Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

Oskari Katajisto, Omapajan kevytyrittäjä
Lukuaika 2 min

Oskari Katajisto – “Ihmisten kohtaaminen on hienoa!”

Näyttelijä Oskari Katajisto on monipuolinen yrittäjä. Hän sanoo tekevänsä kaikkea, kun kysyy, mitä hän tekee työkseen. Kaikkeen kuuluu näytteleminen, luennoiminen, ohjaaminen, opettaminen ja myyntityö. Katajisto toteaakin, että haluaa olla monipuolinen yrittäjä. Hän on yrittäjäperheen lapsi, ja sitä kautta yrittäjyys kiinnostaa.

Katajisto pohtii yrittäjyyttä ja sanoo, että ajatus yrittäjäksi ryhtymisestä voi olla pelottava. Varsinkin silloin, jos on tottunut saamaan säännöllistä kuukausipalkkaa, voi vastuun ottaminen omista kuukausittaisista tuloista tuntua isolta askeleelta. ”Yrittäjä kantaa itse vastuun ja tuntee sen hartioillaan.”

Yrittäjän ja varsinkin yksityisyrittäjän työtä pidetään usein yksinäisenä puurtamisena. Se on myös asia, joka saattaa estää yrittäjäksi ryhtymistä. Onneksi nykyisin kiinnitetään kuitenkin huomiota verkostoitumiseen. Esimerkiksi Suomen yrittäjät ry on pienten ja keskisuurten yritysten etu- ja palvelujärjestö, joka pyrkii helpottamaan yrittäjän taivalta ja puhuu aktiivisesti verkostoitumisesta.

Katajistokin puhuu samasta asiasta. Hän sanoo, että on ollut todella hienoa huomata, että lopulta tuntee paljon yrittäjiä, jotka rohkaisevat ja kannustavat. Myös laskutuspalvelut, kuten Omapaja, tarjoavat yrittäjilleen verkostoja, joissa voi jakaa kokemuksia, pyytää neuvoa ja löytää yhteistyökumppaneita.

Valttikortteina reiluus ja aitous

”Tätä nykyä teen töitä monipuolisesti. Normaalina työpäivänä istun paljon tietokoneen ääressä ja olen puhelimessa. Kirjoitan käsikirjoituksia, harjoittelen lauluja ja vuorosanoja. Uusin tehtäväni on asiakashankinta yrityksille.”

Yksi Katajiston asiakas on Led Experts, joka suunnittelee ja toteuttaa valaistuksia erilaisiin tiloihin. Työpäiviin kuuluukin puheluita asiakkaille sekä tapaamisia heidän kanssaan. Asiakaskohtaamisissa on Katajiston mukaan tärkeää pitää positiivista henkeä yllä, ja kohtaamiset ovat hyviä riippumatta siitä, syntyykö asiakassuhde vai ei.

 

"Hyvä kohtaaminen syntyy, kun on itse rehellisesti ja aidosti mukana tilanteessa."

 

”Hyvä kohtaaminen syntyy, kun on itse rehellisesti ja aidosti mukana tilanteessa. Kun tapaamiseen menee itse niin sanotusti takki auki, molemmat osapuolet voivat tutustua toisiinsa ja luottamus syntyy helpommin.”

Kun Katajistolta kysyy, millaisia luonteenpiirteitä myyjä tarvitsee, hän mainitsee miellyttävyyden, reiluuden ja huumorintajun. Kaikkein tärkeimpänä hän pitää ihmisten kunnioittamista. Keskustelukumppanin arvostaminen on oleellinen osa hyvää kanssakäymistä.

Laskutuspalvelu apuna yrittämisessä

Oskari Katajisto on kevytyrittäjä ja laskuttaa tekemistään töistä Omapajan kautta. Hän sai vinkin Omapaja-laskutuspalvelusta solmittuaan suhteen Led Expertsin kanssa. ”Vielä en tosin tarkkaan tiedä, mitä kevytyrittäjyys tuo mukanaan, sillä olen tähän asti nauttinut kuukausipalkkaa.”

Yrittäminen on näyttelijäpiireissä aika yleistä. On ihan tavallista laskuttaa tehdystä työstä oman yrityksen kautta. Myös työnantajat näkevät yrittäjyyden positiivisena asiana. Erityisesti lyhyissä projekteissa on kätevämpää maksaa esimerkiksi näyttelijän lähettämä lasku kuin solmia työsuhde hänen kanssaan.

Katajiston mukaan yrittäjänä toimiminen on käytännöllistä, kun tekee paljon erilaisia töitä eri ihmisten ja yhteisöjen kanssa. Eri tahojen kanssa ei tarvitse solmia työsuhteita ja rinnakkaisilta työsuhteilta välttyy, kun eri työnantajia voi pitää asiakkaina, joita laskuttaa yhden yrityksen kautta.

Elämän etapit

Eletty elämä muokkaa jokaisesta ihmisestä oman persoonansa, ja tietyt valinnat ohjaavat suuntaa, johon elämä vie. Oskari Katajisto mainitsee, että yksi hänen elämänsä isoja valintoja oli päätös ja uskallus pyrkiä teatterikorkeakouluun. Hän kävi rankan koulun, josta kerrotaan Katajistosta tehdyssä elämäkerrassa Tunnustuksia.

”Teatterikorkeakoulua seurasi kiinnitys Helsingin kaupunginteatteriin. Siellä tapahtui todellinen näyttelijäksi kasvaminen, kun jo nuorena sain isoja päärooleja. Nuori teatterikorkeakoululainen laitettiin ryöpytykseen, mutta onnistuin kuitenkin.”

Elämänsä esikuvaksi Katajisto nostaa edesmenneen äitinsä. Hän on ollut todellinen leijonaemo, joka taisteli urheasti omat taistelunsa. Katajisto mainitsee myös sen, että yksi hänen elämänsä pysäyttävä kohta oli se, kun usea läheinen kuoli lyhyellä aikavälillä. Niistä selviäminen vei oman aikansa.

”Kiinnostus ihmisiin ja elämään vie kuitenkin eteenpäin ja auttaa jaksamaan. Ihmisten kohtaaminen on aina hienoa. Teatterissa ihmiset ovat katsomossa, mutta kadulla he saattavat tulla juttelemaan ja antamaan palautetta. Myyntityö on itsessään ihmisen kohtaamista.”

Lisää kiinnostavaa luettavaa: