Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

19.12.2016 13:38Lukuaika 1 min

Kevytyrittäjien työttömyysturva paranemassa

Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén ja johtaja Maria Löfgren Akavasta julkaisivat 15.12.2016 esityksen itsensä työllistäjien työttömyysturvan kehittämistarpeista. Itsensä työllistäminen Omapajan kautta helpottuu edelleen, jos esitys menee eduskunnassa läpi.

Työtön työnhakija voisi jatkossa aloittaa yrittäjämäisen työskentelyn Omapajan kautta ilman pelkoa työttömyysturvan menettämisestä ensimmäisen neljän kuukauden aikana. Neljän kuukauden jälkeen yritystoiminnan työllistävyys arvioitaisiin TE-toimistossa, ja sen jälkeenkin sivutoimiseksi luokiteltavan yritystoiminnan rinnalla voi saada soviteltua työttömyyspäivärahaa, kuten tähänkin asti.

Toinen kevytyrittäjien kannalta merkittävä uudistus olisi raportissa esitetty työttömyysturvan yhdistelmävakuutuksen käyttöönotto. Tarkoitus on helpottaa siirtymää työsuhteisen työn ja yrittäjyyden välillä, sillä molemmat työt kerryttäisivät esityksen mukaan yhteistä työssäoloehtopottia. Itsensä työllistävä henkilö voisi tällöin kerryttää työttömyysturvan työssäoloehtoaan vuoroin työsuhteisesta työstä ja vuoroin yrittäjätyöstä. Työssäoloehdon täyttymiseen ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan saamiseen riittäisi se, että palkansaaja- ja yrittäjäpuolen yhteenlaskettu työssäoloehto olisi vähintään 100 prosenttia.

Kevytyrittäjän työttömyysturvamalli on ollut haastava

Omapajan näkökulmasta nämä esitykset ovat erittäin tervetulleita, sillä nykyinen työttömyysturvamalli ei varsinaisesti kannusta yrittäjämäisen työskentelyn aloittamiseen, varsinkaan työttömänä. Tällä hetkellä pienimuotoinenkin yritystoiminta voidaan joissakin tapauksissa tulkita päätoimiseksi, jolloin kevytyrittäjällä ei ole oikeutta työttömyysetuuksiin. Omapajassa tällaisia tilanteita ei onneksi vielä ole tullut vastaan. Työryhmän esitys joka tapauksessa selkiyttäisi tätä tilannetta ja rohkaisisi pienimuotoisenkin yritystoiminnan aloittamiseen.

 

Uusi yhdistelmävakuutus tukisi erinomaisesti Omapajan uutta kevyemmän yrittämisen mallia.

 

Uusi yhdistelmävakuutus tukisi erinomaisesti Omapajan uutta kevyemmän yrittämisen mallia. Ehtona yrittäjätoiminnan työssäoloehdon kertymiselle uudessa mallissakin olisi se, että vakuutukset yritystoiminnalle on otettu yrittäjäpuolelta. Ja juuri tästähän Omapajan uudessa kevytyrittäjyyden mallissa on kyse: koska kevytyrittäjät ovat lain silmissä yrittäjiä, heidät tulee vakuuttaakin yrittäjinä. Kevytyrittäjänä tehty työ kerryttäisi näin yhdistelmävakuutuksen työssäoloehtoa yrittäjäpuolelta. Sen sijaan työssäoloehto ei lähtökohtaisesti kerry kevytyrittäjänä tehtävästä työstä, jos kevytyrittäjä on vakuutettu työntekijävakuutuksilla. Kevytyrittäjän kannattaa siis olla tarkkana, että vakuutukset on hoidettu oikealta puolelta!

Omapajasta vauhtia unelmille

Läpi mennessään tämä selvitystyöryhmän esitys tekee yritystoiminnan aloittamisesta helpompaa ja taloudellisesti turvallisempaa. Vielä helpompaa on aloittaa yritystoiminta Omapajan kevytyrittäjänä.

Omapajan kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse huolehtia mistään aikaa vievistä paperihommista tai vakuutusten tai verojen selvittelemisestä. Yritystoiminnan voit aloittaa saman tien ja pääset tekemään heti sitä, mistä eniten tykkäät. Me Omapajassa hoidamme yritystoiminnan taustat kuntoon. Hoidamme kirjanpidon, hankimme tarvittavat vakuutukset ja sparraamme sinut alkuun.

Kun toimintasi on lähtenyt lentoon, kevytyrittäjyydestä on erittäin helppo jatkaa y-tunnuksen perustamiseen, jos siltä tuntuu. Toiminimiyrittäjänäkin pystyt jatkamaan Omapajan monipuolisten palveluiden hyödyntämistä. Omapajan avulla pääset helposti ja turvallisesti toteuttamaan unelmiasi!

Kiinnostaisiko myös nämä?