ja uskaltaa pyytää.”

Myös Suomen Yrittäjät tarjoaa apua ja neuvontaa. Tarvittaessa heihin voi olla yhteydessä.

”Tärkeää tässä tilanteessa on nyt se, että kaikki paukut laitetaan siihen, että tästä kriisistä päästään yli. Sekin on hyvä huomata ja oivaltaa, että tämä nykytilanne on väliaikainen – se ei ole loputon. Tästä avautuu jonkinlainen näkymä ulos varmasti kaikille.”

Kiinnostaisiko myös nämä?