Skip to content
Soita meille: 044 4100 500Lähetä sähköpostia: asiakaspalvelu@omapaja.fi
Rekisteröidy

Luo ensimmäinen laskusi alle 5 minuutissa!

Liity tuhansien kevytyrittäjien joukkoon laskuttamaan työtäsi helpommin ja turvallisemmin.

Luo ilmainen tili

Turvallinen startti yrittäjyyteen

Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi yksin. Varaa ilmainen 15 minuutin starttikeskustelu.

Varaa keskusteluaika

Bolati Dilixiati on markkinointialan yrittäjä
Lukuaika 3 min

Bolati Dilixiati – markkinoinnin kevytyrittäjästä yrittäjäksi

Kesä 2018 oli todella lämmin, Rovaniemelläkin. Bolati Dilixiati hengaili usein rannalla ja jutteli ihmisten kanssa. Yksi keskusteluaihe sai kauaskantoisia seurauksia. Pohdittiin nimittäin sitä, että Suomessa on paljon hienoja yrityksiä, jotka eivät pääse oikeuksiinsa puutteellisen markkinoinnin vuoksi. 

Dilixiati tarttui ajatukseen. Hänen tuttavallaan oli firma, jonka markkinointiin tämä pyysi apua. Tuttavan firmalle täytyi aluksi rakentaa verkkosivusto. 

“Sanoin heti, että tottakai autan ja olen mukana. Mutta huomasin pian, etten voi tehdä mitään yksin, koska en ole koodari enkä graafinen suunnittelija. Tarvitsin tiimin.”

Dilixiati sai ystäviensä kanssa kokoon neljän hengen tiimin, ja he pääsivät toteuttamaan verkkosivut. Dilixiatin sanojen mukaan heidän piti tehdä paljon töitä onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi, mutta se kannatti. Lopulta jäljellä oli enää tehdyn työn laskuttaminen.

 

“Meillä ei ollut y-tunnusta eikä yritystä. Mietimme todella, miten parhaiten selviämme tilanteesta."

 

“Meillä ei ollut y-tunnusta eikä yritystä. Mietimme todella, miten parhaiten selviämme tilanteesta. Tutkimme eri vaihtoehtoja, ja muutama henkilö suositteli meille Omapajan laskutuspalvelua.”

Dilixiati otti tiiminsä kanssa selvää myös muista laskutuspalveluista, kuten OP-kevytyrittäjyydestä ja Ukko.fi:n palvelusta. Lopulta kuitenkin Omapajan toimipiste Rovaniemellä oli lähellä ja paikallinen vaihtoehto.

“Menin Omapajan toimistoon, ja siellä oli Merja Koistinen vastassa. Hän on Lapin aluepäällikkö. Merja oli ystävällinen, ennen kaikkea kärsivällinen ja auttoi todella hyvin. Aloitus oli helppo. Kaikki järjestyi sujuvasti eikä mikään ollut vaikeaa. Saimme rahat ensimmäisestä projektistamme.”

Askel kerrallaan kohti yrittäjyyttä

Dilixiati on rovaniemeläistynyt kolmen vuoden aikana. Hänen puheestaan kuulee jo paikallisen vivahteen. Alun perin Dilixiati on tullut kuusi vuotta sitten Lappeenrantaan Kiinasta. Hän halusi tulla Eurooppaan ja maahan, jossa pääkieli ei olisi englanti. Dilixiati kertoo, että mietti, tuleeko Saksaan vai Suomeen. ”Suomi voitti lopulta – positiiviset asiat, kuten laadukas koulutus ja Kimi Räikkönen, vetivät puoleensa”, Dilixiati naurahtaa.

Dilixiati ryhtyi Lappeenrannassa opiskelemaan insinööriksi, mutta huomasi pian, että tuleva työ olisi hänen sosiaaliselle luonteelleen liian yksinäistä. Niinpä hän vaihtoi alaa.

“Kolme vuotta sitten sain työpaikan Rovaniemen SantaParkista. Halusin kokeilla jotain aivan uutta, ja sitä Rovaniemi tarjosi. Tunnistin itsessäni sosiaalisen myynti- ja markkinointihenkisen luonteen ja päätin suuntautua bisnespuolelle. Pääsin opiskelemaan ammattikorkeakouluun tradenomilinjalle.”

 

Dilixiati pitää helppona sitä, että Suomessa ollaan reiluja ja asioiden hoitaminen sujuu.

 

Opiskelu ammattikorkeakoulussa on poikinut monta hyvää asiaa. Dilixiati toimii liikealalla ja tekee yhteistyötä monipuolisesti eri tahojen kanssa. Dilixiatin suomen kielen taito on myös kehittynyt huimasti vuosien aikana. Tämäkin haastattelu oli aluksi tarkoitus tehdä englanniksi, mutta se onnistui loistavasti myös suomen kielellä.

“Mielestäni paikallisen kielen osaaminen on yksi avaintekijä siihen, että pärjää yhteiskunnassa. Onhan tämä suomen kielen opiskelu ollut haasteellista, ja koko ajan opin sitä lisää. Mutta puhumalla oppii.”

Hyvä tiimi ja luottamus rakentavat kestävää liiketoimintaa

Yrittäminen on haasteellista ja helppoa. Molempia piirteitä löytyy. Dilixiati pitää helppona sitä, että Suomessa ollaan reiluja ja asioiden hoitaminen sujuu. Kiinassa monet yrityksen pyörittämiseen liittyvät asiat hoituvat mutkikkaammin.

“Eihän yrittäminen koskaan helppoa ole, mutta jos tiedät, mitä teet ja mitkä ovat tavoitteesi, onnistut. Vähän niin kuin ajatuksella, että “saat, mitä tilaat”.

Dilixiatin mukaan yksi haasteellisimpia yrittämiseen liittyviä asioita on hyvän tiimin rakentaminen. Yksin ei pärjää, joten on pakko tehdä yhteistyötä. Toinen haaste on luottamuksen saaminen. Luottamus pitää saada sekä asiakkailta että yhteistyökumppaneilta.

 

“Luottamuksen saaminen on vaikeaa, koska olen ulkomaalainen."

 

“Luottamuksen saaminen on vaikeaa, koska olen ulkomaalainen. Miten saadaan luottamus ja miten saadaan vakuutettua asiakas siitä, että minä voin hoitaa heidän markkinointiaan. Siinä on tärkeä kysymys.”

Tällä hetkellä Dilixiati toimii osakeyhtiössä Silta Corporation Oy. Hän on edelleen myös Omapajan asiakas. Silta on luova markkinointitoimisto, joka auttaa yksittäisiä ihmisiä, tiimejä ja organisaatioita digitaalisessa markkinoinnissa.

Dilixiati viihtyy Rovaniemellä. Hän kehuu ihmisiä fiksuiksi tyypeiksi, joiden kanssa voi keskustella järkevästi, vaikka olisikin asioista eri mieltä. Lisäksi hän pitää luonnosta ja rauhallisesta meiningistä.

“Vapaa-ajalla käyn silloin tällöin kuntosalilla ja lisäksi luen paljon liiketoimintaan liittyvää kirjallisuutta. Lukeminen on oiva tapa kehittyä ja pitää itsensä ajan tasalla.”

Lisää kiinnostavaa luettavaa: