Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

toimeksiantosopimus-maalaustyomaa
20.4.2022 8:03Lukuaika 3 min

Kevytyrittäjän toimeksiantosopimus – lataa ilmaiseksi!

Keikkaa pukkaa? Kun laadit sopimukset tekijän ja toimeksiantajan välillä kuntoon, varmistat oman asemasi ja vältyt kiusallisilta erimielisyyksiltä. Mutta mitä sopimuksessa oikein tulisi lukea? Asian kanssa ei missään nimessä tarvitse painia yksin! Lue ohjeet sopimuksen laatimiseen tai lataa ilmaiseksi Omapajan kevytyrittäjien toimeksiantosopimus! 

Toimeksiantosopimus - Yksityishenkilö vai yrittäjä?

Huolella laadittu toimeksiantosopimus palvelee molempia osapuolia. Työn sisältö, aikataulu ja sovittu korvaus on yhdessä hyväksytty, ja sopimuksen yksityiskohtia pääsee tarkastelemaan myöhemminkin.

Varsinkin isompien toimeksiantojen kohdalla, asiakasta tulisi aina pyytää allekirjoittamaan toimeksiantosopimus. Se ei missään nimessä ole kiusallista, vaan osoitus ammattitaidosta.

 

Ilman toimeksiantosopimusta työskentely voidaan tulkita työsuhteeksi.

 

Toimeksiantosopimus myös selventää kevytyrittäjän asemaa. Kevytyrittäjyys ei täytä lain mukaan yrittäjyyden tunnusmerkkejä, joten ilman toimeksiantosopimusta työskentely voidaan tulkita työsuhteeksi. Toimeksiantosopimuksella varmistetaan, että työtä voidaan verrata yrittäjämäisen toiminnaan.

taytettava-toimeksiantosopimus

Laki ei tunne kevytyrittäjän roolia samalla tavalla kuin elinkeinonharjoittajan tai Oy:n asemaa. Työn teettäjä ei halua joutua työnantajan asemaan yllättäen. Molempien osapuolten juridinen asema varmistetaan toimeksiantosopimuksella.

Lataa valmis toimeksiantospimuspohja

Omapajan kevytyrittäjänä pääset hyödyntämään Omapajan valmista sopimuspohjaa. Se kannattaa täyttää kattavasti, jotta molemmille osapuolille käy selväksi, mitä ja mistä on yhteisesti päätetty. Toimeksiantosopimuksen voi laatia myös vapaamuotoisesti tai omia tarpeita paremmin vastaavaksi. Ohjeet laatimiseen löytyvät tämän artikkelin lopusta.

Sopimuksen sisällöllä pyritään osoittamaan palvelujen sisältö ja laajuus. Kevytyrittäjä hoitaa itse sopimuksen asiakkaalle allekirjoitettavaksi. Vaikka suullinen sopimus pätee yhtä lailla lain edessä, osapuolten juridinen suhde on on ristiriidatonta osoittaa, kun sovituista asioista löytyy selkeä, kirjallinen sopimus. Lue lisää kevytyrittäjän toimeksiantosopimuksesta tästä Villy Lindfeltin Vieraskynä-artikkelista.

Kevytyrittäjän toimeksiantosopimus turvaa molemmat osapuolet

Sen lisäksi, että toimeksiantosopimus selkeyttää molempien osapuolten asemaa, avaa se selvästi myös toimeksiannon sisältöä. Vaikka työelämässä suurin osa työtehtävistä ja projekteista sujuu suunnitellusti ja puhutun mukaan, voi yksikin huono diili romuttaa kevytyrittäjän toimeentulon pitkäksi aikaa.

Sanotaan vaikka että kevytyrittäjä on suullisesti sopinut puolen vuoden työtehtävästä toimeksiantajan kanssa. Kevytyrittäjä raivaa kalenterinsa työn suorittamista varten. Kuukauden päästä toimeksiantaja ilmoittaa, että tämä olikin nyt tässä. Suullisesta sopimuksesta on sana sanaa vastaan, eikä kevytyrittäjälle ole keikkaa tiedossa moneen kuukauteen.

Toinen kiista voi syntyä laskutuksesta: asiakas saattaa elää käsityksessä, että lopulliseen hintaan kuuluu koko paketti materiaaleja myöten. Kevytyrittäjä taas on ilman muuta sitä mieltä, että materiaalista laskutetaan erikseen.

Toimeksiantosopimus turvaa myös asiakkaan selustan. Tärkeimpänä sopimus osoittaa, ettei työtehtävä synnytä työsuhdetta osapuolten välillä. Asiakas ei siis ole työnantaja velvollisuuksineen ja kustannuksineen.

 

Sopimus selkeyttää toimeksiannon sisältöä

 

Sopimus takaa, ettei kevytyrittäjä ei voi hylätä asiakkaan antamaa tehtävää kesken kaiken. Asiakas voi olla varma, että työ tulee suoritetuksi sopimuksen mukaan loppuun saakka. Kevytyrittäjä ei myöskään voi laskuttaa omin päin muita kuluja, kuin mitä asiakkaan kanssa on sovittu.

toimeksiantosopimus-maalaustyomaa

Sopimus varmistaa molempien osapuolten tehtävät ja velvollisuudet. Asiakas ei ole työnantaja, joten kevytyrittäjä hoitaa (laskutuspalvelun kautta) itse verot, sairaus- ja tapaturma vakuutuksen, YEL-vakuutuksen sekä muut velvoitteet.

Toimeksiantosopimus malli – mitä sopimuksen tulisi sisältää

Sekä toimeksisaajan että asiakkaan intressissä on varmistaa, ettei sopimusta tulkita työsuhteeksi. Tämä voidaan todeta kirjaamalla sopimukseen yksinkertaisesti: ”Osapuolten välille muodostuu toimeksiantosuhde. Osapuolten välille ei muodostu työsuhdetta eikä sopimukseen sovelleta mitään työehtosopimusta.”

Sopimuksessa voidaan myös ottaa huomioon, että työn suorittajan vastuulla on huolehtia lakisääteisisitä maksuista, veroista sekä velvoitteista (kuten mahdollinen YEL-vakuutus). Myös asiakkaalla voi olla velvoitteita, jotka sopimus selkeyttää. Kuten vaikka velvoite huolehtia toimeksisaajan pääsystä tiloihin tai tarvittavan materiaalin saannista.

Sopimus voidaan tehdä kirjallisesti lomakkeelle, se voidaan laatia itse joko käsin tai tulosteena. Sopimus voidaan näyttää toteen myös tarjouspyyntö-tarjous-hyväksyminen -sähköpostikirjeenvaihdolla.

Toimeksiantosopimus sisältää:

  • Sopijaosapuolet. Eli kuka on myyjä, kuka asiakas. 
  • Toimeksianto.  Mitä myydään ja kenelle. Toimeksianto kannattaa kuvata mahdollisimman laajasti ja kattavasti.
  • Toimitettava aineisto. Kumpi osapuoli toimittaa työvälineet ja missä muodossa valmis aineisto luovutetaan asiakkaalle?
  • Aikataulu ja sopimuksen voimassaolo. Milloin työ aloitetaan, mihin mennessä se päättyy? Jos päättymispäivämäärä ei ole tiedossa, voidaan myös lisätä maininta ”sopimus on voimassa toistaiseksi. Sopimuksessa noudatetaan molemminpuolin yhden kuukauden irtisanomisaikaa.” Myös toimitettavalle aineistolle tulee määritellä aikataulu, vaikka sopimus olisikin jatkuva.
  • Hinta. Mitä kaikkea hinta kattaa? Kuuluvatko materiaalit hintaan? Laskutetaanko asiakkaan mahdollisesti pyytämä ylimääräinen työ tuntitaksana? Miten matkakulut? Jotta arvonlisän laskuttaminen on mahdollista, tulle sopimuksessa olla merkintä ”hintoihin lisätään alv.”
  • Maksuehto ja laskutus. Miten työstä laskutetaan? Kuukausittain, vai kunnes työ on selvä? Pitempien urakoiden laskutus kannattaa jaksottaa. Maksuaikaa yksityishenkilöille on yleensä 14 vrk laskun kirjaamisesta.
  • Salassapito. Toiselta osapuolelta saadut tiedot pidetään luottamuksellisena. Kumpikaan osapuoli ei myöskään saa luovuttaa vaikkapa koulutusmatriaalia luvatta kolmannen osapuolen käyttöön.
  • Allekirjoitukset.

Haluatko sopia tulevista toimeksiannoistasi kirjallisesti? Tarjoamme sinulle ilmaisen, käsin tai tietokoneella täytettävän sopimuspohjan. Lataa toimeksiantosopimus.