Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

Mikko Mäkitalo on tuottaja ja kevytyrittäjä
10.2.2022 19:32Lukuaika 1 min

Tuottaja Mikko Mäkitalo tekee levyunelmista totta

- Tuottaja on taiteellinen seula. Supervisor-tyyppinen, ehkä elokuvaohjaajaan verrattavissa oleva hahmo, joka vie levyntekoprosessin läpi ja ottaa kantaa, pohtii Musakukko Productionsin Mikko Mäkitalo musiikkituottajan rooliaan.

Musakukko Productions on tallentanut vuosien ajan useiden tunnettujen artistien sekä kellaribändien soundin valmiiseen formaattiin. Tekeminen alkoi jo lähes kymmenen vuotta sitten Oulun kaupungilla muutamien nousevien kykyjen, kuten Apina ja Blind Channel -yhtyeiden kanssa. Työ on kantanut hedelmää, eikä levyttäviä artisteja tarvitse enää itse haeskella.

- Artistit itse ryhtyivät ottamaan yhteyttä ja siitäpä se lähti rullaamaan, Mäkitalo muistelee.

Mäkitalo kertoo itse arvostavansa jokaista artistia tai yhtyettä riippumatta siitä, tuleeko toimeksianto isolta levy-yhtiöltä vai onko työn alla pienilevikkinen omakustanne. Mäkitalo kertoo havainneensa, että haasteellinen korona-aika on tuonut hänelle myös aivan uusia asiakkaita, sellaisia jotka ovat kokeneet tämän hetken olevan sopiva omien musiikkihaaveiden toteuttamiseen.

- Siinä mielessä on mennyt paremmin kuin aluksi oletin, eli ihan hyvin olosuhteisiin nähden, Mäkitalo kuvailee pandemia-aikaa.

Voileipämallin yrittäjyyspolku

Mikko Mäkitalo kuvailee omaa yrityspolkuaan voileipämalliksi. Mäkitalo aloitti kevytyrittäjänä, siirtyi sitten toiminimiyrittäjäksi mutta palasi jälleen kevytyrittäjyyden pariin.

- Keväällä 2013 valmistuin musiikkitieteen maisteriksi Jyväskylän yliopistosta ja muutettiin sitten Ouluun. Töitä alkoi olla ja piti päästä nopeasti tekemään tuotantohommia. Toiminimi tuntui turhalta byrokratialta, enkä tiennyt saisinko mitään tukia jos ei tämä toimisikaan. Laskutuspalvelu oli silloin ihan uusi juttu. Olin varmaan Omapajan ensimmäisiä asiakkaita, Mäkitalo kertaa.

 

Mäkitalo aloitti kevytyrittäjänä, siirtyi sitten toiminimiyrittäjäksi mutta palasi jälleen kevytyrittäjyyden pariin.

 

Toiminimen perustaminen oli luonnollinen jatkumo hyvin alkaneelle kevytyrittäjyydelle. Sitten seurasi sairastelua sekä palkkatyö muissa musiikkialan töissä. Mäkitalo päätti laittaa toiminimen tauolle. Kun tuli aika taas jatkaa tuotantotöitä, Mäkitalo huomasi ettei vanhan toiminimen esiin kaivaminen sujunutkaan yks`kaks.

- No ajattelin että kun ei kuitenkaan ole tarvetta tuotantotöille kokopäiväisesti enkä ollut valmis siihen byrokratiaan, että palaan taas kevytyrittäjäksi, Mäkitalo sanoo.

Nykyisin tuotantohommat pyörivät Mäkitalon muun palkkatyön ohessa.

- En sanoisi että sivutyönä. Tämä koronakin on vaikuttanut niin, ettei tiedä mikä on sivua ja mikä päätä. Pääasia että hommia on riittänyt, Mäkitalo toteaa.

Äänitaiteesta oma ilmaisukanava

Viime aikoina Mäkitalo on omien sanojensa mukaan mennyt enemmän oman säveltämisen ja äänitaiteen puolelle. Hän on ryhtynyt työstämään sooloprojektia, jonka julkaisu tapahtuu kenties ensi vuoden puolella. Oma musiikki on pitkäaikainen haave ja projekti, jolle aika on juuri nyt kypsä.

- Se oma juttu liikkuu sellaisen populaarimusiikin ja äänitaiteen välimaastossa. Mikä musiikista on ääntä ja mikä osa musiikkia. Se kolkuttelee siellä rajoilla ja haastaa miettimään, mitä oikeastaan tarkoitetaan jos jokin kuulostaa vaikkapa epämiellyttävältä, Mikko Mäkitalo kuvailee.