Skip to content
tyokalupakki-keikkatyo
30.1.2019 14:45Lukuaika 4 min

Keikkatyö onnistuu Omapajan kautta vaivattomasti

Keikkatyö sopii monenlaiseen elämäntilanteeseen. Moni päivisin ansiotyössä puurtava hakee lisätienestiä tai vastapainoa varsinaiselle uralleen keikkatyöstä. Keikkatyön tekeminen on jatkuvassa kasvussa etenkin nuorten työntekijöiden piirissä, mutta siitä on suurta hyötyä kenelle tahansa työikäisistä aina opiskelijoihin ja eläkeläisiin.

Keikkatyöllä tarkoitetaan lyhytkestoista työsuoritusta tai projektia. Keikkatyön tekijöitä eivät ole vain muusikot tai muut taiteellisen alan työntekijät, vaan keikkatyöläisiä löytyy miltä tahansa alalta siivoojista konsultteihin. Olennaista keikkatyölle on työn kertaluonteisuus tai osa-aikaisuus. Keikkatyöläinen voi siis yhtälailla vetää luentoja tai hän voi toimia tuuraajana työpaikoilla.

Keikkatyö on mahdollisuus

Keikkatyöntekijöille on jatkuva tarve työelämän muutosten myllerryksessä. Kun ennen vakituinen työ oli unelma ja jokaiselle aikuiselle itsestään selvästi tavoiteltava vaihtoehto, nykysukupolvi pitää vakituisia elämän mittaisia työsuhteita usein liian sitovina ja ahdistavina. Keikkatyö voikin olla monelle nuorelle vapauttava tapa työllistää itsensä juuri silloin, kun katsoo sen elämäntilanteeseensa sopivaksi.

 

Keikkatyöntekijöille on jatkuva tarve työelämän muutosten myllerryksessä.

 

Keikkatyöntekijöitä löytyy enenevissä määrin myös vakituisen työpaikan omaavien parista. Vakituinen työ ei yleensä ole ollenkaan este keikkatyön tekemiselle. Eri yrityksillä saattaa kuitenkin olla asiaan eri käytäntöjä, joten omasta keikkatyöstä kannattaa keskustella esimiehen kanssa, varsinkin jos aikomuksenasi on keikkailla oman alan töissä.

Pääsääntöisesti keikkatyön tarkoituksena ei ole kilpailla oman firman kanssa, joten omia palveluita ei ole missään nimessä korrektia tarjota kilpailijoille tai oman yrityksen asiakkaille. Rehellisyys oman sivutoimisen työn kanssa kannattaa, sillä asian paljastuessa muita teitä, voi luottamuspula aiheuttaa isompia ongelmia kuin itse keikkatyön luonne.

Ristiriitaa syntyy harvoin silloin, kun keikkatyö poikkeaa selvästi päivittäisestä ansiotyöstä: putkimies vetämässä joogakurssia tai toimistotyöntekijä viihdyttämässä imitoinneillaan pikkujouluyleisöä tuskin horjuttaa minkään firman tasapainoa. Itsensä toteuttaminen voi monelle olla se henkireikä, jonka ansiosta jaksaa puurtaa ansiotyössä päivästä toiseen.

Parhaassa tapauksessa keikkatyö tuo perspektiiviä omaan arkiseen aherrukseen, luo uusia näkökantoja ja tutustuttaa oman työyhteisön ulkopuolisiin ihmisiin. Keikkatyön suomista eduista pystyy ammentamaan voimavaroja ja tietotaitoa, jotka syventävät myös omaa ammattitaitoa.

Kevytyrittäjyys on helppo tapa tehdä keikkaa

Keikkatyöhön pääsee helposti käsiksi kevytyrittäjänä. Kevytyrittäjyys ei vaadi sitoutumista tai heikennä asemaasi työntekijänä. Kevytyrittäjänä sinulla ei myöskään ole yrittäjän velvollisuuksia, vaan voit tehdä töitä sen verran kuin itse katsot parhaaksi. Kevytyrittäjyys on taloudellisesti kannattavaa – maksat veroa vain niiltä kuukausilta, joilta tuloakin syntyy.

Sinun ei tarvitse vaivata päätäsi kirjanpidon kanssa, Omapaja huolehtii verohuolet puolestasi. Omapajan laskutuspalvelun käyttö onkin yksinkertaisuudessaan parhaita tapoja keikkatyön suorittamiseen. Se on myös asiakkaalle tai työnantajalle edullista: pystyt tarjoamaan palveluistasi ilman varsinaista työsuhdetta raskaine velvollisuuksineen.

 

Omapajan laskutuspalvelun käyttö onkin yksinkertaisuudessaan parhaita tapoja keikkatyön suorittamiseen.

 

Keikkatyötä käytetään siksi, että nykyisessä työkulttuurissa sille on selvää tilausta. Yksityisen kuntosaliyrittäjän voisi olla taloudellisesti mahdotonta palkata työntekijää vetämään lauantaiaamuisin pilates-tuntia, mutta hän pystyy ostamaan tunnit helposti keikkatyötä tekevältä palveluntarjoajalta.

Ikäihminen ehkä kaipaa jotakuta pesemään kevätauringon kirkastamat ikkunat mutta ei halua ryhtyä työnantajaksi ikkunanpesijälle tai ostaa palvelua naapurikaupungin siivousfirmalta, jonka kilometrikorvaukset tulisivat varsinaista työtä kalliimmaksi. Kevytyrittäjänä pystyt tarjoamaan työpanoksesi asiakkaalle tai työnantajalle helpommalla tavalla.

Työnhakutilanteessa tai työpaikkaa vaihtaessa esimiehet yleensä arvostavat monipuolista ansioluetteloa ja kokemusta usealta alalta. Yrittäjämäinen toiminta lasketaan muitta mutkitta eduksi, sillä se kertoo paljon ihmisen innokkuudesta, yrittelijäisyydestä sekä valmiudesta haasteiden edessä.

Keikkatyö monipuolistaa työuraa

Vaikka keikkatyöläinen ei varsinaisesti haaveilisikaan päätoimisesta urasta keikkatyönsä parissa, itse työ ja siitä karttuvaa asiantuntemusta voi hyödyntää monella tapaa eri aloilla. Asiakaspalvelija oppii kohtaamaan kaikenlaisia ihmisiä, luennoitsija kehittyy uskottavana esiintyjänä ja liikunnanohjaaja näkee työntekijöiden hyvinvoinnin suhteessa liikuntaan ja virkistäytymiseen.

keikkatyo-kevytyrittajana

Keikkatyö voi tuoda kaivattua vastapainoa vakituiseen päivätyöhön.

Moni intohimoinen harrastaja saattaa yllätyksekseen huomata harrastuksessaan lisätienestin mahdollisuudet. Sisustusbolggaajaa lähestytään mainospyynnöllä, urheiluseura kyselee aktiiviurheilijan mahdollisuuksia vetää junioreiden futiskoulua, koiraharrastajaa pyydetään trimmaamaan naapurin ja sukulaisten koirat tai somenatiivia houkutellaan vastaamaan tutun firman sosiaalisen median näkyvyydestä.

Kenenkään etujen mukaista tuskin on uhrata omaa aikaa ja vaivannäköä korvauksetta, joten kevytyrittäjyys sopii tilanteeseen erinomaisesti.

Kevytyrittäjänä pystyt myös itse lähestymään yritystä tai potentiaalisia asiakkaita kysellen heidän kiinnostustaan ostaa sinulta tarjoamaasi palvelua. Jos mukava harrastus muuttuu hankalaksi velvollisuudeksi tai keikkatyö on pakko laittaa jäähylle oman elämäntilanteen muuttuessa, kevytyrittäjänä pelin poikki pistäminen on huomattavasti helpompaa kuin työsuhteessa olevalla.

Opiskelijalle sopii keikkaluontoinen työ

Keikkatyö voi antaa nuorelle kaivattua lisätienestiä opiskelijabudjettiin. Nuori kevytyrittäjä voi nostaa entiseen tapaan opintotukea, kunhan itse huolehtii, etteivät vuosiansiot ylitä Kelan määrittelemää tulorajaa. Keikkatyö kevytyrittäjänä ei myöskään estä nuorta hakemasta osa-aikatyötä tai kesätyöpaikkaa, opintolainan ottamista tai työharjoittelua.

Keikkatyö päinvastoin tuo nuorelle valmiuksia työelämän haasteisiin sekä kokemusta palkkatyöstä. Nuori voi ryhtyä vanhempiensa suostumuksella kevytyrittäjäksi, vaikka ei olisikaan vielä täysi-ikäinen. Huoltaja on kuitenkin velvollinen huolehtimaan, ettei työ häiritse nuoren opiskeluja.

Keikkatyö on myös eläkeläisten suosima tapa pitää yllä ammattitaitoa ja ansaita hieman ylimääräistä. Etenkin vanhat kädentaidot, entisaikainen laatutyötä kunnioittava rakennustapa ja omaan alan historiaan liittyvä asiantuntemus ovat tällä hetkellä kovassa huudossa.

Keikkatyö tuo virkistävää vaihtelua arkeen, kiintoisia ihmiskontakteja ja sisältöä päiviin. Keikkatyö voi myös olla eläkeläiselle tilaisuus toteuttaa viimeinkin varsinaista kutsumustaan tai pinnan alla kasvanutta unelmaa. Se voi olla tapa muuttaa oma harrastus ansaitsemismahdollisuudeksi.

Keikkaa kevytyrittäjänä?

Omapajan kevytyrittäjänä voit ansaita omalla osaamisellasi ilman oman yrityksen perustamista. Liity ilmaiseksi, voit laskuttaa heti!

Töitä voi tehdä juuri niin paljon kuin oma kunto tai jaksaminen sallii. Keikkatyö onnistuu niin osa-aikaeläkkeellä kuin työkyvyttömyyseläkkeelläkin, kunhan henkilökohtaisen tulorajan vaikutus eläkkeeseen on itsellä selvillä. Vanhuseläkettä nauttivan tienaamisella ei ole ylärajaa. Tutustu aiheseen tarkemmin Kevan sivuilla: Työnteko eläkkeellä.

Keikkatyö sopii myös työttömälle. Pitkät työttömyysjaksot tuovat ikävää lovea niin lompakkoon kuin CV:n sivuillekin. Kevytyrittäjänä työskentely täydentää mukavasti molempia!

Kevytyrittäjäksi ryhtyvä työtön työnhakija voi neljän ensimmäisen yrittäjäkuukauden aikana saada myös työttömyysetuutta. Tämä neljän kuukauden sääntö koskee sekä työttömyyspäivärahaa että työmarkkinatukea saavia henkilöitä. Jos työttömän kevytyrittäjyys katsotaan neljän kuukauden jälkeen yhä sivutoimiseksi, voidaan työttömyyskorvauksen maksua jatkaa sovellettuna.

Tämä tarkoittaa palkan suhteuttamista saadun tuen määrään. Lue lisää kevytyrittäjyyden vaikutuksesta työttömyyskorvaukseen: Kevytyrittäjän työttömyysturva.

Keikkatyö voi tarjota sinulle turvaa ja vakautta eri elämäntilanteisiin! Kevytyrittäjänä sinun ei myöskään tarvitse rajoittua vain yhdelle alalle, vaan pystyt hyödyntämään laskutuspalvelua monipuolisesti.

Omapajan kevytyrittäjänä laskutat erilaisia asiakkaita yhtälailla erityyppisistä töistä – voit tehdä keikkaa niin liikuntaneuvojana, luennoitsijana kuin kisatuomarinakin. Parhaassa tapauksessa keikkatyö tuo sinulle ansiotuloja ja hyvää mieltä opiskeluvuosista eläkepäiviin asti!

New call-to-action

Kiinnostaisiko myös nämä?