Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

4.4.2022 14:52Lukuaika 4 min

Välivuosi ei pilaa elämääsi – hyödy siitä!

Jäitkö sinä ilman opiskelupaikkaa? Välivuosi ei ole negatiivinen asia eikä osoita epäonnistumista, vaikka se saattaa siltä joskus tuntua. Välivuosi on mahdollisuuksia täynnä. Miten? Tässä artikkelissa otamme siitä selvää.

Jäitkö ilman opiskelupaikkaa?

Miltä tuntuu jäädä ilman haluamaansa opiskelupaikkaa? Ikävältä. Ainakin jos hyvin jo tietää, mille alalle haluaisi operoimaan. Saattaa tuntua, että elämältä putoaa pohja pois. Ei tiedä, minne menisi ja mitä tekisi. Olo on tyhjä ja merkityksetön. Mutta se on vain tunne. Totuus on toinen. Välivuosi on todellisuudessa mahdollisuuksia täynnä.

Mitä mielikuvia ja tunteita välivuosi sinussa herättää? Tuntuuko se hienolta, vapaalta, mahdollisuuksien vuodelta? Vai masentaako se? Tuntuuko, että vuoden verran aikaa valuu hukkaan? 

Tässä sinulle vaihtoehdot:

Välivuosi on siinä mielessä erityinen vuosi, että siitä voi jokainen tehdä juuri sellaisen kuin itse haluaa. Voi lannistua, voi innostua tai kaikkea siltä väliltä. Jos valinnan mahdollisuuksia on näin laaja kirjo, eikö silloin kannata valita vaihtoehdoista se kaikkein positiivisin, eli ottaa välivuosi mahdollisuuksien vuotena?

  1. Voi omaehtoisesti opiskella, mitä haluaa esimerkiksi avoimessa yliopistoissa tai kansanopistoissa.
  2. Voi lähteä ulkomaille au pairiksi tai muutoin töihin.
  3. Voi hakea uudenlaista työkokemusta ja alkaa kevytyrittäjäksi.

Jokaisen kannattaa välivuoden aikana ennen kaikkea nauttia vapaudesta tehdä kerrankin juuri niin kuin itse haluaa.

Älä jää sohvaperunaksi – on olemassa kannattavampi mahdollisuus

Välivuosi on oiva tilaisuus pohtia omia unelmiaan ja asettaa itselleen uusia tavoitteita. Silloin on hyvästi aikaa ensin pysähtyä ja hetken pohdiskelun jälkeen lähteä kulkemaan elämässään kohti uutta suuntaa ja kirkastettua päämäärää.

Ei siis kannata lannistua, vaikka varmoista aikeista ja suuresta työmäärästä huolimatta ei saisikaan haluamaansa opiskelu- tai työpaikkaa. Pettymyksen tunne kannattaa kyllä sallia itselleen, mutta siihen ei kannata jäädä makaamaan. Sitä kannattaa kuunnella ja mennä sitten eteenpäin. Itseltään voi siinä tilanteessa esimerkiksi kysyä, onko ala varmasti oma. Voiko olla, että sittenkin olet kiinnostunut jostain muusta?

 

Jos jää ilman opiskelupaikkaa, kannattaa itseltään kysyä, olisiko ala varmasti oma. Voiko olla, että sittenkin olet kiinnostunut jostain muusta?

 

Jos kuitenkin olet varma alastasi, mitä voisit tehdä, että välivuoden aikana oppisit siitä lisää ja harjaantuisit alalla paremmaksi? Hyvä vaihtoehto on alkaa kevytyrittäjäksi. Kevytyrittäjänä saat myös opiskeluvaiheessa tai työurasi alussa erittäin hyvää työkokemusta ja harjaannusta omalle alallesi.

Kirjaa unelmat ja tavoitteet ylös – ne alkavat toteuttaa itseään

Jos omien unelmien tavoittaminen tuntuu vaikealta, kannattaa niiden selkiyttämiseksi tehdä itselleen unelmakartta. Välivuosi on hyvä hetki tarkastella oman elämänsä suuntaviivoja ja sitä, mitkä ovat oman elämän tavoitteet ja päämäärä. Millaisen elämän ja tulevaisuuden oikeasti itselleen haluaa?

Haaveet ja unelmat tekevät jokaisesta päivästä merkityksellisen, vaikka kaikki tavoitteet eivät aina toteutuisikaan. Unelmat nimittäin vaikuttavat niihin valintoihin, joita teemme joka hetki ja päivittäin. Oman tulevaisuuden kannalta ei ole merkityksetöntä, mitä nuo valinnat milloinkin ovat, sillä ne vaikuttavat esimerkiksi siihen, mitä lähdet opiskelemaan ja mihin menet töihin.

Unelmakartan voi tehdä monella tapaa. Sen olennaisin idea on kuitenkin kaikissa tavoissa se, että sen avulla visualisoidaan omaa unelmatilaa. Varaa siis kartan tekoon kasa aikakauslehtiä, joista voit ottaa talteen kuvia ja tekstejä. Valitse unelmakarttaasi sellaisia kuvia ja tekstejä, jotka jollain tavoin puhuttelevat sinua tai jotka omalla tavallaan ilmentävät unelmiasi. Niiden tarkoitus on tavalla tai toisella ilmaista haaveita ja päämäärääsi. Kuvat ja tekstit liimataan paperille tai kartongille.

