Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

Kotitalousvähennyksen voi saada mm. kotitalouden puutarhatöistä
9.7.2024 14:32Lukuaika 2 min

Kotitalousvähennys 2024 – Kaikki mitä sinun tulee tietää

Kotitalousvähennys on verotuksessa myönnettävä etu, joka kattaa osan kodin kunnossapidosta, remonteista ja hoitotöistä aiheutuvista kustannuksista. Kotitalousvähennyksen tavoitteena on kannustaa yksityishenkilöitä hyödyntämään erilaisia yritysten ja yrittäjien palveluja, mikä edistää työllisyyttä ja vähentää harmaata taloutta.

Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä kotitalousvähennys tarkalleen ottaen pitää sisällään ja miten voit hyödyntää sitä omassa verotuksessasi, eli toisin sanoen, miten voit maksaa vähemmän veroja kotitalousvähennystä hyödyntämällä.

Millaisista töistä kotitalousvähennyksen saa?

Vähennyksen piiriin kuuluvat työt voivat olla esimerkiksi:

  • Kodin tai vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustyöt

  • Kotitaloustyöt, kuten siivous, ruoanlaitto, pyykinpesu sekä piha-alueen ja puutarhan hoito

  • Hoiva- ja hoitotyöt, kuten lasten tai vanhusten hoito

Katso tarkempi erittely kotitalousvähennykseen oikeuttavista töistä verottajan sivuilta.

Milloin ja miten kotitalousvähennys ilmoitetaan?

Kotitalousvähennys ilmoitetaan veroilmoituksen täydennyksen yhteydessä, eli yleensä keväällä, kun Verohallinto lähettää esitäytetyt veroilmoitukset. Tässä vaiheessa sinulla on mahdollisuus tarkistaa ja täydentää veroilmoituksesi tietoja, mukaan lukien kotitalousvähennys.

Vähennyksen ilmoittaminen on helppoa OmaVerossa, jossa hoidat kaikki verotukseen liittyvät asiat vaivattomasti. Palvelussa täytät ja lähetät veroilmoituksen, tarkistat tiedot sekä teet tarvittavat korjaukset.

Jos olet epävarma tietyn työn tai palvelun sopivuudesta kotitalousvähennyksen piiriin, voit aina tarkistaa asian Verohallinnon verkkosivuilta tai kysyä neuvoa suoraan Verohallinnosta.

Pidä kuitit tallessa

On erityisen tärkeää säilyttää kaikki kuitit ja tositteet teetetyistä kotitalousvähennykseen oikeuttavista töistä ja maksetuista palkoista. Vaikka näitä todisteita ei tarvitse liittää veroilmoitukseen, on tärkeää säilyttää ne tallessa, sillä Verohallinto voi halutessaan pyytää niitä.

Kuka voi hakea kotitalousvähennystä?

Kotitalousvähennystä voivat hakea kaikki verovelvolliset yksityishenkilöt Suomessa. Tämä tarkoittaa, että vähennys on henkilökohtainen etu, jonka voi saada jokainen, joka maksaa veroja Suomeen. Vähennys ei ole sidottu perheen tuloihin, vaan sen voi saada kuka tahansa, joka täyttää vähennyksen edellytykset.

Vuonna 2024 yksittäinen henkilö voi saada enintään 2250 euron kotitalousvähennyksen vuodessa. Mikäli puolison kanssa yhdistetään voimat, kotitalouden yhteinen vähennys kohoaa 4500 euroon.

Miten kotitalousvähennys lasketaan?

Kotitalousvähennys lasketaan työn arvonlisäverollisesta hinnasta. Kun työn tekijänä yritys, on vähennettävä osuus 40 % työn osuudesta. Jos palkkaat työntekijän tekemään työn, voit vähentää 15 % maksamastasi palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut. Molemmissa tapauksissa kotitalousvähennyksestä vähennetään 100 euron omavastuu.

Esimerkkilaskelma:
  • Tilatun työn kokonaishinta 4500€, josta työn osuus 3900€ ja tarvikeostot 600€
  • Vähennys on 3900€ x 40% – 100€ omavastuu = 1460€
  • Eli verotettava tulosi pienenee 1460€ ja sinulle jää vielä 790€ (maksimi 2250€) vähennyksiä käyttämättä mahdollisia muita kotitaloustöitä varten

 

Miten kotitalousvähennys maksetaan?

Mikäli saat kotitalousvähennystä, sitä ei makseta sellaisenaan suoraan tilillesi vaan se vähentää verotettavaa tuloasi kotitalousvähennyksen verran yllä olevan esimerkin mukaisesti.

Kun olet ilmoittanut kotitalousvähennyksen veroilmoituksessa, Verohallinto käsittelee antamasi tiedot. Voit saada hyödyn joko:

  • veronpalautuksina, jos olet maksanut liikaa veroja, tai
  • pienempinä jäännösveroina, jos veroja on maksettu liian vähän.
  • Voit halutessasi ottaa vähennyksen huomioon jo ennakkoveroissa kyseisen vuoden aikana.

 

Kotitalousvähennys omavastuu

Kotitalousvähennykseen sisältyy 100 euron omavastuu (vuonna 2024), joka tarkoittaa, että kotitalousvähennyksen saamiseksi maksettujen kustannusten tulee ylittää tietty summa. Tämä merkitsee sitä, että vaikka vähennyskelpoisten kustannusten olisi suuri, ensimmäiset 100 euroa vähennetään laskettavasta summasta.

Hyödynnä kevytyrittäjän tekemä työ kotitalousvähennyksissä

Kaipaako nurmikko kipeästi leikkuuta, laattojen saumat ratkeilee vai kenties suursiivous paikallaan? Kutsu reipas tuttusi apuun! Hän voi laskuttaa tekemänsä työn helposti ja turvallisesti Omapajan kevytyrittäjänä. Teettämällä työn Omapajan kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse ryhtyä työnantajaksi vaan voit maksaa työn helposti laskulla.

Mikäli teetät kotitaloudessasi kevytyrittäjiemme tekemiä töitä, voit hyödyntää työt kotitalousvähennyksinä, mikäli verottajan muut ehdot täyttyvät. Kevytyrittäjämme laskuttavat työnsä Omapajan y-tunnuksella. Näin sinulla on mahdollista saada kotitalousvähennystä.