Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

Sirpa Aitta on positiivinen yrittäjä
Lukuaika 4 min

Sirpa Aitta: ”Itsensätyöllistämisen vapaus inspiroi!”

”Olen positiivinen yrittäjä mutta inhoan byrokratiaa”, Sirpa Aitta kuvailee omaa suhdettaan yrittäjyyteen.

Aitta aloitti kaksi vuotta sitten työskentelyn kevytyrittäjänä. Aiemmin hän toimi itsenäisenä yrittäjänä yhdeksän vuotta. Erilaiset paperityöt ja kirjanpito raskauttivat tuolloin sen verran paljon, että Aitta koki kevytyrittäjyyden paremmaksi vaihtoehdoksi.

”Minun piti itsekin paljon miettiä, meneekö kirjanpito nyt varmasti oikein. Piti olla itse todella tarkkana”, hän muistelee yrittäjyytensä alkuaikoja.

Aitta kokee, että itsenäisenä yrittäjänä eteen tuli liian paljon omaa työntekoa hidastavia asioita. Hän ei pystynyt siksi täysipainoisesti keskittymään juuri siihen työhön, mikä on hänen ydinosaamistaan.

”Kirjanpitäjät kantavat vastuuta eri tavoin. Hyviä kirjanpitäjiä ovat sellaiset, jotka pyrkivät ajattelemaan yrittäjän etua. Huonompi kirjanpitäjä ei ota kunnolla vastuuta työstään vaan tekee sen vähän niin kuin vasemmalla kädellä.”

Aitta kertoo, että Omapajan kanssa yhteistyö on ollut helppoa. Omapaja hoitaa paperityöt ja muut viranomaisvelvoitteet hänen puolestaan, joten hän pystyy täysillä keskittymään omaan työhönsä. Hän myös pystyy luottamaan Omapajan asiantuntemukseen yritysasioiden hoitamisessa.

”Kaikki on sujunut aina jouhevasti. Yhteistyö Omapajan kanssa on ollut äärettömän huoletonta ja helppoa! Minun ei tarvitse nyt maksaa erikseen kirjanpitäjälle, vaan samasta korvauksesta Omapajalle menee alvit ja verot, jotka minun pitää maksaa.”

Työn ja vapaa-ajan erottaminen voi olla haasteellista

Kevytyrittäjänä Sirpa Aitta myy optikkoliikkeille silmälaseja ja aurinkolaseja sekä ravintola-alan yrityksille pöytäliinoja, servettejä ja työvaatteita. Hän toimii siis agentuurina eli on niin sanotusti välikätenä eri yrityksille.

Kun Aitta aloitti itsenäisenä yrittäjänä vuonna 2008, hän toimi tuolloinkin samalla alalla. Kaiken kaikkiaan hän on siis toiminut nyt agentuurina yksitoista vuotta. Ennen oman yrityksen perustamista hän on lisäksi ollut töissä yrityksessä, jossa myytiin tuotteita eri yrityksille.

”Jossain vaiheessa minusta kuitenkin alkoi tuntua, että haluan tehdä töitä itselle. Aloin siis hankkia eri tuotteita ja myydä niitä itse. Vuosien saatossa yhteistyökumppaneiden määrä on hiljalleen kasvanut.”

Kevytyrittäjänä Aitan työpäivien sisältö vaihtelee hyvin paljon. Suurin osa ajasta kuluu asiakaskontaktien luomiseen ja ylläpitämiseen. 

”Yhtään samanlaista päivää ei ole – siksi tämä onkin niin mukavaa! Minulla on paljon reissupäiviä, jolloin lähden liikenteeseen aamulla seitsemän aikoihin ja palaan kotiin vasta illalla. Silloin ajelen maita ja mantuja asiakkaiden luona.”

Jos Aitalla ei ole reissupäivä, hän tekee käytännön asioita, joita on pakko hoitaa kotoa käsin. Koska yrittäjänä työn ja oman ajan erottaminen on välillä haastavaa, hän pyrkii pitämään huolta siitä, että hänellä on myös omaa aikaa, jolloin hän voi huolehtia omasta hyvinvoinnistaan ja jaksamisestaan.

”Urheilu rentouttaa minua parhaiten, kun tulee työstressiä. Lenkkeilen säännöllisesti ja vietän aikaa ystävieni kanssa. Pyrin myös nukkumaan ja syömään hyvin.”

Kun yritys menestyy, itsekin menestyy

Kun Sirpa Aitta toimi itsenäisenä yrittäjänä, hän hämmästyi sitä, mitä kaikkea pienyrittäjältä vaaditaan Suomessa.