Jos unelmakartan askartelu ei oikein tunnu omalta jutulta, omia haaveitaan ja unelmiaan voi myös konkreettisesti kirjata ylös paperille. Se auttaa tavoittamaan omia kiinnostuksen kohteita ja intohimoa. Kun unelmiaan ja tavoitteitaan kirjaa ylös, myös se visualisoi haaveita itselle.

Kun on jollain tavalla visualisoinut omia haaveitaan, unelmiaan ja päämääriään, tietää, mihin on menossa. Ilman päämääräähän ihminen harhailee hajamielisenä sinne tänne. Visualisoitujen unelmien avulla ihminen tietää, mihin suuntaan oman elämänsä energiaa kannattaa hellävaroin suunnata.

Välivuosi kevytyrittäjänä

Omaa unelmakarttaa tai ylös kirjattuja unelmia kannattaa pitää sellaisessa paikassa, että niihin on helppo säännöllisesti palata. Ihmisen mieli toimii nimittäin niin, että kun säännöllisesti palaamme visualisoitujen haaveidemme pariin, alamme myös toimia niin, että alamme elämässämme tehdä unelmiemme suuntaisia valintoja.

Kuva omasta unelmatilasta vaikuttaa alitajuntaan – ja alitajunnan voima on suuri. Se vaikuttaa suoraa siihen, miten ihminen käyttäytyy ja millaisia valintoja erilaisissa elämäntilanteissa tekee.

Mitä ovat sinun valintasi? Innostuitko matkustelusta? Innostuitko itsenäisestä opiskelusta? Vai innostuitko kenties kevytyrittäjyydestä?

 

Kevytyrittäjyys antaa myös hyvän tilaisuuden tutustua työelämään haluamallasi alalla. Saat kenties aivan uusia näkökulmia oman alasi tarkasteluun.

 

Kevytyrittäjyys on mainio ratkaisu välivuodeksi muun muassa silloin, jos sinulla on tiedossa ala, mikä sinua motivoi. Onko sinulla idea, miten voisit tuotteistaa osaamisesi kyseisellä alalla? Sekin auttaa omalla alalla eteenpäin ja antaa hyvää työkokemusta, jos kevytyrittäjänä pääsee edes vähän luomaan suhteita ja tekemään itseään tunnetuksi.

Välivuosi kevytyrittäjänä antaa varmasti runsaasti lisää elämänkokemusta. Omapajan tuella voi vapaasti kokeilla erilaisia tapoja kevytyrittäjänä toimimiseen. Kevytyrittäjyys antaa myös hyvän tilaisuuden tutustua työelämään haluamallaan alalla. Saat kenties aivan uusia näkökulmia oman alasi tarkasteluun.

Näin välivuosi onnistuu kevytyrittäjänä

Jos haluat välivuoden aikana kokeilla kevytyrittäjyyttä, ole rohkeasti yhteydessä Omapajaan. Yrittäjämäinen toiminta on todennäköisesti sinulle vielä aika uutta.

Sinua saattaa askarruttaa ja jopa reilusti epäilyttää, kuinka tulet onnistumaan, kun sinulla ei ole työstä vielä kokemusta. Ei kuitenkaan kannata turhaa huolestua. Me autamme sinut alkuun.

Omapaja auttaa osaamisesi hinnoittelussa, markkinoinnin ja myynnin suunnittelussa sekä sopimusten tekemisessä. Ole vain rohkeasti yhteydessä, kun herää jotain kysyttävää. Tehdään yhdessä välivuodesta paras vuotesi tähän asti!

 

Ole vain rohkeasti yhteydessä, kun herää jotain kysyttävää. Tehdään yhdessä välivuodesta paras vuotesi tähän asti!

 

Asiakkaanasi voi olla yritys, yksittäinen kuluttaja tai mikä tahansa organisaatio. Sovit työstä ja sen hinnoittelusta suoraan asiakkaasi kanssa. Omapaja hoitaa puolestasi työsi vakuuttamisen ja laskujen lähettämisen. Hoidamme myös viranomaisvelvoitteet puolestasi ja pidämme tuloistasi ja kuluistasi kirjaa.

Jos sinua askarruttaa esimerkiksi kevytyrittäjän verotukseen liittyvät seikat, ota yhteyttä.

Miten Omapaja auttaa kevytyrittäjää?

Omapajan asiakkaana saat henkilökohtaista tukea heti kevytyrittäjyytesi alussa, mutta myös myöhemmin, kun haluat kehittää yritysideaasi eteenpäin. Omapaja auttaa sinua paperitöiden ja muiden yrittäjän velvollisuuksien hoitamisessa. Voit itse keskittyä välivuotesi aikana tavoittelemaan unelmiasi ja tehdä töitä, jotka vievät sinua eteenpäin valitsemallasi alalla ja unelmiesi tiellä.

Kiinnostaisiko myös nämä?