”Yrittäjyydestä maksetaan yhteiskunnassamme hirveän kallis hinta. Varsinkaan pienyrittäjänä siinä ei ole mitään järkeä! Esimerkiksi verotus ja bensan hinta verottavat yrittäjän tulotasoa hirveän paljon. En tykkää siitä järjestelmästä yhteiskunnassamme, joka rokottaa yrittäjää joka asiassa – varsinkin autoilevaa yrittäjää.”

Pienyrittäjän eteen tulevien haasteiden takia hän on välillä joutunut harkitsemaan erilaisia vaihtoehtoja yritystoimintansa vakauttamiseksi.

”Olen joskus harkinnut, että siirrän yritykseni Viroon. Siellä yrittäjää kohdellaan paremmin kuin Suomessa. Esimerkiksi alvit ovat siellä pienemmät.”

Omien kokemustensa perusteella hän toteaa, että yrittäjän haasteet ovat aivan toisenlaiset kuin palkansaajan. Jos on töissä toisella, palkan saa, vaikka yrityksellä olisi vain vähän myyntiä. Yrittäjä kantaa silloin vastuun yrityksen menestymisestä ja työntekijöidensä palkoista. Kun on töissä omassa yrityksessä, itse kantaa vastuun kaikesta.

 

Tykkään tästä työstä, sillä yrittäjän vapaus on inspiroivaa.

 

”Kun toimin yrittäjänä, rahaa tulee minulle vain silloin, kun kauppa käy. Jos ei tule kauppaa, niin ei ole tulojakaan. Siksipä välillä rahaa tulee liian vähän. Tykkään silti tästä työstä, sillä yrittäjän vapaus on inspiroivaa.”

Aitta kertoo, että hänen inspiraationsa omaan työhönsä herää eloon aina, kun hän saa kauppoja aikaiseksi. Myös hyvät ystävät ja keskustelut heidän kanssaan auttavat purkamaan niitä haasteita, mitä yrittäjänä kohtaa.

Uusi aluevaltaus – jätemuovista öljyä

Viime aikoina Sirpa Aitta on tehnyt uutta aluevaltausta töissään. Hän rakentaa verkostoa yritykselle, joka valmistaa jätemuovista öljyä. He tarvitsevat yhteistyökumppaneita, jotta Suomeen ja muuallekin saataisiin rakennettua mahdollisimman paljon jätemuovia hyödyntäviä öljynjalostuslaitoksia.

”Muovihan on öljyä. Tämän prosessin kautta muovi pääsee siihen samaan muotoonsa, mitä se on alun perin ollutkin. Olen niin innostunut tästä!”

Aitan tehtävänä tässä projektissa on luoda suhteita yrityksiin, yhteisöihin ja yksityisiin ihmisiin, jotka haluavat tukea toimintaa – eikä pelkästään tukea vaan heillä on myös mahdollisuus vaikuttaa planeettamme hyvinvointiin.

"Tämä on niin viimeisen päälle hyvä juttu! Sitten kun toiminta lähtee kunnolla käyntiin, alan tehdä tätä työtä kokonaisuudessaan. Nyt minulla on tällainen välikausi, että teen töitä kevytyrittäjänä.”

Miten löysit Omapajan?

Sirpa Aitta löysi Omapajan oman aktiivisuutensa ansiosta. Kun hän oli päättänyt siirtyä itsenäisestä yrittäjästä kevytyrittäjäksi, hän lähti etsimään tietoa erilaisista laskutuspalveluista.

 

"Selailin nettiä ja yritin löytää hyvää laskutuspalvelua. Sattumalta törmäsin Omapajaan, se jotenkin hyppäsi silmilleni siellä."

 

”Selailin nettiä ja yritin löytää hyvää laskutuspalvelua. Sattumalta törmäsin Omapajaan, se jotenkin hyppäsi silmilleni siellä. Kävin kyllä katsomassa muitakin laskutuspalveluja, mutta kallistuin Omapajaan kuitenkin, kun se on oululainen. Ja olen kyllä ollut tyytyväinen. Kaikki on sujunut aina hyvin.”

Omapajan kanssa Aitta on voinut luottaa siihen, että hänen asioitaan hoidetaan asiantuntemuksella. Kun hän on törmännyt kevytyrittäjän töissään haasteisiin ja ongelmiin, joihin ei ole itse tiennyt ratkaisua, apu on ollut lähellä.

”Kun olen soittanut jostain asiasta, olen saanut heti vastauksen. Tietoja ei tarvitse odottaa. Se on äärettömän ihanaa.”

Lisää kiinnostavaa luettavaa: